VALIKKO

Elämän rakkautta

8.12.2018 20:29

Joululahjaksi yhteistä aikaa

Joululahjojen antaminen, kuten muidenkin lahjojen, on minusta ihanaa. Itselleni tulee usein jopa parempi tunne lahjaa antaessa kuin lahjan saadessa. Toki yllätyslahjat on tässä poikkeus. Yllättäen lahjansaaminen on aivan huikean ihanaa. Jos jotakin voi kiitollisena sanoa lapsensa perineen itseltään, niin onneksi pojalleni on periytynyt onnellisuus lahjanantamisesta.

Tutkimusten mukaan suomalaisista vain 2 % ilmoittaa etteivät he anna joululahjoja. Keskimäärin annetaan 5 lahjaa, joihin käytetään noin 300€. Tänä vuonna puolet suomalaisista tutkimuksen mukaan miettii lahjoja antaessaan ympäristöasioita. Itse en ole aiempina vuosina miettinyt ympäristöasioita, mutta olen silti halunnut antaa jotakin muuta tavaroiden sijaan.

Kummilapsille

Minulla on 3 kummilasta, joille olen halunnut antaa lahjaksi usein yhteistä aikaa ja jonkin uuden yhteisen kokemuksen.  Olen halunnut tällä jättää muiston, ikimuistoisen hauskan muiston, joka kestää mielessä kauemmin kuin lahjapaljouteen hukkunut tavara. Lahjapaljoudessa jää usein hieman hämäräksi myös se mikä lahja oli keneltäkin.

Kummipoika Väinö

Sisareni poika ja kummipoikani Väinö on samanikäinen kuin oma poikani Kalle ja siksi olen antanut Väinölle lahjaksi meidän yhteisiä reissuja. Tavaran sijaan paketissa on ollut kerran liput Helsinkiin Jokerit-SaiPa-peliin, kun Jokerit vielä pelasivat SM-liigaa. Yhteinen retki Helsinkiin kannustamaan SaiPa-voittoon. Urheilutapahtumat yhdessä viettäen on mielestäni loistava lahjaidea.

Joskus Väinö sai lahjaksi myös lomamatkan mukaamme viettämään uutta vuotta Rukalle lomamökkiin. Muutama päivä laskettelua, lautapelejä, ulkoilua, saunomista ja yhteistä aikaa.  Kerran vein joululahjaksi tammikuussa Väinön minun ja Kallen kanssa Heurekaan Tikkurilaan https://www.heureka.fi/ ja tämän jälkeen kävimme myös Ateneumissa https://ateneum.fi/ . Halusin näyttää pojille livenä tauluja, joita heillä oli koulukirjoissa mm. Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli ja Akseli Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti.

Viime viikolla juttelimme Väinön kanssa Helsingin lätkäpelistä sekä Rukan matkasta ja ihana tunne tuli itselleni siitä, että mieleen olivat jääneet. Myös se oli jäänyt mieleen, että olivat joululahjoja.

Kummitytöt Laura ja Ronja

Kun Laura oli pieni tyttö vein hänet sekä hänen isosiskoKatrin lahjaksi muutamana kesänä huvipuistoreissuille Tykkimäen huvipuistoon, Särkänniemeen tai Linnanmäelle. Nämä olivat hauskoja päiväreissuja myös itselle, kun pääsi laitteisiin keikkumaan.  Samalla myös apu heidän äidille, tädilleni, joka sai pari vapaapäivää tai vapaampaa päivää viettää aikaa tyttöjen pikkusisko Heidin kanssa. Kun en ollut ostanut vielä lippuja jouluna seuraavalle kesälle, pakettiin voi tehdä myös kortin tai kirjeen johon kirjoittaa tai piirtää mitä hauskaa tullaan yhdessä tekemään päivämäärineen.

Heppa-hullulle Ronjalle annoin muutama vuosi sitten liput Apassionata– taianomaiseen hevosshow-tapahtumaan. https://www.livenation.fi/artist/apassionata-tickets  Näissä tapahtumissa, ja matkoissa on se ihana puoli, että itse pääsee myös mukaan elämykseen.

Välttämättä lahjan ei tarvitse olla retki toiseen kaupunkiin, teatteriin tai konserttiin, hyvin käy vaikka yhteinen retki kirjaston satutunnille. Hyvät eväsleivät ja mehupullot mukaan ja käsi kädessä astellaan vierekkäin kirjastoon. Itse olen sen todennut yhteisen ajan viettämisessä ilman lapsen tai nuoren vanhempia, että lahjansaajat ovat kovin erilaisia kun vietetään yhteistä aikaa eikä vanhemmat ole mukana. Hän on ”päätähti”, johon rajoittamaton huomio keskittyy.  Juttua tulee paljon, hieman luottamuksellakin sellaisia asioita, joita ehkä vanhemmatkaan eivät tiedä – kavereista, tytöistä ja pojista, tunteista ja omista ajatuksista. Silloin huomaa että tämä yhteinen aika on todella tärkeä lahja. Molemmin puolin. Loistava muisto jää elämään sydämeen.

Vanhemmille, isovanhemmille tai sukulaisille

Joulukorttien lähettäminen vähenee jatkuvasti, vaikka korttien saaminen on ihanaa. Itsekin olen useana vuonna ostanut joulukorttien sijaan niihin ja postimaksuihin menevällä rahalla Kirkon ulkomaanavun kautta vuohen tai kanoja perheelle tai koulupuvun jollekin tytölle https://www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/toisenlainen-lahja/ja ajatellut näin että ilo ja myös hyöty on pidempiaikaisempi kuin joulukortintuoma ilo ystävälleni tai sukulaisellani. Heille voin myös soittaa sen sijaan.

