VALIKKO

Elämän rakkautta

28.8.2018 20:45

Motivaation herättäminen

Minulla on ollut motivaatio kateissa pari kuukautta. No okei, perusmotivaatiot lähteä kauppaan kun jääkaappi on tyhjä, käydä suihkussa kun helteessä on hikoillut päivän jne. toki on ollut tallella. Mutta motivaatio lukea uusia kirjoja, kirjoittaa inspiroivia blogipostauksia, liikkua enemmän ja syödä terveellisesti, katosi. Parvekeremontin myötä hävisi motivaatio asbestin mukana jonnekin.

Heinäkuun alussa taloyhtiömme meidän talon, jossa siis asuntoni on, parvekkeet laitettiin muovin sisään ja osa ikkunoista muovitettiin ja alkoi betonin piikkaus. Lämpöä oli olohuoneessa tasainen 34, meteli 10 h päivässä melkoinen kun resonoi rakenteita pitkin toiselta puolen taloakin ja olohuoneessa ei ollut päivänvaloa kun muovit oli ikkunoissa.  Metelin takia en pystynyt keskittymään lukemiseen, melu väsytti, kuumuus oli tukala, ajatuksia kirjoittamiseen ei tullut ja ärtymyskynnyskin oli herkkä. Huomasin jossakin vaiheessa että syön joka päivä jäätelöä ja muuta makeaa, mikä on nykyisin harvinaista minulle.  Hain mielihyvää makean kautta selvästi.

Tunnetila

Viime viikon lopulla lähti muovit parvekkeelta, ikkunaan vielä jäi muutamaksi päiväksi, mutta huomasin olon piristyvän selvästi ja motivaation useisiin asioihin lisääntyvän. Motivaatioon siis vaikuttaa selvästi tunnetila, ei tahto. Eli vaikka Sinäkin tahtoisit laihtua ja päättäisit laihdutuskuurista, mutta jos et ole motivoitunut asiaan, ei pelkkä tahtotila auta viemään päätöstä maaliin. Motivaatiota laihduttamiseen ei varmasti ole jos Sinä olet masentunut, ahdistunut tai väsynyt, hyvä tunne sen sijaan synnyttää motivaation ja vie tahtotilaa eteenpäin, koska haluat itsellesi lisää hyvää oloa. Mitä parempi olo tulee, niin sitä enemmän laihduttaminen motivoi edelleen. Pienin, lyhyen välin tavoittein kohti määränpäätä on paras keino varmasti säilyttää motivaatio ja hyvä mieli.

Pitkän ajan tavoite

Itse kävin vaa’assa viikonloppuna ja totesin että kesän päivittäinen 1-2 jäätelön satsi sokereineen ja maitotuotteineen on tuonut 4 kiloa painoa lisää kahdessa kuukaudessa. Lisääntynyt paino sinällään (nyt 65 kg) ei ollut motivoiva päättämään muutoksesta, koska on vieläkin normaalipaino indeksien mukaan, vaan halusin taas päästä eroon sokerista sekä maitotaloustuotteista. Ja kun siirtelin golfbägiäni makkarin nurkassa, päätin että ensi kesänä haluan jälleen golfata, kokeilla kuinka se sujuu tällä rautakädellä. Toinen käteni on kolarin jälkeen tehty pääosin raudasta. Niinpä kaivoin youtubesta esiin Tomi Kokon treenivideot https://leaninfiveweeks.com/tehotreeni-burner-400-video/ ja aloitin vahvistamaan käsiä punnerruksilla ja jalkoja kyykyillä. Vuorikiipeilijä ja burberit on hankalia vielä kädelläni tehdä, mutta pikkuhiljaa… Talvella käyn pron luona kokeilemassa otteita golfmailoista ja ensi kesän tavoite olisi jo olla kentälläkin. Ainakin kerran.

Tomi Kokon treenivideoista ja Sami Sundvikin https://www.samisundvik.com/  some-seurannasta innostuneena päätin taas jättää heidän ohjeiden mukaan hiilarit vähiin sekä maitotuotteet (minulla jäätelö), hedelmät ja viljat ruokavaliosta pois. 4 päivää kulunut, paino tippunut 2,5 kg ja olo on mitä parhain. Mitään kursseja en ole ostanut vaan seuraan näitä herroja somessa samoin kuin Olli Postia ja Jaakko Halmetojaa joilta saa hyviä vinkkejä kasviksiin ja yrtteihin. Hyviä postauksia ja asiaa ruokavalioista.

