VALIKKO
28.4.2017 14:58

Essentiaalinen vapina – mitä se oikein on?

Essentiaalinen vapina

Lääketieteellisesti selitettynä essentiaalinen vapina on niin sanottu ”itsesyntyistä”. Sitä voi esiintyä käsissä, jaloissa, päässä… Sen voi huomata muun muassa puheen yhteydessä äänen värinänä, tai mahdollisesti kirjoittaessa käsialan heittelyllä. Valitettavasti vaiva on hyvin yleinen, ja myös paljon monioireisempi kuin moni kuvittelee. Ja sitä myös tosiaan esiintyy myös nuoremmillakin henkilöillä. Eli hyvin monet kuvittelevat, että tällainen on vain vanhusten vaiva, mutta todellisuus on aivan toisenlainen 🙂

Täältä voi lukea lisää lääketieteellisestä näkökulmasta, jos asia enemmän kiinnostaa 🙂

Siirrytään tieteellisestä näkökulmasta omiin kokemuksiin.

Jo useamman vuoden olen huomannut itselläni hienojakoista käsien tärinää. Välillä vähän enemmän, välillä taas vähän vähemmän.

Kun ensi kertaa sen huomasin, niin ajattelin kyseessä olevan jonkinlainen auringonpistos, sillä olin ulkomailla ja ollut jo pidemmän aikaa ilman päähinettä suorassa auringonpaisteessa. Niin tai näin, noina aikoina se oli todella niin vähäistä, että meni muutama vuosi vasta kun seuraavan kerran huomasin taas käsissäni outoa liikettä. Tällöin alkoi jo äitinikin ”huomauttelemaan” asiasta. Muun muassa, kun räpelsin kännykkää, niin äiti huomasi käsien tärinän, ja kysyi, olenko itse huomannut saman aikaisemmin.

Tästäkin meni muutama vuosi vielä eteenpäin, ennen kuin päädyin lääkärin vastaanotolle kyseisen vaivan takia. Eletään siis nykyaikaa, sillä eilen vasta päädyin sinne lääkärille.

Mutta miksi juuri nyt?

Ennen kuin paneudun nykyaikaan enemmän, palaan vielä hetkeksi muutama kuukausi taaksepäin, ja vastaan kysymykseen ”Miksi juuri nyt?”

Kaikki sai alkunsa Singaporen reissusta. Tai silloin pyörät alkoivat vihdoin pyöriä, ja oma uteliaisuus (ja stressailu) asioista vei voiton. Singaporessa kun ensimmäisen kerran olin lääkärillä, huomautti lääkäri minulle asiasta, ja kysyi, onko meillä suvussa minkäänlaisia neurologisia tai reumaattisia sairauksia. Ei siis pelkän käsien tärinän perusteella, mutta ensimmäisen kerran elämäni aikana myös lääkäri huomasi asian. Siis ilman, että siitä sanoin.

Tämän jälkeen vielä Singaporen fysioterapeutti kyseli samoja asioita. Kiitos siis kai kuuluu heille, että päädyin suomeen tullessa menemään viimein lääkäriin. Tai no, oikeastaan äitini käski minun soittaa terveyskeskukseen ja pyytää lääkäriaikaa. Oireita on siis muitakin ollut, mutta niistä ehkä joskus toiste.

Viimeinkin diagnoosi

Essentiaalinen vapina selitetty englanniksi 🙂 

Diagnoosi on siis viimeinkin selvillä, ja tottakai omakin syy oli, ettei diagnoosia aiemmin saatu selville. Mutta jostain syystä en päätynyt lääkäriin ennen kuin nyt, joten no probleemo, parempi myöhään kuin ei milloinkaan 😉

Niin tai näin, lääkäri oli todella mukava, ja palautti jollain tapaa uskoni julkiseen terveydenhuoltoon. Tuntui, että vihdoinkin joku lääkäri Suomessa oli aidosti kiinnostunut, ja halusi myös selvittää syyn oireisiin.

Tällä kertaa siis diagnoosina essentiaalinen vapina, eli siis hyvin yleinen sairaus ja sairauden oireiden vakavuus tai enemmänkin haitta-aste, vaihtelevat todella paljon. Itselläni oireet sen verran lieviä, että mieluummin päätin jatkaa elämää ilman lääkehoitoa 🙂 mutta on hyvä tietää, että oireita lieventäviä lääkkeitä on olemassa, jos ikinä sellaiseen tarvetta tulee.

Elämä jatkuu

Minulla oireet tulevat eniten näkyville sosiaalisissa tilanteissa, tai ihan yleisissä tiloissa. Ehkäpä juuri sen takia, että silloin niitä käsiä miettii enemmän, ja täten vain pahentaa tilannetta. Tässä on myös itse asiassa nyt varmasti selitys sille miksi esimerkiksi kilpailuissa tärisen paljon, vaikkei sinänsä edes jännitä. Samoin kuin sitten myös kouluesitelmissä yms.

Myös tarkkuuta vaativat asiat voivat välillä olla hieman hankalia. Esimerkiksi nyt kun tarkemmin miettii, niin muun muassa viime kesänä jäätelökioskilla välillä alkoi käsi täristä ja piti ottaa molemmin käsin tötteröstä kiinni ettei putoa. Ja kokeissa viimeisillä minuuteilla tulee kiire, alkaa stressaamaan, ja käsiala muuttuu täysin.

Vastaus vihdoin valmiina

Tulen varmasti vielä useasti jatkossakin kuulemaan, kun kanssani ruokailevat kysyvät ”Jännittääkö sua? Miksi sun kädet tärisee?” Nämä kysymykset, kun ovat jo aika tuttuja, ja nyt vihdoinkin voin kertoa minulla olevan hyvin yleinen vaiva/sairaus nimeltään essentiaalinen vapina.

Arvostan niitä, jotka kysyvät, sen sijaan, että ihmettelisivät vain ja puhuisivat selän takana! Kiitos uteliaille ja rohkeille 🙂


Tässä siis tällä kertaa kuulumiset! 🙂 Elämä jatkuu, ja ensi viikolla menen vielä verikokeisiin tarkistuttamaan muun muassa kilppariarvot.

Ps. Yritän kirjoitella vähintään kerran viikossa, mutta en lupaa mitään. Yritys hyvä kuitenkin 😉

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.