VALIKKO
18.6.2018 15:20

Suomalainen Australiassa – asiat jotka ihmetyttää

Suomalainen Australiassa on jo itsessään varmaan ihmeellinen näky 😉 No ei sentään, onhan niitä varmasti paljon jotka tulevat suomesta Australiaan lomailemaan, tai work & holiday viisumilla, mutta ehkä tietyillä alueilla ihmiset voivat olla vähän hämillään. Tosin koska en puhu täällä suomea kovin paljoa julkisella paikalla (paitsi ääniviestejä kavereille lähetettäessä) niin mistä sitä tietää mistä päin maailmaa tulen?

Mutta asiaan, oon ollut täällä nyt kolme kokonaista päivää. Vautsi, todella pitkä aika siis 😉 On kuitenkin pakko sanoa, että jo näiden kolmen päivän aikana oon nähnyt ja kokenut asioita, jotka koen todella hämmentävänä, outona, tai joissakin asioissa jopa hienona asiana.
Mennään näihin jokaiseen asiaan seuraavaksi hieman syvällisemmin.

Naapurusto

Suomalainen Visa Electron

Kato niitä nettisivuja, missä kerrotaan hyvin ylpeänä, miten kaikki suomalaiset kortit toimivat isoissa Australian kaupungeissa. Not. Ei toimi. Visa Electron toimii hyvin harvoin, mulla ei ole toiminut kertaakaan. Onneks on käteistä mukana, ja onneks on ihana iskä, joka anto jotain ihan erikoiserikois tilanteita varten oman luottokorttinsa mukaan. On tää koko mun alkuaika täällä ollut tätä erikoistilannetta, kun ei täällä toimi mun visa electron. Mahtavaa, eli älkää ottako vaan visa electronia mukaan kun lädette Australiaan, tai muuallekaan.

Kaikki jääkaapissa

Jääkaapista löytyy kaikki ruuat. Niiden perus jääkaappiruokien lisäksi sieltä löytyy myös myslit, kaikki hedelmät / vihannekset (mitään ei säilytetä huoneenlämmössä), ja leivät. Useammat ruuat sinällään ymmärrän, varsinkin kun Australian kesälämpötilat nousee siihen +40 asteeseen aika helposti. Mutta nyt on kuitenkin talvi täällä (siis oikeastaan suomen kesä sää). Ja se, että mysli säilytetään jääkaapissa?! Mutta sitten mm. hillot ja soya kastike on huoneenlämmössä. Olen hämmentynyt.

Use By -merkintä

Kaikista ruuista myös löytyy tuo Use By -merkintä. Oli se sitten perus liha, tai vaikka vaan salaatti. Hämmentävintä oli tietenkin löytää salaatista tuo merkintä, ja kun ihmettelin tätä vuokranantajalle, hän taasen ihmetteli miten meillä suomessa ei muka ole sitä merkintää vihanneksissa. Miten me muka tiedetään milloin salaatti on pilalla, jos siinä ei ole tuota merkintää?! Jaa-a hyvä kysymys, ehkäpä sen salaatin ulkonäöstä (ja hajusta).

Use By -merkinnän lisäksi erityisesti kana on täällä todella kallista! Sen sijaan jauhelija/muu liha on paljon edullisempaa.

Kengät sisällä

Niin siis sisällä kävellään kengät jalassa. Eli täysin vastakohta siihen kun olin Singaporessa, ja siellä piti kengät melkeinpä jättää oven ulkopuolelle. Täällä niissä kengissä kävellään kaikkialla. Tosin yksi selitys tälle voi olla, että lattiat on todella kylmät. Täällä ei mitään lattialämmitystä tunneta.

Viikkovuokra

Ei täällä kuukausivuokraa ole. Täällä maksetaan vuokra per viikko. Ja ei vuokrat mitään halpaa lystiä ole. Mulla yksi viikko on $220, ja kuukaudessa tämä tekee euroissa lähes 600. Jos haluaisin joka kerta maksaa suomalaisen tilin kautta, niin tulisi ne ihanat valuuttamaksut ja siirtomaksut vielä päälle. Tän takia paikallisen pankkitilin avaaminen on hyvin suotavaa, jos aikoo sen useamman viikon olla täällä. Toki olisihan sitä voinut edullisemmin löytää kämpän, mutta sitten taas koska tää on lähellä työpaikkaa, niin säästän bussimatkoissa (jotka olisi kuukaudessa noin 130€).
Ja omakotitalossa on aika kiva asua, kun on oma piha, ja omistajilla koira ja kaksi kissaa. Ihan unelmapaikka.

