VALIKKO

Elämän rakkautta

27.5.2018 17:43

Kissaihminen vai koiraihminen

Kävin tänään ystäväni luona katsomassa hänen Helmi-kissan kolmea pientä kahdeksan viikon ikäistä kissanpentua. Ihania ja söpöjä olivat nämä pienet kissanalut. Kotiin tultuani jäin miettimään sitä, että mikä erottaa kissaihmisen ja koiraihmisen toisistaan, pidän kissoista ja silitän niitä mutta lemmikiksi en kissaa itselleni ehkä voisi kuvitella. Tai voisin mahdollisesti ottaa koirien kaveriksi yhden kissan jos poikani ei pelkäisi kissoja niiden arvaamattomuuden vuoksi. Kalle ei kävisi enää äidillä kylässä eikä hänen isäkään kyllä täällä kissojen luona vierailisi. Pojasta ei ole polvi tässä suhteessa parantunut vaan kissapelko on perinnöllinen siellä suvussa. Koiria minulla on tällä hetkellä lemmikkinä kaksi, koiria ollut jo 15 vuotta lemmikkinä. Koirat ovat kyllä tällä hetkellä poikani isällä ja bonusäidillä hoidossa minun leikkauksen jälkeen vieläkin. Kissa- vai koiraihminen? Itse olen ehdottomasti koiraihminen.

Soitin äsken ystävälleni Terhille, joka on tämä kissanainen :), jonka luona kävin aamupäivällä kylässä. Esitin saman kysymyksen kissaihminen vai koiraihminen? Terhi kertoi, että hän rakastaa kaikkia eläimiä ja voisi kuvitella vaikka maalla asuessaan omistavansa koiran, lampaita ja kanoja kissojen lisäksi. Tai jos miesystävällä olisi koira, niin silloin koira sopisi hyvin myös kaupunkiasuntoon.

k

Kuvassa kissanpentu syö lusikasta 3 kaverin jäätelöä. Lellipentu jo pienestä pitäen 🙂

Kävelylenkillä tapasin myös naapuritaloyhtiössä asuvan Merjan, jolla on 15-vuotias Rocky-kissa asuinkaverina. Kysyin Merjaltakin onko hän  kissaihmisen lisäksi myös koiraihminen. Merja vastasi että hän liian laiska koiranomistajaksi, koska ei haluaisi lähteä koiran kanssa lenkille kolme kertaa päivässä vaikka koirista kovin pitääkin. Minun nuorempi koirani Rauno kyllä tietää että Merja pitää koirista, koska kävelylenkillä Rauno pysähtyy aina Merjan parvekkeen alle ja Merjan kanssa Raunon täytyy hieman pussailla kaiteen yli jos Merja sattuu parvekkeelle samaan aikaan.

Mielenkiinnosta kävin tätä asiaa tutkimaan lisää. Carrollin yliopistossa Wisconsinissa tehtiin tutkimus koiraihmisille ja kissaihmisille ( Lähde: Live Science) näillä tuloksilla

  1. Kumpi luistaa säännöistä herkemmin?

Kissaihminen. Niin kissa kuin hänen ihmisensä ovat sitä mieltä, että ohjeet on tarkoitettu sovellettaviksi. Koiraihminen ja hänen koiransa noudattavat sääntöjä tunnollisemmin.

2. Kumpi on eloisampi?

Koiraihminen. Jotta jaksaisi seurustella joka päivä energisen, touhukkaan ja menevän eläimen kanssa, on oltava energinen itsekin. Kissaihminen viihtyy kotona, mikä on yksi syy myös lemmikin hankintaan, joka ei tarvitse ulkoilua pari kertaa päivässä.

3. Kumpi on sosiaalisempi?

Koiraihminen. Koiranomistajat kohtaavat vähintäänkin toisia kaltaisiaan, kun he ulkoilevat tutuilla lenkkipoluilla ja koirapuistoissa. Se vaatii ja lisää paljon sosiaalisuutta.
Kissat ovat pidättyväisempiä ja varovaisia uusien tuttavuuksien kanssa. Sama näyttää pätevän kissaihmisiin. He viihtyvät paremmin kirjan parissa kotisohvalla, ja sinnehän se kissakin asettuu, sohvalle omistajan viereen nauttimaan.

