VALIKKO
26.8.2018 13:48

Kierrätys Australiassa

Kierrätys on Suomessa todella tuttua, ja uskoisin, että jokaisessa kotitaloudessa kierrätetään edes jollain tapaa. Oli se sitten vain sitä, että laitetaan paperi ja metalli erilleen muusta jätteestä, tai kaikille omat laatikot.
Kaikkialla ei ole näin.
Ja jostain syystä kierrätystä osaa alkaa arvostamaan vasta siinä vaiheessa kun menee maahan, jossa kierrätys on vielä todella tuntematon asia. Vaikka nyt on vuosi 2018, ja Australia ei oo mikään kehitysmaa, niin kierrätys on asia, jossa on ihan liikaa puutteita täällä.

Syynä ei ole se, etteikö ihmiset välttämättä haluaisi kierrättää. Vaan enemmänkin se, että täältä ei löydy samanlaisia kierrätyspisteitä kuin suomesta. Ei ole kauppojen pihalla laatikoita, jonne voi lajitella eri jätteet omiin koloihin. Ihan vain yksinkertaisesti kaikki, ihan kaikki, heitetään yhteen ja samaan roskakoriin.
Joka kerta kun heitän metallipurkin muun jätteen sekaan tuntuu kuin osa sielustani revittäisiin irti. Tuntuu niin pahalta luonnon takia, mutta mihin muualle sen metallin laittaisin, kun ei täällä ole niitä kierrätyspisteitä. Tai jos on, niin kaikki sijaitsee jossain ihan hornan tuutissa, minne ei ole mitään asiaa ilman omaa autoa. Ja näin täysin turha keksintö, kun aika monella ei omaa autoa ole.

Kierrätys vs. muovipussi skandaali

En muista, että suomessa olisi mitenkään kovin isoa juttua ollut, että kauppojen muovipusseista luovutaan. Joissakin kaupoissa näin taisi olla joskus vuoden 2017 tiennoilla, tai ainakin asiaa harkittiin vuoden 2016 lopulla, mutta itse en ainakaan muista, että siitä olisi mitenkään isompaa numeroa tehty.

Niin tai näin, täällä jostain syystä tää muovipussi skandaali on ihan omilla atmosfääreillään.
Se on ihan jokapäiväinen puheenaihe, ja siitä myös uutisoidaan lähes päivittäin. Ihan tosissaan, laittakaa vaikkapa Googleen hakusanaksi ”Australia plastic bag ban”, ja löytyy satoja uutisia. Vähintään yksi uusi uutinen per viikko.
Töissäkin tästä puhutaan koko ajan, ja tuntuu, että tää muovipussiasia on vain jokaisen huulilla.
Sama kuin suomessa aina puhutaan säästä, jos ei keksi muuta, täällä kaupan muovipusseista.

Niin tai näin, mua itseäni henkilökohtaisesti jotenkin huvittaa, miten tää muovipussi skandaali on niin älyttömän iso juttu täällä. Mutta sitten juurikin esim. kierrätyksestä kukaan ei välitä.
Jotenkin en nää tätä kokonaiskuvana kovinkaan hyödyllisenä, koska kaikkialla muualla on sitä muovia edelleen, ja kaikki yhä edelleen heitetään sinne samaan roskalaatikkoon.
Onhan toki hienoa, että jostain aloitetaan, mutta näin suomalaisen silmin koen, että kierrätys pitäisi olla se nro 1. aloituskohta, ja sen jälkeen vasta kauppojen muovipusseista murehtiminen.

Mutta kuten sanottu on hyvä, että jostain aloitetaan, mutta itse vaan koen jollain tapaa naurettavaksi miten tää muovipussi skandaali on näin iso juttu, mutta kierrätys on asia jota lähes kukaan ei täällä tee.

Ikävä Suomen kierrätystä

Voin ainakin myöntää, että suomen kierrätyssysteemi on asia, jota ikävöin. Ihanaa kun pystyi lajittelemaan jätteet, ja näin edes yrittää parantaa maailmaa.
Ja ihan parasta viedä aina tyhjät, pantittomat lasipullot kierrätysastiaan, kun lasinsirpaleiden kilinä on aina jotenkin kuulostanut mun korviin ihanalta ääneltä. 😀
Luin itseasiassa monesta eri uutislähteestä, että yksi iso syy kierrätysongelmalle täällä on se, että jätteet lähetettiin Kiinaan, ja nyt ilmeisesti Kiinan kanssa on jotain jäteongelmia… Siinä saattaisi olla vastaus asiaan, mutta toisaalta taas, ei se kuitenkaan estäisi ihmisiä lajittelemasta jätteitään, ainut ongelma vain on, että ilmeisesti kierrätyspisteitä on juurikin poistettu kyseisen ongelman takia. Koska ei ole paikkaa mihin niitä jätteitä vietäisiin.
Australia on kuitenkin sen verran sivistynyt maa, että ei uskoisi tän olevan niin iso ongelma. Kovin toivon, että löytyisi jokin järkevä maaginen idea, miten myös Australia pääsisi kierrätyksen ihmeelliseen maailmaan. On meinaa iso asia maapallolle, jos yli 24 miljoonan kansalaisen jätteitä ei ole millään tapaa kierrätetty. Ei voi olla hyvä asia maapallolle, ja luonnolle, että jossain tuolla on jättimäinen kasa jätteitä, jossa kaikki on sekasin. Vähintään yli 24 miljoonan kansalaisen jätteet, ja siihen lisäyksenä vielä myös ne muut maat, jossa kierrätystä ei ole.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.