VALIKKO

Elämän rakkautta

14.6.2018 16:08

Miljoona mandala mahdollisuutta

Olin eilen ystäväni Leenan kutsumana mandala (sanskritiksi ympyrä, yhteys, keskusta) piirustuskurssilla. Tiedoksi kurssille osallistuville etukäteen oli, että mukaan tulee ottaa paperia (yksivärinen, ei ruutupaperi), kyniä ja halutessaan voi ottaa mukaan kolmioviivoittimen. Piirustustaito ei välttämätön. Mandalan käyttöön sekä mandala piirustushetkien viettoon on miljoonia eri vaihtoja. Kun Sinä olet lukenut tämän postaukseni, laita mielikuvitus lentoon erilaisiin mandala mahdollisuuksiin.

Kaisa Liukon mandala

Aluksi kurssin vetäjä Kaisa Liukko kertoi meille omasta mandala piirustushistoriastaan ja piirroksen syntymisestä. Mandala kuvaa pohjimmiltaan maailmankaikkeutta ja sen piirtäminen lähtee yleensä liikkeelle keskipisteestä. Keskipisteen ympärille alkaa kaikki rakentumaan, yleensä symmetrisesti mutta illan aikana huomasimme että intuitio teetti meillä hyvin erilaisia ja epäsymmetrisiäkin töitä.

 

erään kurssilaisen joka kulmasta erilaisen näköinen mandala

 

Mistä mandala on Sinulle tuttu ?

Sinullekin mandalat ovat tuttuja ehkä muutaman vuoden takaisesta pop-ilmiöstä eli aikuisten värityskirjoista. Niiden kuvat olivat hyvin paljon mandaloita. Toinen mistä mandala on tuttu monille, on tatuoinnit. Intiaanien toteemipaalujen tai hiekkapiirustusten kuvioinneissa on paljon mandalaa muistuttavia kuvioita samoin kuin heimosotureiden käsisuojakilvissä.

Kaisa Liukko mandala

Aikuisten värityskirjoista tuli pop, koska kerrankin aikuisilla oli tilaisuus leikkiä ja palata lapsuuden onnellisiin värityshetkiin. Tämän hektisyyden ajassa värittämällä oli mahdollisuus keskittyä väreihin ja kuvioon ja sai käyttää värittämisessä mielin määrin omaa luovuutta ja intuitiota. Mutta miksi värittää valmiita kuvia kun niitä voi piirtää luovasti itsekin?

Mandalan piirtämisessä käytimme puukyniä, mustekyniä ja erilaisia tusseja. Oli hienoa huomata kuinka alitajunta toimi kun tiettyjä värejä ei voinut ottaa omaan piirustukseen mukaan lainkaan. Intuitio vei kynää eteenpäin ja synnytti kuvioita ja kerroksia. Tietyt kuviot toistuivat itselläni kaikissa töissä, joita ehdin tehdä 4 tuon kolmen tunnin aikana. Piirtämisen lisäksi kurssin aikana tulkitsimme toistemme piirustuksia sekä pidimme kaksi meditaatiota. Lisäksi Kaisa kertoi meille mandaloista sekä saimme kysellä lisätietoja.

Mandalan historia

Mandalat ovat lähtöisin hindulaisuuden ja tantrisen buddhalaisuuden symbolisista kuvioista, joita on käytetty pyhissä rituaaleissa sekä meditoimisen apuna. Niiden merkitys on niin suuri idän uskonnoissa, että mandaloita on käytetty jopa temppeleiden pohjapiirustuksina. Mandala voidaan yhdistää myös symboliseen palatsiin. Mandalan keskustan palatsissa on neljä porttia eri ilmansuuntia kohti. Palatsi sijaitsee samankeskisten ympyröiden keskellä, jotka muodostavat suojelevan kerroksen sen ympärille.
Toisinaan mandala saattaa edustaa jotain tiettyä jumaluutta tai jumaluuksien ryhmää, johon kuuluu jopa tuhansia jumalia. Tällöin pääjumaluus on mandalan keskustassa ja muut jumaluudet on sijoitettu keskuskuvan ympärille. Kristinuskossa mandaloita näkee kirkkojen ruusuikkunoissa.
Vaikka tässä kerroinkin uskonnollisista taustoita, mandaloita tehdään kaikissa kulttuureissa eivätkä ne välttämättä ole uskonnollisia vaan ajanvietettä, yksilöllistä kauneuden luontia sekä oman luovuuden ja intuition käyttöä.

erään kurssilaisen piirtämät erilaiset mandalat

 

