VALIKKO

Elämän rakkautta

31.3.2019 10:54

Paasto antaa pirteyttä

Kaupallinen yhteistyö: Ruohonjuuri Oy

Olen viimeksi ollut paastolla varmaan noin 10 vuotta sitten, jostakin syystä paastoaminen jäi vuosiksi. Aloitin paastoamisen jo lukioaikana, jolloin myös joskus isäni ja äitini paastosivat kanssani viikon. Pikkuhiljaa vuosien kuluessa paastoamisesta tuli tapa, pari kertaa vuodessa kahden viikon paasto kerrallaan. Nyt halusin kokeilla taas mehupaastoa myös sen innostamana että mediassa on paljon tarinaa pätkäpaastoista, vesipaastoista ja sain Ruohonjuuresta yhteistyönä itselleni Vogelin 5 päivän paastopaketin. Joten innostus toteutumaan ja paasto käyntiin. https://www.ruohonjuuri.fi/vogelin-paastopaketti-viiden-paivan-paasto-vogel-6422100028069

Paastoon laskeutuminen

Paastoon laskeutuminen kannattaa aloittaa noin viikkoa, paria ennen paaston aloitusta. Laskeutumisella tarkoitan sitä että jättää ensimmäiseksi pois tupakan, alkoholin ja punaisen lihan sekä maitotuotteet, vaalean lihan, kalan ja kahvin. Viimeiset päivät, 3-5 ennen paastoa, kannattaa syödä marjoja ja hedelmiä sekä täysjyvätuotteita ja juoda vettä jo jonkin verran normaalia enemmän.

Minulla oli Kalle poikani luonani viikonloppuna, joten söin kyllä pullaa ja join kahviakin normaalit pari kupillista päivässä. Hieman mietin tuota kahvin vaikutusta kun olin suunnittelut aloittavani paaston tiistaina. Mutta olin ostanut Lehmus Roasteryn Pusupuisto-kahvin Kallen tulon kunniaksi, joten halusin juoda sitä. https://lehmusroastery.com/ korvapuustien ja Kallen kanssa.

Ruoan suhteen en tehnyt erillistä laskeutumista, muutoin kuin jättämällä soijajogurtin pois 3 päivää aikaisemmin, koska olin syönyt vain kasvisruokaa jo pitkään. Sunnuntaina join vettä kuitenkin jo huomattavasti enemmän kuin normaalisti.

Maanantaina keitin vielä kahvia ja join sitä kahteen otteeseen yhteensä noin ½ dl, laimentaen vedellä. Hieman oli lievää päänsärkyä kahvin puutteesta, mutta sivelin Frantsilan laventelisalvaa ohimoilleni https://www.ruohonjuuri.fi/rauhoittava-laventelisalva-19-g-frants-6416384071019 ja tein koirien kanssa pitkän lenkin auringonpaisteessa. Aamupäivällä söin vielä hieman riisiä ja kasviskormaa. Koko päivän join enemmän vettä kuin normaalisti. Illalla söin kasvislientä ja join yrttiteetä. Luin paasto-ohjeita ja mieliala oli todella innostuneen odottava alkavaa paastoa kohtaan.

Puhdistaminen 
Maanantai-iltana tein suolentyhjennyspussin avulla suolen tyhjennyksen, joka voi tehdä joko tyhjennyspussin avulla tai glaubersuolalla. Tyhjennys ei ole ajateltuna mukavin homma, mutta tehtynä helppo ja kun tietää että se auttaa paastossa paljon. Mikäli suolessa olisi tavaraa, voi päänsärkyä tulla helpommin. Paaston aikana jos tulee päänsärkyä, niin silloinkin kannattaa tehdä suolen puhdistus. Sen voi tehdä vaikka joka päivä paaston aikana, haittoja ei ole hyötyä vain.

