VALIKKO

Elämän rakkautta

13.11.2018 14:36

Punaisten päivien paras kaveri

Kaupallinen yhteistyö: Ruohonjuuri Oy

Perjantaina juttelin ystäväni Terhin kanssa naisen elämän ehkä yhdestä ikävimmästä puolesta eli kuukautisista, tulevien vaihdevuosien vaikutuksista niihin sekä jo nyt näkyvistä tulevien vaihdevuosien oireista elämässämme. Juttelimme myös kuukautissuojista ja Terhi ei ollutkaan kuullut yhdestä loistojutusta, josta kerron nyt myös Sinulle.

Muovi ja jätemäärä
Ilmastonmuutoksesta ja merien sekä muiden vesistöjen muovimäärästä puhuttaessa viime aikoina on puhuttu paljon ongelmana kertakäyttövaipoista. En väheksy, ne ovat iso ongelma. Kertaakaan en ole kuullut mediassa tai edes ystävieni kesken puhuttavan kuukautissuojien tuottaman jätteen määrästä. Monesti tuntuu että suhtaudumme siihen ”se ei ole ongelma, koska ne ovat pakollisia juttuja”. Niin kyllä ovat, ymmärrän. Kertakäyttövaippojen käyttöaika lapsilla on noin 3 vuotta, kertakäyttöisten kuukautissuojien käyttöaika naisilla on noin 30 vuotta. Toki kuukautissuojat ovat pienempiä ja käytetään vain joitakin päiviä kuukaudessa, mutta kerääpä ensi kerran menkkojen aikaan jätesäkkiin kaikki sen jakson siteet ja tamponit. Mieti menkkojen päätyttyä kertynyttä määrää ja kerro se 360:lla (30 vuotta, 12 kk). Ajattele sitten niiden hetki niiden tuottamaa jätteen määrää maailmanlaajuisesti. Lisäksi siteet ja tamponit sisältävät muoveja pakkauksineen ja pientä mikromuovia. Jos et kuitenkaan halua käytä ompelemaan kankaisia kuukautissuojia joita kannat säilytyspussissa mukanasi päivän ja illalla peset ne kotona, niin myöhemmin kerron kätevämpää ratkaisua.

Taloudelliset vaikutukset
Kuukautissuojiin kuluu kuukausittain melkoinen määrä rahaa. Varsinkin useamman tyttölapsen omaavassa perheessä, kuluerä on melkoinen. Toki eri merkkejä kuukautissuojissa on hintatasoineen monenlaisia, mutta myös kuukautissuojien laatutaso vaihtelee paljon. Etenkin jos vuoto on runsasta, on tärkeää miettiä ja valita hyvät, pitävät tuotteet. Jos edullisimmillaan ajatellaan, että kuukautissuojiin kuluu kuukaudessa rahaa noin 15 euroa, tekee se naisen kuukautisvuosien (30) aikana yhteensä noin 5.400 euroa. Miksi muuten näihin ei saa kelakorvauksia tms. tai maksuttomia tuotteita kunnilta kun nyt joissakin kaupungeissa on päätetty että ehkäisy on jatkossa ilmainen alle 25-vuotiaille tytöille, naisille? Melkoinen kuluerä kuukautiset on, etenkin vähävaraisille ja opiskeleville naisille.

Lisäaineet ja kemikaalit
Moni meistä naisista herkistyy kuukautissuojien materiaaleille, etenkin siteiden. Kostea side lisäaineineen aiheuttaa aivan ymmärrettävästi hautovaa vaikutusta herkälle iholle. Herkistymisen ja allergian lisäksi voi tulla kutina yms. oireita ajoittain. Ja kun puhumme ja haluamme käyttää mahdollisimman kemikaali- ja lisäainevapaita tuotteita kosmetiikassa, kodinpesuaineissa ja ruoassa, on kuukautissuojat seuraava jonka tuoteselosteita kannattaa tutkia hetki kauemmin kaupassa. Kosteana, suorassa ihokontaktissa niistä irtoaa varmasti kemikaaleja iholle. Näin ymmärtäisin, asiantuntijalausuntoa ei ole.

 

Taloudellinen, lähes jätteetön ja kestävä ratkaisu
Ratkaisuehdotukseni ja loistovinkkini Sinulle on jatkossa punaisten päivien parhaaksi ystäväksesi kestävä, pestävä ja taloudellinen KUUKAUTISKUPPI (kavereiden kesken kuukuppi).

Kuukautiskupin hinta on noin 30 euroa. Kertaostoksena enemmän kuin mitä kuukauden kertakäyttöiset kuukautissuojat, mutta kestoikä onkin kertakäyttöä huomattavasti suurempi. Käyttöikä on vähintään 5 vuotta, toisilta käyttäjiltä olen kuullut 8 vuoden kestävyydestäkin.

Jätettä eikä muovia ei synny, ainoastaan mitä valmistuksessa on syntynyt päästöjä ja kuukautiskupin huuhteluun/pesuun kuluva pieni vesimäärä käytön aikana.
Herkistymisvaara sekä lisäainehaitta on myös huomattavasti kertakäyttösuojia pienempi. Lunette kuukuppi esim. on vegaaninen tuote. https://www.ruohonjuuri.fi/kuukautiskuppi-kirkas-koko-2-peruskoko-lunett-6430024460025

Kuukautiskupin käyttö on hyvin yksinkertaista ja helppoa, ohjeet löytyvät tuotteiden mukana. Kuukautiskuppi on loistava käyttää liikuntaa harrastaessa ja lisäksi mikäli Sinulta tulee vuotoa runsaasti, kuukautiskuppi on siihen myös oiva apu. Kuukautiskuppiin mahtuu niin paljon vuotoa, että kun Sinä tyhjennät sen hieman useammin kuin 6- 8 h välein, ei tapahdu ylivuotoa.

Tässä on siis ehdotukseni Sinulle punaisten päivien parhaaksi kaveriksi jatkossa.
Toki suklaan lisäksi :)

Että Sinä saisit vielä pienen taloudellisen hyötylisän tulevien vuosien jätteiden ja rahan säästöjen lisäksi, annan Sinulle alennuskoodin, jolla saat Ruohonjuuren verkkokaupasta 10 % alennuksen normaalihintaisista tuotteista 31.12.2018 asti. Alennuskoodi on 8L386QNN.

Ollaan me naiset onnellisia elämämme monimuotoisuudesta.

Onnellisia hetkiä ja kaikkea hyvää Sinulle

Kommentit

 • Bioa pöksyyn

  Jos kankaiset siteet tai kuukuppi ei toimi, kuten minulla, niin myös muita vaihtoehtoja löytyy! Esim kotimaisilta vuokkosilta löytyy biohajoavat siteet ja tamponit. Näille on myönnetty Joutsenmerkki eli eivät sisällä mikromuovejakaan Koska ovat kotimaisia niin myös hiilijalanjälki pysyy pienenä.

   0
  • Mari Kiljunen

   hei; kiitos kommentistasi ja hyvästä tiedosta. Tarkasti kannattaa tutkia paketit kaupassa, niin tekee ympäristölle ja myös itselleen parempia ratkaisuja ja ostoksia.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.