Vinkkejä viettää mandala hetkiä

Mandaloita on hyvä piirtää yksin kotona kun haluaa rauhoittua, purkaa stressiä tai vaikka päästää sisäistä pahaa oloa ulos piirtämällä. Kun piirustus on valmis ja mieli tyhjentynyt sen myötä voit huomata että mieliala on parempi ja iloisempi. Sinä voit piirtää hiljaisuudessa tai laittaa mukavaa taustamusiikkia tai äänimaailmaa vaikka lintujen laulua. Piirtämisen jälkeen on hauska tulkita mitä värejä lintujen laulu tai puron solina taustalla toi mandala piirustukseen mukaan. Piirtämään voi mennä myös luonnon keskelle. Piirustukseen kannattaa merkitä päivämäärä, jolloin niitä myöhemmin tutkiessa voi muistella eri ajankohtia, tunteita ja tilanteita mitä kukin piirustus näyttää.

ensimmäinen mandalani

Juhannuksen lähestyessä Sinä voit suunnitella mökille yhteisen mandala piirustushetken ja niiden tulkinnan porukalla myöhemmin. Asiantuntijuutta ei tässä tarvita vain hyvää mieltä, huumoria ja mielikuvitusta.

Työyhteisössä jos on jotakin ongelmia, uuden suunnan hakemista tai muuta ratkaisua kaipaavaa asiaa, voidaan rauhoittaa hetki yhteisen pöydän ääressä, hiljentyä hetkeksi ja sitten päästää luovuus esille vaikka puoleksi tunniksi ja piirtää mandaloita. Kun ajatukset ja luovuus lähtee liikkeelle, voi ongelmaan tämän jälkeen löytyä ratkaisu helposti. Työhyvinvointi ei aina tarvitse olla seikkailupuistokäynti tai liikuntapäivä vaan mandala piirustuspäiväkin on hyvä tyky-päiväidea. Työpaikan kahvihuoneen pöydällä voi olla myös papereita ja kyniä ja työntekijöillä mahdollisuus piirtää kahvitunnin ajan mandaloita niin halutessaan. Näin hetkeksi rauhoittuu ja pääsee irti työkiireistä tai välillä pakollisesta tyhjän puhumisestä työkavereiden kanssa. Hiljainen luova kahvihetki voi olla enemmän virtaa antava vaihtoehto.

Mandaloiden piirustus voi olla kesäisen luontoretken idea tai naisten illanvieton ohjelmanumero. Samoin kuin mandalaa piirtäessä Sinä laitat mielikuvituksen lentoon antaen intuition viedä, antaa mielikuvitus rajattomat mahdollisuudet mandala piirustushetkille ja tapahtumille.

 

Leenan mandala

 

Mandaloiden käyttö

Piirtämistäsi mandaloista Sinä saat kehyksiä ostamalla kivoja tauluja lahjaksi tai omalle seinälle. Piirtämäsi mandalan mukaisesti voit myös virkata värikkään maton lattiallesi  http://pientakivaa.blogspot.com/2017/04/virkattu-mandala-kevaan-vareissa.html

tai vaikka piirtää mattoon kauniin mandalan kuten kurssinvetäjä Kaisa on tehnyt.

mandala matto

Mandaloista voit myös suunnitella ja teettää itsellesi tai lahjaksi koruja. Yksilöllisiä ja kauniita.

Mikäli haluat kauniin piirtämäsi mandalan ikuiseksi muistoksi itsellesi tatuoi se ihollesi kulkemaan tätä matkaa kanssasi opastajana ja kompassinasi.

Lisää tietoa ja mahdollisuuksia löydät kirjoista https://www.adlibris.com/fi  ja kursseilta

mandala kirja

 

Luovuus ja mandala antaa miljoonia mahdollisuuksia Sinulle. Lähde lentoon 🙂

https://elamanrakkautta.fi/luotatko-sina-intuitioosi/

 

 

Kommentit

 • Mariam B

  Noita on tosi rentouttava tehdä mutta samalla yllättävän vaikeaa jos yrittää saada aikaan symmetristä jälkeä!

   0
  • Mari Kiljunen

   hei, kiitos kommentista. Rentouttavaa oli ja meillä opettaja neuvoi että kannattaa tehdä symmetrisyyttä kahteen, neljään tai kahdeksaan suuntaan, helpompi kuin vaikka 5 suuntaa. Itse huomasin että minulla ei ollut kovin pikkutarkkoja kuvioita. Kauneus syntyy varmasti ilman tarkkaa symmetrisyyttä. Uskotaan näin, eikö niin :)?

    0
 • Nimetön Sanni

  Vau onpas kivoja! Itse vasta innostuin Mandaloista ja olen vain väritellyt valmiita mandaloita. Lisäksi minulla on joitain mandala korvakoruja!

   0
  • Mari Kiljunen

   Mandalat on hauskaa ja monipuolista puuhaa. Niistä voi puuhailla kotiinkin vaikka mitä mattoja, tauluja, seinäkoristeita. Korut myös hyvä idea. Lisäksi niiden piirtäminen on loistavaa ajanvietettä.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.