VALIKKO
16.3.2018 18:35

Esta matkustuslupa Jenkkeihin

Esta on nykyään se riittävä matkustuslupa Jenkkeihin matkustettaessa. Eli et tarvitse lyhyelle matkalle hakea viisumia, vaan ihan netistä voi hakea tällaista reilusti edullisempaa muotoa. Se ei kuitenkaan takaa maahan pääsyä, vaan toimii ns. ennakkolupana nousta siihen koneeseen joka suuntaa kohti Yhdysvaltoja. Maahan pääsy on sitten asia erikseen, eikä hyväksytty Esta takaa pääsyä sieltä Yhdysvaltojen lentokentältä eteenpäin. En kuitenkaan kovin monesta paikasta ole kuullut, että ei pääsisi maahan asti. Eli eiköhän jokaiselle maahanpääsyn estolla ole ollut joku laiton yritys taustalla. Tai sitten siellä hakemuksessa valehtelu tms. Jokin sellainen, mikä herättäisi Yhdysvaltain viranomaisissa epäilystä siitä, että et matkusta kohteeseen ihan vilpittömästi viattomana turistina.

Yksinkertainen ja nopea

Niin tai näin, itse hakemus on helppo. Sen täyttää muutamassa kymmenessä minuutissa. Sen lisäksi, että hakemuksen täyttäminen on helppoa, on myös vastauksen saaminen nopeaa. Vastauksen pitäisi tulla muutaman tunnin sisällä, joskus jopa heti hakemuksen laitettua. Kuitenkin viimeistään 72h kuluttua.
Jos hakemukseen täytyy jotain lisätietoa antaa, tulee siitä erillinen ilmoitus. Jos taas hakemus hylätään, tulee siitäkin ilmoitus. Vaihtoehtoja löytyy, eli ei sen hylkäämisen jälkeen kannata koko matkaa perua 🙂

Ei kannata hakemusta kuitenkaan viime tippaan siis jättää, eli mieluummin vähintään viikko ennen matkaa kannattaa se hoitaa kuntoon! Ettei vaan käy niin, että juuri ennen lähtöä tajuaa, että hakemus on laittamatta, ja lento olisi lähdössä 5h kuluttua.

Tarkista Esta sivuston virallisuus!

Mulla ei ole muuta sanottavaa, kuin oikeasti tarkista se sivuston turvallisuus. Meinaa nyt tulee mun oma kokemukseni tästä.
Ensinnäkin oon aina ollut se, joka tarkistaa sivuston turvallisuuden ja virallisuuden vähintään viidesti ennen kuin alan tekemään muuta. Oon se, joka tarkistaa vähintään kymmenesti, että passi ja kotiavaimet varmasti löytyy laukusta. Se, joka tarkistaa hotellihuoneen vähintään kahdesti ennen lähtöä, ettei sinne varmastikaan jäänyt mitään. Ei ihme, että olen aina kaikkialta myöhässä. Paitsi lennoilta (*koputtaa puuta*).

Mutta niinhän se menee, että jossain vaiheessa kaikki vaan menee pieleen. Se lähtee niistä pienistä virheistä matkan varrella, ja yhtäkkiä tajuu tehneensä jotain peruuttamatonta.
Sitähän sanotaan, että mitään tärkeitä asioita ei saisi tehdä yömyöhään, tai muuten väsyneenä kun ne aivot ei toimi. Siinä tuli virhe numero 1.
Virhe nro 2. Nettisivun virallisuuden todistaminen.
Virhe nro 3. Pienten pränttien lukematta jättäminen.
Virhe nro 4. Omien vaistojen kuuntelematta jättäminen.
Virhe nro 5. Se suurin virhe, eli vasta maksun jälkeen oman virheen huomaaminen.

On olemassa siis ainakin kaksi erillistä Esta matkustuslupa sivustoa. Toinen on virallinen, toinen ei. Virallinen on se, joka maksaa vain 14€, ja epävirallinen maksaa sen 73€. Kun haet suomeksi Googlesta ”Esta hakemus” tulee ensimmäiseksi se epävirallinen. Sivusto, joka näyttää täysin tai ainakin lähes samalta kuin virallinen.

Arvatkaahan kaksi kertaa kummalle minä maksoin?

Tietysti sille väärälle.
Ensireaktio oli tietenkin paniikki.
Mä muutenkin panikoin kaikesta ihan älyttömästi, joten tollanen sai mut ihan täyspaniikin partaille. Asiaa ei yhtään helpottanut se, että kello oli jo yli puolen yön, ja mun nukkumaanmenoaika oli jo mennyt. Kyllä luit oikein.

