VALIKKO

Elämän rakkautta

14.1.2019 19:16

Tajuttoman hyvä tomaattikeitto ja vaalea leipä

Tomaattikeitto on minusta aivan loistava ruoka, etenkin tammikuun pakkaspäivinä. Ja tammikuun vegaanihaasteen aikana. Usein teen tomaattikeiton purkkitomaateista ja laitan siihen hieman chiliä joukkoon, jolloin maku on hieman tulinen. Nyt innostuin kokeilemaan tomaattien paahtamista ja DIY keiton sekä leivän tekoa keiton seuraksi selaillessani ohjeita. Ja tulipas hyvää. Kannattaa kokeilla Sinunkin, alla kokoamani ohjeet.

Tomaattikeitto (4 annosta)


Ostoslista
1 kg tuoreita tomaatteja
2 kpl sipuli
3 kpl valkosipulinkynsi
2 kpl porkkana
5 rkl oliiviöljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl balsamico
1 prk tomaattipyretta
4 dl kasvislientä
tuoretta basilikaa
mustapippuria maun mukaan

Näin valmistat keiton
Paahda puolitettuja tomaatteja, porkkanan ja sipulinpaloja sekä valkosipulinkynsiä uunissa leivinpaperin päällä 220 asteessa noin 40 minuuttia.


Laita kattilaan kasvisliemikuutio, sokeri, suola, oliiviöljy, balsamico ja lisää 4 dl vedenkeittimellä keittämääsi vettä joukkoon.

Pilko kattilaan tuoreen basilikan varsia 5-6 kpl, säilytä lehdet keiton päälle koristeeksi.

Ota paahdetut kasvikset uunista ja nosta ne kattilaan. Kaada myös niistä tullut neste leivinpaperin päältä kattilaan.
Keitä keittoa noin 20 minuuttia ja lisää tomaattipyre.  Säilötyissä tomaattituotteissa omia ehdottomia suosikkejani ovat Muttin tuotteet.

Soseuta tomaatit, porkkanat, sipuli ja valkosipulinkynnet sauvasekoittimella. Aluksi keitto voi näyttää hyvin nestemäiselle, mutta kasvisten soseuttamisen jälkeen se ei ole liian vetistä.
Mahtavan makuinen keitto on valmis.

Täydellinen leipä tomaattikeiton seuraksi
Tämä rapeakuorinen leipä on aivan loistava tomaattikeiton seurana. Voit tehdä taikinasta joko sämpylöitä tai pienehköjä leipiä, joita tulee tästä annoksesta 6 kappaletta. Annoksen voi hyvin puolittaa.

Ostoslista
1 litra/10 dl vettä
2 dl kauramaitoa (lehmänmaitoa)
50 g hiivaa
4 tl suolaa
3 tl sokeria
25 dl vehnäjauhoja + hieman lisäksi leipomiseen

Leivän valmistusohje
Lämmitä vesi ja kauramaito kädenlämpöisiksi.
Sekoita veden ja maidon joukkoon hiiva, suola ja sokeri ja sekoita hyvin, että hiiva on varmasti sulanut.
Lisää nesteen joukkoon jauhot muutamassa erässä ja vaivaa käsin. Taikina on hyvä kun se irtoaa lähes kulhosta sekä käsistä. Anna sitten taikinan nousta liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa noin tunti.


Kun taikina on noussut nosta se leivonta-alustalle, jossa on hieman jauhoja. Taikinaa ei alustalla enää vaivata.
Taputtele taikinasta pitkulanmuotoinen, jonka voit leikata 6 osaan. Jos teet sämpylöitä leikkaa nuo osat vielä 2-3 osaan.


Paista leipiä 250 asteessa noin 20 minuuttia ja sämpylöitä noin 10 minuuttia.

Tarjoiluvinkki
Tomaattikeiton päälle lautaselle voi laittaa basilikan lehtiä antamaan väriä. Jos et ole vegaani, niin mozzarellajuuston pala on myös hyvä lisä.

Leipäpalojen viereen ehdotan laittamaan ruokalusikallisen oliiviöljyä ja ruokalusikallisen balsamicoa. Kun leipäpalaa kostuttaa näiden sekoitukseen, on makuelämys täydellinen. Aivan kuten italialaisessa ravintolassa. https://www.youtube.com/watch?v=E7R6YaAVONY

Tajuttoman hyviä ja mahtavia makuelämyksiä Sinulle

Muistoja Milanon matkalta

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.