VALIKKO
22.8.2016 20:42

Voiko huipulla pärjätä ilman dopingia?

Olympialaiset ovat juuri loppuneet, ja tuli taas niiden aikana huomattua, miten itseään ”urheilun asiantuntijoiksi” kutsuvat henkilöt pääsivät vauhtiin netin keskustelupalstoilla.
Ei mennyt päivääkään, etteikö joku olisi kertonut siitä, miten jokainen huipulla oleva urheilija käyttää dopingia, sillä ”eihän huipulla pärjää ilman.”
Mutta se on jännä, kun uutisoidaankin suomalaisesta, joka on pärjännyt hyvin, jopa mitaleille asti, niin kukaan ei kommentoi dopingin käytöstä yhtään mitään. Ne, jotka siitä kommentoivat muiden maiden urheilijoiden kohdalla, niin ovatkin nyt kannustamassa suomalaista ”Jee, aivan mahtavaa! Kyllä kova treeni tuottaa tulosta.” ”hyvä, että löytyy vielä puhtaitakin urheilijoita.”

Niin siis meillä suomessako on niin hyvätasoista valmennusta, että meiltä ei varmasti niitä dopingkäyttäjiä tule?
Onko meidän suomalaisten valmennus tosiaan parempaa, kuin esimerkiksi jenkeissä, jossa hyvin monessa eri lajissa on maailman huippuja? Ainiin, mutta ne huiputhan käyttävät siellä dopingia.

Mitäs jos nyt otetaan ihan faktat pöytään.

Jokainen voittaja testataan

Ainakin itse olen ollut aina siinä uskossa, että jokainen voittaja testataan olympialaisissa, sillä niinhän on yleensä myös meillä suomessa aikuisten/joskus myös nuorten SM kilpailuissa. Siinä testauspaikassa huijaaminen on liki mahdotonta, kun joku seisoo edessäsi koko toimituksen ajan.ground-1585817_1280
Se, että monet kommentoijat sanovat ”Kyllä Boltkin vielä 4-8 vuoden kuluttua kärähtää.” niin on aika kliseistä… Sillä olympialaisethan järjestetään neljän vuoden välein, Boltilla nämä Olympialaiset ovat kolmannet. Tällä teorialla siis, Boltin olisi pitänyt jo kärähtää dopingista –> niin ei kuitenkaan ole vielä käynyt, ja ilmeisesti nämä kommentoijat yrittävät vain pönkittää itsetuntoaan sillä, että jankkaavat samaa jokaisissa olympialaisissa.

Salaliittoteoria

Meillä täällä suomessa on paljon niitä, jotka ovat aivan varmoja, että jenkeissä on joku salaliittoteoria, sillä olihan venäjälläkin, joten kyllä se muissakin maissa onnistuisi.
Hmm, aika kaukaa haettu kylläkin tämä väite, sillä venäjähän jäi ihan selvästi nyt kiinni, sen jälkeen, kun yhä useampi venäläisurheilija kärysi. Joten kyllä IAAF olisi jo tutkinut jenkitkin, jos siihen olisi ollut syytä.
Sen lisäksi, että salaliittoteoria ei siis oikein tuolla tapaa kovin selkeä ole, niin on myös sekin, että on niitä joitakin jenkkiläisiä jotka siitä dopingista ovat jo kärynneet. Joten mitään salailua ei selvästi siellä päin ole. Jos salailua olisi, niin kyllä Gatlinin käry olisi peitetty, sillä hän olisi yksi niistä joka pystyisi ehkäpä jopa voittamaan Boltin.

Maiden omat doping testaukset

Netin kommentoijissa oli myös niitä, jotka kivenkovaan väittävät, ettei Jamaikalla testata urheilijoita, tai no sitä mieltä, ettei missään näissä ”kehitysmaissa” urheilijoita testata IAAF:n määritelmien mukaan. Ensimmäinen virhe: Jamaika ei taida lukeutua kehitysmaihin. Toinen virhe: kyllä kaikissa maissa niitä testejä tehdään, aivan varmasti. Miten muuten myös niitä afrikkalaisia ja Jamaikalaisia on kärähtänyt dopingista? Joku ilmiantanut treenikaverinsa, don’t think so.

