VALIKKO
20.4.2017 15:30

Minäkö muka väkivaltainen?

”Pitää varmaan olla varuillaan sun seurassa.” on hyvin yleinen lause, jonka kuulen useasti. Tämä siis sen jälkeen, kun olen kertonut harrastavani Taekwon-Doa ja moukarinheittoa.

Jännä, että jokin yksittäinen laji tai muutama laji saattaa herättää monessa tuollaisen reaktion.

Mistä näissä lajeissa onkaan kysymys?

Taekwon-Do on itsepuolustuslaji, eikä väkivaltainen laji.

Eli en ole väkivaltainen, eikä lajikaan sitä ole. Taekwon-Do valan viides – ja täten viimeinen kohta – kuuluu näin ”Autan rakentamaan rauhallisempaa maailmaa.”
Eli miten te, hyvät ihmiset, väännätte lajista väkivaltaisen?

Tiedän, että ulkokuori saattaa näyttää väkivaltaiselta, varsinkin jos satut katsomaan ottelua. Ottelu on kuitenkin vain yksi osa Taekwon-Doa eikä todellakaan sekään ole väkivaltaan pyrkivä. Esimerkiksi kovat potkut ja lyönnit ovat kiellettyjä, ja niin sanottu tyrmäys ei ole osa Taekwon-Doa. Eli onko se nyt sittenkään niin väkivaltaista?

Niin, ja lajin ”harrastaminen” tatamin ulkopuolella on kielletty. Eli en voi mennä ketään viatonta ohikulkijaa lyömään tai potkimaan keskellä katua selittäen samalla, että harrastan Taekwon-Doa ja tämä on ihan normaalia toimintaa.

Yksi asiako määrittää koko ihmisen?

Lisäksi, miksi ihmeessä jonkin lajin harrastaminen tekisi automaattisesti kyseistä ihmisestä väkivaltaisen? Eli jos olet tavannut yhden henkilön joka harrastaa jotakin itsepuolustuslajia, ja on myös väkivaltainen, tekeekö se automaattisesti jokaisesta lajin harrastajasta väkivaltaisen?
Vähän samalla tavalla voisi siis ajatella, että olet nähnyt yhden suomalaisen juopon, niin varmasti kaikki suomalaiset ovat samanlaisia 🙂 näin kärjistetty esimerkki.

Entä sitten moukarinheitto.

Mikä siitä tekee väkivaltaisen? Se, että pyörin ringissä neljän kilon teräspallon kanssa? Vai se, että päästän sen ”holtittomasti” käsistäni kahden valkoisen viivan väliin noin 40 metrin päähän. Huippujen kohdalla sinne 80 metrin päähän.
Tiedän, että onhan niitä tapauksia ollut, kun moukari on osunut johonkin ihmiseen. Tästä esimerkki video alla 😉 Mutta yleisesti ottaen tämä ei ole heittäjän vika, vaan niiden, jotka siellä kentällä koikkelehtivat mukamas teräspinnoitteen omaavana. Sen takia siellä kentällä on kilpailuissa toimitsijat – joille kerrotaan turvallisuussäännöt – ja myös yleensä jonkinlaiset varoitusmerkit, että meneillään on kilpailu keskikentällä ja sinne ei muita saa tulla. Valitettavasti kuitenkin myös toimitsijat toimivat usein väärin.

Alla oleva video on hyvä esimerkki siitä miten ei saisi olla. Eli ensinnäkin kyseessä ei ole aito moukari (aidossa varsi on pidempi), ja toiseksi juuri tämän takia moukaria heitetään ringistä, jossa on verkko ympärillä.

Suomessa moukarinheiton tilanne on siinä mielessä niinkin surkea, että meidät heittäjät häädetään sivukentälle, jottemme häiritse pääkentällä käytäviä kilpailuja.
Ja silloin joskus harvoin, kun pääsemme pääkentälle heittämään, niin joudumme keskeyttämään heittämisen aina kun ohitsemme kiitää juoksijoita.
Joten kertokaahan hyvät ihmiset, mikä tekee moukarinheitosta väkivaltaisen?

Puhdasta epätietoisuutta(ko?)

Vai onko kyseessä sittenkin se epätietoisuus, että myös naiset voivat tällaisia lajeja harrastaa. Vai mitä jos eteesi sattuu mies joka harrastaa samoja lajeja kuin minä? Onko hänkin ihan 100 prosenttisen varmasti väkivaltainen henkilö? Vai olisiko silloin kyseessä vain perus suomalainen mies.

Mutta epätietoisuuden ollessa kyseessä, miksei mieluummin kysellä lajista enempää? Miksi heti ensimmäisenä pitää olettaa, että ”hei! Harrastat tuollaista erikoista lajia, niin olet varmasti väkivaltainen!”

Vai otanko asiat vain liian tosissani?

Voi olla, että monet heittävät tällaista vitsinä. Mutta erityisesti kun kyseessä on uusi tuttavuus, en lähtisi vitsailemaan aiheesta josta ei itse tiedä. Tuttujen kanssa tilanne on ihan eri 😉 Vitsailun sijaan kyselisin enemmän lajista, ja olisin aidosti kiinnostunut. Sillä ainakin itseäni jostain syystä loukkaa todella paljon se, miten minä olen mukamas väkivaltainen koska harrastan hieman harvinaisempia lajeja. Erityisesti jos olen samalle henkilölle kertonut jo useampaan otteeseen, että kumpikaan laji ei ole väkivaltainen, enkä myöskään minä ole.


Niin tai näin. Vastauksena otsikon kysymykseen; ei en ole.

Ugh olen puhunut.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.