VALIKKO

Elämän rakkautta

28.7.2018 22:05

Päästä irti tunteesta, anna anteeksi ja mene eteenpäin

Pari viikkoa sitten kirjoitin Sinulle blogin päätöksen tekemisestä ja vaihtoehdoista päätöksen syntymiseen. https://elamanrakkautta.fi/vaihtoehtoja-avuksi-paatoksen-syntymiseen/.  Joskus emme kuitenkaan halua tehdä päätöstä vaan jämähdämme tilanteeseen vaikka koemme että olomme ei kuitenkaan ole hyvä. Tällaisessa tapauksessa kyse ei ole positiivisesta tilanteesta ja tunteesta. Se voi olla parisuhteessa, työpaikalla, ystävyyssuhteissa tai mikä tilanne vain. Emme haluakaan edetä tilanteesta tai selvittää sitä vaan haavoittuvuudesta tulee meille riippuvuus.

Olemme riippuvaisia siitä tunteestamme ja koemme että saamme lähipiiriltä ja ystäviltämme tai vaikka työkavereilta enemmän huomiota ja myötätuntoa, kun olemme uhreja joita muut lohduttavat ja auttavat. Saamme huomiota ja myötätuntoa. Puhumme asiasta ja elämme jatkuvasti siinä, jolloin negatiivisia tunteita on paljon ja jatkuva puhuminen, uhriksi heittäytyminen, vain lisää negatiivisia tunteita itsessämme sekä ympäristössämme. Poispääsyä ei tunnu olevan emmekä haluakaan ehkä sitä. Aina uudelleen ja uudelleen Sinä aloitat kertomaan ystävillesi tai työkavereillesi saman tarinan ja samat tunteet. Ja he eivät osaa tehdä muuta kuin lohduttaa Sinua mutta selän takana puhua keskenään ehkä hieman siitä että ovat väsyneitä tilanteeseen. Ikävä tilanne kaikin puolin.

Usein nämä tunteet joista jatkuvasti puhumme ja tilanne johon olemme jääneet kiinni ovat menneisyyden asioita. Sinun pitäisi ymmärtää jättää nämä menneisyyden tilanteet ja niihin liittyvät tukahdutetut tunteet taaksesi, hengittää syvään ja katsoa uusin, positiivisin silmin tulevaisuuteen. Luovu uhriasenteestasi ja ala elää tulevaisuutta positiivisesti uusien valintojen kautta.
Tässä tilanteessa pitäisi tehdä samalla tavalla kuin meditoidessa jolloin silloinkaan et pysty tyhjentämään päätäsi ajatuksista täysin vaikka se onkin päämäärä. Meditoinnin opettajat neuvovat että anna ajatuksen tulla ja mennä pois samantien, älä jää miettimään sitä vaan pidä pää tyhjänä. Ajatukset tulevat nopeasti ja menevät nopeasti lakaisten pois. Näin pitäisi tapahtua meille, Sinulle ja minulle, myös muissa ajatuksissa ja elämässä. Meidän ei pidä jäädä asumaan huonoihin tilanteisiin ja tunteisiin. Ne eivät tee hyvää Sinulle eivätkä Sinun elämällesi.

Vaikka joku ihminen loukkaisi meitä sanoillaan, kumppani pettäisi tai tulee suuri suru, kaikki tunteet viha, suru, katkeruus tms. ovat sallittuja tunteita tuntea. Nykyisin tunteet lokeroidaan positiivisiin ja negatiivisiin ja koemme että emme saisi tuntea negatiivisia tunteita lainkaan. Ei se näin ole, vaikka opettelemmekin kiitollisuutta ja positiivisuutta henkisten kirjojen avulla elämäntaitona. Kaikki tunteet kuuluvat elämään, mutta tunteisiin ei pidä jäädä asumaan. Meidän tulisi olla kuin pienet lapset jotka itkevät ja hetken kuluttua nauravat ääneen. Heitä ei ole vielä opetettu kätkemään tunteita.

