VALIKKO
21.1.2018 01:29

Aseksuaalisuus – kun seksi ei kiinnosta

Aseksuaalisuus lippu, kuvan käyttöön saatu lupa lipun omistajalta 🙂

Aseksuaalisuus luetaan yhdeksi seksuaalivähemmistöjen ”alalajeista”, ja ajattelin kirjoittaa siitä nyt vähän enemmän, sillä se on osa ihan mun omaa elämää. Ensinnäkin aseksuaalisuus siis tarkoittaa sitä, että henkilö ei tunne romanttisia tunteita toista henkilöä kohtaan samalla tavalla kuin muut. Tästä voi lukea lisää täältä, mä en tässä nyt rupea sen enempää tieteelliseen näkökulmaan menemään. Pahoittelen myös, että esimerkki artikkelini on englanniksi, mut valitettavasti suomenkielisiltä sivuilta löytyy ehkä hieman liioiteltujakin tekstejä, joissa on otettu huomioon vain yhden henkilön näkökulma. Yksi tällainen artikkeli on esimerkiksi tämä.

Mä oon ite saanut tästä kerrottaessa todella törkeitäkin kommentteja, ja niiden innostamana tän tekstin sainkin aikaiseksi. Kerroin asiasta nimittäin kahdelle ystävälleni, ja heiltä molemmilta sain kommentit kuten:
”No ethän sä nyt voi tietää! Oot niin nuori!” Tämä kommentti henkilöltä, joka on mua useamman vuoden nuorempi.
”Mielipitees kuule kyllä muuttuu tosta, kunhan pääset vauhtiin! 😉 ;)”
”Eihän kenelläkään nyt voi olla suhdetta ilman seksiä.”
”Seksihän on suhteen tärkein ominaisuus.”
–> Näitä kommentteja tuli siis lähinnä ystäväpiiristä, näiltä kahdelta sankarilta. Joiden nimet jätän ihan tarkoituksella mainitsematta.

Joten mä haluan kumota muutaman yleisen virheen, ja selventää näitä ennakkoluuloja.

1. ”Mielipiteesi vaihtuu.” ”Et voi tietää kun olet niin nuori.”

Mä olen 21 vuotias, en mikään lapsi siis enää. Ja en myöskään siis väitä etteikö lapsi tietäisi omaa suuntautumistaan, mutta mun ikäinen ainakin tietää.
Ja kyllä, mielipiteeni voi vaihtua. Ihan samalla tavalla kuin kenen tahansa mielipide voi muuttua. Elämäntilanteet muuttuu, eikä sitä oikeestaan koskaan voi tietää mihin suuntaan se oma mielipide muuttuu. Onhan mun unelmatyönikin muuttunut parin vuoden sisällä aika radikaalisti.

2. ”Ei ole suhdetta ilman seksiä.”

Aseksuaalisuus ei ole sama kuin totaalikieltäytyminen (selibaatti). Aseksuaalikin voi siis tuntea seksuaalista vetoa, aivan kuten kuka tahansa. Mutta se on vaan vähäisempää, ja joidenkin kohdalla olematonta.
Aseksuaali voi myös harrastaa seksiä, ja aseksuaali voi myös saada ja haluta lapsia.
Mutta pointti onkin, että aseksuaali ei välttämättä saa siitä seksistä mitään kiksejä, vaan tuntee sen enemmänkin ”velvollisuutenaan”.

3. ”Ootko niin uskonnollinen, että ensin avioliitto ja sitten seksi?”

En. Toki jollakin saattaa se uskontokin olla syynä, mutta silloin ei yleensä puhuta aseksuaalisuudesta.

4. ”Mutta sähän oot Tinderissä.” ”Kommentoit miesten ulkonäköä, ja näytät miehistä tykkäävän.”

