VALIKKO

Elämän rakkautta

10.3.2018 17:41

Lemmikkien kiinnipitoaika, hyviä keinoja estää karkumatkat

Kevään ja kesän aikana saa viikottain, lähes päivittäin, lukea some-palstoilta ilmoituksia, tietoja ja etsintäpyyntöjä karkuun päässeistä lemmikeistä niin kissoista, koirista, papukaijoista, kilpikonnista ja käärmeistä. Lämpö ja sen mukana tuoma tuulettaminen, ovissa enemmän kulkeminen, kiima ja luonnon tuoksut tekevät lemmikille lähtemisen houkuttelevaksi ja usein melko helpoksi.

Aivan kuten lapsen syntyessä ja alkaessa liikkua kotona, mietimme miten teemme kotimme turvalliseksi pehmustaen pöydän kulmia, estäen kiipeilymahdollisuuksia jne., tulisi meidän miettiä samat asiat myös eläinpuolisten perheenjäsentemme kannalta ja näin estää usein ikäviin lopputuloksiin päättyvät karkureissut. Ja vaikka estämme karkureissut, pystymme me ihmiset elämään lämpimän sään mukana tuomien olosuhteiden kannalta kuitenkin hyvin.

Tässä muutamia vinkkejä, joita voi nyt jo käydä nikkaroimaan ennen lämpöasteiden saapumista:

Tuuletusikkunoihin saa muutamalla eurolla rautakaupasta hyvää verkkoa, jonka saa kätevästi nastoilla tai pienillä nauloilla kiinni. Näistä ei jää suuria jälkiä eli vaikka kyseessä olisi vuokra-asunto, ei korvausvastuita vahingoista synny. Verkko kestää vuosia paikallaan ja sen avulla pystymme tuulettamaan huoletta että lemmikki pääsee karkuun. Eikä tarvitse pitää terassin tai parvekkeen ovea auki tuulettamiseen. Kissat pystyvät sujahtamaan helposti jopa alle 10 cm rakosesta pihalle. Ja papukaijat sekä muut linnut myös.

Mikäli parveke ei ole lasitettu, kannattaa parvekkeen kaiteen yläreunaan ja hieman yli siitä, asentaa myös metalliverkon tyylinen este, että kissalle ei tule houkutusta hypätä kaiteelle. Kaide on kapea ja vaikka kissa siinä kestäisikin hetken, se voi kuitenkin säikähtää ääniä, nähdä alhaalla jotakin saalistettavaa tms. ja hypätä alas. Ennen kuin omistaja on selvinnyt portaita pitkin perässä pihalle, on kissa jo kaukana jos ei ole tiputuksesta pahasti loukkaantunut. Taloyhtiöltä voi myös kysyä lupaa siihen, että kaiteen ja katon väliosan voisi verkottaa lähes huomaamattomalla verkolla kokonaan. Se ei varmaankaan riko julkisivunäkymää siten, että häiritsisi sitä. Tarkempia tietoja asiasta voi kysyä myös rakennusvalvontavirastosta.

Parvekkeen ovea ei saa koskaan jättää auki ja lemmikeille mahdollisuutta olla parvekkeella kun omistajat ovat poissa kotoa, jos parveke ei ole lasitettu. Äänet, tuoksut, tyttökoirien juoksuajat sekä kiima saavat eläimet tekemään yllättäviä liikkeitä ja esteet joita olemme tehneet, voivat olla pieniä haasteita houkutusten tiellä. Eli eläimiä ei saa jättää ulkotiloihin tai ulos vartioimatta. Tämä on hyvä huomioida myös omakotitaloissa. Vaikka pihalla olisi koiran turvallista olla ja hyvät tilat suojineen, on varastaminen kuitenkin yleistynyt ja koira voi hävitä jälkiä jättämättä pihalta nostettuna auton kyytiin.

Lemmikkien, ei edes kissojen tule kulkea vapaana koskaan, mutta ei etenkään luonnon eläinten pesimäaikaan. Koirien irti pitämiseen täytyy aina olla maanomistajan lupa, mutta joka tapauksessa irtipitoaika (20.8. – 28.2.) lain puitteissa loppuu helmikuun viimeiseen päivään – koiria koskevasta lainsäädännöstä lisää mm. kennelliiton sivuilta. https://www.kennelliitto.fi/

Koirat saattavat ajaa emon ja poikaset erilleen, mikä voi lopulta johtaa poikasen/poikasten kuolemaan. Lisäksi irtokoirien on todettu joskus tappaneen tai raadelleen mm. kauriita. Syksyisin koiria saa pitää irti maanomistajan luvalla, keväällä ja kesällä koirat tulee pitää kytkettyinä.

Kissojen vapaanapidosta ei ole niin selkeää lainsäädäntöä, kuin koirien osalta. Kissojenkin irtipidosta on kuitenkin rajoituksia, jotka koskevat lemmikkieläinten pitoa ylipäätään. Vapaana ilman omistajan valvontaa kulkeva kissa voidaan lukea heitteille jätetyksi, kissoja ei saa pitää irti taajamassa ilman omistajan valvontaa, kissoja ei saa päästää vapaana tietyille alueille jne., Finlexistä löytyy tästä tarkempaa tietoa kissojen omistajille. https://www.finlex.fi/fi/

Vaikka lainsäädäntö kissojen osalta onkin osin epäselvää, tutkimustulokset suosittelevat kissojen kiinni pitämistä. Yle on uutisoinut https://yle.fi/uutiset/3-6471943 Yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa on arvioitu kotikissojen olevan suurin ihmisen aiheuttama lajien tappaja (Yhdysvalloissa vuosittain 1,4-3,7 miljardia lintua ja 6,9-20,7 miljardia pikkunisäkästä) jättäen taakseen sellaisen merkittävän tekijän kuin elinympäristöjen kutistumisen. Ruotsalaistutkimuksen mukaan kissojen kynsiin jää Suomessa vuosittain yli kuusi miljoonaa lintua, mikä näkyy jo varpus- ja fasaanikannoissa.

