VALIKKO
5.3.2019 13:37

Uusi-Seelanti ja Australia lomakohteina

Uusi-Seelanti ja Australia oli mun ns. Joululomakohteet. Tai no Australiassahan on nyt tullut jo vietettyä 8kk, joten Uusi-Seelanti oli lähinnä se uusi kohde, ja muutama uusi kohde myös Australiassa.
Tämä reissu siis tapahtui Joulun ja uuden vuoden alla, ja reissukumppaneinani oli ihana äiti ja isi, joita en ollut nähnyt puoleen vuoteen. <3

Uusi-Seelanti

Aloitan nyt Uudesta Seelannista, koska se Australiasta on jo tullut aiemmissa blogiteksteissä kirjoitettua.
Meillä tavoitteena oli nähdä mahdollisimman paljon luontoa, ja vähän eksoottisimpia paikkoja. Joten sen sijaan, että oltaisiin pysähdytty Aucklandin kaupunkimaisemaa ihailemaan, niin vuokrattiin auto, ja lähdettiin ajamaan kohti Rotoruan kaupunkia. Iskä oli kuskina, ja mä olin siinä apupaikalla istumassa ja muistuttamassa, että nyt ollaan maassa jossa liikenne on toisella puolella kuin suomessa. Isä kun on ollut reilut 35 vuotta taksikuskina, niin on varmaan syvälle juurtunut se suomen liikenne, joten varsinkin risteyksissä välillä muistuttelin mille kaistalle pitää mennä.

Rotorua

Rotorua oli aivan mahtava paikka, erityisesti juurikin luonnosta kiinnostuneille. Jos kaupunkielämää kaipailee, niin suosittelen pysymään Aucklandissa.
Rotorualle mentäessä myös tarvitsee sen auton, ja auton vuokraus on simppeliä ja myös suhteellisen edullista. Suomalaisena kannattaa vain muistaa, että liikenne on tosiaan ”vääränpuoleinen”, ja, jotta saa Uudessa-Seelannissa (sekä Australiassa) ajaa, niin tarvitsee hakea Autoliitolta kansainvälinen ajokortti. Suomen ajokortti ei kelpaa, koska kortissa ei lue tiedot englanniksi.

Rotorua oli kuumien lähteiden, ja erikoisten luonnonilmiöiden kohde. Ei ollut mitenkään erikoista nähdä ylläolevan kuvan mukainen höyryävä aita. Me kyllä kauhisteltiin sitä, miten musta puuaita oli, ja mietittiin, että eikö se kuuma höyry voi sytyttää koko aitaa palamaan. Nimittäin palaneen haju siinä kyllä oli jo. Lisäksi meidän aivan ihanassa majoituspaikassa oli kuumien lähteiden altaat, niissä sai ihan ilman mitään erillistä maksua lillua ja nauttia siitä luonnon vedestä. Lisäksi rannalle olisi päässyt lapion kanssa kaivamaan mutaan kuopan, ja siellä istuskella. Me päätettiin tämä skipata, ilma oli sen verran viileä ja mutakuoppa kuulosti hyvin omituiselta. Olisihan sekin ollut kokemus itsessään.

Ps. Tässä vaiheessa pakko mainita, että koska Rotorua oli meidän ensimmäinen kohde, ja kännykkääni liimautunut kun olen, niin meinasin aika-ajoin menettää hermot sille miten wifi yhteys ei toiminut lähes missään. Tiedän, kukapa nyt nettiä lomalla kaipaa, mutta mulla on jostain syystä halu päivittää Instagramiin hienot kuvat aikalailla asap, ja pitää mun seuraajat ajan tasalla. ;D

