VALIKKO

Elämän rakkautta

4.10.2018 18:25

Ekologiset, vegaaniset ja edulliset kodinpesuaineet testauksessa

Kaupallinen yhteistyö: Ruohonjuuri Oy

Me, Sinä ja minä, uutisia katsoessamme suremme mielessämme sitä että Donald Trump on päättänyt USA:n eroavan Pariisin ilmastosopimuksesta, kiroilimme liian kuumaa mennyttä kesää 2018 ja kauhistelemme mikromuovin määrää vesistöissämme. Mielessämme ja ajatuksissamme teemme paljon ajatustyötä pohtien ilmastonmuutosta tai tuttavan syöpäsairautta, mutta paljonko me, minä ja Sinä, teemme konkreettisesti asioita itse muutoksiin?

Itselläni päätös lisäaineettomuudesta on ollut helppo aloittaa päivittäiskosmetiikasta ja sen jälkeen siirtyen ruokavalioon. Irtokarkit, lisä- ja väriaineineen, on kyllä edelleenkin välillä liian iso porras ylittää, mutta tässä kuten monissa muissakin asioissa, tulee olla itselleen armollinen. Muista Sinäkin tämä neuvo J! Nyt olen kokeillut kolme viikkoa Ruohonjuuri Oy:ltä  saamiani Attituden vegaanisia, ekologisia kodin pesuaineita ja kerron Sinulle kokemukseni uudesta rakkaudestani. https://www.ruohonjuuri.fi/

Perustietoa Attitude-tuotteista

Attitude on Kanadassa valmistettu sarja sertifioidusti ekologisia ja hiilidioksidineutraaleja pesu- ja kodin puhdistusaineita. Attitude on myös sitoutunut vegaanisiin ja luonnollisiin raaka-aineisiin. Tuotteet ovat myös hypoallergeenisiä, tuotteissa ei käytetä listattuja allergeenejä. Attitude tuotteiden valmistusaineet eivät koskaan sisällä syöpää aiheuttavia mutageeneja, karsinogeenejä eikä lisääntymiskykyisiä toksiineja.

Attitude -tuotteiden perusidea on Worry Free Ingredients – ei huolta raaka-aineista. Tuotteiden kaikki raaka-aineet ovat turvallisia ja luonnollisia eli mineraaleihin ja kasvipohjaisiin lähteisiin perustuvia. Worry Free Ingredients -periaate takaa, ettei tuotteiden turvallisuudesta ihmisille ja ympäristölle tarvitse huolehtia. Raaka-aineiden hankinnassa myös ympäristövaikutukset pyritään minimoimaan. Meneillään olevalla eläintenviikolla tärkeä tieto eli Attitude- tuotteet ovat eläinkokeettomia.

Attitude-tuotteet ovat Ekologo-sertifioitu; sertifikaatti perustuu moniosaisiin, tuotteen elinkaareen perustuviin standardeihin ja todiste kevennetystä ympäristövaikutuksesta.  Ekologo-sertifikaatti on Pohjois-Amerikan arvostetuin ympäristösertifikaatti.

Attitude-tuotteiden hinnat eivät ole aivan K-menu tai Rainbow-hintoja, mutta kuitenkin ottaen huomioon luonnolliset hyvät raaka-aineet, hintataso on siihen nähden edullinen. Hinnat ovat tavallisten pesuaineiden kanssa samoissa tasoissa. Kokemukseni perustella annostelumäärä on vähäinen, joten riittoisuus on loistava moniin normipesuaineisiin verrattuna.

Pakkaukset ovat suunnittelultaan kauniita, helppoja käsitellä, raikkaan näköisiä ja HDPE-muovia, joka helpoin muovi kierrätykseen.

Pyykinpesuneste

Sitruunantuoksuisen Citrus Zest biohajoavan pyykinpesunesteen tuoksu on peräisin eteerisistä öljyistä.  Tuoksu tuntui kosteana, mutta kuivana ei tuoksua enää aisti vaatteissa. Tämä on kokeilu niin kuivausrummussa kuin pyykkinarulla kuivatetun pyykin avulla. Attitude Pyykinpesunestettä saa myös hajusteettomana. Pyykinpesunesteen annostelu on helppoa, koska aine ei ole todella nestemäinen ja kaatokorkki on luiskattu. Ohjeet annosteluun ovat selkeät purkin kyljessä.

