VALIKKO
6.2.2016 21:02

The Performance Matrix -testi

Niin siis mikä onkaan tuo sanahirviö, jolle ei oikeastaan ole suomenkielistä vastinetta..?

performance matrix_kuva

Performance matrix -testin tulospaperin ”kansisivu”

Performance Matrix (myöhemmin lyhennän pelkästään matrix:eksi) oli minullekin täysin tuntematon sana (puhumattakaan itse testistä) viime kesään asti. Valaisenpa asiaa…
Moni on varmasti kuullut lihastasapainokartoituksesta? Performance Matrix on tavallista lihastasapainokartoitusta laajempi testausmenetelmä niin tavoitteellisesti kilpaileville urheilijoille, kuin myös aloitteleville kuntoilijoille.
Testin tarkoituksena on etsiä kehon ns. ’heikkoja lenkkejä’ estääkseen mahdollisia ”potentiaalisien” urheiluvammojen syntyä. Samalla tapaa testin yksi tarkoitus on myös selvittää, mistä jotkin vammat ovat ehkäpä johtuneet. Parhaimman kuvauksen tästä testausmenetelmästä löytyy ihan virallisilta nettisivuilta, jotka ovat kokonaan kylläkin englanniksi.

Maailmalla Matrix on ollut vuodesta 2012 (tai siitä lähtien itse löysin tietoja). Suomeen testi on rantautunut vasta muutamien vuosien sisällä, sillä koulutuksia ei tietääkseni järjestetä ollenkaan suomessa. Alan ammattilaisia ei kovin montaa ole suomessa, tai ylipäätään maailmalla. Täältä löytää kaikki, jotka ovat kyseisen koulutuksen suorittaneet.

Mitä eroa perus lihastasapainokartoitukseen?

Kuten jo alussa kirjoitin, niin testi on paljon kattavampi ja laajempi kokonaisuus, kuin tuo perus kartoitus. Laajempi ja tarkempi tarkoittaa myös sitä, että hintaakin siltä löytyy puolet enemmän.
Huhujen mukaan Matrix on myös luotettavampi testausmenetelmä.

kuva3

Performance matrix -testin ns. matalan kynnyksen ongelma-alueet, aikalailla samanlaiset kuin korkeassa…

kuva2

Performance matrix -testin ns. korkean kynnyksen ongelma-alueet

–> Tähän on nyt syytä mainita, että monille varmasti pelkkä perus lihastasapainokartoitus on riittävä, mutta itse olen valmis tekemään kaikkeni sen eteen, että saan selvyyden mistä johtuu kaikki urheiluvammat, joista olen kärsinyt vuosien varrella.

En ole itse tuossa perus kartoituksessa käynyt (suuruudenhulluna ryntäsin vain heti tilaisuuden tullen kalliimman ja laajemman kokonaisuuden kimppuun).
Mutta tietääkseni perus kartoituksessa on aikalailla samat testaustyylit kaikille ihmisille, oli sitten kilpaurheilija tai ns. tavallinen tallaaja (saa korjata jos olen väärässä).
— Matrixissa sen sijaan jokaiselle (ainakin todella monelle) lajille on omat ohjelmat, ja omat testit. Ja koska mulla toistaiseksi vielä moukarinheitto on se päälaji, niin valittiin sitten koneelta sen mukaan testit:) Testissä on viisi matalan kynnyksen osiota, ja viisi korkean kynnyksen. Näistä kynnysasioista (ja muustakin) voi lukea lisää mm. täältä.

Mitä testin hintaan sisältyy?

Minulla ainakin testin hintaan kuului itse testi (obviously), sekä sen lisäksi henkilökohtainen treeniohjelma miten epäkohdat saadaan takaisin ”normaaliksi”, sekä yksi ylimääräinen käynti, jossa käytiin testin tulos tarkemmin läpi, ja annettiin ne treeniohjeet.

On myös aikalailla selvää, että testin hintaan tulee vielä muutama ylimääräinen tarkastuskäynti. Tai sekin saattaa ihmisestä riippua, kuka tarvitsee tarkastuksia, ja kuka taas pärjää ”omillaan.” Jostakin myös luin, että hyvin usein testi tehdään kahdesti, jotta se oikea tulos tulee näkyviin…

Omat kokemukset testistä

Minulle testi toi vastauksia useita mieltäni pitkään painaneisiin kysymyksiin, mutta samalla se myös toi runsaasti uusia lisäkysymyksiä.
Otan esimerkkinä sen, että viiden vuoden ajan olen kärsinyt erilaisista urheiluvammoista. Viisi vuotta accomplish-1136863_1280on todella pitkä aika, kun yrittää samalla jossakin kehittyä… jos hetken mietitte, että tavoitteenanne olisi esimerkiksi juosta maraton, olette juuri pääsemässä siihen tavoitteeseen – olette parhaimmassa iskussa, ja yhtäkkiä, muutama kuukausi ennen maratonia palaatte tavanomaiselta lenkiltänne takaisin iloisena – aamulla heräätte, ja huomaatte ettei kaikki ole ok, jalkanne on todella kipeä. Menette lääkäriin, ettekä oikeastaan saa mitään järkeviä vastauksia – yhtäkkiä unelmanne toteutuminen onkin yksi iso kysymysmerkki.
–> Suunnilleen näin minulle on käynyt viimeisen viiden vuoden aikana jatkuvasti, yleensä juuri ennen kesän kilpailukautta. Tosin en itse tähtää maratonille, vaan enemmänkin oman ikäsarjani SM kilpailuissa menestymiseen moukarinheitossa. Ja ehkä joskus taekwondossa mustalle vyölle pääsemiseen.
Olen käynyt erilaisissa tutkimuksissa, turhaan.

