VALIKKO

Elämän rakkautta

14.2.2018 15:12

5 hyvää keinoa stressinhallintaan ja ”pää käy sataa” oloon

Sinäkin tiedät tunteen kun pää käy sataa, keskittymiskyky on nolla, unta ei tule yöllä kuin hetkeksi, päätä ja vatsaakin välillä koskee sekä ahdistaa ja väsyttää. Oireita voi olla vaikka millaisia ja ne vaihtelevat eri päivinä ja osin jopa päivän mittaan. Nämä tuntemukset voivat tulla liiallisesta kiireestä työssä tai kun harrastusten ja iltamenojen myötä on liikaa ohjelmaa elämässä. Joku asia saattaa pelottaa kun sinulla on tulossa tärkeä, ratkaiseva tapahtuma tai päätös, jonka suhteen et tiedä varmaa lopputulosta ja mitä sinulta odotetaan. Voimien puute ja stressitila voi tulla vaikka rahan puutteen vuoksi kun et tiedä mitä laskuja voit jättää maksamatta ilman suurempia ongelmia tai jos ihmissuhteissasi on ongelmia eikä sopu ole saanut sijaa.

Vaikka kuinka yrität pyörittää asiaa mielessäsi niin siihen ei löydy sinulta ratkaisua. Monesti asia menee päässäsi vain huonompaan suuntaan ajan kulkiessa eteenpäin . Ajatukset kulkevat samaa kehää ilman ratkaisua. Vaikka siinä ei tapahtuisikaan periaatteessa muutosta, Sinä olet väsynyt ja pyörittänyt asiasta omassa päässäsi ehkä jo liiankin suuren. Et osaa puhua asiasta ystävillesi tai jos puhut niin vastaus on ”no eihän tuo mitään, arvaapas kun minulle kävi kerran näin….”. Sinusta tuntuu entistä lohduttomammalle, koska tilanteeseen ei tullutkaan ystävältäsi muutamaa ratkaisevaa ja helpottavaa sanaa. Asiantuntijalle puhuminen olisi ehkä ollut parempi keino koska he näkevät asiat ilman tunteita monelta eri kannalta, mutta kynnys siihen on monesti liian korkea.

Ehkäpä pään tyhjentäminen ja hengityksen rauhoittaminen olisi ollut heti alussa hyvä keino nähdä asian suuruus ja sen kannattaako tämän asian funtsimiseen käyttää paljon energiaa. Siispä ensi kerralla ota joku näistä viidestä keinosta käyttöösi tai vaikka useampi ja uskotaan että olosi helpottuu nopeasti. Yksi näistä on ehdoton suosikkini ja oma tapani. Sitä tehdessä ei tarvitse kysyä ”onko vielä pitkä matka jonnekin?” kuten Toivo kysyy alla kuvassa Rukan retkipoluilla.

Ensimmäinen helppo keino on että lähdet yksin ulos luontoon kävelemään ja pysähdyt aina välillä katsomaan vaikka lintua, puussa kiipeilevää oravaa, pilvien liikkeitä tai metsäkukkia. Välillä kuuntelet luonnon ääniä ja yrität erottaa eri lintulajien äänet, tuulen metsään tuomat äänet tai laineiden liplatuksen kesällä rannalla. Ole näissä hetkissä luonnossa minuutti kerrallaan ja hengitä syvään raikasta ilmaa. Kuuntele myös omaa hengitystäsi ja keskity siihen. Tunne kuinka sisäänhengitys menee syvälle palleaan ja tekee hyvän olon. Tämän jälkeen pää on selvempi ja uni tulee.

”Antaudu sen vietäväksi, mitä todella rakastat” — Rumi

Toisena asiana tee joku päivä jotakin sellaista mitä todella rakastat (ruoanlaitto, ristikot, leivonta, neulonta tms. ) Sen tekeminen mitä rakastaa kovasti vie ajatukset hyvään ja se vaatii kuitenkin yleensä keskittymistä. Ajatukset ovat hetken keskittyneet johonkin muuhun konkreettisesti kaaoksen sijaan. Ja jo sen suunnitteleminen että teet mitä rakastat, tuo Sinulle hyvää mieltä, kehon stressitaso laskee ja saa hyvän lämmön aikaan sydänalaan ja kehoon. Rentoudut ja olo on parempi.