Vähän leikin timmellyksessä heilahtanut kuva, mutta tässä on mun uusi ystävä 🙂

Suomalainen puhelinnumero ei vaan toimi

Mitä ikinä virallista asiaa yrittääkään hoitaa, niin aina tarvii sen paikallisen numeron. Oli se sitten ihan vaan kirjastokortin hankinta, tai sitten paikallisen tilin avaaminen. Mikään ei onnistu ilman sitä paikallista puhelinnumeroa. Yks päivä kattelin, että miten saan hankittua Medicare kortin (näiden julkinen terveydenhuolto, jonka kortilla suomalaisena pääsen suomen hinnoilla hoitoon), niin sitä varten tarviin tulostaa yhden lomakkeen. Jotta pystyn tän lomakkeen tulostamaan, täytyy mun mennä kirjastoon. Mutta kirjastossa en voi tulostaa, jos mulla ei ole jäsenyyttä. Ja jäsenyyden hankintaan tarviin sen puhelinnumeron.
Monimutkaista, eikö? Tämä menee seuraavassa kohdassa vielä monimutkaisemmaksi.

Henkilöllisyyden todentaminen 100 pisteellä

Noniin lukekaa tarkkaan.
Jotta voin hankkia esimerkiksi juurikin sen kirjastokortin (asian jonka saan suomessa hankittua yleensä ilman maksua näyttämällä vain esim. ajokorttiani), täytyy mun pystyä todistamaan henkilöllisyyteni, ja sen, että asun täällä yli 3kk ajan. Tähän ei riitä mun suomalainen passini, vaan mun pitää kerätä yhteensä 100 pistettä. Kategoria A:han kuuluvista dokumenteista saa aina 70 pistettä, ja näitä on syntymätodistus, passi, Australian kansalaisuuden todistus. Kategoria B:n kuuluvista dokumenteista saa 25 pistettä, ensimmäisestä saa aina sen 40 pistettä, näihin kuuluu mm. Australian ajokortti, valtion myöntämä kuvallinen työlupa, lähete lääkäriltä (pitää olla ollut omalääkärinä vähintään 12kk ajan). Näiden lisäksi on vielä kategoria C, joista jokaisesta saa sen 25 pistettä; kansainvälinen ajokortti, proof of age card (vähän niinkuin suomessa näytetään ajokorttia kun ostetaan alkoholia, mutta täällä vaan on erikseen tollanen kortti, joka taas pitää olla valtion myöntämä), Medicare kortti, vuokrasopimus…
Yleensä ulkomaalaisen kohdalla jää aina puuttumaan se 5 pistettä, ja sitten seuraava askel on nimenomaan tuon proof of age -kortin hankinta. Joka maksaa sen 50€, JESJES.

Kaupassa ei vaakoja

No tähän on tottunut jos on Lidlissä käynyt. Mutta silti, ei voi itse punnita tuotteita, vaan lopullinen hinta tulee vasta kassalla. Eiku voi punnita kyllä, muttei tiedä hintaa, kuin vain laskemalla.

Tällä voi mitata painon, en oo vielä nähnyt kenenkään tätä käyttävän, joten oon itekin jättänyt sen rauhaan…

Hedelmien / vihannesten / juuresten kappalehinta

Eli siis jotkut tuotteista on kilohinnalla, mutta osa taas on kappalehinnalla. Eli kannattaa oikeasti olla tarkkana kun käy kaupassa. On eri asia, jos kurkun kilohinta on $7, kuin, että sen kappalehinta on tuo.

Tässä nyt hieman epäselvästi näkee tuon hinnoittelun, mutta ananas on kappalehinta, ja vieressä oleva on kilohinta. Ja HUOM! tää on se miten ananaksen pitäisi olla kaupassa myynnissä, ilman sitä ”hattua” 😉

Viisumi sisäisesti

Viisumi on passissa sisäisesti. Eli jos/kun pitää todistaa omaavansa viisumin, tulee mukaan ottaa tulostettu paperinivaska jonka etusivulla lukee ”Visa is granted.” Passissa ei mitään merkintöjä asiasta ole. Ja hauskaa oli, että suomen puolella viisumia kysyttiin heti, mutta sen sijaan Australian puolella osattiin kyllä nähdä se ainoastaan passinnumeron avulla. Luulisi, että myös suomen puolella olisi tarvittavat laitteet siihen, että nähtäisiin matkustajalla olevan kyllä se viisumi. Mutta vain ns. sisäisesti.