Hetken mietinnän jälkeen laitoin sähköpostia tuolle epäviralliselle Esta vastaanottajalle. Jep, ensimmäisenä tuli mieleen lähettää shäköposti mahdolliselle huijarille. Niin kuin, että omien rahojen, passin, ja muiden tietojen sinne meno ei olisi ollut jo riittävä..?

Mietin vähän pidempään, ja lähetin uuden vähän rauhallisemman ja järkevämmän sähköpostin samaan paikkaan. Selitin pienestä opiskelijabudjetistani, ja siitä, että miten voin olla varma heidän olevan turvallinen paikka. Ja saako heiltä edes oikeaa Estaa. –> tähän turvallisuuteen ja luotettavuuteen en muuten ikinä saanut vastausta heiltä. Selitin, että mulle se 73€ on liian iso summa. Tää sähköposti ei varmastikaan kovin paljoa ainakaan parantanut tilannetta.

Lopulta tulin järkiini, ja otin yhteyttä Nordean 24/7 chat palveluun. Sieltä mun maksukorttini suljettiin (onneksi käteistä nyt löytyy sen verran, että selviin ainakin hetken). Sen lisäksi pyydettiin tekemään korttireklamaatio, jotta ehkä joskus saisin rahani takaisin.

Mitä tästä opin?

Opin ainakin sen, että voin toimia esimerkkinä siitä, miten ei kannata tehdä.
Eli AINA tarkista, että sivu / tilinumero on oikea ennen maksamista. Mieluummin tarkista vaikka kahdesti.
Tämä tässä on oikea Esta hakemus, ja tämä tässä on se mikä laskuttaa 14€ sijaan 73€.

Tältä tosiaan näyttää ”huijarin” etusivu

Mutta hei, onneksi on blogi, jonne voi tulla purkamaan tämän hienoisen ärsytyksen omasta tyhmyydestä 😉
Älkää pliis tehkö samalla tavalla, vaan mieluummin hoitakaa asia oikealla sivustolla, päiväsaikaan kun aivot toimii, ja kirjoittakaa onnistuneen hakemuksenne laitettua blogikirjoitus siitä miten helppoa se kaikki oli! 😀

Nyt vaan uuden kortin odottelua, ja sen jälkeen viralliselta sivulta Estan haku, ja sen jälkeen oiskin valmiina lähtöön minilomalle New Yorkiin!


Huom!

Mä sain lopulta vastauksen sieltä ei-viralliselta Esta hakemus sivustolta, että maksavat maksun takaisin. Nordeasta mulle sanottiin, että ei kannata välttämättä tähän luottaa, ja sen takia säilytin sen kortin sulun.
Nyt jos en heiltä saa maksua takaisin, niin ainakin mulla on todistusmateriaali heidän vastauksestaan, jossa luvataan maksu palauttaa. Näin ollen he taitavat olla hieman pulassa, jos maksu ei mun tilille palaudu ;D

Kyseessä siis on ilmeisesti välittäjäfirma, eikä siis täysin huijari. Eli uskoisin sinne laitettujen tietojen olevan turvassa, eikä väärissä käsissä. Luin nimittäin jälkiviisaana erilaisia blogitekstejä, ja blogien kommentteja siitä, miten todella moni oli mennyt tähän samaan lankaan. Ja käynyt läpi oikeastaan melkeinpä täysin samanlaisen rumban kuin minä.

Joten älä pliis ole seuraava tähän lankaan joutuva.

Kommentit

 • Hölmöläinen

  Moikka! Kävin juuri teettämässä tuon hakemuksen ja huomasin liian myöhään että maksoin huijaussivustolle. Saitko rahojasi takaisin?

   0
  • Katri

   Itse laitoin heti paniikissa sähköpostia sivuston ylläpitäjälle, yhteystiedot löytyvät sivustolta, ja lupasivat palauttaa rahat.
   Rahoja ei siis koskaan multa lähtenyt tililtä, ja pankilta tuli vastaus, että korttireklamaatio on keskeytetty, koska summa oli katevarauksena, ja lopulta katevaraus oli haihtunut, ja rahat palautunut tilille. 🙂

   Toivottavasti saat rahat takaisin! Jos et sivuston kautta, niin ota ehdottomasti yhteys pankkiisi!

    0
 • Toinen tyhmä

  Heippa! Kun maksoit ”huijari” -sivustolle, saitko kuittia sähköpostiin tms.? Tein saman virheen, mutta en saanut minkään näköistä vahvistusta ja maksusivun jälkeen hyppäsi suoraan ensimmäiseen vaiheeseen eli tietojen täyttämiseen. Onko mahdollista, että maksu ei edes mennyt läpi, vai meinikö se näin sullakin?

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.