Uusi-Seelanti pohjois- ja etelä saari

Uusi-Seelanti tosiaan koostuu kahdesta saaresta, ja monet suosittelevatkin usein sen etelä-saaren näkemistä. Mun yksi ehdoton unelma on aina ollut, että ensinnäkin edes pääsen Uuteen-Seelantiin, mutta kun aloin tutkimaan kohdetta enemmän, tulikin uudeksi unelmaksi Queenstown.
Oon älyttömän kiitollinen vanhemmilleni siitä, että me lopulta myös päätettiin Queenstowniin suunnata. Rotorua siis tosiaan sijaitsee pohjoisessa. Matkasuunnitelmat vaihtui todella useasti suunnitteluvaiheessa, ja yhdessä vaiheessa olikin jo Joulun ajalle majoitus hankittuna Queenstownista. Lopulta päädyttiin ratkaisuun, että peruttiin se majoitus (menetettiin muutama satanen), ja vaihdettiin ajankohtaa. Oli nimittäin lennot sen verran suolaisen hintaiset joulun ajalle Queenstowniin, kun yhdeltä henkilöltä lähes 800€. Huom! Ei suomesta, vaan Australiasta.

Uusi-Seelani, Queenstown

Queenstown oli myös upea paikka.
Ja niin totta, mitä siitä sanotaan, etelä saari on sitä aitoa Uutta-Seelantia.
On jotenkin ihmeellistä, miten esimerkiksi luonto ja ilmasto on täysin erilaista Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, vaikka lentomatka on vain muutaman tunnin.
Australiassa on todella kuivaa, ja metsäpaloja todella paljon. Kuumuus on usein pakahduttavaa, ja sateista ei paljon nautita.
Uudessa-Seelannissa sai nauttia vihreistä maisemista, ja myös niistä sateista. Sen lisäksi siellä sai kyllä pukea päälle hupparin lisäksi takin ja pitkät housut. Kesä Uudessa-Seelannissa muistutti paljon suomen kesää, lämpötilat saattoi pudota sinne +12 tuntumaan myös päivällä.
Mulle, asuttuani sen 6kk Australiassa, harkitsin siellä toppatakin ja hanskojen ostamista, sen verran kylmästä kalisi hampaat.

Kokemuksena, ja maisemina en vaihtaisi mihinkään. Ja suosittelinkin ihan jokaiselle Uuteen-Seelaantiin matkustamista, jos vaan siihen tulee mahdollisuus! 🙂

Kannattaa tosiaan se auto vuokrata, ja lähteä merta edemmäs kalaan. Queenstownissa me jätettiin auton vuokraus toisaalle, ja käytiin pienemmissä paikoissa, muun muassa Arrowtownissa bussilla. Sekin oli aivan mahtava kokemus, ja kun kyseessä on meidän perhe, niin tottakai otettiin kävelyreitillä se hankala reitti ja saatiin vähän hikeä pintaan ja pohkeet kipeiksi. Joskus näin, mutta takaisin kääntyminen olisi sillä reitillä ollut vaarallisempaa kuin ylöspäin jatkaminen.

Voittajafiilis

Niin ja Queenstownissa, vaikka burgereita oli jo siihen mennessä tullut ihan tarpeeksi syötyä, oli pakko käydä Fergburgerissa syömässä. Se on yksi niitä maailmankuuluja burgeripaikkoja, kuulemma must try jos Queenstowniin matkustaa. Olipahan herkullista, mutta ei mun mielestä edelleenkään voita siskon valmistamaa burgeria Nummelan AG-grillillä. 😉

Kangaroo Island

Ootko aina unelmoinut näkeväsi muun muassa kenguruja, koaloja, hylkeitä ja delfiinejä ihan luonnossa?
Meillä ainakin oli tää ollut aina unelmana. Ja me myös äidin (ja varmaan myös iskä) kanssa ollaan sellaisia, että eläintarhat ja muut ”sanctuary” tms. paikat ei vain ole se meidän juttu. Kyllä sitä eläintarhoissakin on tullut käytyä, mutta nykyään sitä tuntuu pahalta nähdä eläimet lukittuina häkkeihin.
Iskän unelma ehdottomasti toteutui tällä saarella, kun nähtiin villinä vapaana hyppeleviä kenguruita ja wallabeja. Näitä kyseisiä yksilöitä valitettavasti näkyi myös paljon auton alle jääneinä. 🙁