Hetken inspiraatiosta syntynyt motivaatio

Olen viimeisen kuukauden aikana ostanut jonkin verran kirjoja facebookin kirppiksiltä vaikka lukumotivaatio ollutkin kateissa. Tulleet kirjat ovat olleet olohuoneen pöydällä pinoissa ja kun joukossa oli yksi Paulo Coelhon kirjakin niin etsin kirjahyllystäni mitä Coelhon kirjoja minulla jo. Yllättäen minullapa olikin jo tämä ostamani kirja hyllyssä. Ettei jatkossa syntyisi virheostoksia, syntyi minulle motivaatio järjestää kirjahylly uudelleen järjestykseen kirjailijoittain. Ei väliä vaikka erikokoisia kirjoja on nyt samassa rivissä ja välissä on korkeampia kirjoja eikä kaikki ole kuten ennen –korkein vasemmassa laidassa ja matalin oikeassa laidassa. Hetken inspiraatiosta syntyi motivaatio ja kirjahylly on nyt uudessa kuosissa. Hyllyt sekä kirjat pyyhittyinä ja helposti pystyn tarkastamaan jatkossa mitä kirjoja minulla on keneltäkin kirjailijalta.

Nopeasti syntyneessä motivaatiossa kannattaa kuitenkin huomioida kehon tms. määräämät rajoitteet eikä mennä vain motivaation innostamana. Minä innostuin tänään pesemään olohuoneen ikkunan kun eilen siitä poistuneet muovit motivoi minua pesupuuhiin. Minun olisi pitänyt odottaa huomenna tulevaa avustajaa koska tasapaino ei ollutkaan paras mahdollinen ja löysin itseni tuolilta tippuneena selällään lattialla. Ei hätää, ei onneksi käynyt pahemmin, mutta jatkossa ymmärrän olla varovaisempi. En ole enää niin terve minä vaikka motivaatio olisi suuri tehdä asioita.

puhdas ikkuna

Ystävien antama motivaatio

Ystävät ja heidän antama energia sekä innostus voi myös motivoida meitä monesti tekemään yllättäviäkin asioita. Itse olen huomannut tämän kahdessakin asiassa viimeisen parin kuukauden aikana.

Poikani tyttöystävä Anna on entinen kilpapyöräilijä ja hänen sisarukset Suomen huippupyöräilijöitä maajoukkueissa. Kun EM-kisojen pyöräilyosuudet elokuun alussa ajettiin niin maanteillä kuin ratapyöräilyt, Kalle ja Anna kertoivat minulle pyöristä sekä niiden eroista, muun tiimin roolista kapteenin esim. Lotta Lepistön apuna, keskivauhdeista jne., huomasin löytäväni pyöräilystä paljon enemmän ja motivoiduin katsomaan pyöräilyä aivan eri tavalla kuin aiemmin jolloin en ole oikeastaan edes katsonut sitä. Niinpä seurasin youtubesta nuorten ratapyöräilyn MM-kisatkin jossa Annan veli oli Suomen edustajana. Yksin, ilman selostajia vieressä, olin motivoitunut seuraamaan niitä, toki että oli tuttu kilpailija mutta myös siksi että tiesin niin paljon enemmän pyöräilystä läheisien antaman tiedon motivoimana.

Toinen vastaava esimerkki tästä on kun poikani Kalle oli heinäkuussa Kölnissä katsomassa Counter strike-kilpailuja. Kalle laittoi viestin ”katso äiti striimejä Yle Areenasta”. Minä katsoin ja hämmästyin että Yle näyttää tietokonepelejä Areenassa suorana.  Seuraavan kerran kun Kalle oli täällä luonani, katsoimme Counter Striken SM-kisoja televisiosta ja Kalle kertoi pelitaktiikoita, joukkueista, pelaajien palkkioista yms..  Hänen kertomansa tieto antoi minulle motivaatiota seurata enemmän e-urheilusta uutisointia mm. Ylen Jälkihiki-ohjelmassa ja urheiluruudussa. Ilman taas läheisen antamaa tietoa en olisi motivoitunut kuuntelemaan edes mitä e-urheilusta ja eri peleistä kerrotaan. En ole kuitenkaan yksin kotona motivoitunut katsomaan pelejä Yleltä, mutta olen kyllä yllättynyt että e-urheilua näytetään suorana Areenassa.  Maailma muuttuu ja motivaation kohteet siinä mukana.

Median ja julkisuuden henkilöiden antama motivaatio

Moni henkisen tien kulkija kuten Deepthi-Kirsi Ranto ja Jonette Crowley ovat sanoneet että vuosi 2018 on suurien muutosten vuosi useiden ihmisten elämässä.  Tällainen saattaa motivoida monia, etenkin näitä henkisiä opettajia seuraavia, tekemään suuriakin rohkeita ratkaisuja elämässä. Motivaatio saa voimaa ja päätökset rohkeutta näistä inspiroivista sanoista.

On henkisen tien kulkija tai ei, niin useiden ystävieni, läheisteni ja tuttavieni elämä on muuttunut tänä kuluvana vuonna paljon. Hyvät muutokset motivoivat paljon uutta positiivista muutosta elämään tulevaisuudessa ja surulliset tapahtumat täytyy ensin surra mutta sen jälkeen löytyy varmasti motivaatio uudella elämänilolla surun jälkeen tehdä uusia päätöksiä.

Hyvää motivaatiota sekä iloa, valoa ja kaikkea hyvää Sinulle

https://elamanrakkautta.fi/motivaatio-kuntoon/

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.