VALIKKO
19.8.2017 23:29

Ulkokuori saattaa hämätä

Ulkokuori saattaa hämätä

Muistatko sen kerran, kun olit metrossa, ja sisään astui vanhempi henkilö. Katselit ympärillesi etsien mahdollista vapaata paikkaa, jonka pystyisit tuolle herrasmiehelle näyttämään. Et löytänyt sellaista, mutta sen sijaan katseesi osui nuoreen naiseen, joka istui paikalla, joka oli tarkoitettu vanhuksille, henkilöille joilla on jokin liikkumista rajoittava tekijä, ja / tai raskaana oleville.

Tämä nuori nainen ei näyttänyt täyttävän mitään yllämainituista seikoista. Tämä nuori nainen näytti voivan todella hyvin. Mielesi olisi tehnyt sanoa tälle naiselle jotakin, pyytää häntä nousemaan ja antamaan paikkansa. Muttet keksinyt mitään sanottavaa. Saatoit kuitenkin tuntea pientä vihan tai pettymyksen tunnetta sisälläsi. Pientä vihaa siitä, että tuo nainen ei ymmärrä itse antaa paikkaansa sitä enemmän tarvitsevalle.

”Hän ei näytä sairaalta.”

Mutta tiedäthän, että me kaikki emme näytä sairailta, vaikka sitä olisimmekin. Kyseinen nainen ei ehkä juuri sillä hetkellä ollut pyörätuolin kanssa liikenteessä, tai juuri sillä hetkellä hänellä ei ollut tarvetta kyynärsauvoille. Ehkäpä hänellä ei ikinä olekaan tarvetta niille. Hän ei myöskään ollut raskaana, tai kantanut mukanaan pientä lasta.

Mutta se ei tarkoita, etteikö hän silti voisi olla sairas.

Se mitä näet ulospäin, ei ole koko totuus.

Sinä näet henkilön ulkokuoren, mutta et sisäpuolta. Tuo kyseinen nainen saattoi itkeä syvällä sisimmässään. Hän saattoi silläkin hetkellä taistella kovan kivun kanssa, joka pakotti hänet istumaan paikallaan. Hän saattoi yksinkertaisesti olla uupunut, uupumusta joka pakotti hänet istumaan. Uupumusta, joka ei näy ulospäin.

Ja hän mitä todennäköisimmin poti syyllisyydentuntoa siitä, ettei pystynyt luovuttamaan paikkaansa vanhukselle, joka selvästi tarvitsisi istumapaikan. Mutta hän tiesi, että hänen oma kehonsa ei olisi pystynyt juuri sillä hetkellä muuhun kuin istumiseen.

Ymmärrä, vaikket näe.

Sen sijaan, että tuomitsee heti ensimmäisenä sen mitä on juuri nähnyt, kannattaa miettiä oman näkemyksen ulkopuolelle jääviä seikkoja. Yleensä asioilla on vähintään kaksi puolta, ja se mitä näkee, on vain yksi puoli. Se mitä kyseinen henkilö tuntee, on toinen puoli.

Joten, vaikka joskus tuntuu hankalalta ymmärtää asioita mitä ei näe, niin yrittäminen kannattaa.

Kommentit

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.