VALIKKO

Elämän rakkautta

10.6.2018 12:32

Hyviä vinkkejä erilaiseen hyväntekeväisyystyöhön

Hyväntekeväisyys on asia johon olemme varmasti kaikki, Sinä ja minä mukaan lukien, törmänneet joko hyväntekijänä tai vastaanottajana. Itselleni on aina vaikeaa miettiä kohteita ja tehdä päätös, koska käyttörahat eivät riitä kaikkialle lahjoittamiseen ja mainoslauseiden mukaan ”juuri tämä kohde on se tärkein”. Samalla hetkellä kun teen lahjoituksen mietin huonolla omalla tunnolla että se toinen yhdistys tai kohde jää sitten ilman tukea ja miten ne selviävät. Käykö Sinulle näin? Tunnetko Sinä huonoa omaatuntoa ilman tukea jäävien puolesta lahjoittaessasi tukea toisille?

Hyväntekeväisyydestä tulisi aina tulla hyvä mieli myös tekijälle, lämmin tunne sydämeen lahjoituksen tai teon tehdessään. Lahjoituskohteen valinnan suhteen pään vaivaa tuottaa myös mediassa olleet tiedot rahallisten lahjoitusten pienestä osuudesta joka menee suoraan avun tarvitsijoille ja kuinka suuri määrä lahjoituksista jääkin organisaation pyörittämisen kuluihin, mainontaan ja johdon palkkioihin. Mistä oikeasti siis tiedät paljonko Sinun lahjoittamastasi 20 €:sta menee avuntarvitsijoille käyttöön ja kuinka paljon kustannatkin organisaation rakenteita. Nämä tiedot löytyvät varmasti suht avoimesti hyväntekeväisyysyhdistysten sivuilta ja tulolaskelmista, jos Sinulla on aikaa ja tahtoa tutkia niitä. Harvemmilla meillä on 😊 .

Kuukausilahjoitukset

Eräänä iltana kotonani soi ovikello ja menin avaamaan niin oven takana oli nuori mies joka esittäytyi Pelastakaa lapset-ryhmän avustajien etsijäksi. Hänellä oli kaavakkeet mukana, joilla pystyi aloittamaan kuukausilahjoitusten antamisen. Tämä yllätti minut uudenlaisena feissari-kampanjana. Kuukausilahjoitukset ovat hyvin kätevä tapa antaa lahjoituksia, mutta niistä jää ehkä ajan myötä se lämmin lahjoittamisen tunne pois. Tunne on kuitenkin hyväntekeväisyydessä mielestäni todella tärkeä juttu. Sydämen lämpö lahjoittaessa ja tehdessä hyvää. Kuukausilahjoituksissa et huomaakaan kun raha e-laskuna lähtee tililtäsi etkä Sinä ole tietoinen siitä mitä hyvää antamallasi rahalla tehdään. https://www.pelastakaalapset.fi/

Itse olen ollut kuukausilahjoittajana SOS -lapsikylä toiminalle jo aiemmin ja siinä on ollut hyvä malli se, että saan ulkomaiselta kummilapselta ja kyläyhteisöltä kirjeitä ja kuulumisia pari kertaa vuodessa. Olen myös tämän kummilapsen fb- ja insta-kaveri ja voimme vaihtaa kuulumisia siten myös sekä näen mitä hän puuhailee kaukana Georgiassa. Toivon, että avustamillani rahoilla tämä nuori poika kouluttautuu pitkälle ja siten auttaa kylänsä sekä maansa taloutta ja hyvinvointia jatkossa. Koulutus on lahjoitusten kautta mielestäni yksi maailman hyvinvoinnin ja luonnon huomioimisen pelastajia. https://www.sos-lapsikyla.fi/

Harrastustoiminnan tukeminen

Koska Sinä ja minä olemme omassa elämässämme myös erilaisissa tilanteissa, kuka milloinkin millaisessakin, on oman tilanteen huomioiminen tärkeää. Kun omat lapset ovat pieniä ja nuoria, kuluu heidän kanssaan elämiseen paljon aikaa ja rahaa eikä ole mahdollisuutta tehdä kuukausilahjoituksia muualle tai antaa aikaa. Silloin kuitenkin Sinä teet jo paljon hyvää olemalla mukana lapsesi harrastuksissa ja tukemalla sitä seuraa sekä vapaaehtoistyötä omalla panoksellasi milloin valmentajana, milloin autokuskina, milloin kahvion pyörittäjänä tapahtumissa ja milloin harrasteryhmän huoltajana. Ilman Sinun antamaa panostasi siihen, olisi harrastus ostetuilla palveluilla huomattavasti kalliimpi, ryhmän yhteishenki ehkä huonompi ja ehkä koko ryhmä vähemmin toimiva. Arvosta siis Sinäkin jokaista hetkeä jonka teet hyvää lapsesi harrastusten eteen. Se on tärkeää hyväntekeväisyyttä vaikka emme ehkä koe sitä siksi aina.

