VALIKKO

Elämän rakkautta

25.5.2019 22:24

Toukokuun luonto ja eurovaalit

Toukokuun luonto on yksi kauneimmista asioista mitä tiedän. Puhdas kirkkaan vaalea vihreys kaikkialla ja kukkien nuput. Ja kun me, Sinä tai minä, kävelemme metsässä ja onneksi välillä kaupungissakin, lintujen kaunis, innokas laulu kuuluu selvästi. Pitkän talven jälkeen tuntuu että kesän odotus jälleen palkitaan. Kesä on lähellä. Jo aivan liki.

Tammikuun puolen välin tienoilla yleensä kun ensimmäisen kerran aamulla kello seitsemän aikaan kuulen usean kuukauden hiljaisuuden jälkeen lintujen laulua, minä ainakin iloitsen sydämessäni, että kevät tulossa. Silloin alkaa odotus ja tulevan kesän ohjelman suunnittelu. Koirien kanssa elämisessä olen huomannut sen hyvän puolen, monen muun hyvän asian lisäksi, että seuraan enemmän luonnon kiertokulkua ja mille luonnossa näyttää, kun pari kertaa päivässä kävelen metsässä koirien kanssa. Nyt toukokuussa on ollut ihana nähdä kuinka lehdet kasvavat puihin, tuomi on alkanut kukkia ja vuokot sekä kielot puhkeavat kukkaan myös.

Koirien kanssa metsässä kävellessä harvoin kuitenkaan näen lintuja läheltä, koska linnut lentävät läheisiltä oksiltakin kauemmas ehkä peläten koiria tai minua. Viikko sitten kuitenkin minua onnisti kun havaitsin mustarastaan aivan polun vieressä kaatuneen puun päällä. Kun olimme siinä lähes kohdalla se lensi viereisen puun oksalle laulamaan. Pysähdyin koirien kanssa ja nautin mustarastaan laulusta pitkän tovin samalla katsellen sen kauneutta. https://www.youtube.com/watch?v=PwVVYXPq7P0

Tänään Suomen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri järjesti retken Haarikkoon Metsän tarina-elokuvan kuvauspaikoille, jossa on vielä sellaista luonnontilaista metsää että kuukkelit pystyvät siellä elämään. https://www.sll.fi/etela-karjala/tapahtuma/haarikon-retki/ Olin ilmoittanut vanhempani retkelle mukaan, koska he rakastavat sekä Metsän tarina- että Järven tarina-elokuvaa. Äsken äitini soitti kun olivat tulleet retkeltä kotiin ja hän kiitti onnellisena heidän molempien puolesta kuinka hieno retki oli ollut. Huikean hienot maisemat, mahtava vanha luonnontilainen metsä ja asiantuntevat, luonnosta paljon tietävät ja sitä rakastavat oppaat mukana. Olen onnellinen onnellisien ja retkeen tyytyväisten vanhempieni puolesta, että he pääsivät näkemään nuo metsät. Seuraavan kerran uskon että itsekin ilmoittaudun mukaan.

Kun kävelen lähimetsissä, en aiemmin ole tullut ajatelleeksi että se ei ole luonnontilainen. Vasta viimeisen vuoden aikana on havahtunut pohtimaan sitä, että linnut kyllä laulavat kauniisti, mutta pitkääkö niiden laulaa normaalia paljon kovemmin ja vaatiiko se niiltä enemmän, kun kuutostien meteli kuuluu useiden kilometrien päästä meidän lähimetsiin todella kovana. Ja tätä pohtiessa tullut myös surulliseksi ihmisen vaikutuksesta luontoon.

Vanhempani pääsivät siis tänään retkelle Etelä-Karjalan vielä säilyneeseen luonnontilaiseen metsään. Me, minä ja uskon että Sinäkin, elämme siinä illuusiossa että Suomi on tuhansien järvien ja metsien maa. On kyllä, mutta vain alle 3 % Suomen metsistä on enää luonnontilaisia metsiä. Se on todella vähän. Metsien ja luonnon monimuotoisuus on katoamassa ja siksi meidän, minun ja Sinunkin, tulisi herätä siihen että monet lintummekin hömötiaiset, töyhtötiaiset mm. ovat Suomessa uhanlaisia. Vielä 2 vuotta sitten en olisi voinut edes uskoa tuota. Norpan uhanalaisuus on onneksi torjuttu ja se oli tiedossa meillä hyvin, mutta metsän pikkulinnuilla on hätä.

Lähimetsiemme, luonnontilaisten metsiemme ja pikkulintujen sekä muiden metsän eläimien takia eurovaalit ovat tärkeät. Toivottavasti Sinäkin käytät äänesi maailman toiseksi suurimmissa vaaleissa. https://yle.fi/uutiset/3-10761267   Arvostamani asiantuntija Sixten Korkman tiivisti syyn äänestää eurovaaleissa myös hyvin https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006104238.html?fbclid=IwAR0GV73spE_UpAsZbni-F_B1foUcWIO-T2CUYwJPoEXhbPDFEBUAz3ssjZI kolumnissaan.

Minä ainakin haluan että poikani saa kävellä vielä 50 vuoden päästä Suomessa luonnontilaisissa metsissä, sekä myös hänen lapset ja lapsenlapset. Toivottavasti niitä metsiä on silloin enemmän kuin alle 3 % Suomen metsistä.

Ja jos aina et pääse luontoon kävelemään, Sinä voit avata ikkunan, istua ja hengittää syvään palleahengitystä, ehkä laittaa hiljaisesti kaunista musiikkia soimaan ja katsella samalla Norppaliveä https://luontolive.wwf.fi/norppalive/?fbclid=IwAR1uKyOw2HZowHAq2gbvkIuh62_-moiSsHuoCsOYagV2SiGS79EH4kr8oS4 tai Seilin sääksipariskunnan kolmen munan hautomispuuhia http://saaristomeri.utu.fi/osprey/ tai muita WWF:n luontolive mahdollisuuksia.

Nautinnollisia luontohetkiä, toukokuun päiviä ja kaikkea hyvää Sinulle

Sääksikamera

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.