Puuvilla ja pellava on pesun jälkeen pehmeää ilman huuhteluainettakin tai pyykkietikkaa, joten niitä ei tarvitse hankkia erikseen. Energiansäästön kannalta on myös hyvä että pesulämpötilaksi riittää hyvin Attitude-pesunesteellä puuvillavaatteillakin 40 astetta.

Vaikeissa tahroissa pesunestettä voi kaataa hetkeksi suoraan tahralle tai sitten käyttää sappisaippuaa, jota itse suosin mm. koirien aiheuttamiin tahroihin valkeassa sohvassa ja matoissa https://www.ruohonjuuri.fi/sappisaippua-pala-sonett-4007547201026

https://www.ruohonjuuri.fi/pyykinpesuneste-citrus-zest-attitu-0626232120707

Käsitiskiaine

Attitude-käsitiskiaine on myös hypoallergeeninen ja raikkaan tuoksuinen. Tuoksuvaihtoehtoja on useita. Käsitiskiaine on hyvin vaahtoavaa, mutta haitallisia vaahdottimia siinä ei ole. 

Käsitiskiaineen mukana esim. mökeillä joutuu paljon kemikaaleja, jopa mikromuovia vesistöihimme ja luontoon, siksi on tärkeää, minun ja Sinun, huomioida biohajoavuus mökkikeittiöissäkin.  Kemikaalit rehevöittävät vesistöjämme ja vähentävät kalojen sekä äyriäisten lisääntymistä ja ruoan mukana tulevat meihin ihmisiin takaisin tai muihin luonnon eläimiin.

Attituden käsitiskiaineella lähtee hyvin pohjaan palanut puuro kattiloista sekä muu lika niin astioista kuin sillä kostutetulla bambu-rätillä pöytätasoilta.  https://www.ruohonjuuri.fi/bambuinen-tiskiliina-kierti-8040001

Pesin myös ikkunoita käsitiskiaineella ja Sini-mikrokuituliinalla ja pesutulos oli loistavan kirkas. Ei lainkaan harmaata pintaa jäänyt lasiin. https://sinituote.fi/tuote/sini-siivousvalineet/kylpyhuoneen-wcn-ja-saunan-pesu/kylpyhuoneliinat/mikrokuituliina-31x-32-cm/

https://www.ruohonjuuri.fi/astianpesuaine-vihrea-omena-attitu-06262331745

Käsitiskiaine on vain käsitiskiin mutta kokeilin sitä Iltalehdessä joskus olleella ohjeella myös konetiskiin. Eli jos Sinäkin haluat kokeilla ja käyttää, tässä ohje:

Pesuainesäiliöön pohjalle ensin 5 tippaa käsitiskiainetta, sitten 2/3 ruokasoodaa ja 1/3 merisuolaa. Normaali pesuohjelma ja tässä tulos:

puhdasta tuli DIY koneastianpesuaineella niin kahvikupeista, koiranruokakupeista kuin kahvipannusta ja ruokaluvälineistäkin. Eikä vaahtoa tullut liikaa, joten pesuaine tällä ohjeella ja määrillä on hyvin koneeseen soveltuva. Ohje siis Iltalehden ja minun antama, ei Attituden. Attitudella on oma konetiskiaine valikoimassa.

Yleispuhdistussuihke

Yleispuhdistussuihke on huikea tuote pitää esillä tiskipöydällä, koska sillä voit puhdistaa lähes kaikkea eli koirien ruokailun tai ulkoilun aiheuttamat yksittäiset tahrat lattioilla, ruokailun jälkeen tahrat pöydällä, kaappien ovet sekä liedessä olevat tahrat ruoanlaiton jälkeen. Myös rasvatahrat. Yleispuhdistussuihke ei tarvitse laimennusta vaan suihkaus suoraan ja pyyhintä joko talouspaperilla tai rätillä. Pesuaineen jälkiä ei jää.

Siivous-avustajani, ammattilaisen, mielipide oli myös että yleispuhdistussuihke puhdistaa todella hyvin. Valkeasta seinästä lähti jopa hieman pinttynyt lika kun koirani Rauno nukkuu yhdessä nurkassa jalat pystyssä seinää vasten ja seinässä oli karvoista jäänyt tumma likajälki. Suihketta hieman, pyyhintä ja jälki oli poissa.