Koaloja piti mennä näkemään luonnonpuistoon, ja maksaa sisäänpääsymaksu. Koalakannat on kyseisellä saarella vähentynyt metsäpalojen takia, joten luonnonpuistot on yksi niistä harvoista paikoista joissa niitä pääsee varmasti näkemään. Muualla se riippuu paljolti tuurista. Mutta täällä koalat oli siis nimenomaan vapaana, ei missään häkeissä tai edes aidatulla alueella.

Kangaroo island on siis osa Australiaa, ja sinne pääsee todella helposti lentäen Adelaidesta. Kone on pieni, noin 30 henkilön kone, ja lentoaika on noin 20min.


Perille pääsee myös lautalla, mutta rehellisesti sanottuna lentäen helpompi ja myös edullisempi.
Kangaroo Islandilla auton vuokraus on ihan must! Koska saarella ei ole taksifirmoja, eikä myöskään julkista liikennettä. Ja kannattaa ehdottomasti vuokrata se auto etukäteen, koska jos käy niin, ettei autoja ole, niin ainut vaihtoehto saaren kiertämiselle on opastetut (todella kalliit) kierrokset. Autolla pääsee helposti, ja edullisesti (polttoaine tosin aika kallista) ympäri saarta.

Joulu upeilla rannoilla

Me vietettiin Joulu saarella, ja paikallisten kannalta todella ihana juttu, että kaikki on suljettuna 25.12. (jolloin Australiassa vietetään Joulua). Mutta turistien kannalta ei niin hyvä homma.
Saarella oli muutama ravintola auki illallista varten, mutta hinta oli sen verran suolainen, että me syötiin jouluillallinen 24.12. (eli Suomen Jouluaattona), ja 25.12. tehtiin hotellihuoneessa salaattia. Se kävi hyvin niin, säästettiin rahaa. Tuolloin 25.12. olikin hyvä käydä kiertelemässä, ja uimassa ihanilla biitseillä, kun porukka oli kotona Joulua viettämässä, eli paikkapaikoin oli rannat hyvinkin tyhjillään.

Löydettiin aivan upeita rantoja lähinnä paikallisten suosittelemina.
Ja kävi myös niin, että löydettiin harvinainen mesta: ranta, jonne sai ajaa autolla.
Olihan se pakko kokea, joten mekin kurvailtiin vuokra-autollamme biitsille.
Huom! Kun vuokraa auton, kannattaa ehdottomasti ottaa se lisämaksu, jolla saa ajaa myös off-beaten road:eille. Jos ei ota, niin autolla saa ajaa vain pääteillä, ja niillä ajaessa missaa kyllä todella paljon.

Blue Mountains

Kangaroo Island:in jälkeen matkustettiin Sydneyyn ja sieltä edelleen Blue Mountains:ille.
Meillä oli vähän mutkia matkassa lentojen kanssa Uudesta-Seelannista Adelaideen (ennen Kangaroo Islandille menoa), että ei ehditty Adelaidea näkemään muuten kuin taksin ikkunasta. Se oli vähän harmi.

Blue Mountains:ille pääsee helposti Sydneyn central station:ilta junalla. Matka kestää noin 2h. Ja maksaa joukkoliikennekortilla noin AU$6. Eli vararikkoon ei tarvitse mennä, jos haluaa vaikkapa vaan päiväreissun tehdä. Näin jälkikäteen kuulin, että jos matkustaa sunnuntaina, niin lippu on vain AU$2.

Matkaseura juna-asemalla.