Taloissa ei lämmitystä

No nyt joku miettii, että eihän nyt Australiassa mitään lämmitystä tarvi. Ei ainakaan siellä missä ei ole lunta. Mutta believe or not, auringon laskettua on aika viileä. Mäkin illalla käperryn aina kahden peiton alle. Ja tänään olin päivälläkin ulkona huppari ja takki päällä. Varsinkin tuuli on täällä tosi kolea, erityisesti täällä mun asuinalueella joka sijaitsee vähän ns kukkulalla.
Mutta tää on kyllä periaatteessa myös hyvä, sähkön säästöä ja luonnon säästämistä 🙂

Pieni kurkkaus mun huoneeseen. Vaikka noi ikkunat suljettaisiin, niin niistä tulee silti kylmää ilmaa. Sen takia tuplapeitot, varsinkin näin kylmempänä vuodenaikana, on todella tärkeät

Kaupan kassa

Vielä yksi kauppa asia. Varmaan huomaa missä olen käynyt todella paljon tän parin päivän aikana 😉 Eli siis kaupan kassalla aina tervehditään, kysytään mitä kuuluu, ja sen lisäksi myyjä pakkaa asiakkaan ostokset. Muovipusseja käytetään kyllä liikaa, mutta jos on omat pussit mukana, niin ne annetaan myyjälle ja myyjä pakkaa. Todella kätevää, kun pusseille on oma teline johon ne voidaan valmiiksi avata, ja tadaa hommat hoituu todella nopeasti.

Ei suojateitä

Ekoilla kerroilla yritin tosissani ettiä niitä suojateitä. Mutta ei niitä ole. Myönnän, että edelleen niitä etsiskelen, mutta kun ei vain löydy. Kävelytie vaan päättyy, ja alkaa uudelleen tien toisella puolella. Ei mitään käsitystä siitä, että kuka väistää ja ketä. Ja sitten jossain parkkipaikalla (ihan ihme paikoissa) ne suojatiet onkin yhtäkkiä. Muttei kadulla? Ei liikenteen seassa? Eikä muuten ole myöskään alikulkutunneleita, eli ainut keino on, että odottelee kunnes kaikki autot on poistunut näköetäisyydeltä ja sitten ylittää tien.

Tätä tarkoitan; ihan selkeästi kävelijöille tarkoitettu välikappale tuolla keskellä, mutta ei suojatietä

Pyöräilykypärät

”Ou mai gaad ku hiukset menee ihan sekasin ku laittaa kypärän.” ”Niiiiiin noloooo, ei kukaan käytä kypärää!” ”Äiti älä pakota laittaa kypärää, ku näytän ihan urpolta.”

Jos täällä joku kitisis samalla tavalla äidilleen, niin sitä pidettäis ihan outona. Täällä ilman kypärää olija on se outo kummajainen, jolla ei selkeesti ole mitään itsesuojeluvaistoa. Myönnän, että itsekin suomessa ajelen ilman kypärää (taajamissa yms), mutta täällä ei. Se ei ole edes vaihtoehto. Ensinnäkin jo se, että täällä on vääränpuoleinen liikenne, ja se, että mun pitää ajaa täällä autotien vierustaa, ja välillä autojen seassa. En tosiaankaan lähtisi mihinkään ilman kypärää, eikä kukaan muukaan täällä. Ja hyvä niin. Niin pitäis kyllä myös suomessa olla.

Pyörätiet siis suurimmaksi osaksi kyllä teiltä löytyy, mutta silti liikenteen seassa pyöräily vääränpuoleisella liikenteellä ei tottumatomalle ole ihan paras vaihtoehto :’D


Ja hei ainii nää mun kokemukset on siis parilta päivältä, ja yhdeltä alueelta, koska ei mulla vielä ole ollut aikaa suunnata keskustaan (9km päässä). Mutta no probleemo, suuntaan sinne huomenna! Ja jos haluutte pysyä ajantasalla mun meiningeistä, niin klikatkaa mun Instagramiin, meinaa tänne ei välttämättä tuu ihan koko ajan kovin tasaisella päivittämisellä asioita. Ja IG:seen pyrin päivittämään kerran päivässä uuden kuvan, ja useita tarinoita storyn puolelle. Aikaeron takia mä oon kuitenkin suomen aikaan iltapäivästä jo unten mailla :*

Hyvin kuvasta voi nähdä miten täällä on kunnon talvi 😉

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.