Rahallisten lahjoitusten lisäksi on yksi hyväntekeväisyyden muoto ehkä liiankin huomioimaton mutta äärettömän tärkeä ja se on AIKA. Järjestöissä on suuri pula ihmisistä jotka antaisivat aikaa toisille sitä tarvitseville ihmisille. Jos Sinulla olisi tunti – pari viikossa ylimääräistä aikaa tai voisit jättää vaikka some-maailman tutkimisen vähemmälle ja käyttää sen ajan muuhun, niin SPR:n ystävätoiminta kaipaa kipeäsi ihmisiä mukaan toimintaan, juttelemaan ihmisten kanssa joiden luona ei käy ehkä ketään muutamaan kuukausiin kylässä. Viikon aikana heillä ei voi olla yhtään juttukaveria ja he pukeutuvat mekkoon ja laittavat helmet kaulaan kun alkaa Salatut Elämät ja nämä ihmiset tulevatkin hänen luo kylään.

https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua/yksinaisyyteen

SPR:n ystävätoiminnan lisäksi saat hyvin tietoa apua ja seuraa tarvitsevista ihmisistä seurakuntasi diakoniatyön kautta. Diakoniatyö järjestää tapahtumia joihin voit mennä myös mukaan juttelemaan osallistujien kesken ja keittämään kahvia. Näissä tapahtumissa uusien ihmisten kohtaaminen ja heidän elämäntarinoiden kuuleminen avaa myös ehkä Sinunkin silmiä näkemään kuinka erilaisista elokuvista elämämme muodostuvat täällä samassa maailmassa. Jonkun ihanan elämää aloittelevan lapsen elämää voit tukea ajallisesti myös SOS-lapsikylissä Ilman järjestöjä ja niiden ystävätoimintaa Sinäkin teet ison hyvän työn kun juttelet naapurisi kanssa pihalla tai porraskäytävässä ja kysyt mitä hänelle kuuluu. Olet ehkä ainoa sillä viikolla ketä kiinnosti mitä hänelle kuuluu.

Ajan antamisen ihmisille lisäksi aikaa voit lahjoittaa myös eläimille eläinsuojeluyhdistysten kautta joko hoitamalla eläimiä, käymällä niitä leikittämässä tai ottamalla kotiisi vaikka apua tarvitsevia sijoituseläimiä. Apua, hellyyttä ja hoivaa tarvitsevia eläimiä on niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ulkomailla lomaillessasi voit etsiä tietoa paikallisista eläinsuojelujärjestöistä ja käydä ruokkimassa, ulkoiluttamassa ja silittämässä niissä asuvia kodittomia koiria ja kissoja. Matkatuliaisina voit viedä eläimille vanhoja lakanoitasi, peittoja, mattoja tms. jotka tulevat todella tarpeeseen kylmien talvien turvana ja lämpönä tarhaolosuhteissa.

https://www.sey.fi/

https://www.galgoamigo.com/kreikka.html

http://www.viipurinkoirat.fi/

Jos Sinä koet että rahasi eivät riitä lahjoituksiin eikä Sinulla ole tahtoa ystävätoimintaan niin yksi hyväntekeväisyyden muoto on myös organisoida vaikka kirpputori jonkun yhdistyksen tai seuran tai hyväntekeväisyyskohteen hyväksi tai järjestää joku muu tapahtuma. Rahallisten tukimuotojen lisäksi on siis suuri määrä muita mahdollisuuksia auttaa. Voit vaikka laittaa lähikaupan seinälle ilmoituksen että voit kuljettaa jonkun lapsen oman lapsesi kanssa harrastukseen tai käyttää jonkun yksinhuoltajan lapsia lähileikkipuistossa välillä, niin tämä yksinhuoltaja saa hetken omaa aikaa rauhallisesti hiljaisessa kotona hengittämiseen.

Laita siis mielikuvituksesi lentoon ja ota Sinäkin rohkeasti mielikuvituksen tuomien ideoiden myötä yhteyttä järjestöihin ja yhdistyksiin tai seurakuntaan ja tehdään suurella lämpimällä sydämellä paljon hyvää. Yhdessä teemme tästä maailmasta paremman kaikille eläville. Eikö niin 😊?

https://elamanrakkautta.fi/opettele-kuuntelemaan-luontoa-ja-ihmisia/

https://elamanrakkautta.fi/mielikuvituksellista-perjantaita/

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.