Jos pidät liikunnasta niin hyvä kolmas vinkkini on liikuntarutistus, kova treeni ja hikoilu joka auttaa. Liikunta vie pois ajatukset hetkeksi muista asioista, koska keskityt vain tai pääosin siihen kuinka monta toistoa tulee , miten pulssi nousee ja jaksatko vielä . Jos olet ulkona juoksemassa niin samalla voit kuunnella luonnon ääniä ja jos olet salilla tai ryhmäliikunnassa, kuuntelet siellä samalla hyvää musiikkia joka vie ajatukset myös siihen biisiin, pois stressistäsi. Tässä alla linkki Calvin Harrisin Blamen myötä hyvään liikuntahetkeen.
https://www.youtube.com/watch?v=6ACl8s_tBzE&list=RD6ACl8s_tBzE

Musiikki liittyy myös neljänteen vinkkiini, koska kun kehosi on stressitilassa voi keskittyminen meditaatioon, lukemiseen tai vaikka elokuvan katsomiseenkin, olla vaikeaa. Keskittymiskykyä ei vain ole ja jos yrität väkisin meditoida onnistumatta, se vain lisää stressiäsi ja huonoa oloa. Mutta laitapa hyvä, voimakas, rytmikäs kappale soimaan ja nupit kaakkoon. Hiljainen meditatiivinen kappale ei toimi tässä keskittymiskyvyn puutteen takia. Kun kunnon rytmit lähtee liikkeelle, hypi ja tanssi mukana, laula niin kovaa kuin pystyt vaikka oikeita sanoja ei löytyisikään. Älä suinkaan mieti mitä naapurit ajattelevat, hetkelliset yksinäiset bileet on täysin sallittu. Ties vaikka nauttisivat seinän takana esityksestäsi :). Nauti tanssista ja laulustasi ja huuda ulos samalla kaikki stressitila/pahaolo sisältäsi. Ole oman elämäsi Tina Turner ja ota hetki haltuun. Tässä pari hyvää linkkiä. Kuuntele, laula ja tanssi mukana

https://www.youtube.com/watch?v=1Cw1ng75KP0
https://www.youtube.com/watch?v=f5UKLeMl9Uc

Viides vinkki on oma suosikkini jo vuosien takaa ja toimiva aina. Ainakin minulla. Sen alkuun pääset silloin kun olet ihanassa rauhallisessa paikassa ja sinulla on todella hyvä olo. Ota oikean käden sormilla kiinni vasemman kätesi ranteen sisäpinnasta ja hengitä syvään ja talleta tuon tilanteen hyvä olo, maisema jonka näet, äänet jotka kuulet ja tuoksut mieleesi. Muista ne mielessäsi aina kun otat oikean käden sormilla kiinni vasemman käden ranteesta.

elamanrakkauttaJatkossa kun tunnet että Sinulla alkaa tulemaan pinnalle stressi, hermostut tai jännität, laita hetkeksi silmät kiinni, hengitä syvään ja ota oikean käden sormilla kiinni vasemman kätesi ranteen sisäpinnasta. Muista se hyvä hetki, se maisema, äänet ja tuoksut ja hyvä olosi. Palaa siihen hetkeen syvälle palleaan hengitellen ja viiden-kymmenen hengityksen jälkeen olosi on jo paljon parempi ja stressi hellittänyt. Tuon muutaman minuutin pituisen stressinhallinta hetken jälkeen, on hyvä jatkaa taas päivän toimia tai kääntää kylkeä ja jatkaa yöunia.

Minulla tuo hyvä hetki liittyy työyhteisömme tyky-päivään vuosia, vuosia sitten kun olimme Mikonsaaren laavulla. Siellä teimme keskittymisharjoituksia ja istuin rantakalliolla. Oli lämmin kesäpäivä, aallot liplattivat rantakiviin, kesäntuoksua ja lokit kraakkuivat lähellä. Vaikka suurimman osan elämäni muistoista olen aivovaurioiden myötä menettänyt, on tämä muisto ja tunne siitä muistosta niin vahvana muistissani että se on onneksi säilynyt. Osaksi varmaan myös siksi, että olen vuosia sitä käyttänyt stressinhallintakeinona.

”Elämä on sarja luonnollisia ja yllättäviä muutoksia. Älä vastustele niitä — se aiheuttaa vain pahaa mieltä. Anna todellisuuden olla. Anna asioiden soljua omillaan. Olipa ne millaisia tahansa.” — Lao Tzu

Yritetään ottaa päivä kerrallaan tulevat tapahtumat ja päätökset, koska suurimmalle osalle niistä emme mahda mitään, en minä etkä Sinä. Ne tulevat lupaa kysymättä ja kauempaa katsoen kaikki on kuitenkin ollut oikein hyvin.

Hyviä mielenrauhaa sisältäviä päiviä Sinulle

elamanrakkautta

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.