Me nyt päätettiin, että ei olla vain päiväreissulla, vaan jäätiin Blue Mountains:ien läheisyyteen yöksi. Näin tulikin siis mun syntymäpäivät vietettyä älyttömän mahtavissa maisemissa. Se täytyy kyllä sanoa, että valitettavasti myös tuo Blue Mountains on tullut todella turistirysä kohteeksi kaikenmaailman cable car ja scenic railway yms. myötä. Siis todellakin kokemisen arvoiset, mutta erityisesti lomien aikaan ihan jäätävät jonot kaikkeen. Meillä jopa kävi niin, että lipunostossa kerrottiin, että on 2h jonotus kaikkiin, joten kun saavuttiin muistaakseni klo 12 aikaan, niin käteen lätkäistiin ranneke jossa luki klo 14.

Noh, mehän ei jääty paikalleen istumaan, vaan lähdettiin kiertelmään paikkoja kävellen. Eipä olisi varmasti sitä(kään) kävelyä tehty ilman niitä jonoja ja odotusaikaa. Eli loppu hyvin kaikki hyvin, kokemusta rikkaampana.

 

Mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa

Meillä oli noin 3vk aikaa, ja tavoitteena oli nähdä ja kokea mahdollisimman paljon.
Tällainen tahti ei kaikille sovi, mutta me kyllä koettiin tarpeeksi ja nähtiin paljon. Toki tällä reissulla me nähtiin vain pieni osa Australiaa, ja täytyy sanoa, että näin 8kk täällä olon jälkeen, en ole itsekään matkustanut esimerkiksi Australian länsi osaan taikka pohjoiseen. Pohjois-Australiaan tosin lähden huomenna – siitä sitten ehkäpä myöhemmin blogissa. 😉 Tosin sekään ei ole sitä Northern Territory aluetta, vaan edelleen kuitenkin pysyn Queenslandin alueella – sen verran iso tämä osavaltio siis, kun 17h junamatka nykyisestä paikasta seuraavaan.

Kyllähän mä myös äidin ja iskän Bondi Beach:ille vein. 😉

Mutta niin, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin matkustaminen ei todellakaan ole edullisimmasta päästä, mutta sanoisin, että lennot on se kallein osuus, ja jos mitenkään pystyy matkustamaan loma-aikojen ulkopuolella, ja hostellit kelpaa yöpymiseen, niin pärjää myös vähemmällä. Mulle voi laittaa viestiä, jos harkitsee tänne tulemista, ja ei löydä lentoja tms. Osaan ehkä vinkata ja antaa neuvoja. 🙂

Aina pitää ainakin yksi ruokakuva olla mukana. 😉


Mulla itselläni on tavoitteena, että joku päivä pääsisi ehkä jollain autolla kiertelemään Ausseja, yksin tai jonkun muun kanssa, nukkua autossa ja vaan nauttia olosta. Mutta tää on nyt vasta suunnitelma, ensin pitäisi ne farmityöt saada kuntoon, joiden kanssa on nyt vähän ollut mutkia matkassa.. Onneksi on olemassa myös plan B ja plan C, jos kaikki meneekin väärään suuntaan. ;D

Mutta tässä nyt oli vähän reissuasiaa, ja yritän päivitellä tätä(kin) blogia useammin. Huom! Painosana, sanalla yritän.

Cheers!

Kuva otettu random kylästä/kaupungista matkalla Rotorualta takaisin Aucklandiin.

Tämä jäi vähän harmittamaan, ettei tiedetty tällaisen luonnonpuiston olemassaolosta, ja ei ollut aikaa kierrellä sen enempää, kun piti auto palauttaa tiettyyn aikaan.

Kommentit

 • Ansku

  Wow, miten huikeat maisemat! Olisi hienoa matkustaa joskus Uuteen-Seelantiin.

   1
 • Katri

  Uusi-Seelanti on kyllä upea matkakohde! 🙂
  Itsekään tuskin olisin sinne päässyt matkustamaan vielä missään lähitulevaisuudessa, ilman, että olisin täällä Australiassa. 😀

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.