VALIKKO

Elämän rakkautta

4.5.2018 09:19

Sano se toisin

Sano se toisin kun kirjoitat tai puhut. Älä sanokaan viestiäsi selkeän lyhyesti ja asiallisesti. Älä mieti kerrankin onko puhuttu tai sanottu kieli oikein kieliopillisesti vaan mieti sitä että viestisi on positiivinen ja tuo iloa toisille. Vaikka kerrottu asia sisältäisikin paljon asiaa, voi sen sanoa positiivisesti ja hauskasti.
Sanotun ja kirjoitetun tekstin voi aina muotoilla niin että se sisältää positiivisia ja innoittavia sanoja jolloin Sinun asiastasi vastaanottajalle jää hyvä mieli. Itse päätin kokeilla ”ei mainoksia”-tekstiä hieman toisella tavalla.

 

Toivon että viestini postiluukun yläpuolella tuo hyvää mieltä ja hymyn huulille niin postinjakajalle, aamulehdenjakajalle kello 4 yöllä jakokierroksella sekä porraskäytävän muille liikkujille.

 

Positiiviset ja innoittavat sanat ovat myös kauniita sanoja. Positiivisuudella en tarkoita itse väkisin kerrottuja vitsejä jokaiseen juttuun, joka ainakaan itsestäni ei ole hauskaa vaan jopa hieman noloa. Kun kertoja itse naurahtaa tälle väkinäiselle vitsille, mutta kukaan kuuntelija ei naura vaan katselee hieman nolona vain ”missä kohtaa piti nauraa ja miksi?”. Mutta toisaalta, jos tämä kerrontatapa saa puhujan tai kirjoittajan onnelliseksi, niin silloinhan se on täyttänyt asiansa ja kriittisyys kuuntelijalta pois. Positiivisuus ei ole väkisin tehtyä humoristisuutta. Positiivisuus on hyviä sanoja.

Puhuttaessa toki viesti kuulostaa erilaiselle kuin kirjoitettuna kun äänellä, äänenpainoilla ja puhujan karismalla on paljon tekemistä viestin eteenpäin viennissä. Me kaikki emme ole kuitenkaan Esko Valtaoja, Henkka Hyppönen, Jari Sarasvuo tai Pekka Haavisto, jotka ovat lempipuhujiani. Ihmisiä joiden puhumista voisin kuunnella vaikka kuinka kauan ja samalla miettiä miten hienosti hän tuon osasi sanoa ja kertoa. Jokainen heistä on hyvin erilainen toiseen verrattuna. Puhumista voit Sinäkin ohjata omien ajatustesi kautta. Positiiviset ajatukset tuovat lämpöä puheeseen ja lämpimiä sanoja automaattisesti siten myös puheen keskelle.

Kirjoittaessa ja puhuessa tulee Sinun muistaa että Sinun tunteesi toimivat ajatustesi ja sanojesi lähteenä. Jos tunnet iloa ja rakkautta kertomaasi kohtaasi on viesti vastaanottajalle myös positiivinen. Hyviä tunteita ja omaa positiivisuutta voit vahvistaa siten, että mietit paljon niitä asioita jotka ovat Sinulle tärkeitä ja rakkaita. Pikkuhiljaa huomaat että Sinulta onkin jäänyt pois viesteistäsi sanat ”kamala, hirveä, ikävä, en tykkää….” ja moni muu negatiivinen sana. Tilalle on tullut ”ihana, rakas, kaunis, onni, rakkaus, elämä, hymy, hyvä….”.
Kirjoitettuun ja puhuttuun kerrontaan oman ihanan lisän tuo myös mielikuvitus. https://elamanrakkautta.fi/mielikuvituksellista-perjantaita/

Kun olin toissa viikonloppuna poikani valmistumisjuhlissa Mikkelin Aalto yliopistolla, oli ihana kun opintolinjan johtaja sekä myös eräs professori puheissaan viittasivat useamman kerran Harry Potteriin ja tämän mielikuvitusmaailmaan, jonka nämä valmistuvat opiskelijat olivat myös tuoneet Mikkeliin. Yliopiston valmistumisjuhlan puhekaan ei tarvitse olla täysin asiallinen vaan mielikuvituksen voi laittaa lentoon ja saada saliin juhlaväen joukkoon maagisen taikuuden ilmapiirin.

Ehkä tärkein rakkaudellinen ja lämmin aloitus uudelle viestinnälle on se että älä puhu enää pahaa toisista ihmisistä tai arvostele muita. Jätä sanomatta tai kirjoittamatta ne sanat. Ehkä kauneimmin meille nämä kauniit sanat toisesta ihmisestä opettaa Barack Obama puhuessaan vaimostaan Michellestä. https://www.menaiset.fi/artikkeli/suhteet/ihmissuhteet/barack-obamakin-michelle-huumassa-puhui-vaimostaan-kenties-kauniimmin

Kauniita sanoja, positiivisia ajatuksia ja kaikkea hyvää Sinulle viikonloppuun

 

Opettele kuuntelemaan toista ihmistä ja luontoa

https://hyvinkasvatettu.com/2017/08/31/sano-se-tehokkaasti-sano-se-myonteisesti-kaytannon-esimerkkeja-siita-miten-lapsille-voi-puhua-toisin/

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.