VALIKKO

Elämän rakkautta

17.2.2018 22:17

Unelmoimisen sietämätön keveys ja vaikeus

Lapsesta saakka meille opetetaan unelmointia ja päämäärien asettamista aikuisten tekemillä kysymyksillä ”mikä sinusta tulee isona?” ”monta lasta haluaisit aikuisena?” Ovatko näihin kysymyksiin lapsena antamasi vastaukset oikeasti omia haaveitasi, unelmia siitä mitä Sinä haluat aikuisena vai kuultuja asioita, jotka vastaat kysyvälle aikuiselle. Tätä olisi mielenkiintoista tutkia enemmänkin. Samoin kuin sitä, että onko unelmointi ja haaveiden asettaminen luontaista meille vai opittu tapa. Mitä Sinä luulet? Lapsena unelmamme kyllä useasti sekoittuvat myös satujen maailmaan. Lapsuuden unelmat eivät ole monesti realistisia vaan satuhahmoihin, satuihin sekoittuvia unelmia, joita usein lapsena leikitäänkin.

Haaveita ja unelmia on siis aina ja niiden mukaisesti käymme pitkälti rakentamaan elämäämme nuorena. Tosin silloin ollaan myös niin täynnä vilkkautta ja elämää, että unelmat tulevat mieleen hetkellisesti ja vaihtuvat ehkä seuraavana päivänä jo uusiin. Usein nuorena haaveesi tuli myös ehkä kaveripiirin mukaisesti samanlaisena. Nuoruuden päämäärätavoitteelliset haaveet liittyvät usein enemmän harrastuksiin kuten urheiluun tai musiikkiin kuin elämään ja unelmiemme saamineen toteen vaatii paljon työtä sekä kunnianhimoa. Pelkkä haaveilu ja unelmien luominen ei riitä toteuttamaan unelmiamme.

Kunnianhimon, työn unelmien eteen ja myös onnensattumoisten lisäksi pitää uskoa unelmiin siten että kun ajattelee positiivisesti unelmista, niin unelmat toteutuvat. Unelmamme ovat myös suuret elämän tavoitteemme. Toivorikkaus unelmien toteutumisesta pitää yllä unelmia hyvin vaikeissakin lähtökohdissa. Ja toivorikkaus vie niitä eteenpäin koska toivorikkauden avulla mieli pysyy positiivisena.

Unelmointia pidetään usein ”huuhaa” haihatteluna ja ajan haaskauksena. Joskus haaveiden kertominen ystäville tai julkisesti muille ihmisille voi johtaa pilkkaan ja vähättelyyn. Sana ”toiveajattelu”, jota unelmoinnista usein käytetään, saa helposti pilkkamaisen sävyn. Suomessa etenkin sanotaan, että pessimisti ei pety. Pessimismiä pidetään meillä hyvänä luonteenpiirteenä koska silloin muiden mielestä Sinäkin olet realisti eikä Sinulle tule elämässä isoa pettymyksiä kun et unelmoi ja toivo liikaa. Huomioimatta meillä jää se, että optimisteilla on elämä usein varsin paljon mukavampaa.

Nuoruuden villien, nopeasti vaihtuvien unelmien jälkeen elämämme on yleensä ”todellinen kiireellinen elämä” –vaiheessa opiskelujen, pienten lasten, kodin rakentamisen kiireessä. Silloin harvoin ennättää pysähtyä miettimään mistä unelmoin vaan elämä on hektistä suorittamista ja aikatauluttamista, että kaiken ennättää ja muistaa tehdä. Tässä vaiheessa harvoin tehdään unelmointiin nojatuolimatkoja.

Unelmien kirjaaminen ylös
Kun Sinulla on hetki aikaa, oli Sinulla ikä mikä vain, pysähdy, ole hetki hiljaa ja hengitä syvään. Laita silmät vielä kiinni ja mieti 5 asiaa mitä haluat ja mistä haaveilet. Kun nämä 5 unelmaa on selkeänä mielessäsi, visualisoi ne vielä kuin ne olisi jo toteutunut ja sitten kirjoita ne paperille ylös. Osta tätä varten vaikka oma ruutuvihko ”unelma-/tavoitevihko” ja kirjoita ylös nämä vihkoon päivämäärällä. Koe sydämen kohdalla on suuri lämmin tila ja unelmasi toteutuminen on mahdollista. Olet tehnyt ensimmäisen askeleen kohti unelmien toteutumista.

Kun olet kirjoittanut nämä 5 unelmaa vihkoosi ylös, lue niitä vaikka kerran vuodessa sieltä ja tunne sydämessäsi lämmin onnen tunne, kuin unelmasi olisi jo toteutunut. Tai lue vaikka joka ilta. Päivitä myös muutaman vuoden välein listaa ja viivaa yli ne onnellisesti päättyneet, toteutuneet unelmat.

