VALIKKO
14.2.2016 18:45

Ystävänpäivän kaupallisuus

Olen yksi niistä ihmisistä, jotka eivät ole koskaan ymmärtäneet ystävänpäivän ideaa. En ole ikinä erityisemmin juhlinut ystävänpäivää, ja kun näen kaupoissa sydänmuotoisia suklaarasioita ja pehmonalleja sydänsuklaat sylissä, niin haluan vain lähteä kaupasta mahdollisimman pian pois.
En voi vain sietää sitä, miten jokaisesta juhlasta on tullut niin kaupallinen. Kaupat pursuavat ällösöpöjä höpönassu lahjoja, jotka maksavat nelinkertaisen summan normaaliin Fazerin siniseen verrattuna. Normaaliin suklaarasiaan on vain kääritty ihana pinkki nauha ympärille, kun hinta aiemmin oli 4€, niin ystävänpäivänä se on sen nauhan takia 10€.

ystävänpäivä

Minä tänään! Kuva otettu täältä.

Miksi pitää olla jokin tietty päivä sille, että kerrotaan ystävälle (tai kumppanille) kuinka tärkeä hän on? Ja lahjotaan kaiken maailman lahjoilla…
Miksei sitä voi tehdä normaalina päivänä. Päivänä, joka ei ole merkitty kalenteriin ystävänpäiväksi.
Miksi vain ystävänpäivänä voi viimeinkin helliä itseään, ja ostaa sen ihanan pinkillä nauhalla koristellun Fazerin suklaalevyn..? Miksi itsensä hellimiseen tarvitaan jokin erityinen päivä?
Minä ainakin hellin itseäni ihan silloin kun siltä tuntuu, enkä katso kalenterista ”tänään on ystävänpäivä, jeee karkkia!!”
Kauppojen ylitsepursuamisen lisäksi kaikki sosiaaliset mediat (somet) ovat täynnä ”ihania” sydämin koristeltuja kuvia ”jeeeee ystävänpäivä!! Ihanaa ystävänpäivää rakkkaaat!! Tiedättehän, että rakastan teitä??”

Omiin korviin kuulostaa jollain tapaa jopa todella tylyltä, että on olemassa vain jokin tietty päivä milloin suklaasta nauttiminen on sallittua 😉 vain yksi päivä (syntymäpäivän ja muiden pyhien ohella), jolloin voi ojentaa ystävälle tai kumppanille suklaarasian (tai sen nallen) ja kertoa kuinka tärkeä hän on. Itse pyrin sanomaan sitä mahdollisimman useasti, joten ystävänpäivä ei eroa ollenkaan normaalista päivästä. Se on vain päivä, jolloin miljoonat ihmiset menettävät järkensä ja rahansa ostaessaan kaikkea ensinäkemältä hyvältä vaikuttavia tavaroita.

Ainakin itselleni tulisi paljon parempi fiilis siitä, jos poikaystäväni (josta voin tällä hetkellä vain unelmoida), yllättäisi jonain aivan normaalina arki-iltana tai aamuna ojentamalla suklaarasian ja kertovansa kuinka paljon hän minusta välittää. Se, että hän ojentaisi sen ystävänpäivänä ei olisi yllättävää, sillä sehän nyt kuuluu hyviin tapoihin, ja sehän kuuluu ystävänpäivään.


Tässä nyt kuitenkin se pakollinen ystävänpäivän toivotus minultakin: toivottavasti on ollut oikein ihana ällösöpö ystävänpäivä!:D toivottavasti tuli viimeistään eilen ostettua lähi Prisma tyhjäksi ystävänpäivähömpästä. Minä menen alkuviikosta ostamaan niitä suklaita alennusmyynnistä 😉

Kommentit

 • Aki

  Mulle ystävänpäivässä on tärkeintä se, että saa tärkeimmät ja lähimmät ystävät koolle. Rehellisesti sanottuna, mieleeni ei edes tullut ostaa ystäville mitään tai antaa mitään materiaa. Paras lahja on aika. Vaikka nähdäänkin samalla porukalla viikoittain joka tapauksessa, oli kiva jutella siitä huolimatta.

