VALIKKO

Elämän rakkautta

15.5.2018 17:27

Koiraton koti on hiljainen koti

Olen todennut viimeisen viikon aikana että koiraton koti on todella hiljainen. Olin viime viikon tiistaina leikkauksessa ja siitä johtuen en saa taluttaa koiriani pariin kolmeen viikkoon. Koirat, Rauno ja Reino, ovat hoidossa vanhemmillani sekä välillä lapseni isän ja bonusäidin luona. Koti on todella hiljainen ja tietty tunnelma puuttuu täältä kun koirat eivät ole kotona. Jos olisi tilanne että koirista pitäisi luopua, en tiedä tottuisiko tähän koirattomaan kotiin millä  tavalla.

Koirien ja lemmikkien merkitys omistajille on  tutkimusten mukaan merkittävä. Useat lemmikkieläinten omistajat väittävät, että lemmikkieläimen omistaminen ja niistä huolehtiminen parantavat heidän terveydentilaansa. Tutkimukset puhuvat tästä samaa: lemmikin omistajan riski sairastua useisiin sairauksiin on pienempi kuin lemmikkiä omistamattoman. Tämä on kokonaisvaltaista eli fyysistä, mentaalista ja psykologista. Yhdysvalloissa on käytössä nimitys: ”Animal Assisted Therapy” eli AAT.

Lisäksi lemmikkieläimet myös auttavat tehokkaasti toipumaan sairauksista. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että sydäninfarktin saaneiden potilaiden kuolleisuus oli jopa kolmanneksen pienempi, jos heillä oli joku lemmikkieläin, verrattuna ihmisiin, joilla ei ollut lemmikkiä.

Omat koirani eivät hauku sisällä kuin ovikellon soidessa, mutta hiljaisuutta kotiin tuo nyt se, että kynsien rapsetta ei kuulu eikä muita ääniä esim. nukkuessa. Lemmikki pitää huolta siitä, ettei ihminen tunne itseään niin yksinäiseksi. Etenkin yksin asuvasta tuntuu hyvältä, kun kotiin tullessa on vastassa häntäänsä heiluttava koira, tyytyväisesti kehräävä kissa tai sirkuttava häkkilintu. Suurin hiljaisuus itselläni tulee ehkä siitä kotiin, että en puhu yksin. Koirille juttelen päivän mittaan paljonkin. Lemmikki on perheenjäsen siinä missä puoliso ja lapset : 95 prosenttia eläimen omistajista juttelee säännöllisesti lemmikilleen.

Kosketus

Äänten tuoman seuran lisäksi myös lemmikin fyysinen koskettaminen saa ihmisen voimaan paremmin. Eläimen koskettaminen ja silittäminen koetaan yleensä miellyttäväksi. Hyvänolontunne johtuu siitä, että eläin on lämmin, pehmeä ja pörröinen. Eläimen silittäminen rauhoittaa ja rentouttaa sekä tuo hyvänolontunnetta. Hoivaamalla eläintä ihminen tuntee usein hoivaavansa itseään.

Me ihmiset kaipaamme ja tarvitsemme läheistä, aina hyväilyille ilomielin ja ehdoitta vastaanottavaa yleisöä, jollainen toinen ihminen ei suinkaan aina ole. On huomattu, että kun me hellimme lemmikkiämme, verenpaineemme laskee. Ihmisen mieliala lisäksi kohoaa, turvallisuuden tunne kasvaa, ihminen on kaiken kaikkiaan mieleltään rauhallisempi, onnellisempi, tyytyväisempi ja huomioonottavaisempi. Stressilääkkeenä lemmikki on ylivoimainen.

Eläimen koskettaminen lievittää läheisyyden kaipuuta, etenkin silloin, jos kukaan muu ei kosketa positiivisessa mielessä. Kosketuksen kautta syntyy vilpitön tunneyhteys toiseen elolliseen ja tuntevaan olentoon. Tämä on tunnustettu tosiasia erilaisissa hoitolaitoksissa, kuten vanhainkodeissa. Niissä vierailee säännöllisesti kaverikoiria, joita hoitokodin asukkaat saavat mielin määrin helliä. Tällä on todettu olevan elämänlaatua parantava vaikutus. Joissakin vanhainkodeissa asustaa myös kissoja, joista puhutaan hyvästä syystä hännällisinä hoitajina.

Sosiaaliset suhteet

Erään tutkimuksen tekijä, lääketieteen ja kirurgian tohtori Heimo Langinvainion mukaan tuloksissa oli yllättävää koiran myönteisen vaikutuksen voimakkuus ja sen laaja-alainen yhteys hyvinvointitekijöihin ja onnellisuuteen. Koira voi olla kova kilpailija muille lemmikeille tai jopa ihmissuhteelle.