Itse totesin suihkeen käteväksi mm. roska-astioita puhdistaessa –ei vesien kanssa lotraamista vaan suihke ja talouspaperilla pyyhkäisy ja roska-astiat olivat puhtaat sekä todella raikkaan tuoksuiset.

Attitudella on omat suihkeet kylpyhuoneeseen ja keittiöön yleissuihkeen lisäksi.

https://www.ruohonjuuri.fi/yleispuhdistussuihke-citrus-zest-attitu-0626232101805

Lattianpesu – ja wc:n pesuneste

Attituden lattianpesunestettä käytetään lattioiden pesuun laatta- ja puulattioille laimennettuna veden joukkoon. Itselläni on kotona laminaattilattiat ja hyvin toimii niilläkin. Pieni määrä riittää tätäkin, joten purkin kestoaika on merkittävän pitkä. Vaikeisiin tahroihin sitä voidaan käyttää suoraan laimentamattomana.  Avustaja-siivoojan ja samoin oma kokemukseni on ollut se että lattia jää kirkkaaksi, ei lainkaan harmaaksi, pinnaltaan kuten monien muiden pesuaineiden jäljiltä.  Lattiaa ei tarvitse huuhdella eikä kuivata puhtaaseen veteen kostutetulla liinalla.

Lattianpesunesteellä voi pestä myös kylpyhuoneen seinäkaakelit sekä wc-altaan sekä pöntön. Olen huomannut sen, että wc-pönttö puhdistuu todella valkoiseksi vaikka pesee vain tällä nesteellä ja harjalla. Erillisiä hankausaineita ei tarvita.  Laitoin tätä nestettä pieneen suihke-/kostutuspulloon wc-harjan viereen ja viereen lapun ”voi käyttää wc-pöntön puhdistukseen”, vieraille käytettäväksi. Ja itselle myös helpompi käyttää näin pieni määrä, koska neste on todella nestemäinen ja pienen määrän annostelu joka kerta vaikeaa.

Tuoksu on todella mieto ja raikas, ehkä greipin tuoksu.

https://www.ruohonjuuri.fi/lattianpesuaine-attitu-626232305101

Muut Attitude-tuotteet

Attitudella on yllä kertomani lisäksi valikoimassa tahranpoistoaineet, huoneilmaraikastaja-/-puhdistaja, huuhteluaine, shampoot, hoitoaineet, suihkugeelit ja käsipesusaippuat sekä lapsille baby kosteuspyyhkeet ja kylpyvaahto https://www.ruohonjuuri.fi/search/?q=attitude

Kaikki Attitude -tuotteet myötävaikuttavat omalla osallaan taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan. Tuotteiden valmistaja vähentää aktiivisesti hiilidioksidipäästöjään ja jäljelle jäävät päästöt hyvitetään istuttamalla lisää puita. Myös päästöt, jotka syntyvät kun tuotteet toimitetaan Kanadasta Suomeen, hyvitetään.

Me teemme osamme ja voimme vaatia myös jotain

Kun Sinä ja minä teemme osamme, pienin askelin ja armollisina itsellemme, voimme kuitenkin myös herättää ja vaatia muiltakin jotakin. Seuraavan kerran kun valitset hotellia ja ruokaravintolaa, kysy heiltä käyttävätkö he ympäristöystävällisiä, biohajoavia pesuaineita. Lähiruoasta tarjonnassa puhutaan paljon mutta tärkeää on myös pesuveden mukana vesistöihin menevä mikromuovi ja kemikaalit. Lisäksi kemikaaliton sisäilma.

Ensi kevään eduskuntavaaleissa kannattaa myös ehdokkailta kysyä onko mahdollista että valtion, maakuntien ja kuntien kiinteistöissä siirryttäisiin biohajoavien pesuaineiden käyttöön ja ehdokkaiden kantaa tähän. Hinta ei paljon voi olla enää esteenä, tahtotila ratkaisee paljon.

Mutta ollaan me, Sinä ja minä, onnellisia Attitude-tuotteiden kokeilijoita ja käyttäjiä. Me teemme osamme luonnon säilymiseksi lapsenlapsillemme ja heidän jälkeläisille. Elämä on ihania, hyvälle tuoksuvia ja puhtaita valintoja.  Minulla Attitude tuotteet jäävät jatkuvaan käyttöön.

Kaikkea hyvää Sinulle,

 

 

Kommentit

  • Nimetön Nimetön

    Ole hyvä -sarja ei huono sekään.?

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.