VALIKKO

Elämän rakkautta

15.9.2018 20:24

Onko Sinun haavematkasi sama kuin minulla?

Kesälomalla tehdään eniten matkoja niin Suomessa kuin muuallekin maailmaan, koska lähtemällä pois kotoa päästään parhaiten hetkeksi eroon arjesta, sen rutiineista ja kiireestä.  Sinäkin ehkä toteutit tänä kesänä Sinun haavematkasi, josta olit unelmoitunut pidemmän aikaa. Syksyn alkaessa on hyvä laittaa silmät hetkeksi kiinni, hengittää syvään ja ajatella mikä olisi Sinun seuraava haavematkasi. Minne matkustaisit, mitä haluaisit kokea ja millainen tunne ja olo Sinulla olisi kun olet tuolla matkalla?

Minulla on vuosia kulkenut mukana tietyt haavematkat paperille kirjoitettuna. Erilaisia kohteita ja uusia kokemuksia tulisin niistä toteutuessaan saamaan muistoksi mieleeni. Välillä kun katselee tv-ohjelmia ja selailee nettiä ja lehtiä, tulee kuvien ja matkakertomusten kautta mieleen että tuo olisi mielenkiintoinen kohde nähdä. Ne eivät kuitenkaan ole vahvasti sydämeen tallentuneita haavematkakohteita ja usein tulevat sekä menevät mielessä nopeasti. Omat haavematkani ovat hyvin erilaisia toisistaan. Onko Sinullakin niin?

Automatkat

Lapsuudessani reissasimme kesällä perheeni kanssa ja välillä oli mukana sukulaisiakin, pari-kolme viikkoa ympäri Suomen ja Pohjoismaita. Siitä on ehkä jäänyt rakkauteni automatkailuun, henkilöautolla, ei linja- tai matkailuautolla. Haavematkoistani autolla toteutettuna sijainniltaan lähimpänä on Via Baltica eli valtatie E67 Tallinnasta Puolan Varsovaan. Matkan pituus on 970 kilometriä ja periaatteessa sen ajaa päivässä.  Jos haluaa, kuten itse haluaisin, katsella samalla Latvian pääkaupungin Riian sekä muita pienempiä kaupunkeja, kannattaa matkaan varata useampia päiviä aikaa. Varsovasta on helppo jatkaa matkaa Keski-Eurooppaan esim. Berliiniin. Itse haluaisin takaisin tullessa tutustua Viroon tarkemmin mm. Saarenmaalla sekä Pärnussa vieraillen.  http://balticguide.ee/via-baltica-tie-keski-eurooppaan/

Toinen matkahaaveeni autolla tehden on ajaa Iso-Britanian läpi Lontoosta Skotlantiin. Olen käynyt Lontoossa sekä Edinburghissa Skotlannissa, mutta kaikki se mahtava nummimaisema, joka jää niiden välille, on näkemättä. Tällä matkalla haluaisin käydä tutustumassa myös Jane Austenin kirjoista tuttuun Bathin-kylpyläkaupunkiin, Downton Abbeyn kuvausmaisemiin ja  Oxfordin yliopistokaupunkiin. Skotlannissa haluaisin käydä ainakin Loch Ness-järvellä kauniiden kaupunkien lisäksi.  https://kerranelamassa.fi/englanti-matkailu/ 

Kolmas autolla tehtävä matkahaaveeni on pisimpään mielessäni ollut ja kallein sekä hankalin toteuttaa eli Route 66:n läpiajaminen Yhdysvalloissa. Route 66 on alunperin kulkenut Chicagosta, Illinoisista, Missourin, Kansasin, Oklahoman, Texasin, New Mexicon ja Arizonan läpi päättyen Santa Monican hiekkarannoille Kaliforniaan. Reitin kokonaispituus oli 2 347 mailia (3 755 km).  Alkuperäinen Route 66 on osin lakkautettu vuonna 1985, mutta siitä löytyy vielä osia nimellä Historic Route 66. Tämä matka olisi hieno kokemus nähdä eri osavaltioita, niiden erilaisuus, Yhdysvaltojen luonnon sekä kaupunkien ja maaseudun monimuotoisuus. Haavematkani autolla tehden on nyt kirjoitettu tähänkin ylös, paperin lisäksi, joten uskon niiden vielä toteutuvan.  