Anteeksianto

Meidän, Sinun ja minun, pitää oppia myös antamaan anteeksi. Antaa anteeksi ja lopettaa uhriutuminen. Anteeksi antaminen on prosessi joka pitää tehdä aina. Kun on anteeksiannettu, se tilanne unohdetaan. Anteeksiannettuun tilanteeseen ei palata enää koskaan. Siitä mitä Sinä olet anteeksiantanut ei muistuteta anteeksiannettavalle enää koskaan. Se unohdetaan. Mikäli anteeksiannat mutta palaat aina riidan tullen asiaan tai haluat uhriutua sen takia, silloin siitä ei seuraa mitään hyvää. Ei Sinulle eikä anteeksiannettavalle. Eikä anteeksiantoa ole tapahtunut, vaikka se olisi kerran sanottu. Teko joka loukkaa ja suututtaa saa tehdä nämä tunteet, ne Sinun tulee tiedostaa ja ne voi myös näyttää avoimesti tekijälle. Että voit antaa anteeksi tulee tiedostaa kaikki tunteet, muuten et voi antaa sydämestäsi anteeksi vaan tukahdutat tunteet möykyksi sydämeen tai muualle kehoon.

Jos Sinusta tuntuu että et pääse negatiivisista tunteista eroon, annan hyvän vinkin Sinulle. Mene rannalle tai metsään. Istu kivelle ja ota käteesi pienempi kivi. Purista sitä käteesi. Ajattele asiaa tai ihmistä, joka aiheuttaa Sinulle mielipahaa ja suuttumusta. Voit myös kertoa sen ääneen kädessäsi olevalle kivelle. Tämän jälkeen heitä kivi järveen tai metsään ja päätä että tämä asia on loppuunkäsitelty. Mieli on tyhjä tästä asiasta. Asioita ei ole hyvä jättää elämään sukupolvelta toiselle.

Navajo-Intiaanit

Jos ystäväpiirissäsi tai työyhteisössäsi joku palaa aina uudelleen ja uudelleen samaan asiaan vaikka sitä on käsitelty jo usein ja Sinä ja muut olette lohduttaneet asiaan palaajaa, Sinun kannattaa seuraavan kerran neuvoa muille Navajo-intiaanien tapa käsitellä loukkaantumisrituaali. Colin Tippling kertoo Ehdoton anteeksianto-kirjassaan sekä Harri ja Ilkka Virolainen kirjassaan Anteeksianto, tie rauhaan ja vapauteen-kirjassaan, tästä anteeksiantorituaalista, jossa pyritään välttämään takertuminen loukkaantumisen tunteeseen. Tässä rituaalissa heimon jäsenet kokoontuvat yhteen piiriin ja loukkaantunut menee piirin keskelle kertomaan tästä murheestaan. Hän eläytyy kipuun jonka loukkaantumisen tunne on aiheuttanut ja hän kertoo tarinan kolme kertaa.

Heimon jäsenet kuuntelevat tarinan empaattisesti, keskeyttämättä. Tarinan kertomisen jälkeen he lohduttavat ja kertoja aloittaa kohta kertomaan taas tarinan uudelleen. Kun tarinan kertoja, loukkaantunut henkilö, aloittaa kertomaan tarinan neljättä kertaa, kaikki muut heimon jäsenet kääntävät hänelle selkänsä. Tämän jälkeen he sanovat tarinan kertojalle :” Nyt riittää. Kerroit tarinan jo kolme kertaa. Olemme kuulleet sen. Päästä sinä nyt vuorostasi irti siitä. Me emme kuuntele sitä enää.”

Rituaalissa on hyvää se, että loukattu saa kertoa tarinansa ja ilmaista tunteensa niin kuin hän kokee ne. Rituaalissa korostetaan että jopa kovasta kivusta ja loukkaantumisen tunteesta on päästettävä irti.
Navajo-intiaanien rituaali on hyvä esimerkki siitä, että tunteista ja tilanteista on päästettävä irti eikä niihin pidä jäädä asumaan. Se että teet itsestäsi uhrin, loukatun ihmisen ja puhut ja puhut siitä aina uudelleen ja uudelleen, ei vie Sinua eikä asiaa eteenpäin.

Anteeksiannetaan, otetaan kivi käteen ja heitetään loukatut tunteet vesilinnuille. Sen jälkeen Sinulla on enemmän tilaa kaikelle hyvälle ja positiiviselle. Elämä on liian lyhyt jäädä kielteisten tunteiden vangiksi.
Iloa, valoa ja kaikkea hyvää.

Hengitellään hellettä syvään palleaan ja nautitaan auringosta.

 

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.