VALIKKO

Elämän rakkautta

5.1.2019 12:45

Samuji Chunky Beanie-tyylisen pipon helppo neulontaohje

Minä olen ollut vuosia, vuosikymmeniä, huono käsitöissä. Vuosi sitten sain vihdoin valmiiksi ristipistotyön, vauvan sängyn päiväpeiton, jonka aloitin odottaessani Kallea 23 vuotta sitten. Nyt se ei enää käynyt Kallen sänkyyn, mutta odottaa kaapissa jos joskus olisi vaikka Aapeli Kallenpoika nukkumassa mummin luona sängyssä luonani.

Pidän paljon Samujin vaatteista ja olen miettinyt Samujin Chunky Beanie-pipon ostamista itselleni. https://samuji.com/products/chunky-beanie-2 . Monissa blogeissa on myös ollut ohjeita Chunky Beanie-tyylisen pipon neulomiseen. Ostin Kallelle joululahjaksi Burberry-kaulahuivin ja päätin että neulonkin siihen lisäksi mustan pipon, koska hänellä ovat muut pipot harmaita. Tässä löytämistäni ohjeista kokoamani ohjeet Sinullekin. Lue loppuun niin saat vinkkejäni mitä opin ja miten teen seuraavan.

Lanka ja puikot
Kyselin ensin vinkkejä puikkoihin ja lankaan Lankamaailmasta, mutta kävelin sitten lähellä olevaan Pyöröpuikkoon https://pyoropuikko.fi/ . Heillä oli myös kaupan näyteikkunassa Samuji Chunky Beanie-tyylinen pipo. Ostin myyjän suosituksesta lampaanvillaista Teeteen Aarni-lankaa (4 kerää) ja siihen minulle neuvottiin sukkapuikot kokoa 7. Kun aloin neulomaan, huomasin että nuo puikot olivat aivan liian suuret ja neule jäi reikäiseksi. Ystäväni toi parin päivän päästä Clas Olhsonilta metalliset sukkapuikot kokoa 4½, jotka olivatkin todella hyvät.

Ohje
Ensin luodaan 12 silmukkaa ja sitten neulominen jatkuu pyörönä kolmella puikolla
Ensimmäinen rivi oikeaa
Rivit 2-20 oikeaa, ja jokaisella kierroksella lisätään jokaiselle puikolle samaan kohtaan 1 silmukka. 20 rivin jälkeen silmukkamäärä on 66.
Rivit 21-47 tehdään taas oikeaa


Rivit 48 – 76 joustinneuletta, 1 oikein ja 1 nurjasilmukka
Rivit 77 – 111 oikeaa
Rivi 112 oikeaa siten että 9 oikeaa silmukkaa ja sitten 2 silmukkaa yhteen kaventaen, näin koko rivi
Rivit 114 – 121 oikeaa siten että 8 oikeaa silmukkaa ja sitten 2 silmukkaa yhteen kaventaen ja näin jatketaan kunnes puikoilla on 6 silmukkaa. Katkaise lanka jonkin matkan päästä ja vedä silmukoiden läpi ja päättele molemmat päät piposta.

Piposi on valmis 😊! Piposta tuli huikean lämmin ja kivannäköinen.

Vinkkejä
Neuloin pipoa kolmena päivänä yhteensä ehkä 15 tuntia, joten aikaa ei vie edes taitamattomalta viikkoja.
Lankaa kului lähes tuo 4 kerää, hinta oli yhteensä noin 16 euroa.
Ohjeissa oli pyörönä kolmella puikolla, mutta itse lisäsin rivin 10 jälkeen 4 puikkoa, koska lanka on melko paksua ja näin silmukat kestivät helpommin puikoilla.

Seuraavan neulon pyöröpuikoilla, jolloin silmukoiden tippuminen puikkojen päästä on vähäisempää ja uskon että neulominen näin helpompaa.

Mustalla neuloessa kannattaa ottaa käyttöön otsalamppu ja tai hyvä jalkalamppu viereen 😊. Etenkin silmukoiden tippuessa oli haasteellista etsiä niitä.
Langan paksuuden sopivuus on sellainen että 12 silmukkaa on noin 10 cm. Jos lanka ohuempaa, kannattaa neuloa kaksinkertaisella langalla.

Lankamaailmasta https://www.lankamaailma.fi ehdotettiin langaksi Hjertegarnin Incawoolia tai Hjertegarnin Vidal Alpaca, jolla neulotaan kaksinkertaisella langalla.
Puikoiksi Lankamaailmasta suositeltiin 40 cm pyöröpuikkoja. Myös 50 cm pyöröpuikko käy. Materiaalina bambu on hieman ”nihkeämpi” kuin metalliset.
Jos neulot kireää, bambu tai puu on huonompi valinta ja silloin suositellaan metallisia, esim. Knitpron Zing-puikot tai Addin puikot ovat hyviä.

Itse aloitan uuden pipon neulomisen kun tammikuun vegaanihaaste on ohi. Valintani langaksi on Lankamaailman alpakkalanka.

Mukavia neulontahetkiä Sinullekin. Kuvat, vinkit ja neulomiskokemukset tervetulleita kommenttikenttään.

https://www.novitaknits.com/fi/fi/tutorials/neulonta/novita-silmukan-lisays-nostamalla-lanka-kiertaen
https://yhteishyva.fi/koti/silmukkakoulu-neulomisen-alkeet/article-82408

Puikkojen kilinää ja onnellisia onnistumisen hetkiä!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.