VALIKKO

Elämän rakkautta

24.3.2018 21:36

Menetyksessä lohduttamisen oikeat sanat

Tällä viikolla on elämääni havahduttanut hetkien tuomat menetyksen ja vakavan sairauden muutokset elämänkirjossa. Viikko on ollut mietteliään haikea.

Hyvä ystäväni oli luonani kahvilla tiistaina aamupäivällä. Hänellä oli matka jatkumassa sairaalaan isäänsä katsomaan. Juttelimme kahvin ääressä ehkä positiivisinkin ajatuksin mitä yöhoitaja oli soittanut terveisiä sairaalasta. Lämmintä hyvää oloa tuntui sydänalassa ehkäpä jopa hieman paremmasta ystäväni isälle. Muutaman minuutin kuluttua puhelin soi ja lääkäri soitti ystävälleni että tehohoidot lopetetaan sen päivän aikana koska muutosta ei ole tapahtunut. Se kymmenen minuutin puhelu, joka toki lääkärin perusteluineen oli ymmärrettävä, toi kuitenkin todella suuren muutoksen monien ihmisten elämään. Myöhemmin illalla ystäväni isä nukkui pois, hän lähti kauniisti ja rauhallisesti vaimonsa luo tähdeksi taivaanrantaan.

Lääkärin puhelun jälkeen lohdutin ystävääni, halasin ja silitin ja pahoittelin että en löydä oikeita sanoja lohduttaa. Ystäväni sanoi ” Mari, kiitos että olet siinä. Tässä tilanteessa ei tarvita sanoja, läheisyys on tärkeintä ja tunne että joku on lähellä tukemassa. ” Ehkäpä kaikki sanat menetyksen hetkellä ja sen jälkeen, ovatkin oikeita sanoja. Vanhoista hyvistä muistoista voi syntyä hymyä ja naurua surun keskellä, joistakin sanoista voi ymmärtää kuinka paljon edesmennyt läheinen vaikutti monien ihmisten elämään ja millaisen historian hän jätti maailmaan.

Ystäväni kanssa keskustellessa tuli meille molemmille kuitenkin yksi pysähdyttäväkin ajatus esiin –vanhempiemme lähdön jälkeen me olemme se seuraava vanhin sukupolvi. Mutta senkin käänsimme surun keskelle positiivisen hyväksi, meidän lapset saavat joku päivä lapsia sekä lapsenlapsia ja elämä jatkuu uusin silmin ja uusin ajatuksin meidän nuortemme kautta.

Toisen kerran näitä oikeita sanoja mietimme tällä viikolla, kun lähisukulaisemme kävi vakavan sairauden vuoksi taas lääkärissä ja äitini oli soittanut hänelle ja kertoi minulle puhelusta, kuulumisista ja sanoi ”oikeita lohduttavia sanoja en oikein löytänyt.” Sanoin äidilleni, että meidän tulee olla itsellemme armollisia tällaisina hetkinä, emme ole ammattilaisia löytämään ja tietämään oikeita sanoja. Ja kuten hyvä ystäväni pari päivää aiemmin sanoi, tärkeintä on että ON, ei sanat. Kuten tässäkin, tärkeintä rakkaalle sukulaisellemme oli varmasti äitini soitto ja tuki, ei sanat.

Oikeiden sanojen löytäminen menetyksen tai muun tragedian (kuolema, ero, vakava sairaus, muutto ulkomaille tms.) hetkellä on myös vaikeaa siksi, että menetys on aina hyvin henkilökohtainen, johon vaikuttaa paljon menetyksen kokeneen henkilön menneisyys ja kokemukset. Samoin kuin lohduttajan aiemmat kokemukset, jotka voivat poiketa täysin menetyksen kokeneen kokemuksista. Ja menetyksen kipu on aina hyvin henkilökohtainen, kukaan toinen ei voi kertoa mille tuntuu tai kuinka kauan vie toipua. Menetyksen toipumisen prosessi on tärkeä käydä henkilökohtaisesti läpi ja käyttää niin paljon aikaa kuin se henkilökohtaisesti vie.

Tärkeä on muistaa menetyksen hetkellä se, että rakkaus jota olemme antaneet ja tunteneet, ei katoa koskaan vaikka ihmiset tai eläimet , joiden kanssa olemme rakkautta jakaneet, fyysisesti lähtevät luotamme pois. Eli se – rakkauden tunne – millä on todella merkitystä elämässämme, se ei katoa koskaan läheltämme. Kannamme mukanamme aina historian, mitä olemme kokeneet ja tunteneet. Rakkauden tunne on tehnyt meistä ne ihmiset joita olemme nyt. Siksi sanoilla ei ole merkitystä, vaan sillä että Sinä olet lähellä ja annat toiselle tunteen jakamastasi rakkaudesta. Siten osaat Sinäkin lohduttaa oikein.

”On parempi rakastaa ja menettää kuin olla koskaan rakastamatta.”
-Alfred Tennyson-

https://www.youtube.com/watch?v=p5Rj2Y0rFUo&list=RDp5Rj2Y0rFUo
https://www.youtube.com/watch?v=AOEgOufYREs

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.