  Eihän mikään estä antamasta suklaata tai lahjaa ihan normaalina arkenakin, mutta toisaalta ystävänpäivä on ehkä hyvä ”muistutus” muistaa ystäviä ja kumppania, kertoa välittävänsä. Ehkä mä jotenkin ajattelen, että ystävänpäivä on vähän kuin isänpäivä tai äitienpäivä.

  En itse edes suuremmin kiinnittänyt huomiota ystävänpäivän kaupallisuuteen. Toisaalta, miksi ei vaikka ostaisi sitä pelkkää suklaalevyä ja itse laittaisi siihen ystävän, poika- tai tyttöystävän lempivärillä varustettua nauhaa.

   0
  • Katri Vuorvirta

   Joo siis ymmärrän ystävänpäivän juuri sillä tavalla, että nähdään kavereita yms. Mutta valitettavan usein jopa ne ystävät odottavat jonkinlaista lahjaa, ja saattavat jopa loukkaantua jos sitä lahjaa ei annakaan.. 😀 Eli siis ymmärrän ystävänpäivän sen alkuperäistarkoituksenaan, että vietetään juuri nimenomaan aikaa läheisten ja rakkaiden ystävien kanssa, mutta en ymmärrä sitä, että kauppojen täytyy jokaiselle ”pyhälle” keksiä jokin keino myydä itseään paremmin. Todella hankala selittää, mutta ehkä ymmärsit pointin 🙂
   Vähän niinkuin Joulustakin on tullut aika kaupallinen… puhumattakaan uudesta vuodesta. Houkutellaan vain asiakkaita ostamaan kaikkea turhaa.

   Ps. oli mielessä kirjoittaa jokin oikein hyvä vastaus, mutta en sitten keksinytkään mitään ^^

    0
 • Ei se varmaan ole pelkästään se ikä, mikä vähentää kummasti lahjojen ympäriinsä viskelyn tarvetta, pyhänä kuin pyhänä, ja aika käy tärkeämmäksi, kun tuo Akikin tuossa myös kommentoi ettei ole ajatellut kaupallisuutta?

  Näen kyllä sen krääsän käydessäni pakon edessä kauppaliikkeissä, mutta jätän ne sinne, ostakoon kauniista tavaroista pitävät ihmiset. Muovikrääsän määrä on kauhistuttava ja se johtaa ihmiskunnan tuhoutumiseen, kuten Linkola sanoisi. 😀

  Itse kun olen muuttanut pois kotiseudulta ja ystävät asuvat pitkin Suomea, koen jopa ystävänpäivän tekstarin tärkeäksi ja ilahdun siitä. Ja jopa se on kiva juttu, jos joku toivottaa FB-profiilissaan hyvää ystävänpäivää, ja kun siihen kommentoin että kiitos samoin, hän tykkää sitten siitä, koska kaikissa ruuhkavuosissaan riehuvat ystävät ehtivät harvoin edes koneen tai puhelimen ääreen. Yksityisviesti on jo luksusta. Tai kokonainen juttutuokio! Minulla siis on aikaa, kun lapseni on jo teini, mutta aika monella on kiire pienten lasten kanssa ja juttutuokiot voivat olla vähissä.

  Sehän se on kivaa, jos pääsee vaikka jonain viikonloppuna treffaamaan vanhoja kavereita. Siinä sitä sitten usein menee ilta kuulumisia vaihtaessa. Se ei varmaankaan koskaan tapahdu juuri ystävänpäivänä, eikä tarvitsekaan. Jonkun verran valintoja olen varmaan tehnyt sen suhteen, paljonko laitan rahaa matkusteluun ja retkeilyyn kun taas en laita sitä juurikaan enempää matkustamiseen ystävien tykö, itsekästä tai ei, mutta vähän riittää kumpaankin ja molemmat lataa akkujani.