Koska yksinäisiä ihmisiä on nykyisin paljon ja vaikka isovanhemmat tai sukulaiset eivät olisi yksinäisiäkään, voi se, että päätätjoululahjaksi lähettää heille kirjeen tai kortin seuraavan vuoden ajan kuukausittain, tuoda aivan suunnatontailoa vuoden mittaan. Mukavia, lämpimiä sanoja kirjoitettuna ja kuulumisiasi tai välillä vaikka kirjeen mukana valokuvia, voi tuoda niin suurta iloa että lähettäjänä Sinun on ehkä jopa vaikea sitä ymmärtää.

Hammi Desing

Kirjeiden ja korttien lisäksi myös kirjat ovat aina hyvä lahjaidea. Koska monet ihmiset ovat nykyisin ihmeissään minne voisi lahjoittaa kaikki vuosien saatossa ostetut kirjakerhokirjat hyllyistä, hyvä idea on ostaa vaikka äänikirjapalvelun tai e-kirjan kuukausijäsenyys lahjaksi ja neuvoa näin vanhemmat aivan uuteen maailmaan puhelimen kautta. http://w ww.elibris.fi/  Helpompi lahjaidea voi olla myös varata kirjastosta joitakin hyviä klassikoita ja antaa niiden lukukokemus lahjaksi. Näin ei hyllyyn kerry uusia kirjoja,mutta kirjan saa luettua kuitenkin. Ja mikä parasta – Sinä voit käydä lukemassa sitä ääneen lahjaksi. Mikään ei ole ihanampaa kuin lahjansaajan ottaa hyvä asento, torkkupeitto päälle ja kuunnellaääneen luettua kirjaa.

Läheisille

 Yhteinen vapaa-aika yhdessä läheisien kanssa voi olla paras joululahja ever. Kun suunnittelet sitä, kannattaa laittaa mielikuvitus lentämään ja poimia joku sellainen uusi juttu, mitä itsekään et ole koskaan kokenut. Voit suunnitella ja tilata keväälle perheelle yhteisen opastetun Villiyrittiretken http://villiyrtti.fi/   tai vaikka kesälle viikon kesälomaretken Suomen eri luonnonpuistoihin. Suomessa riittää meille kaikille paljon katseltavaa, huikeita maisemia ja luonnonrauhaa eikä tarvita lentolippuja Euroopan tai muun maailman ihmisvilinään. Samalla Suomessa lomaillen kaikki oppivat uutta Suomen luonnosta ja sen mahdollisuuksista ja antimista. Opetellaan samalla yhdessä bongaamaan lintuja, erottamaan lintujen ääniä ja kilpaillaan kuka näkee eniten erilaisia perhosia.

Puolisolle, kumppanille, rakkaalle

Päätä että jonakin hetkenä te, Sinä ja rakkaasi, ette ole kiireisiä vaan raivaat kalenteriin tyhjän hetken. Kirjoitat sen päivämäärän valmiiksi joululahjapakettiin. Hetki yhdessä ilman some-maailmaa. Kaikkien ei nyt tarvitse nähdä että olette hymyilevinä yhdessä, pääasia on että te itse tiedätte sen. Ja tunnette sen.

Ole lähellä, kosketa hellästi ja kuuntele. Kuuntele kerrankin mitä rakkaasi puhuu. Älä mieti kuuntelemisen sijaan vastausta jo mielessäsi vaan kuuntele rauhassa, mieli tyhjänä, mitä toisella on asiaa. Anna toisen puhua rauhassa asiat loppuun.

Yhteinen aika, puhuminen, kuunteleminen ilman oletuksia javalmiita vastauksia voi olla paras lahja joka vaikuttaa pitkään seuraaville vuosille teille molemmille.

Lapsille

Omille lapsille lautapelien lahjaksi antamisen kautta annat myös omaa aikaa. Mikään ei ole hauskempaa kuin joulupäivänä viettää pyjamapäivä ja pelailla koko päivä lautapelejä. Toki illalla on ihana käydä yhdessä kävelyllä ja katsella samalla toisten ihmisten joulunviettoa ja joulun kauneutta heidän ikkunoiden kautta 😊.

Koska lapsille on hyvä opettaa käytännössä vanha sanonta ”lukeminen kannattaa aina”, on kirjat aina hyvä lahjavalinta. Kirjojen kauttavoi myös miettiä yhteistä aikaa ja meillä ainakin suosikkikirjoja olivat tähtikuviot sekä avaruuden ihmeet-kirjat. Tähtikuvio-kirjasta piirsimme suuremmalle paperille tähtikuviota ja pakkasiltana oli mahtava tuijotella pihalla yhdessä tähtitaivasta ja etsiä tähtikuvioita taivaalta. Yhdessä vietettyä aikaa ja yhdessä löytämisen riemua. https://www.adlibris.com/fi

Paulo Coelhon sanoin ”Lapsi voi aina opettaa aikuiselle kolme asiaa: iloitsemisen ilman syytä,itsensä pitämisen kiireisenä aina jonkun asian kanssa sekä vaatimisen kaikellavoimallaan, olipa halun kohde mikä tahansa.”

Me, Sinä ja minä, voimme opettaa lapsillemme ja läheisillemme, että tavaran sijaan paras lahja voi olla mielikuvituksella suunniteltu yhteinen aika.

Yhteinen onnellinen aika, josta jää huikea muisto mieleen ja sydämeen.

Onnellisia hetkiä Sinulle ja kaikkea hyvää

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.