VALIKKO

Elämän rakkautta

13.8.2018 12:45

Syksyisten valintojen aika taas

Elokuun alkuviikot ovat olleet monelle meistä, ehkä Sinullekin, arkeen ja rutiineihin palaamisen aikaa. Media, lehdet ja televisio mainoksineen ja juttuineen, sekä ystävien keskustelut täyttyvät syksyn harrastusten suunnitelmista, laihdutuksesta, liikunnan lisäyksestä, uusista aktiviteeteista. Uuden elämän aloituksesta. Viimeksi aloitimme uuden elämän tammikuussa joulun jälkeen. Miksi nyt taas? Mitä tämä kaikki meiltä vaatii? Haluatko Sinä todella, aidosti tätä sydämestäsi? Elämämme vaatii valintoja jatkuvasti monessa eri asiassa median paineen, ystävien paineen ja oman sydämen halumme välillä.

Liikunta, paino ja harrastukset
Kesäkilojen poiskaristamiseksi tulisi mainosten ja lehtijuttujen mukaan meidän kaikkien, Sinunkin, aloittaa liikuntaharrastus taas useana iltana viikossa ja saada pois kesäkilot. Huvittaako Sinua viettää illat ryhmäjumpissa hyvän musan tahdissa vai haluaisitko mieluummin työpäivän jälkeen nauttia rauhallisesta illasta?
Voit taputtaa itseäsi olkapäälle ja kehua että teet juuri sitä mitä haluat. Ruokavalion merkitys painonhallintaan on 80 % tutkimusten mukaan ja liikunta vain 20 %, joten jos Sinä et halua vapaa-ajalla urheilla, niin suosittelen Sinulle että jätät sokerin ja lisäaineet hetkeksi ruokavaliostasi pois ja seuraat mille olosi tuntuu. Jos ylipainoa on reilusti, niin silloin kannattaa tarttua napakasti toimeen, ettei sen takia tule sairauksia eri puolelle kroppaa. Painoindeksit eivät valehtele vaikka välillä uskottelemme itsellemme niin . Käy välillä kävelemässä luonnossa hetki, nauti tummaa suklaata pari palaa sohvalla, kuppi vihreää teetä ja kuuntele hyvää musiikkia tai katso hyvä elokuva. Omien valintojen kautta löytyy hyvä olo, hyvä paino ja vapaa-aikaan miellyttävät stressinhallinta keinot. Hyvän olon kautta kesäkilot häviävät ehkä huomaamattasi pois.

Ruokavaliot, vegaanisuus

Syksyn ja painonhallintaan liittyy paljon ajatuksia sekä myös maksullisia kursseja ja tsemppi-ryhmiä ruokavalioista joilla pääsee elämäntapamuutokseen ja hyvään lopputulokseen. Joku kehottaa Sinua jättämään omassa tuloksia tuovassa ryhmässään viljat pois, osa sokerin ja maitotuotteet, joku vehnän jne. Ryhmien mainoksissa on paljon kuvia kuinka hyviä tuloksia saa aikaiseksi. Näitä en itse ainakaan koe samalla mainokseksi kuin tv:n Nutrilett-mainoksia vaikka tarkemmin ajatellen ideahan on aivan sama. Personal trainerin järjestämät koulutukset, fb-ryhmät, ruoka- ja liikuntaohjeet ovat hänen liiketoiminta ja toki mainonta on suunniteltua ja järjestelmällistä. Itse ainakin huomaan että en pidä sitä mainontana vaan loistavina ideoina Sinulle ja minulle ilmaiseksi. Tällainen mainonta poikkeaa niin täysin näistä dupatuista Nutrilett yms. tv-mainoksista, etten itse pidä niitä mainoksina. Entä Sinä? Miten Sinä koet ne?

Elämäntapamuutoksissa ja ruokavalioissa on tärkeää löytää myös oma tie. Jokaisella meillä on erilainen kroppa, erilainen suolisto ja kukaan muu ei oikein voi kertoa sitä mikä on juuri Sinulle hyvä juttu. Opettelun ja kokeilun kautta löytyy ne ruoat ja valmistusaineet, jotka eivät aiheuta allergiaoireita tai ärtymystä iholla, suolistossa ongelmia tai elämänkatsomukseen liittyviä ongelmia.