Tutkimustuloksista selviää, että miehet ja naiset hyötyvät koirasta eri tavoin. Naisilla on keskimäärin parempi suhde tunnetasolla koiraan kuin miehillä. Naisista esimerkiksi yli puolet kokee, että koira tuottaa paljon tai erittäin paljon turvallisuutta. Miehille koira on ennen kaikkea kumppani, joka tukee harrastustoimintaa kuten metsästystä.

Lähes kolmannes kyselyyn vastanneista naisista ja viidennes miehistä arvioi sosiaalisten suhteidensa vahvistuneen erittäin paljon koiran ansiosta. Vastaajat kokivat koiran yhdistävän perhettä, vahvistavan parisuhdetta ja tukevan lastenkasvatusta.

Yli puolet naisista ja kolmasosa miehistä koki koiran vähentävän yksinäisyyden tunnetta erittäin paljon. Tämän sosiaalisen puolen havaitsin itse taas eilen kun lähdin pienelle kävelylle taloyhtiön pihalle niin kohta kuuluikin eräältä parvekkeelta huuto, ”Mihin olet koirasi jättänyt?” . Jäin juttelemaan siihen ja kertomaan missä koirat ovat. Pian paikalle tuli myös eräs naapurin rouva ja kysyi ”Missä sinun koirasi ovat? Ne ovat kyllä todella söpönnäköisiä.”. Koirista oli naapureiden helppo aloittaa keskustelu jota jatkuikin sitten tunnin verran kauniissa kevätillassa.

Eläimen läsnäololla on riitatilanteissa rauhoittava vaikutus. Harva meistä huutaa kurkku suorana, kun eläin on samassa huoneessa. Moni nostaa lemmikin syliin suojakseen; se ikään kuin kilpistää kärkevimmät sanat. Tämä on huomattu yritysmaailmassakin. Yhdysvalloissa ja joissakin Euroopan maissa koira saattaa olla läsnä liikeneuvotteluissa, sillä se lievittää kireää tunnelmaa.

Joillakin yrityksillä on jopa omat koiransa ja kissansa, jotka päivystävät aulatiloissa toivottaen vieraat tervetulleiksi. Ne muuttavat ilmapiirin heti kättelyssä myötämieliseksi ja leppoisaksi. Tämä perustuu siihen, että valtaosa ihmisistä pitää eläimistä, ja eläimet synnyttävät heissä positiivisia tunteita.
Myös sillä, että eläin liikuttaa omistajaansa, voi olla verensokeria, verenpainetta ja kolesteroliarvoja alentava vaikutus. Tämä puolestaan voi ehkäistä tyypin kaksi diabetesta tai sydän- ja verisuonisairauksia. Lemmikin kanssa liikkuminen tukee myös painonhallintaa. Lasten ylipainon hallintaan voi koiralla olla suuri vaikutus liikuttajina ja leikittäjinä.

Mielenterveydelliset vaikutukset ovat oma lukunsa. Masennus saattaa lievittyä tai siltä voi jopa säästyä lemmikkiä hoivatessa.

Lemmikin kanssa leikkiminen

Lemmikkieläin tarjoaa yleensä paljon tilaisuuksia riemukkaaseen leikkimiseen, mikä aikuisille on ikävä kyllä jo liian vierasta ja ilmenee vain kilpailuissa ja peleissä, joissa sittenkin leikki voi olla kaukana. Koirat ovat yleensä aina halukkaita lähes loputtomiin hakemaan niille heitettyjä oksan pätkiä, palloja tai kiviä ja tuomaan ne onnellisina omistajalleen. Tällainen leikki tekee hyvää ihmiselle, myös aikuisiässä. Sehän antaa meille ikään kuin vapauden olla uudelleen lapsi tai ainakin leikkimielinen. Kukaan kun ei kritisoi lemmikkinsä kanssa touhuavaa aikuista vaan se tuo leikin seuraajille hyvänolon tunteen ja iloa.

Eläimet hoitajina

Eläin voi toimia myös ihmisen hoitajana. Etenkin hevoset ovat kunnostautuneet tässä. Ratsastusterapian avulla on hoidettu muun muassa aivohalvauspotilaita, CP- ja kehitysvammaisia, autistisia sekä MS-taudista, ADHD:sta ja ortopedisistä ongelmista, kuten selkäkivuista, kärsiviä. On huikean hienoa huomata osaavansa ja pystyvänsä käsittelemään isoa eläintä ja kun pääsee hevosen  vuorovaikutukseen, jossa kumpikin osapuoli ymmärtää toisiaan.

Sunnuntai-iltana kävimme poikani kanssa vanhemmillani äitienpäiväkahvilla. Kun olimme lähdössä pois sieltä tulivat Rauno ja Reino, koirani, eteiseen katsomaan pääsevätkö mukaan.  He katsoivat kauan silmiini. Kun tulin kotiin ja poikani lähti kohti Helsinkiä, mietin täällä hiljaisessa kodissa ikävän kyyneleet silmänkulmissa, että ketä minulla on suurin ikävä -poikaani Kallea vai koiria. En osannut vastata. Odotan vain ensi viikkoa että mustat herrat saapuvat kotiin.