Oma mielipiteeni

Itse uskon vahvasti puhtaaseen urheiluun, ja siihen, että ne legendat (mm. Usain Bolt), jotka eivät ole jääneet dopingista kiinni, siitä tuskin koskaan jäävät.
Koska rehellisesti sanottuna, kyllä hyvällä valmennuksella ja kovalla treenillä voi päästä hyviin tuloksiin. Unohtamatta myös niitä geenejä.
Kyllähän jo suomen nuoret ovat todistaneet, että huipulla pärjää puhtaasti urheilemalla.

Lisäksi, vaikka sitä dopingia käyttäisikin (en kuitenkaan ole sen puolestapuhujana), niin kyllä siellä taustalla pitää olla myös taitoa. Vaikka aine kuin aine parantavat suorituskykyä, niin ei se kuitenkaan ihan ihmeitä saa aikaiseksi. Jos henkilö on juossut 100m aikaan 11.50 aikaisemmin – alettuaan käyttämään dopingia hän juoksisi saman matkan aikaan 9.50, niin voidaan kyllä puhua myös enemmän treenaamisesta. Ei se doping kuitenkaan loppujen lopuksi ole mikään ihmeaine, joka olisi se ainoa syy hyvään tulokseen.
Mutta kyllä tuollainen tason parannus (lyhyellä aikavälillä) siltikin tarkoittaisi jotakin epäilyttävää.
Mutta se, että joku nyt vain on vuosi vuodesta parempi kuin muut, mutta juoksee kuitenkin tasaisesti itselleen saman tasoista juoksua, niin ei ole mikään peruste dopingin käytölle.

 

 


hand-982070_1920

Doping

One Olympics are competed again, while it was still ongoing, there was many news about doping etc.
At least, in Finland, too many people think that everyone is using doping in top-level-sport.
Those people called “sport experts” were again in the internet chat groups and news chat groups.
A day didn’t pass without someone saying, that again this winner is using doping.
But the weird and also funny thing is, that when there was some Finnish guy who was doing pretty good, or maybe got even the medal, those people was cheering on him/her. They were saying things like “Wow very good, I really like athletes who don’t use doping”, or “Yay, I know that with good trainer and good training you can become perfect athlete.”

Like wait, what?
I’m sure, that for example in USA the training level is higher, there is way much better coaches and way much better conditions in almost all sports. So what makes those people think, that in Finland we have so much better coaches, that no one use doping?

Let’s just say few real facts:

First of all, all winners will be tested. There is no way, that you can cheat, when someone is watching all the time in front of you, when you are peeing in the cup.
Also the fact, that people are saying “Yeah Bolt will also get caught of using doping in 4-8 years.” That is pretty much lie. Taking in account, that this was his third Olympics. And Olympics are every fourth year. So, if Bolt would be get caught, he would have already. His first Olympics was already 8 years ago. –> so this is just the way those people in chat are trying to make them look better. And They will keep doing this in every Olympics.

There is also people, who think that there is some secret company which cover all the doping users in USA. Just because it happened in Russia, it can be happening anywhere. Well yes it can, but Russia get caught, right? And I’m sure, if there is anything suspicious about USA, they will get caught also.
Well, if USA would use this very secret company, why did Gatlin get caught? One of the athlete, who could win Bolt with using doping? 😉

What about those, who say that there is no doping testing in Jamaica. Why there would not be?
Well according those who claim that “because it is so poor country, that they can’t afford it.” Lol – WADA is doing the testing, they don’t take any money from that (I think so), and if the athlete doesn’t take the test, something will be very wrong, and WADA and IAAF (or other sport federation) will get suspicious.
And there are athletes from Jamaica and other “poor countries” that has been get caught.

I truly believe that there is also clean people doing sport in top-level. I truly believe that not all use doping.
For now, already many Finnish youth athletes has been showed, that it is possible to do very good records without doping. So why so many people think that after youth age, they will start to use something prohibited.
And also thinking about someone who would use doping. It is not possible that using one or few doping’s will make you so amazing.