Ensinnäkin, kyllä aseksuaalikin saattaa kaivata parisuhdetta. En mä sitä nyt etsimällä etsi, Tinder on vaan lähinnä siinä sellanen kommunikaatioväline, kun en mä missään baareissakaan käy, jotta miehiin tutustuisin 😀
Ja toiseksi, en ole tunteeton hiirulainen ja silmäni sulkeva henkilö. Jos ohi kävelee hyvännäköinen henkilö, niin kyllä sitä mielelläni katselen. Eli kyllä, tunnen vetoa jollain tapaa, mutta mun mielessä ei pyöri heti se suhteen aloittaminen ja seksi.
Vaan ehkä enemmänkin mun näkemykseni on, että onpas hyvännäköinen yksilö, mutta ei se sen enempää herätä tunteita, tai mitään seksuaalista halua. Ja tän blogitekstin myötä varmaankin mun Tinder hiljenee ;D

Aseksuaalisuus herättää tunteita

Tää aseksuaalisuus herättää siis paljon tunteita, kysymyksiä ja utelua. Ja nää neljä ylläolevaa on ehkä ne yleisimmät, mitä oon oikeastaan suurimmaksiosaksi itse kuullut mulle sanottavan. Ja sitten tiedän myös, että näitä samoja on kyselty ja sanottu myös monelle muulle aseksuaaliselle. Mun mielestä kysymisessä ei oo mitään pahaa, mutta enemmänkin kannattaa miettiä sitä, että miten kysyy. Eli kysyykö uteliaisuudesta, ja halusta sivistää itseään, vai kysyykö sen takia, että toisen elämä kuulostaa jollain tapaa väärältä, ja omassa mielessä pyörii vain se, että ”ei tällaista ole olemassa.”

Tuntematon ilmiö, vai haluttomuutta ymmärtää?

Oon Facebookissa sekä suomalaisessa, että englanninkielisessä aseksuaalisuus ryhmässä. Ja näissä ryhmissä on tullut ilmi se, miten terveydenalan ammattilaiset ei ole ottanut aseksuaalisuutta tosissaan. Eli potilas on rehellisesti tästä kertonut, ja lääkäri/terapeutti/joku muu, on väittänyt ettei tätä ole olemassakaan. Että taustalla pitää olla jokin seksuaalinen trauma, että henkilö on aseksuaalinen.
Tarkennettakoon tässä, että kyllä, niitäkin on joilla se trauma on aiheuttanut sen, että ollaan aseksuaaleja. Mutta sanoisin, että suurinosa on syntynyt tällaisena.

Tiedä sitten, että onko aseksuaalisuus niin tuntematon tai vähän tunnettu ilmiö, vai olisiko kyseessä muiden haluttomuus edes ymmärtää asioita.

Pintaa syvemmälle

Tää aihe menee todellakin pintaa syvemmälle ihan eri tavalla kuin oon tottunut kenellekään kertomaan, saatika kirjoittamaan tällaista blogiini. Ja voin sanoa, että oon miettinyt tän tekstin julkaisemista jo useamman kuukauden ajan (melkeinpä puol vuotta). Meinaa tiedän millaisia ennakkoluuloja tähän kuuluu, ja toivon, että ehkä tällä tekstillä sain vähän rikottua niitä ennakkoluuloja, ja kertoa miten asiat oikeasti on. 🙂

Mä oon kertonut tästä vain muutamalle, poislukien oma aiempi postaukseni 100 faktaa musta, jossa tämäkin ohimennen mainittiin. Ja lähinnä niiden reaktioiden pohjalta, joita sain jopa ystäviltäni kun tästä kerroin, niin innostuin tämän kirjoittamaan.

Toivon, että tää teksti saa muut ymmärtämään ensinnäkin, että mikä on aseksuaalisuus, ja sitä kautta ymmärtämään meitä aseksuaaleja hieman paremmin. Avartamaan sitä omaa maailmannäkemystä, että meitä on erilaisia.

Ja vielä loppuun toinen aseksuaalisuus lippu 🙂

Kommentit

  • Anne

    Kiitos hyvästä ja rohkeasta kirjoituksesta! 🙂

     2

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.