4. Kumpi kaipaa eläimestä kaveria?

Koiraihminen. Hän hankkii koiran usein kaveriksi harrastuksiin. Kissan omistaja pitää siitä että kissa on lähellä, sohvalla vierellä mutta aktiivinen ei tarvitse välttämättä olla.

5. Kumpi on herkempi persoonaltaan?

Kissaihminen. Ainakin tämän amerikkalaistutkimuksen mukaan. Kun osallistujat vastasivat persoonallisuuttaan määrittäviin kysymyksiin, kissanomistajat ruksasivat enemmän herkkyyttä osoittavia ominaisuuksia kuin koiranomistajat.

6. Kumpia on enemmän?

Koiraihmisiä on enemmän. 60 prosenttia tutkimukseen osallistuneista sanoi pitävänsä enemmän koirista ja vain 11 prosenttia liputti kissan puolesta. Loput pitivät joko molemmista tai eivät kummastakaan.
Sama näkyy lemmikkitilastoissa: vuonna 2012 suomalaisilla oli 630 000 koiraa ja 592 000 kissaa. Sekä koira että kissa oli 86 000 kotitaloudessa (Tilastokeskus).

Eri motiivit lemmikin hankintaan

Koiranomistajat ovat ulospäin suuntautuneempia kuin kissanomistajat. Tutkimustietoa on sekin, että kissaihmiset ovat neuroottisempia kuin koiraihmiset. Mutta tästä ei kissaihmisten kannata olla huolissaan, sillä heillä on neuroottisuutensa vastapainoksi korkeampi älykkyysosamäärä kuin koiraihmisillä keskimäärin. Lisäksi kissan omistajat ovat riippumattomampia verrattuna koiran omistajiin.

Tähän tulokseen päätyivät Carrollin yliopiston psykologian tutkijat tutkimuksissa. Samaisessa tutkimuksessa havaittiin, että koirien ja kissojen hankkimisessa on erilaiset tärkeimmät motiivit. 38 prosenttia koiranomistajista etsi seuraa, kun taas 46 prosenttia kissaihmisistä kaipasi nimenomaan hellyyttä.

Vai molemmat

Mutta voiko koiranomistajia niputtaa yhteen pakettiin? Onhan kuitenkin aivan eri asia, onko talutusnuorassa puudeli tai tanskandoggi. Samoin on kyllä kissanomistajilla eli entiset maatiaiskissat jotka ennen elivät maalla hiirien torjuntahommissa itsenäistä pääosin ulkoilmaelämää tai navetassa on hyvin erilaista kissan omistamista kuin nykyisin sisäkissan tai näyttelyissä käytettävän kissan omistajan elämä. Lisäksi kissanomistajatkin voivat olla hyvinkin sosiaalisia kun käyttävät kissoja näyttelyissä ja monia kissoja nykyisin talutushihnassa kävelylläkin. Aivan samoin kuin koiranomistajat.
Kiinnostava lisäosa tutkimuksien suoraan soveltamiseen on se, että jotkut ihmiset onnistuvat olemaan elämänsä aikana välillä kissa- välillä koiraihmisiä, jotkut jopa molempia samaan aikaan ja koko ikänsä. Eläimet tuovat suunnattoman ison ilon elämäämme perheenjäseninämme.

Ihania onnellisia päiviä lemmikin kanssa Sinulle

kissanpoikaset painivat

skotlanninterrierit on hankittu Misting´s kennelistä  http://www.skotlanninterrieri.fi/kasvattajat-2/

https://elamanrakkautta.fi/koiraton-koti-on-hiljainen-koti/

https://elamanrakkautta.fi/miksi-ei-kannata-sanoa-se-oli-vain-koira-kun-ystavan-lemmikki-kuolee/

https://anna.fi/hyvinvointi/itsetuntemus/nama-15-asiaa-kissaihmiset-tietavat-elamasta

https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/lue/ilmiot/14-asiaa-jotka-tietaa-vain-koiranomistaja

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.