VALIKKO
16.1.2016 22:56

Yleistämisen yleisyys

Ajattelin tänään kirjoittaa aiheesta, mikä on todella yleistä, mutta josta puhutaan todella vähän. Sillä ne, jotka siitä aiheesta puhuu saavat usein outoja katseita ja jopa vihamielisiä kommentteja. Nimittäin yleistäminen. Tulen nyt kirjoittamaan yleistämisestä joidenkin mielestä varmasti varsin yleistävään sävyyn, vaikka siihen en pyri 😉

stop-1013961_1280

Lopetetaan yhdessä yleistäminen 🙂

Välillä en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun huomaa jonkun yleistävän asioita. Nykyään se vain on niin, että melkein kaikki yleistävät asiasta kuin asiasta. Myönnän, että itsekin olen tähän joskus sortunut, mutta nykyään pyrin sitä välttämään. Nykyään kun jossain näen paljon yleistäjiä, suosiolla poistun paikalta, oli se sitten face to face tilanteessa, tai netissä.

koh kradan

Näyttääkö tämä nyt thaimaan rikollisuuden tyyssijalta?

Esimerkkejä olisi vaikka kuinka, mutta valitsen nyt ensin yhtenä esimerkkinä tekstin, jonka näin erään urheilijan Facebook -sivuilla (hänen tilapäivityksensä). En tekstiä ala kirjoittamaan tähän, enkä myöskään sitä oikeastaan sanasta sanaan muistaisikaan. Se teksti poistui hyvin äkkiä hänen sivuiltaan… Olikohan syynä liian keskustelua herättävä huomio? Teksti kertoi yhdestä hyvin suositusta thaimaan kohteesta, jossa myös monet suomalaisetkin käyvät lomailemassa. Valitettavasti tässä kohteessa esiintyy  prostituutiota, sekä lapsityövoimaa ja naisten huonoja työolosuhteita. Tähän päivitykseen todella monet aikuiset olivat kommentoineet kaikkea ”tuon takia en sinne matkusta”, tai ”hyi, että mikä maa.” –> Niin koko maako on samanlainen? Sen perusteella, että yhdellä _alueella_ on tuollaista, ei välttämättä tarkoita koko maan olevan samanlainen.


Jos alettaisiin miettimään matkustuskohteiksi vain paikkoja, joissa ei olisi mitään huonoa. Ei olisi lapsityövoimaa, prostituutiota, huonoja työolosuhteita, ei minkäänlaista väkivaltaa, rikoksia, korruptiota yms. niin montako maata jäisi listalle? Kuka pystyy ihan rehellisesti sanomaan, että listalla olisi vielä jokin maa? Vaikka kuinka haluaisimme panostaa siihen, että matkustaisimme vain maihin, joissa ei esiinny mitään aiemmin mainituista, niin käytännössä se on täysi mahdottomuus. Sellaisia maita ei valitettavasti ole. Esimerkiksi ensin voi miettiä kuinka monessa maassa tiedettävästi käytetään lapsityövoimaa? Poistetaan ne maat listalta. Sen jälkeen voi miettiä, kuinka monessa maassa esiintyy prostituutiota, poistetaan ne maat listalta. Kuinka monessa maassa tehdään henkirikoksia tai ylipäätään muita rikoksia? Kaikissa..?

kiellot

Totta se on, että singapore on täynnä kieltoja. Tämä vielä yksi niistä, joissa ei lukenut sakkoja 😉

Ennen kuin kävin itse singaporessa, olisin vastannut tähän singapore, koska kaikki tietävät singaporen lait ja sen miten siellä on kieltokylttejä ja kameroita kaikkialla, poliisitkin saapuvat paikalle minuutissa. Monet pitävät singaporea varmasti todella turvallisena, ja maana jossa ei tapahdu mitään rikollisuutta tms. Mutta (valitettavasti) myös singaporessa on alue, jonne sinne haluamattoman turistin ei kannata suunnata. Eikä sinne välttämättä kannata mennä katsomaan illalla, tai jäämään pidemmäksi aikaa myöskään päivällä. Aluetta kutsutaan paikallisten keskuudessa red-light district -alueeksi. Ajoin singaporen taekwon-do valmentajan kanssa alueen ohi illalla, ja hän oli todella kauhuissaan siitä, että joutui jättämään minut alueen lähellä olevalle metroasemalle töissä olleen kriisin takia. Hän painotti minulle etten saa lähteä haahuilemaan alueen suuntaan, vaan menen suoraan metroon. Pelkästään jo sen alueen näkeminen ohimennen autosta riitti ymmärtämään, että poliiseilla ei ole minkäänlaista valvontaa siellä. Lisäksi se oli ensimmäinen metroasema, jossa ei ollut valvontakameroita kuin ehkä yksi.

rikollisuusJoten jos Singaporekin kuuluu ”kiellettyihin” maihin niin mitä jää jäljelle? Onko jäljellä vain oma rakas Suomenmaamme? Ruotsi? Norja? Viro? Islanti..? Ainiin, mutta näissäkin maissa esiintyy rikollisuutta _joissakin_ kaupungeissa/alueilla.

Näiden kriteerien perusteella jäisi matkustaminen vähälle. Eli otetaan huomioon, että yksi alue ei välttämättä ole koko maa 🙂 Kuten eivät kaikki ihmisetkään ole samanlaisia, vaikka olisivatkin syntyperältään saman maalaisia, eivätkä ole kaupungitkaan samanlaisia, vaikka olisivat samassa maassa.

Löysin hyvän tekstin englanniksi, jossa on luettelo kymmenestä maasta, joissa on vähiten rikkollisuutta. Mutta tässäkin linkin tekstissä on mainittu, että jokaisessa maassa on jonkinlaista rikollisuutta. Eli jos haluaa matkustaa rikollisvapaaseen maahan, niin voi suosiolla lopettaa matkustelusta haaveilemisen. Tekstin voi lukea tästä.

Yleistäminen on myös hyvin suosittua muullakin tapaa. Monesti lukenut kirjoituksia, joissa joku on kertonut ällöttävästi käyttäytyneestä tietyn maan kansalaisesta, puhunut vain yhdestä tai kahdesta kokemuksesta, ja yhtäkkiä kaikki tuon maan kansalaiset ovat samanlaisia. Samalla tavalla ajateltuna me kaikki suomalaiset olemme känniörveltäjiä, laiskoja, itsekeskeisiä… sillä onhan meilläkin kokemusta varmasti ainakin yhdestä tällaisesta suomalaisesta. Miksi yleistämme muiden maiden kansalaisten kohdalla, mutta kun puhumme meistä suomalaisista, olemmekin kaikki erilaisia? Olemmeko vain me niitä uniikkeja lumihiutaleita, mutta kaikkien muiden kansalaiset ovat samanlaisia? Naurattaa ja samalla itkettää jo pelkkä ajatuskin.

Lopetetaan yleistäminen, tai ainakin pyritään vähentämään sitä, ja katsotaan maailmaa ja ihmisiä vähän eri tavalla! Todellisuudessa olemme kaikki erilaisia, kukaan eikä mikään ole täysin samanlainen.

different-nationalities-1124477

Maailma olisi tylsä paikka jos kaikki olisivat samanlaisia♥

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.