For example let’s think about someone whose record would be 11.50 in 100m run before using doping.
After using it, he/she would run the same 100m in 9.50.
It’s not any magic powder or whatever, because doing something like that, must have also some good training.
But doing so incredible good improvement for the own record in short period, is not normal… and then it is time to get suspicious.
But if someone is just better than everyone else year by year, but still not improving too much at one time. He/she is doing few seconds better than last time, or few centimeters. That is not reason to say, that now that guy is using doping.

Kommentit

 • Jussi

  Kuka tämän on kirjoittanut? En löytänyt nimeä.

   0
  • Katri Vuorvirta

   Nimeni löytyy blogistani aika selkeästi 🙂
   Olisi mielenkiintoista tietää mihin tarvitset nimeäni?

    0
 • Nimetön Skeptikko

  Hyvin sinisilmäisesti kirjoitettu.

  Itse olen lakannut uskomasta puhtaaseen huippu-urheiluun jo kauan sitten, koska olen kuullut ihan lähipiiriäni (johon kuuluu huippu-urheilijoita) myöten monenlaisia tarinoita.

  Usein dopingia käyttävät ja heidän taustajoukkonsa ovat valovuosia testaajia edellä, eivätkä jää kiinni testeissä. Siihen en lähde nyt ottamaan kantaa, kuka käyttää ja kuka ei, mutta väitän, ettei esimerkiksi yksi suurimmista urheilijaidoleistani (Mika Myllylä) käyttänyt ainakaan yhtään sen enempää kiellettyjä aineita kuin maailman nopein mies (Usain Bolt). Suomalaiset olivat vain aikanaan niin tyhmiä, että jäivät kiinni.

  Pidän urheilusta, ja rakastan sitä, vaikka tiedän suurimman osan huippu-urheilijoista käyttävän kiellettyjä aineita. Aikoinaan taistelin pitkään vastaan, puhuin puhtaan urheilun puolesta jne., mutta olen joutunut huomaamaan, mikä on karu totuus.

   0
  • Katri Vuorvirta

   Tekstissäni ei ole sinisilmäisyyttä, vaan oma mielipiteeni, jonka olen mielestäni perustellut aika selkeästi. Jokaisella saa olla omat mielipiteensä asiaan, mutta itselläni ei tulisi mieleenikään väittää muiden mielipiteitä sinisilmäisyydeksi tai tyhmäksi yms.

   Minullakin lähipiiriin kuuluu huippu-urheilijoita, ja itsekin urheilijana voin sanoa, että en todellakaan missään vaiheessa käyttäisi kiellettyjä aineita, jotta pääsisin etenemään urallani. En pystyisi, sillä tietäisin, että olisin silloin jokaisen mitalin saanut väärin perustein.

   Nykyaikana dopingin tutkimukset ovat paljon kehittyneempiä kuin aikaisemmin, testinteko vaiheessa on lähes mahdoton huijata, ja testit tehdään jokaisen arvokisan voittajalle.
   Jos mietitään pitkillä matkoilla aikojen saatossa menestyneitä urheilijoita, jotkut ennätykset ovat reilusti ennen 2000 lukua tehtyjä – tämän jälkeen kukaan ei ole niitä pystynyt rikkomaan – uskoisin kyllä, että näissä tapauksissa on dopingilla asiaa. Mutta tuolloin kaikkia niitä aineita ei luettu dopingiksi, mitkä nykyään sitä ovat.

   Itse uskon edelleen puhtaaseen urheiluun, ja toistaiseksi ei ole tullut vastaan sellaista tapausta, joka olisi kumonnut uskomukseni. Koska ihan oikeasti huipulla treenaavista hyvin suuri osa on myös puhtaasti urheilevia.

   Missään vaiheessa, en ole kuitenkaan väittänyt, etteikö niitä doping käyttäjiä myös olisi, sillä on ihan selvä niitä olevan.
   Mutta useasti voittavat urheilijat testataan jokaisessa kilpailussa.
   Kalevan kisoissakin voittajat testataan, ja miten luulisit huijauksen onnistuvan, kun heti kilpailun jälkeen sinua seuraa doping-valvoja? Tulee seisomaan eteesi kun pissaat purkkiin, ja tuijottaa sinua koko sen ajan, ettet vain tee mitään kiellettyä.