Itse olen pikkuhiljaa siirtynyt pääosin vegaaniseen ruokavalioon, mutta en ole ehdoton, enkä vegaani. En halua tulla ehdottomaksi. Syön kananmunia ja jäätelöä ja jos tarjotaan kylässä niin syön lihaa sekä kalaa myös. Omalla ruokavaliollani haluan tehdä osani ilmastonmuutoksen vähenemiseksi (maatalous päästöt) sekä myös sen että eläinäideillä olisi oikeus, samoin kuin meillä ihmisillä, kasvattaa oma jälkeläinen itse hoitaen ja rakastaen. Ja kun en juo maitoa, niin joku pieni vasikka saisikin juoda sen äidinmaidon eikä sitä eroteta heti syntymän jälkeen emosta että maito jää ihmisille. Nyt olemme seuranneet lehdistä presidentin vaimon twiittauksia myöten, miekkavalas emoa joka 16 vrk kuljetti mukanaan kuollutta poikastaan 1600 km eikä antanut sen vajota merenpohjaan ennen kuin eilen. Olemme tajunneet lehtien ja Jenni Haukion twiitin mukaan, äidin rakkauden suurimman ajatuksen. Tuotantoeläimissä emme kuitenkaan tätä äidinrakkautta halua ymmärtää.

Yksi asia mistä itse käy mielessäni kamppailua tässä lihattomuusasiassa ja ilmastonmuutoksessa on se, että yritän itse varjella luontoa ja jättää lihan syömättä, mutta minulla on kaksi ihanaa koiraa, jotka ovat lihansyöjiä. Meille ihmisille kerrotaan tietoiskuissa jatkuvasti kuinka Itämeri saastuu ja sinileväistyy maatalouden päästöjen takia ja maailman lämpötila nousee kun sademetsiä kaadetaan viljelysalueeksi ja eläimille laidunalueeksi ja meidän tulisi syödä vähemmän lihaa, mutta lemmikkiemme määrä kasvaa vuosi vuodelta. Lemmikkimme ovat lihansyöjiä. Kissat ja koirat eivät ole kasvissyöjiä eikä vegaaneja. Se suunnaton ilo jota lemmikit tuovat elämääni on tällä hetkellä kuitenkin tärkeämpi asia niiden syömä liha. Täysin vegaaneillakin on oikeus lemmikkeihin ja niiden rakkauteen, ei vain sekaruokavalioihmisillä. Niin minullakin.

Muoviton maaliskuu
Meille tulee siis jatkuvasti eteen valintoja joita noudattamalla saisimme paremman elämänlaadun, hyvän olon ja hyvän mielen, mutta emme halua tai voi elää juuri niiden ohjeiden mukaan. Monet asiat ovat todella tärkeitä ja on hyvä että niistä puhutaan julkisesti mediassa ja kaikki kun tekee vähän niin se on askel parempaan suuntaan.

Yksi tällainen asia joka on noussut pinnalle pari vuotta sitten, on Muoviton maaliskuu. Minä ja ehkä Sinäkin, olet jakanut some-maailmassa näitä kampanjainfoja ja yritämme välttää pakkausmuoveja, harrastamme kierrätystä ja tiedämme molemmat että teemme jotakin maailman muovikuorman välttämiseksi. Kuitenkin Muovittoman maaliskuun aikaankin Sinäkin ehkä ajat autolla ilmastoidulle kuntosalille (renkaiden mikromuovit tiellä) ja päälläsi on tekninen urheiluasu (mikromuovi) ja treenin välillä juot vettä muovipullosta. Et ehkä edes ajattele mikä muovimäärä tuohon hetkeen sisältyy. Mutta elämä on valintoja. Kotona oman kehonpainolla tehty treeni ei välttämättä kohdistu samalla tavalla kaikkiin lihasryhmiin kuin kuntosalilla ja luomupuuvilla asut ei ole hyviä asuja treenatessa. Jättämällä kuntosalikäynnin väliin Kiinan joet, joista tulvii tonneittain muovia mereen, eivät puhdistu.

 

Tässä oli muutamia esimerkkejä valinnoista joita joudumme elämämme aikana tekemään mainostamisen, ympäristötietoisuuden lisääntymisen ansiosta sekä ystäväpiirin ”heräämisen” takia. Joskus elämä voi myös heittää meille yllättäviä haasteita mietittäväksemme odottamatta. Vaikka Sinäkin suhtautuisit pettämiseen parisuhteessa todella tiukasti ja olisit valmis eroamaan välittömästi jos kuulisit puolisosi pettävän Sinua, voi elämä heittää yllättäen eteesi rakkauden joka vie Sinulta jalat alta ja sydämen mukanaan ja enää ehdottomuutesi ei olekaan ajankohtainen. Sydän ratkaisee. Ja elämä asettaa myöhemmin ajallaan palikat elämässä ja rakkaudessa oikeaan asentoon.

Kaikissa päätöksissämme ja valinnoissamme tulisi Sinunkin kuunnella sydäntäsi ja omaa haluasi ja tehdä ratkaisut sen mukaan. Ole itsellesi ja elämällesi armollinen, äläkä yritä elää ehdottomasti joidenkin ohjeiden ja sääntöjen mukaan.

Armollisuus, rakkaus ja kiitollisuus ovat hyvät ohjeet elämäntapamuutokseen tähän syksyyn.
Sinullekin <3

Kaikkea hyvää viikkoosi

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.