Paastoni sujuminen
Ensimmäinen päivä sujui hyvin, hieman päänsärkyä oli kahvin myöhään jättämisestä johtuen. Mietinkin että ehkä haluankin tämän paaston jälkeen jättää rutiinikahvit -aamukahvi, päiväkahvi, pois elämästäni ja juoda hyvää kahvia vain silloin tällöin kun sille tuntuu. Ensimmäisenä päivänä oli myös välillä hieman nälkä, mutta mehua, teetä tai kasvislientä juomalla se hävisi. Mielitekoja ei vielä ensimmäisenä päivänä ollut eikä yleensäkään ole ollut.

Toisena päivänä oli melko väsynyt olo, mutta paastossa on ensimmäinen ja toinen päivä on monesti hieman kuin unessa oloa. Väsymys ja päänsärky paaston aikana voi johtua myös siitä että ei ole juonut tarpeeksi vettä. Paastolla suositellaan juomamääräksi 2-3 litraa päivässä, 4 litraa ei saisi ylittää koska se voi vaikuttaa suolojen lähtöön elimistöstä. Paasto onkin alkupäivien mahdollisen unenolon vuoksi hyvä aloittaa viikonloppuna, jos on työelämässä. Kolmantena päivänä olo piristyy ja energiaa alkaa löytymään todella paljon.

Kolmantena päivänä olo oli jo huikean energinen ja kävin 6 km kävelylenkillä koiralenkkien lisäksi. Vogelin paastopaketissa on se hyvä puoli, että sen ohjeita noudattamalla elimistö menee todella ketoosiin, eikä tule juotua liikaa hedelmämehuja, joista voi saada liikaa hiilihydraatteja (sokeria) eikä elimistö mene ketoosiin. Kolmas päivä on itselleni aina sellainen, että vaikka enää ei ole nälkä, niin mielitekoja on paljon. Makeaa ei tee mieli, mutta yhtäkkiä saattaakin huomata että on tovin ajatellut kurkkuvoileipää ja kuinka hyvälle se maistuisi. Huomaa hyvin sen että monesti emme syö nälkään vaan mielitekojen takia.

Neljäntenä päivänä kävin ostamassa marjoja lähikaupasta paaston lopettamista varten. Jännä huomio oli se, että mitään muuta ei edes kaupassa tehnyt mieli kuin lakritsaa. Selkeästi koska nyt ei tule ruoan kautta suoloja, niin siksi suolaista syötävää tekee mieli. Paketissa mukana oleva vähäsuolainen kasvisliemi on kuitenkin tähän hyvä apu.

Paastomehuja ja kasvislientä kannattaa nauttia hitaasti pureskellen, että sylkeä erittyy mukaan. Mitään paaston aikana ei kannata juoda nopeasti, vaan rauhallisesti nauttien.

Neljännen päivän iltana laitoin hyvää musiikkia soimaan ja kuivaharjasin kroppani. Kuivaharjaus on hyvä keino siihenkin, että paastolla saattaa palella hieman normaalia enemmän. Kuivaharjauksella saa veren hyvin kiertämään ja lisää lämpöä. Kuivaharjauksen jälkeen kuorin vielä kasvoni ja kroppani ja otin pitkän kuuman suihkun. Paaston aikana ihoon voi tulla näppyjä, henki voi tuoksua voimakkaammin sekä iho myös, koska elimistö puhdistautuu. Nämä ”oireet” kuitenkin katoavat muutamien päivien kuluessa.
Paastolla kannattaa vapaa-ajalla tehdä rauhallisia asioita, lukea, kuunnella hyvää musiikkia, ja kävellä luonnossa tai vaikka joogata.

Viidentenä päivänä päätin, että tällä erää en jatka paastoa kauempaa vaikka alussa mietin että voisin olla viikonkin paastolla. Olo oli todella hyvä ja pirteä viidentenä päivänä, mutta koska en ole nyt vuosiin ollut paastolla, en halunnut jatkaa pidempää. Syksyllä sitten taas uusi startti 😊! Viidentenä päivänä join lasillisen itse tekemääni kombuchaa https://www.stoori.fi/elamanrakkautta/kombuchan-valmistus/ , jota olisi voinut varmaan juoda koko paaston ajan vaikka välipalana lasillisen teen asemasta. Illalla kävin pitkän lenkin koirien kanssa metsässä nauttien linnunlaulusta ja lämpöasteista. Kevät on täällä 😊.
Paino putosi tämän viiden päivän aikana 4,7 kg.