Siihen asti yritän nauttia hiljaisuudesta, aikatauluttomuudesta sekä siitä että kukaan ei pomota antamaan namuja tai lenkille.

Aurinkoa, valoa ja iloa ja eläinten riemujen seuraamisiloa Sinullekin

https://elamanrakkautta.fi/miksi-ei-kannata-sanoa-se-oli-vain-koira-kun-ystavan-lemmikki-kuolee/

Lähteitä:
https://www.terve.fi/artikkelit/hyvaa-tekevat-lemmikit

www.terveyskirjasto.fi
https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/kaipaako-lemmikki-todella-omistajaansa-tutkimukset-paljastavat-tietoa-koirien-rakkaudesta/5974772#gs.VIwax1M
https://www.kennelliitto.fi/uutiset/kennelliiton-tutkimus-hyva-suhde-koiraan-lisaa-omistajan-onnellisuutta

 

Kommentit

 • Taika

  Itselläni kostui silmät kun luin juttuasi.omistan myös kaksi koiraa ja välillä tulee tunne että saisipas edes yhden viik.lopun olla yksin ettei tarvitsisi lähtä ulkoiluttamaan koiria.sitten mietin että kukaan ei tulisi vastaan kun tulen kotiin, kukaan ei nukkuisi vieressäni,ei ketään kelle jutella.koirien elämä on niin lyhyt että nauttikaamme joka hetkestä vaikka ulkona sataisi tai olisi niin väsynyt ettei millään jaksaisi ulos.itse olen 8v hoitanut koirani yksin ilman apuja..kyllä siinä hommaa on mutta kyllä se niin paljon antaakin.

   0
  • Mari Kiljunen

   Kiitos Taika kommentistasi ja ajatuksistasi. Välillä itsekin mietin että helpottaisi jos joku hoitaisi päivän toisen lenkin, varsinkin huonolla säällä, mutta sitten tunnen taas onnellisuutta siitä että koirat vievät lenkille, huomaan luonnon vuodenaikojen vaihtelut eri tavalla kun käyn ulkona säännöllisesti ja kolarin jälkeen nuo karvakorvat ovat olleet parhaat kuntouttajat kun ulkoilemme 2-3 kertaa päivässä. Ja minkä ilon ja rakkauden ne tuovat kotiin <3. Ihania hetkiä Sinullekin koirien kanssa. Nautitaan näistä yhteisistä vuosistamme 🙂

    1
 • Maiccu

  Tuo on niin totta ♥ Toivottavasti toivut pian ja saat rakkaat kotia!

   0
  • Mari Kiljunen

   kiitos <3. Viikonpäästä pojat ehkä tulevat jo kotiin. Uskotaan että takapakkia ei kuntooni tule.

    1
 • Nimetön Sairastunut

  Asut ilmeisesti omakotitalossa. Hyvä niin. Asun itse kerrostalossa, omistusasuntoja pääasiassa, joten ei onneksi hirveästi koiria, vain kahdessa sijoitusasunnossa asuvalla vuokralaisella, toisella vain yksi, toisella 3 (yksiössä!). Kotona etätöitä tekevänä voin vakuuttaa että kerrostalossa koiraton koti ei ole hiljainen koti. Yksin kotona olevat koirat kuulevat kaikki äänet ja tietysti niihin reakoivat. Hiljaista ei tosiaan ole ja lisäksi ne vielä allergisoivat naapurit, hyppivät päälle, niitä ei juuri ovensuuta kauemmas viitsitä viedä tarpeilleen ja kumartua kumpikaan näistä naisista ei jaksa. Haavelien että pääsisin omakotitaloon maalle, siellähän ei juuri enää eläimiä ole, kun ne on raahattu kaupunkiin kerrostaloon asumaan.

   0
  • Mari Kiljunen

   hei, kiitos kommentistasi. En asu omakotitalossa vaan kerrostalossa. Pienten koirien kanssa onnistuu hyvin. Harmi, jos naapurit eivät ole kouluttaneet koiria eikä korjaa jätöksiä. Se olisi kaikkien etu. Joskus tulee mieleen ”koira-ajokortti” joka on Keski-Euroopan maissa hankittava ennen kuin voit hankkia koiran. Koiran hankinta ei pitäisi olla liian helppoa, kuten ei minkään lemmikin hankinta. Vastuu on kuitenkin suuri. Omakotialueellakin koirat haukkuvat välillä paljon, omat koirani pelkäävät välillä vanhemmillani kun kauempaa kuuluu tarhassa oleilevien koirien kova haukunta. Haaveilla on tapana toteutua. Onneksi. Uskotaan että Sinunkin haave toteutuu. Hyvää syksyä!

    1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.