VALIKKO

Elämän rakkautta

11.12.2018 19:56

Marjojen ja hedelmien kuivatus

Syksyn aikana kun kuivatin suppilovahveroita, heräsi kiinnostukseni hedelmien ja marjojen kuivatukseen. Koen sen pakastamista miellyttävämmäksi vaihtoehdoksi koska silloin kuivatettaessa marjoihin ei tarvitse lisätä sokeria. Minulla ei ole kuivuria. Mutta pöytätasoja löytyy kuivautusalustoiksi, joten marssin kauppaan ostoksille projektin aloitusta varten

 

.

Ostin 4 banaania ja kotimaisia mansikoita sekä vadelmia. Halusin kokeilla ihan supermarket tuotteita, jolloin myös Sinulla on sama mahdollisuus tuotteisiin kuin minulla. Banaanit pilkoin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Vadelmat jätin kokonaisiksi, mutta mansikoista osa oli todella kookkaita, joten niitä pilkoin pienemmiksi.

Sitten levitin ne nämä kaikki leivinpapereiden päälle niin että tilaa oli riittävästi tuotteiden välillä, eikä kosteutta tule liian tiheästä asettelusta. Kun vieraita tuli käymään, nostin kuivatettavat hedelmät ja marjat kylmään uuniin ja uunin luukun jätin hieman auki, että ilman kiertää. Uunia ei saa lämmittää etteivät marjat ja hedelmät ala kypsymään. Lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen. Jos uunia lämmittää hieman niin uunin luukku kannattaa pitää silloin auki. Jos Sinulla ei ole pöytätiloja tai on eläimiä jotka voivat napsia näitä herkkuja, niin kylmä uuni on hyvä paikka kuivattaa tuotteet.

vadelmia

Joka päivä kääntelin marjoja ja hedelmäpaloja pari kertaa kuivatusta nopeuttaakseni ja ettei niihin tulisi hometta.

Banaanien kuivatus onnistui loistavasti. Parissa päivässä banaaniviipaleet oli kuivaneet. Mansikoiden kuivatuksessa meni 4 päivää ja vadelmissa 6 päivää. Muutama vadelmista homehtui. Haluan kuitenkin kokeilla vadelmia uudelleen ensi kesänä tuoreista kerätyistä vadelmista ja verrata niiden onnistumista pakastettujen kuivattamiseen.

kuivatut vadelmat

Kokeilu kannatti. Kuivattuja hedelmiä ja marjoja syntyi edullisesti verrattuna kaupasta ostettuihin. Kuivatut tuotteet vie säilytystilaa huomattavasti vähemmän kuin pakastetut. Kuivatut marjat ja hedelmät ovat loistavia jogurtin joukkoon, leivontaan, suklaaseen tai naposteltavaksi karkkien sijaan.

Kuivatut tuotteet tulee säilyttää lasipurkeissa, joiden kannen saa tiiviisti kiinni, paperipusseissa tai kangaspusseissa.

Seuraavaksi projektiksi otan omenien, ananaksen ja viikunoiden kuivatuksen. Chiliä kokeilen myös.

Hyviä kuivatuskokeiluja Sinulle

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.