Syy siihen, miksi taajamissakin kulkee kissoja vapaana, on niiden omistajien huolettomuus kissoistaan, kuviteltu kissojen itsenäisyys ja viihtyminen seikkailu- ja saalistusmatkoilla. Tämän pidemmälle omistajat eivät sitten ajattelekaan. Ulkona ilman valvontaa liikkuvaa kissaa uhkaavat monet vaarat kuten liikenne, myrkyt, väkivalta, taudit ja eksyminen. Jos annat kissasi kulkea vapaana, jätät lemmikkisi samalla näiden vaarojen armoille. Onko se, että annat kissasi kulkea vapaana ulkona ja se jää auton alle, ehkä kitumaankin, eläinrääkkäystä vai hyvää lemmikin hoitoa? Lisäksi vapaana oleva kissa on Suomen petoeläinten saaliina, ilveksiä, kettuja sekä kanahaukkoja voi tavata taajamienkin lähistöillä, mutta eritoten maaseudulla. Myös huuhkajalle kissa on mieluinen saalis.

Tulee myös huomioida vapaana kulkevien kissojen aiheuttama haitta naapurustolle joilla saattaa olla omia eläimiä pihalla ulkoilemassa esim. häkkilintuja tai kaneja. Lisäksi myös vapaana vaikkakin omistajan lähellä ulkoilevien koirien osalta kannattaa miettiä niiden aiheuttamat reaktiot muille kytkettyinä kulkeville koirille sekä myös koirapelkoisille ihmisille. Muut koirat ja ihmiset eivät ymmärrä ja etukäteen tiedä omistajan käsitystä ”ei tämä minun koira koskaan mitään kenellekään tee” ja sen totuudenmukaisuutta käytännössä ja yllättävissä tilanteissa. Koira on aina koira ja eläin, eikä se käyttäytymistä voi sataprosenttisesti ennakoida koskaan edes omistaja. Oman koirani päälle on käynyt irtokoira juosten pihasta ja minä pelkään todella paljon kun näen lenkillä koiria irti. Ja ikävä kyllä pelkoni varmasti tarttuu koiriini.

Mahdollisten karkureissujen varalle kissa olisi hyvä leikata/steriloida jo etukäteen jolloin ei pääse syntymään ei-toivottuja poikasia luonnon armoille, eikä hallitsemattomia kissapopulaatioita ja toisaalta niin kissojen kuin koirien osalta vietit eivät vedä karkureissuille. Eläinsuojeluyhdistykset löytävät aina välillä 30-80 kissan populaatioita, jotka ovat syntyneet parin karanneen kissan rakkaudesta. Eläinsuojeluyhdistykset järjestävät nykyisin edullisia kastraatiotapahtumia estämään.

Mikäli kotieläimesi pääsee karkuun, ota pikaisesti yhteyttä alueellasi löytöeläinten ylläpidosta vastaavaan tahoon, netin some-palstat ovat hyvä apu sekä myöskin netin karkurit-linkit. Ilmoituksessa kannattaa kertoa eläimestä siihen liittyviä ominaisuuksia esim. ujous, metelin pelko, mikäli eläin mahdollisesti säikähtää etsijäryhmää jne.. Muistathan myös ilmoittaa onnellisesta lopputuloksesta kun karkuri löytää takaisin kotiin sekä myös siitä jos karkureissu päättyy ikävämpään lopputulokseen eli lemmikki perheenjäsen löytyy menehtyneenä. Muut nettiä lukevat eivät enää etsi sitä ja mieti sen kohtaloa.

Lisäksi erittäin tärkeä ja eläimen omistajan löytämistä nopeuttava sirutus ja mikrosirutunnuksen rekisteröiminen Turvasiruun http://turvasiru.fi on loistava palvelu. Turvasiru-palvelusta viranomaiset, löytöeläintalot ja eläinsuojeluyhdistykset näkevät omistajan yhteystiedot.
Mikrosirutunnuksen yhteystietoineen saa lisättyä myös Siruhaku-rekisteriin käymällä Siruhaku.fi- verkkopalvelussa mukana olevalla eläinklinikalla asiakkaana. Tiedot tallentuvat palveluun http://www.siruhaku.fi, mutta ne ei ole kenenkään ulkopuolisen nähtävissä. Nettisivuilla voi kuitenkin laittaa sirunumerolla yhteydenottopyynnön. Sirunlukijoita on eläinlääkäreillä, Kennelliiton tunnistusmerkitsijöillä, Turvasiru-siruttajilla ja eläinsuojeluyhdistyksillä. Kolme ensimmäistä voi hoitaa myös eläimen siruttamisen.

Lisäksi kannattaa muistaa myös tavat ennen nettiaikaa eli vanha kunnon ”puhelinnumero pantaan”-taktiikka on vieläkin nopeampi, eikä tarvitse sirunlukijaa.

Toivon Sinulle ja lemmikillesi mukavia kevään ja kesäpäiviä ilman karkureissuja

https://riista.fi/blogi/koirien-ja-kissojen-kiinnipito/
https://puremattaparas.fi/2014/07/24/remu-on-loytynyt/

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.