VALIKKO
21.9.2019 14:27

Toiminnallinen häiriö lopullisena diagnoosina

Toiminnallinen häiriö, ja sen saaminen ”diagnoosiksi”, saa monella kipujen ja muiden selittämättömien oireiden kärsijällä veren kiehumaan. Miten niin mitään ei löydetä? Miten niin kyseessä on toiminnallinen häiriö?

”Mutta eihän tää oo mun päässä! Mun oireet on aidot!”

Toiminnallinen häiriö ei ole psyykkinen ongelma

Aloitan tän postauksen kertomalla, että vaikka monet niin luulee, niin toiminnallinen häiriö ei oikeasti ole psyykkinen ongelma.
Tai pitäisikö sanoa, että se ei ole pelkästään psyykkinen ongelma.
Suomenkielisiltä sivuilta tästä löytyy aivan liian vähän tietoa, joten sillä perustein voin jopa suoda sen epätietoisuuden asiasta. Mutta mä en itse kestä sitä, miten joku tulee mulle kommentoimaan, miten tää kaikki on siis tosiaan ollut vaan mun päässä, ja, että oma mielenterveyteni on niin vaakalaudalla, että aiheutin tän itselleni.

Joo, mun mielenterveys ei välttämättä ole kaikkein parhaimmillaan, mutta ei, toiminnallinen häiriö ei ole psyykkinen ongelma.
Englanninkielisiltä sivuilta kun osaa etsiä tietoa, voi todeta, että toiminnallisessa häiriössä viesti joka menee aivojen ja keskushermosto kautta, on häiriintynyt, mutta ei kuitenkaan niin, että mitään näkyisi tutkimuksissa, kuten aivojen magneettikuvaus tms.
Mutta se, että mitään ei näy tutkimuksissa, ei tarkoita, etteikö siellä olisi silti jotain vialla (kuten tää, että viesti ei vain jostain syystä mene perille/oikein).

Myös migreeni on toiminnallinen häiriö

Ja ne, jotka nyt maalailee niitä hienoja kuviaan siellä mielessään, miten mä kuvittelin kaiken ja kuinka takana on varmasti jokin psyykkinen sairaus.. Niin hold your horses! Meinaa kannattaa muistaa, että myös muun muassa migreeni luetaan toiminnallisiin häiriöihin. Nimittäin myöskään migreenin oireille ei löydy minkäänlaista ns. lääketieteellistä selitystä. Eli vaikka kuinka aivoja kuvattaisiin, niin migreeniä ei siellä näy.
Ja eihän migreeni potilas kuvittele päänsärkyään ja kohtauksiaan?
Jep, ei niin. Samalla tavalla myöskään henkilö, jolla todetaan toiminnallinen häiriö, ei kuvittele niitä oireitaan. 🙂

Toiminnallinen häiriö ei ole oma sairautensa

Suomessa ei tunneta omaa diagnoosikoodia toiminnallisiin häiriöihin.
Joten sen sijaan, että mulla löytyisi diagnoosina toiminnallinen häiriö, niin mun kohdalla diagnooseja löytyy vaikka kuinka. Alla niistä muutama.

”M54.5 Lanneselän kipu”
”M51.2 Muu nikamavälilevyn siirtymä”
”G83.8 Muu halvausoireyhtymä.”

On jollain tapaa aina yhtä hauska lukea niitä omia diagnooseja omakannasta. Meinaa mun kohdalla lista on lähes loputon, samanlainen lista löytyy sitten mulle määrätyistä lääkkeistä.. Ei siitä sen enempää nyt.

Mun kohdalla myöskin pohdittiin sitä, että välilevyn repeämä kyllä selittää selän kovat kivut, mutta sieltä mahdollisesti hermojuuristoon tihkuva neste saattaisi myös selittää äkillisen jalkojen toimintakyvyttömyyden. Valitettavasti kuitenkaan tätäkään ei pysty millään todentamaan, joten tääkin on vain arvailua.

Kävelykyky takaisin

Mä oon onneksi saanut kävelykykyni takaisin, ja sitä osaan nykyään myös arvostaa ihan uudella tavalla.
Kuitenkin on jäänyt jalkojen heikkoutta, ja se tunne, että mun kroppa ei ole vielä palautunut täysin siihen mitä se aiemmin oli.
Nyt kun oon muutaman viikon ollut töissä, niin pystyn sanomaan, että muun muassa pitkään seisominen aiheuttaa mulla jalkojen tärinän, ja tietysti sitten työpäivän lopuks on selkä normaalia kipeämpi.

Mutta mä oon edelleen, kuten jo aiemmassa postauksessani, täysin hämmentynyt siitä, että tälle ei oikeasti löytynyt mitään syytä. Tai mitään lääketieteellisin keinoin diagnosoitavissa olevaa syytä.
MUTTA mä oon tutkinut asiaa, kysellyt ympäriinsä, ja saanut selville, että mä en ole yksin tän asian kanssa.

Samanlaisia kokemuksia ympäri maailmaa

Samanlaisia, tai samankaltaisia oireita kuin mulla, on löytynyt eri ikäisiltä ympäri maailmaa.
Ja meitä kaikkia on tähän mennessä yhdistänyt yksi sama asia: meillä kaikilla on astma.
Tällä hetkellä etsin sosiaalisen median kautta kaikkia niitä, jotka on tällaista joskus kokenut.
Sillä ei oo mitään väliä, minkä ikäinen henkilö on, mistä maasta on kotoisin tai edes sekään ei ole tärkeää, että kuinka kauan halvausoire kesti; eli kestipä se sitten vain muutaman tunnin, päivän tai vuosia. Eikä myöskään ole väliä sillä, että missä raajassa tämä halvausoire oli; oliko se koko kroppa, vain yksi jalka tai käsi, tai molemmat kädet ja jalat yms. Kaikki käy.

Eli jos sä tiedät jonkun joka on joskus kokenut vastaavaa, tai jos sä itse oot jotain tällasta joskus kokenut, tai jos vaikka joku sun tuttavan tuttava tietäis asiasta jotain, niin laita mulle viestiä tai kommentoi tätä postausta!

Meinaa mun kohdalla lääkärit ei tätä enää tutki tästä eteenpäin, ja mä olen oman onnen varassa etsimässä meistä kaikista tällaisen kokeneista jonkun yhdistävän tekijän, joka saattaisi päästää mut jäljille siitä mikä tää juttu oikeen oli/on.


Ps. Fyssarini ei niele tätä toiminnallisen häiriön diagnoosia. Sanoi, että julkinen terveydenhuolto tykkää laittaa sen diagnoosiksi jos/kun omat resurssit loppuu asian tutkimisen kannalta.


Ja hei! Mä meinasin tossa pari viikkoa sitten ajaa kohtalokkaan kolarin. Eli stay tuned, eiköhän siitäkin jossain vaiheessa jotain tekstiä tuu laitettua!


Niin ja sekin vielä, että mä oon alottanut toisen työn grillin ohelle! Vähän treenien valmentamista ja sen sellasta. Siitäkin tulossa jotain piakkoin. 🙂

sdr

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.