Omasta mielestäni on kuitenkin hyvin outoa, että vammat syntyvät lähinnä vain toiselle puolelle kehoa. Mielessäni on pyörinyt kysymyksiä alkaen ”Miksi juuri minä?” ja päättyen kysymykseen ”Miksi uusi vamma heti kun edellisen on saanut hoidettua?”
Vammoihini on keskitytty ns. yksilönä. On ajateltu, että okei takareisi on kipeä – siinä takareidessä on jotain häikkää. Entä mitä jos ei olekaan?
Mitä jos takareiteni on oikeastaan kunnossa, mutta jokin muu heijastaa kivun siihen?

Matrixin perusteella varmistui asia siitä, että kehossani on monia epäkohtia kun on kyse treenauksen aloittamisesta ja itse treenaamisesta.
Itse pidän suurimpana löydeksenä mm. vääränlaista kävelytyyliä (jonka olen mielestäni saanut korjatuksi nyt ihan hyvin!) sekä lisäksi selkäni pettämistä vasemmalle monen liikkeen aikana –> tämä aiheuttaa heitoissa todella suuren reaktion olkapäähän, joka on vaivannut jo useamman vuoden (leikkauksen jälkeenkin).

Matrixista oli hyötyä myös siinä mielessä, että sain todella kattavan tietopaketin ongelmakohdista, ja sen tietopaketin avulla olen valmentajan kanssa yhdessä saanut suunniteltua juuri oikeanlaiset treeniohjelmat, ja suunnitelmat tulevaisuutta varten.

Lisäksi näin reilu puoli vuotta testin jälkeen, takareiteni oireilut eivät ole enää haitanneet niin paljoa *koputtaa puuta*, tosin sekin saattaa johtua tästä uudesta edelleen tuntemattomasta ja lääkäreitä hämmentävästä lonkan vaivasta… Mieleeni nousikin kysymys takareiden osalta :Mitäs, jos olisin puoli vuotta sitten uskonut lääkäriä joka ehdotti takareiden operoimista ainoana vaihtoehtona jos mikään ei ole muuttunut kuukaudessa? Olisiko leikkauksesta löytynyt jotakin? Vai olisiko se tehty turhaan, sillä kipuilun syy saattaakin olla jokin aivan muu (kuten tämä lonkka)…

Mutta koska tuo testi oli sen verran kallis, ja olin lukenut siitä hyviä kokemuksia ja oikein menestystarinoita yms. niin jollain tavalla olin odottanut testiltä hieman enemmän. Tai no itse testinä se oli oikein hyvä, kaikki meni suunitellusti, virheitä löytyi ja olisi ollut suorasanainen ihme, jos ei olisi löytynyt mitään. Niitä virheitä oikeastaan löytyi enemmän, kuin olin odottanut –> ihan positiivista kylläkin, tavallaan, tavallaan taas ei.

Olin ehkäpä odottanut liikoja, sillä olin toivonut, että

woman-954793_1280

Kai se pitää vain uskoa, että kaikkeen löytyy aikanaan jokin järkevä selitys 🙂 performance matrix ei selvästikään ollut tarpeeksi tieteellinen selvittämään kaikkea 😉

vammakierteeseni olisi tuolla testillä löytynyt jokin vastaus. Vastauksia löytyi, mutta ei oikeastaan mitään sellasta, mikä olisi vielä tähän päivään mennessä lopettanut tämän ikävän kierteen, jossa vielä toistaiseksi kieriskelen.

Viime kesänä ajattelin Matrixin olevan se ns. last change, että jos ei tuolla korjaudu, niin ei sitten millään. Todellisuudessa olen tietoinen siitä, että näille vammoille on pakko löytyä jokin syy. Ja vaikka yritän sulkea mieleni kaikelta vähän huonommalta vaihtoehdoilta, mitä tämä voisi olla, niin olen alkanut tajuamaan, että oikeastaan oli syy mikä tahansa, niin parasta se olisi tietää eikä elää tällaisessa epätietoisuudessa.
Ja olen yhtenä myöhäisenä uuden vuoden lupauksena päättänyt, että alan selvittelemään vammojen alkuperää toden teolla. Nyt tai ei koskaan 🙂


 

Huolimatta siitä, että en kaikkea mitä olin testiltä odottanut, saanut selvitettyä, niin suosittelen kuitenkin testiä kaikille urheilijoille! Varsinkin jos on kärsinyt erilaisista oudoista vammoista, niin ehkä te saatte vastaukset kysymyksiinne, sillä jokainen testihän ei sovi kaikille. Se on kylmä totuus, mutta kuten sanottu, sain minäkin vastauksia, ja oli siitä minullekin apua.

Joten jos yhtään mietitte kannattaako vai ei, niin minä suosittelen! Joten älkää ottako tekstiäni tyylillä ”ei siitä varmaan mitään hyötyä ole.”
Ps. Itse kävin testin tekemässä Järvenpään Fysioakatemiassa (aiemmin minua hoitaneen fysioterapeutin vastaanotolla) – suosittelen lämpimästi! Vaikka Keski-Suomesta matkaa sinne hieman ehkä liikaa kertyykin 😉

–> Kysymyksiä saa kysyä, ja kommentoida ihan vapaasti =)

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.