VALIKKO
19.3.2018 19:28

Matkamessut Berliinissä

Jos on nähnyt matkamessut Helsingissä, on jo hieman kärryillä siitä mitä ne matkamessut on, ja mitä ne pitää sisällään. Helsingin matkamessut on kuitenkin vain pieni osa siitä, mitä ne matkamessut jossain muualla maailmassa on. Tai no tässä tapauksessa Berliinissä.
Helsingin matkis ei todellakaan yllä Berliinin tasolle, ja en tiedä, että tarviiko sen edes yltää. Berliini on se keskiö, yrityksille ja matkailun ammattilaisille, Helsinki on ehkä enemmän just niille Suomalaisille, ja muuten vaan lomailijoille tarkoitettu.
Berliinin matkiksilla oli siis yhteensä noin 26 hallia, kolmessa eri kerroksessa, kolmessa(?) erillisessä rakennuksessa.
Karkeasti sanottuna siis hieman isompi isompi kuin Helsingin messut.

Matkamessut opintomatkana

Mulla nää Berliinin matkikset oli osa yhtä kurssia, eli päätarkoituksena oli sinne lähteä osana opintoja. Eihän reissu kenellekään tietenkään pakollinen ollut, koska opiskelijoita kun ollaan, ja matka oli omakustantainen (poislukien ne messuliput ja koulun 100€ tukiraha). Olihan mullakin tarkoitus säästää matkalla, mutta tulihan sitä varmaan reilu 200€ lopulta kulutettua niin ruokaan, matkustamiseen paikan päällä, kuin myös vähän shoppailuunkin.

Säästöä tuli siinä, kun yövyttiin hostellissa kahdeksan hengen huoneessa, eikä hotellissa.
Meitä lähti Jyväskylästä isompi porukka (mitä sanoisin, olisiko meitä ollut noin 15). Ns. kaveriporukastani meitä oli kuusi, joista neljä yövyttiin samassa hostellissa. Kaksi muuta hotellissa.

Reissuun lähdettiin tiistaina (6.3) aamupäivällä, ja heti keskiviikko aamulla suunnattiinkin sitten messuille. Käytiin niissä yritysvieraiden aikana, eli siellä oli todella business fiilis kaikkialla.
Ei ollut niitä Helsingin matkamessuilta tuttuja matka-arvontoja, alennuksia, tai muuta sellaista ”otetaan yleisö mukaan” viihdettä.
Sen sijaan oli seminaareja matkailun ajankohtaisista asioista, oli ständejä vain ja ainoastaan yritysvieraiden keskusteluihin, ja infoa matkailun ammattilaisille.

Tässä esimerkkinä ne yritys keskusteluständit

Eli olihan siellä nähtävää, mutta aika paljon erilainen oli kuin Helsingin messut. Oon kuitenkin myös käynyt Helsingin matkiksilla yritysaikaan, eli tiedän senkin näkemyksen. Toki Berliinin messut olisivat saattaneet olla täynnä niitä arvontoja, alennuksia ja muuta yleisön mukaan ottamista loppuviikosta, kun se oli avoin myös muulle yleisölle. Meillä ei tähän valitettavasti ollut aikaa, kun lähdettiin pois lauantaina.

Haastatteluja ja kokemuksia

Nyt päästään siihen suureen kysymykseen, eli mitä me siellä tehtiin? Sanoisin, että suurimmalta osalta se oli sitä maailman suurimpiin matkamessuihin tutustumista. Olihan se meinaa iso tapahtuma, ja kiva käydä kattomassa.
Jalat ihan väsyneinä päivän päätteeksi, ja nälkä kurni vatsanpohjassa.

Ei siellä pelkästään seminaareja ja muuta virallista ollut

Käytiin me kuitenkin myös haastattelemassa muutamaa ammattilaista osana koulutehtäviä. Hiltonin Saksan HR marketing manageria tuli haastateltua, ja sieltä jo kysyttiinkin mahdollisesta kiinnostuksesta työskennellä tulevaisuudessa Hiltonissa.
Tosi hyvä vastaanotto oli siinä, ja tuotiin myös lounasleipäkin, kun oltiin niin professionalin näkösiä 😉

Tän Hiltonin lisäksi haastateltiin myös Visit Icelandin ständihenkilöä toista tehtävää varten. Sieltäkin sai todella asiallisen vastaanoton, ja hyvin vastauksia sekä keskustelua aikaiseksi.

Pitihän sitä VR laseja kokeilla, kun ikinä ei oo niitä vielä kokeillut. Huom! Kuvassa kaverini, en minä 🙂

Parannettavaa?

Näin opiskelijan näkökulmasta, ja Helsingin matkamessuilla käyneenä sanoisin, että todella useella ständillä näki sen passiivisuuden. Tiedä sitten oliko syynä se, että me oltiin opiskelijoita, ja heitä ei kiinnostanut meidän kiinnostus, koska ei välttämättä tuoda heille samalla tavalla rahaa kuin yritykset. Toisaalta taas, mistä he olisivat voineet tietää, että oltiin opiskelijoita?

Mutta siis joillakin ständeillä yritykset tuli heti juttelemaan, kun taas todella monella kateltiin omia kännyköitä, juteltiin keskenään, tai muuten vaan keskittyminen oli jossain ihan muualla. Muutamassa kohtaa käytiin ständillä, ja sen pitäjä käänsi vain selän ja oli kuin ei huomaisikaan meitä. Eli vähän ehkä olisi toivonut aktiivisuutta…

Hyvä reissu, ihana seura

Ei niillä ignooravilla ständinpitäjillä niin väliä, koska olipa ainakin mukava matkaseura ja reissu muuten! 🙂

Hyvät ystävät on ne, jotka tekee matkasta kuin matkasta ikimuistoisen! 🙂


Ihan side notena tähän, että olis ihan mielenkiintoista nähdä millaiset olisi ne Singaporen matkamessut. Meinasin siellä ollessa mennä sinne, mutta messun hinta sai kyllä kananlihalle, ja päätin käyttää ne rahat johonkin muuhun. Kokemuksena se olisi varmasti ollut hieno, mutta eiköhän sinnekin pääse vielä joskus 🙂 Vaikka sitten itse ständin pitäjänä 😉 You never know.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.