VALIKKO

Elämän rakkautta

29.5.2018 11:09

Puumala, lapsuuteni mummola maisema

Puumala on lapsuuteni mummola paikka, jossa tuli vietettyä pääosin kesälomia. Molemmat vanhempani ovat kotoisin Puumalasta ja nyt siellä on perikunnalla yhteiskäytössä äitini lapsuuden kotitalo lähellä kirkonkylää.
Puumala on Savossa pieni n. 2200 asukkaan kunta, jota ympäröi vesistö joka puolella. Kunnan pinta-alasta vesistöjä on 36 %, suurimpana niistä Saimaa. Vesistöjen ja kauniiden maisemien ansiosta Puumalassa on todella paljon vapaa-ajan asuntoja, suhteutettuna toiseksi eniten Suomessa.

Puumalansalmen rannalla sijaitseva kirkonkylän satama oli aikoinaan 1900-luvun alkupuolella puutavaran tärkeä ja vilkas vientisatama. Kuopion ja Pietarin väliä kulkevat laivat pysähtyivät siellä. Kun satamaa ja kirkonkylää katselee nyt, itse toivon että vanhoja puurakennuksia olisi säilytetty enemmänkin. Nyt kunnantalon edessä jäätelökioskilla istuessa näkymä on 1970 -1980-luvun keltaisia matalia tiilirakennuksia. Kirkonkylän näkymä voisi olla viehättävämpikin. Puumalan kirkko ja vanha hautausmaa siinä vierellä on onneksi kaunis ja vanhaa historiaa hehkuva. Kirkko on Johannes Kastajan kirkko, jonka Taavetti Rahikainen rakennutti 1830-luvun alkupuolella. Kirkko on suuri, jonne mahtuu jopa 1200 henkilöä.

Keskustaajamassa sijaitsee myös tuo mainittu satama, joka kesällä on todella vilkas paikka niin turistien kuin paikallistenkin liikkujien ansiosta. Talvella kirkonkylällä voi käydä kaupassa näkemättä muita ihmisiä kuin kaupan henkilökuntaa, mutta kesän ihmisvilkkaudessa sitä ei edes muista :). Satamassa on kahvila isoine terasseineen. Sataman vieressä on Saimaan Sillan näköalakahvila jonne pääsee maisemahissillä katsomaan molemmin puolin avautuvaa Saimaan syväväylän maisemaa.

Keskustaajaman lisäksi Puumalassa on paljon katseltavaa lukuisissa eri kylissä ympäri pitäjää, joissa kaikissa on omat erityispiirteensä. Luonnon läheisyys ja kauneus Puumalassa on käsin kosketeltavissa. Ja hiljaisuus. Natura-kohteita ovat saimaannorpan elinalueena tunnetut Lietvesi, Luonteri ja Katosselkä-Tolvanselkä sekä Sielusenmäen aarnimetsäalue ja Puumalan Suurisuo.

Lietveden kauneuden näkee Lietveden sillalta ja näköalapaikalta kun ajaa Puumalasta Mikkeliin päin ja pysähtyy hetkeksi siltakahvilaan hengittämään syvään raikasta Saimaan tuoksua ja katsomaan ympärillä avautuvaa Saimaan näkymää. Lietveden sillalla täytyy käydä joka kesä ainakin kerran tallettamassa maisema taas talveksi mieleen.

Puumalan vesi on puhdasta ja kirkasta

Luonto- ja maisemamatkailu sai Puumalassa viime kesänä (2017) uuden hienon lisän kun upea Puumalan saaristoreitti avattiin polku- ja moottoripyöräilijöille. Tämä 60 kilometrin pituinen pyöräilyreitti kulkee Saimaan kauneimmissa maisemissa, läpi saarien, siltojen ja harjujen. Lisäksi Hurissalon ja Lintusalon saarien välillä matkaa tehdään Norppa II -pyörälautalla. Saaristoreitti sai viime kesänä jo suuren suosion kaksipyöräisillä kulkevien matkailijoiden parissa.

Yksi kauneimpia paikkoja Puumalassa on minusta Sahanlahti. Sen terassilla on nautinto syödä loistavaa ruokaa ja katsoa upeita maisemia samalla.  http://www.sahanlahtiresort.fi/

Puumalan yksi vetonaula on elokuussa järjestettävät Siltakemmakat. Siellä tapaa äitini kertoman mukaan paljon entisiä Puumalan asukkaita, tuttuja heidän lapsuudesta ja nuoruudesta sekä paljon kemmakka-turisteja. Matkan Puumalaan kemmakoimaan voi tehdä joko autolla tai veneellä.  http://www.siltakemmakat.com/

Puumalaan pääset veneen tai oman auton lisäksi seuraavasti:
Mikkelin, Puumalan, Imatran, Juvan ja Sulkavan välillä kulkevat linja-autot. Puumalan lähimmät rautatieasemat sijaitsevat noin 64 kilometrin päässä Imatralla ja noin 72 kilometrin päässä Mikkelissä.

Reino-koira nauttii Puumalan rannalla, erotatko kivistä :)?
Suosittelen Sinullekin kesäretkeä Puumalaan nauttimaan sen huikeasta luonnonkauneudesta kuten Reino-koirakin kuvassa 🙂

http://www.puumala.fi/

http://www.puumalalehti.fi/

Kommentit

  • Merimiehen vaimo

    Puumala on ihana paikka. Appivanhemmillani on mökki Puumalassa ja paljon olemme viettäneet aikaa siellä. Suosittelen minäkin retkeä Puumalaan 🙂

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.