  Lähiystävien kanssa nähdään kahvilla tai kyläillään puolin ja toisin. Viemisiä voi viedä, mutta mieluiten jotain mikä nopeasti maatuu eli ruokaa tai juomaa. 😉

  Anne /Retkeilyblogi Rinkkaputki
  #polkuhaaste #rinkkaputki

   0
  • Katri Vuorvirta

   Itselläni tulee jonkinlainen huono omatunto jos en kaverille osta jotakin lahjaa ystävänäpäivänä jos tapaan kaverin silloin 😀 Ehkä tää juontaa juurensa johonkin lapsuusajan ystävyyssuhteeseen, missä kaveri suuttui kun en ostanutkaan ystävänpäivä lahjaa 😉 ja tän takia jotenkin inhottaa koko ystävänpäivä, ihan kuin se ystävyys olisi kiinni siitä lahjasta.

   Ja ei siinä mitään pahaa, kyllä mulle suklaa aina maistuu. Mutta mieluummin just niinkuin sanoit, niin jotain ruokaa/juomaa, eikä krääsää.
   Tosiaan itekkin asustelen 300km päässä kotoa, niin tekstiviesti kaverilta kyllä piristää. Ja se piristää aina, ei pelkästään ystävänpäivänä 😉

   Menee vain yli se ystävänpäivän hehkutus, todellisuudessa sekin on yksi päivä muiden joukossa. Pieni hehkutus on ihan jees, mutta liika on aina liikaa. Ehkä teillä ei vain ole esim. facebookissa sellaisia ystäviä joiden ystävänpäivä päivityksiin menee hermot 😉

    0
   • Jokainen juhla on tasan niin kaupallinen kuin sen lähestyessä siitä haluaa tehdä. Hehkutus taas: voihan sitä vähän vähemmälle jättää somen jos juuri tuo hehkutus alkaa ottaa päähän. Itse teen samaa esim. jääkiekon MM-kisojen aikaan: turha avata Twitteriä jos ei kiinnosta.

    Itselläkin oli jokin lahjojen ostamisen pakko aiemmin. Sitten vuoden verran tai kaksi olin niin huonoilla tuloilla, ettei ihan oikeasti ollut varaa yhteenkään lahjaan. Kukaan ei kysynyt lahjojen perään. Olin ollut ainoa, joka piti jotain lahja-Exceliä.

    Sittemmin minusta tuli tällainen ituhippi. Nyt en periaatteen vuoksi osta hömppää kellekään. En ole sen vuoksi ketään menettänyt. Muista syistä ehkä. Ehkä paasaamisen vuoksi?

    -Anne

     0
    • Katri Vuorvirta

     Senpä takia jätinkin somen vähemmälle ja lähdin salille päivällä 😉

     Ituhippi – jotenkin ihanan kuuloinen sana!:D
     Lopetin myös tuon hömpän ostamisen lahjaksi, itselleni ehkä saatan välillä jotain hömppää ostaa, jonka myöhemmin tajuaa olevan täysin turhake.
     Ja muille olen ihan suoraan sanonut, että mieluummin tuo jotain hyödyllistä, tai sitten jotain minkä voi syödä, ei mitään kynttilöitä tai muuta. Ne saan itsekin ostettua, kun tulee hömppäpäivä päälle…

      0
 • Anniina

  Kuulostaapa hassulta, että ystävät oikein odottavat lahjoja. Mun kaveripiirissä annetaan tosi harvoin synttäri- tai joululahjojakaan, joten sitten kun sellaisen saa, se tuntuu ihan spessulta 🙂 Tekstari tai kortti sopii mun mielestä ystävänpäivään! Tuo Akin vertaus äidin- tai isänpäivään oli aika hyvä. Ei mun vanhemmatkaan mitään lahjoja odota ja silloin on kiva välillä jotain antaakin kun se ei ole mikään ”pakko” 🙂

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.