Viisumi Australiaan ei olekaan ihan niin helppo, kuin mitä kuvittelisi kun lukee netistä siitä infoa. Erityisesti monista blogikirjoituksista voi lukea, että viisumihakemus laitettu, ja viimeistään kahden viikon päästä tullut hyväksyntä. Jotenkin ajattelin, että no tuskin mullakaan mitään ongelmia tulisi. Tosin vähän kyllä jo hakemusvaiheessa oli fiilis, että mun Singaporen vaihtoaika saattaisi ehkä vaikuttaa prosessiin pidentävästi.
Working Holiday (WH) viisumi
Mähän siis sain harkkapaikastani sähköpostia, että suosittelevat WH:n hankintaa, koska sillä maahan tullessa ei tarvitse erillisiä kielitestejä tehdä. Ainakaan yleensä. Ja sillä myös saa olla maassa sen 12 kuukauden ajan, ja voi vapaasti matkustaa Australian sisällä sekä myös Australiasta pois ja takaisin maahan viisumin voimassaoloaikana. Tässä vaiheessa en mene enempää WH:n yksityiskohtiin, siitä voin myöhemmin sitten kirjoitella lisää:)
WH viisumilla, kuten myös muilla viisumeilla on kuitenkin tarkat määräykset, ja maahantulotarkastukset. Eli voi olla, että joutuu esimerkiksi käymään Berliinissä haastattelussa (koska Berliini on Suomea lähin, kun Tukholma ei hoida enää pohjoismaiden viisumihakemuksia). Tai sitten eteen voi tulla pyyntö terveystarkastukseen.
Ja kun etsii Googlesta tästä terveystarkastuksen yleisyydestä viisumia haettaessa, niin useammilta sivuilta löytyy ”todella harvinainen”, tai ”I haven’t ever heard that someone would’ve needed health examination.”
Niin no, mun tuurin tuntien olisi pitänyt tajuta, että ei se viisumi niin helposti sieltä tule.
Terveystarkastus ja keuhkojen röntgen
Mulle oli siis viikko sitten maanantai aamulla tullut sähköpostia Australiasta, mun täytyy lähettää sinne lisäinformaatiota, jotta mun viisumiprosessi voi jatkua.
Eli siis tosiaan piti käydä tekemässä health examination ja chest x-ray.
Helppoahan olisi, jos tän olisi voinut tehdä missä vain lääkärikeskuksessa, koska olisin varmasti jopa julkiselta saanut tähän nopeasti ajan. Mutta ehei.
Australian viranomaisille kelpaa vain ja ainoastaan Kampin Aava lääkärikeskus, ja sieltä yksi tietty lääkäri.
Arvata saattaa, että tässä vaiheessa alkoi hieman ärsyttämään, ja ehkäpä jopa hieman mietin, että olisiko se opastyö ollut sittenkin parempi vaihtoehto. Mutta noh mitäpä sitä ei Australian eteen tekisi, vaikka eihän tää todellakaan edullista ole, kun pitää yksityisellä käydä noin tarkat tutkimukset läpi.
Yllättävä syy viisumi terveystarkastuksen takana
Olin alkuun ihan varma, että syynä tälle on se, että oon asunut Singaporessa viimeisen viiden vuoden aikana yli 3kk. Olisihan se ollut jollain tapaa järkevästi perusteltu, että syynä olisi Aasian maassa oleskelu, vaikka kyseessä onkin kehittynyt valtio.
Joten järkytys olikin suuri, kun ystäväni sanoi, että hänellä samanlaisen tutkimuksen syynä oli Virossa asuminen. Tää oli ihan uusi juttu mulle, eli siis se, että mä olen asunut viimeisen 5 vuoden aikana yli 3kk Virossa voikin olla syy sille, miksi mä maksan ekstraa siitä, että käyn tekemässä lisätutkimuksia.
Viro on siis ilmeisesti ihan viime vuoteen asti kuulunut tuberkuloosin riskimaihin, ja en ymmärrä, että miten sain tietää tästä asiasta vasta nyt?
Eli siis ihan vinkkinä niille, jotka aikoo hakea Australian viisumia; jos olet asunut Virossa viimeisen viiden vuoden aikana yli 3kk, niin voit varautua samaan rumbaan kuin minä. Nyt jos asut siellä, ja haet viisumia, ongelmaa ei pitäisi olla.
Loppu hyvin kaikki hyvin
Vajaa viikko tuon terveystarkastuksen jälkeen mulla kilahti sähköpostiin viesti siitä, että viisumini on hyväksytty! JES! Ehdinhän muutaman kerran tuota panikoida, ja stressailla taas ihan turhasta, mutta loppu hyvin kaikki hyvin
Olipa mielenkiintoinen postaus. En ole asunut koskaan yli 3 kk:ta ulkomailla, mutta täytyy pitää mielessä, että hakee viisumia ajoissa, jos tuolle suunnalle joskus matkustan.
1Kyllä tosiaan kannattaa hakea ajoissa! Sitä ei ikinä tiedä, mitä sieltä tulee eteen…
0Muistelisin joskus lukeneeni jostakin blogista vuosia sitten, että Australian paperikäytännöt olivat haasteellisia ja aikaavieviä. Onneksi sait lopulta viisumin ja pääset pian matkaan! Mäkin haluaisin kovasti Australiaan, kun en ole koskaan käynyt! Ehkä vielä joskus pääsen mäkin! 😀
1Musta tuntu, että itse se paperisota, tai no netissä niiden täyttäminen, oli se helpoin osuus. Vasta kaikki sen jälkeen tulleet osat oli rasittavia, ja niin turhauttavia. :’D Mutta onneks se on nyt takana, ja eihän lähtöön ole enää kuin vähän reilu kuukausi.
0Moikka, onko sulla tietoa siitä että koskeeko tuo käytäntö myöskin turisti viisumia hakiessa?
1Ihan ensiksi pahoittelut viivästyneestä vastauksesta!
0Ja ei koske turistiviisumeita. Tai ainakaan mielestäni ei koske, koska turistiviisumi on suomalaisille ilmainen, sitä täytyy vain hakea erikseen.
Tämä käytäntö kuitenkin koskee mielestäni vain niitä, jotka hakevat pidemmäksi aikaa viisumia, esim. juurikin working holiday:ta. 🙂
heissan!
1olin varma ettei mun kans tarvis mennä koko terveystarkastukseen mutta käsky kävi. ja tietenkin lääkärikeskus aavaan ja tietylle lääkärille. ei auta 🙂 mutta minkä hintaseks sulla tuli tuo lääkärintarkastus? eivät halunneet vastaanotosta sitä arvioida.
Pahoittelut hieman viivästyneestä vastauksesta! Mulla käynti maksoi reilu 300€, ja olisi maksanut enemmänkin jos olisin tuon terveystarkastuksen aikana tiennyt haluavani jäädä tänne pidemmäksi aikaa kuin vuodeksi.
0Siinä hetkessä se ei kuitenkaan ollut suunnitelmana, joten terveystarkastuksen ulkopuolelle jäi muutamat verikokeet joita sitten tarvitsee, jos sanoo tarkastuksen aikana, että aikoo mahdollisesti hakea toisen vuoden viisumia tai pysyvää oleskelulupaa. 🙂