Automatkailussa minua viehättää mahdollisuus pysähtyä oman aikataulun mukaan kun näkee jotakin kiinnostavaa sekä mahdollisuus poiketa reitiltä halutessaan kun hieman sivummalla onkin jotakin mielenkiintoista nähtävää. Vapaus valita.

Luontomatkat haaveissa

Kuten kirjoitin aiemmin ovat haavematkani hyvin erilaisia ja automatkailun lisäksi olisi huikea nähdä luonnon monimuotoisuutta ilman kaupunkien ja autoilun ääniä.  Luontoon liittyvät haavematkani sijoittuvat meriltä savannien kautta viidakkoon.

Merillä haluaisin käydä vielä joskus katsomassa valaita Norjasta lähtevällä valassafarilla. Haisukelluksille en todellakaan uskaltaisi lähteä, mutta valaiden näkeminen elävänä olisi hienoa. Jo San Fransiscossa delfiinien ja merileijonien näkeminen meressä oli hienoa. Valaiden koko olisi varmasti mykistävä. Hieno on ollut tutkia niiden pitkiä vaellusreittejä netistä. Kun eläimet ovat vapaana luonnollisessa elinympäristössään, opettavat ja näyttävät ne meille ihmisille, Sinulle ja minulle, paljon siitä miksi luontoa täytyy kunnioittaa ja suojella.

Ruka

Yksi luontomatkahaaveeni on Costa Rican sademetsän keskellä oleva meditointi-, jooga yms. keskus Rythmia. Ystäväni ja tuttavani ovat käyneet siellä ja kehuneet paikkaa ja sen tunnelmaa kovasti. Olen saanut videokuvaa kun aamupalaa nauttiessa apinat hyppivät muutaman metrin päässä puissa. Luonto ja sademetsä ovat aivan vieressä kun teet henkisiä harjoituksia. https://www.rythmia.com/

Kaupunkilomat

Kaupunkeja on tullut nähtyä jonkin verran eri puolilla maailmaa, Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa lukuun ottamatta. Ehdottomat suosikkini ovat Lontoo ja New York. Muutamien käyntikertojenkin jälkeen, niihin haluan monta kertaa vielä uudelleen. Pidän niiden sykkeestä ja ilmapiiristä.  Monessa kaupungissa ollut hieno nähdä kaikki nähtävyydet, joita on koulussa opiskeltu ja elokuvissakin näkynyt.  Kuitenkin poislähtöpäivänä tulee tunne ”tämä on nyt nähty, takaisin tänne en kaipaa uudelleen”. Hienoa on ollut kuitenkin nähdä nuo kaikki kaupungit, siitä olen kiitollinen. Olen enemmän kaupunkilomaihminen kuin rantalomailija. Uusia kaupunkikohteita voi etsiä vaikka niin että laittaa silmät kiinni ja sormella arpoo kohteen. Näin löytyi mm. ystäväni ja minun matkakohde Ljubljana Sloveniasta. Aina ei tarvitse myöskään lentää vaan junallakin pääsee esimerkiksi Pietariin, joka on mielestäni yksi Euroopan kauneimpia kaupunkeja. Kaupunkilomia on matkahaaveissani tulevaisuudessakin, paljon on vielä näkemättä ja kokematta.

New York

Kun seuraan poikani ja hänen tyttöystävän elämää, olen äärettömän onnellinen miten maailma on nykyisin avoinna nuorille opiskeluvaihtojen, kansainvälisten työpaikkojen ja maailmalla eri laidoilla asuvien ystävien kautta. Täysin eri tavalla kuin oli omassa nuoruudessani. Maailma ilman rajoja on toivottavasti tulevaisuus. Kulkeminen on nyt jo helppoa ja nopeaa lähes minne vain.

Laita silmät umpeen ja haaveile hetki uusista matkakohteista. Kirjoita Sinäkin sitten ne ylös. Unelmilla on tapana toteutua. Uskotaan että niin meidän haavematkoillakin.

Hyviä matkahaaveiluhetkiä ja kaikkea hyvää Sinulle

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.