    0
 • Nimetön Skeptikko

  Lapsenomaisessa uskossasi huippu-urheilun puhtauteen on jotain perin hellyttävää ja söpöä. Pidä asenteestasi kiinni. Voi jopa olla, että olet osittain oikeassa ja että minua on johdettu joiltain osin harhaan. Turha tässä on lähteä verbaalisesti miekkailemaan siitä, kumpi on oikeassa, koska ihan täyttä totuutta on vaikea tietää. Se, kuinka paljon dopingia käytetään, ja minkä tyyppistä dopingia, riippuu hyvin paljon myös lajista ja lajien luonteista.

  Perustelit mielipiteesi, mutta perustelusi eivät aivan vakuuttaneet. Kuten jo sanoin, dopingin valmistajat ja -käyttäjät ovat monesti testaajia ja testimenetelmiä edellä, joten testaaminen ei todista vielä tuon taivaallista urheilijoiden puhtaudesta.

  Itsekin urheilijana olen aina vetänyt tiukan rajan sille, että dopingiin en koske, mutta sen vuoksi minusta ei koskaan tullutkaan huippu-urheilijaa eli EM- tai MM-tason kävijää. En ole kuullut, että sinäkään olisit menestynyt MM- saati EM-tasolla enkä tiedä, oletko ollut mitaleilla SM-tasollakaan? Väitteeni on että kiellettyjä menetelmiä käytetään lähinnä (tai ainakin eniten) äärimmäisellä huipulla. En siis väitä että kaikki hyvällä tasolla urheilevat käyttäisivät vaan että huippu-urheilijat ovat usein dopingin käyttäjiä.

  Onnea ja menestystä omalle urheilu-urallesi. Arvostan puhtauttasi urheilijana ja sitä että seisot sanojesi ja periaatteidesi takana. Nauti urheilun ilosta.

  Pahoitteluni, että väitin mielipidettäsi sinisilmäiseksi. Ei ollut tarkoitukseni kirjoittaa niin hyökkäävästi, vaikka kanssasi eri linjoilla olenkin.

   0
 • Douppaaja

  Äärettömä sinisilmäinen teksti. Totta kai kaikki huiput douppaa. Peiteaineet ovat testejö tehokkaammat, eikä Boltia voi käyräyttääkään markkina-arvon takia (kaikki Boltin tiimikaverit on kärynneet) Lähes yhtä naiivia on uskoa kehonrakentajien olevan naturaaleja koska eivät jää testeissä kiinni.

  Doping on mm jenkeissä ihan normaalia, jo yliopistojoukkueissa doupataan kuten Suomessa vedetää proteiinia. Jostain syystä se on täällä tabu.

  Jos Bolt voisi juosta natuna vaikkapa satkun 11 sekuntiin, miksi ihmeessä hän ei ottaisi loppujakin irti doupilla ja eläisi legendana? Jep, niinhä hän tekikin 😉

   1
 • Katri

  Ehdottaisin lukemaan ylläolevan vastaukseni aiemmalle kommentoijalle. 🙂

  Lisäksi tähän on pakko mainita, että kyseinen blogiteksti on vuodelta 2016. Sen jälkeen olen itse oppinut paljon, ja muun muassa katsonut Netflixistä venäjän doping skandaaliin liittyvän dokumentin (Käry taisi sen nimi olla).
  Omat mielipiteeni ovat hyvinkin paljon muuttuneet näin lähes 3 vuoden jälkeen, ja olen itsekin sitä mieltä, että siellä ihan huipulla olijat varmasti ovat enemmän doping aineita käyttäviä, kuin puhtaita urheilijoita. Valitettavasti.

  Mutta olen myös edelleen kuitenkin sitä mieltä, että huipulla on myös niitä ei doupattuja, jotka myös pärjäävät.

  Kiitos kuitenkin kommentistasi, mutta oma sinisilmäisyyteni on myös ajan mittaan muuttunut. Kolmessa vuodessa tapahtuu paljon asioita, ja olisi aika pelottava ajatus, jos olisin edelleen kaikesta samaan mieltä kuin vuosia sitten. 🙂

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.