Vitamiinit ja lisäravinteet
Paketissa mukana oleva cynara oli uusi tuote itselleni. Vaikutusta ei tunne suoraan -maksan puhdistuminen, kolesterolin alentuminen, aineenvaihdunnan lisääntyminen, mutta uskon että auttaa. https://www.ruohonjuuri.fi/cynara-artisokkauute-vogel-6422100057021 Jatkan tämän tuotteen käyttöä kun aloitan taas syömisen, niin mielenkiintoista nähdä pitkällä aikavälillä teho.

Puhdas + B12-vitamiinisuihketta otin koko paaston ajan, samoin kuin otan nykyisin muulloinkin joka aamu. D-vitamiinit minulta loppui maaliskuussa ja päätinkin että kesän aikana en syö erillistä D-vitamiinia vaan luotan että saamme aurinkoisen kesän. Puhdistamon vakiotuotteeni Tripla magnesiumin ottaminen kuuluu rytmiini ennen nukkumaan käyntiä ja sitä jatkoin myös paaston ajan. Nukkumaan käydessä sivelin myös ohimoilleni Frantsilan laventelisalvaa, koska laventeli tuoksuna vaikuttaa positiivisesti yöuneen. Paastolla, kun energiaa ei kulu ruoansulatukseen, unen tarve voi vähentyä jonkin verran. Itsekin huomasin sen ja olin pirteänä klo 6 hereillä toisesta aamusta lähtien ilman herätyskelloa.

Miksi paastoan
Paastoja pidän siksi, että niiden aikana ja jälkeen on energiaa huomattavasti enemmän. Paasto antaa virtaan. Lisäksi haluan antaa ruoansulatuselimistölle lepoa ja puhdistaa kehoni lisäaineista, joita ruoan mukana voi tulla. Paasto on myös hyvä tapa kohottaa itsetuntoa sen suhteen, että itsekuri toimii eikä repsahda houkutuksiin. Tosin kyllä sellaista suurta houkutusta syödä ei ole enää kolmannen päivän jälkeen, kun alkupäivien lievä nälkä ja kolmannen päivän mieliteot ovat ohi. Kun paasto on pidemmällä ei haittaa vaikka muut pöydän ääressä syövät ja Sinä juot mehua, niin hieman vain ihmettelet että kuinka nuo voivat syödä. Kahden viikon paastoilla paaston lopettaminen oli vaikeaa, koska olo oli niin hyvä ja kevyt, että ei olisi halunnut lopettaa sitä. Paino minulla putosi yhteensä 4,7 kg viiden päivän paaston aikana, mutta varsinainen laihdutuskuuri paasto ei ole. Jos kuitenkin malttaa paaston jälkeen olla syömättä sokeria ja valkeita jauhoja ja pitää annoskoot kohtuullisina, niin kaikki paaston aikana pudonneet kilot eivät tule välttämättä takaisin. 1-2 kiloa voi tulla ensimmäisen viikon aikana takaisin kun paasto loppuu, mutta sitten painonnousu hidastuu.

Tänään
Aamulla join edelleen granaattiomenamehua paastopaketista sekä teetä. Nyt kirjoitellessani syön sulatettuja marjoja, joita syön myös illalla lisää. Ja muutaman lehden tuoretta luomupinaattia. Muuten menen nesteillä edelleen. Huomenna keitän kaurapuuroa ja syön sitä lautasellisen päivän aikana marjojen ja pinaatin lisäksi. Ylihuomenna myös kaurapuuroa, marjoja ja pinaattia, ehkä pieni kupillinen kahvia myös päivällä. Sitten seuraavien päivien ruokaohjelmassa vuorossa jo kasvispihvit ja hieman riisiä ja sieniä. Pikkuhiljaa alan totuttaa elimistöäni siihen että syön , mutta haluan virkeyden kuitenkin jatkuvan hyvällä ruokavaliolla.

Piristävää kevättä Sinullekin paastolla tai ilman

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.