Toinen hyvä keino unelmien kirjaamiseksi ylös on tehdä aarrekartta. Eli leikkaa lehdestä tai etsi netistä unelmiasi kuvaavat asiat ja liimaa ne tyhjälle A4-paperille tai leikkaa ja liitä ne koneella. Katsele aarrekarttaa iltaisin ja usko unelmien toteutumiseen. Päivitä aarrekarttaa samoin kuin yllä olevaa vihkoa.

Unelmien päämäärät

Meille, Sinulle ja minulle, on tärkeää asettaa tavoitteita, suunnitella tulevaa ja hakea oman potentiaalin rajoja kohti päämääriä. Ja tärkeää on myös kirjoittaa ne ylös, se on jo yksi askel kohti unelmien toteutumista. Yksikään menestynyt urheilija, uuden keksinnön tehnyt tiedemies tai taiteilija ei olisi päässyt päämääräänsä, jos olisi rajoittanut ajatteluaan, tavoitteitaan ja unelmiaan jo etukäteen. Haaveet näyttävät elämällemme suunnan. Jos unelmasi on heti ja helposti toteutettavissa, se ei ole mielestäni unelma, vaan toive. Toive esimerkiksi että saisit huomenna nukkua myöhään eikä herätyskello soisi aamulla klo 6.00 töihin lähtöä varten.

Kun unelmat ei toteudu

Mutta voi käydä myös niin, että unelma ei toteutuisi, koska sisäinen syvä usko unelmaan ei ole Sinulla olemassa. Ajattelet unelmoidessasi ”en kyllä usko että tämä toteutuu oikeasti”. Sinulla voi olla sisällä syvää pelkoa, epävarmuutta ja niukkuutta ja olet epävarmuuden värähtelytaajuudessa, etkä ole sydämen uskossa unelman toteutumiseen.

Käsittelemättömät asiat syövät myös unelmasi. Positiivisuuden laastari, jonka alla on kuitenkin paljon epävarmuutta viekin sinut kauemmas unelmastasi.
Vanhat syvällä olevat pelot ja epävarmuudet, jotka alitajuisesti tekevät sinua epävarmaksi , ne tunteet pitää voittaa unelmien toteutumiseksi.

Epävarmuudesta pois

Kirjoita epävarmuuden uskomuksesi (2-3) paperille ja yritä vapauttaa itsesi niistä ja siten voit päästä unelmaelämään.
Jos elämässäsi on sotkua, uhriudutko siitä vaikka haluaisit kultaa elämääsi. Teetkö itsestäsi uhrin ja vellot vain siinä vai käytkö oikeasti muuttamaan toiminnallasi asiaa. Mikä on sinun toiminnan askel unelmaa kohti? Ei ole mitään syitä jäädä jumiin epätyydyttävään oloon. Ei tule ketään ulkopuolista pelastamaan sinua vaan Sinun pitää ottaa rohkeasti toiminnan askelia kohti unelmaa. Katso syvälle sisääsi unelmaasi ja tee askelia kohti sitä. Ota vastuu elämästäsi ja lopeta uhri-ajattelu. Uhriutumalla saat vain katinkultaa kullan sijaan.

Kirjoita lisäksi 2-3 avainsanaa joissa koet valehtelevasi itsellesi ja mieti mitä työtä sinun pitää tehdä itsesi kanssa että pääset kohti unelmaasi ja tee sydämesi avoimeksi sille. Oletko tyytyväinen unelmasi toteutumiseen vai mietitkö heti jotain suurempaa ja elät jatkuvasti ”epätyytyväisyyden” energiassa? Kun joku unelmasi toteutuu, ajatteletko heti kuitenkin
”hei, minulla ei ole sitä….”. Kiitollisuus ja tyytyväisyys jo saavutettuun unelmaan unohtuu ja ajattelet että naapureilla on enemmän ”sitäkin”.

Niukkuuteen on helppo jäädä koukkuun, koska se johtuu osittain myös siitä että pelkäämme muutosta. Mitä että muutos ei olisikaan Sinulle pelottavaa?
Muuta näkökulma kokonaan miten koet elämää. Älä tyydy nykyiseen elämääsi siksi että pelkäät muutosta ja et ole valmis tavoittelemaan unelmiasi.
Muutoksen ei tarvitse olla pelottavaa eikä Sinun tarvitse käydä suurta kipua läpi saadaksesi elämänmuutoksen unelmasi toteutumiseksi.

Jos et usko että unelma voi tapahtua, se epävarmuus sabotoi aina unelmasi toteutumisen.

Mielen pitäminen positiivisena unelmia kohti

Helppo tapa Sinulle mielen pitämiseksi positiivisena vastaanottamaan toteutuvia unelmia, on se että kirjoitat post-it-lappuihin unelmiasi sekä tsemppaavia lauseita ja laitat noita lappuja ympäri kotiasi tai työpaikallesi. Hyvä paikka on esimerkiksi peilikaapin sisäpuoli. Kun aamulla heräät ja avaat sen niin näet tekstin ” olet arvokas ihminen ja ole valmis ottamaan vastaan toteutuvat unelmasi, koska ansaitset ne”. Tai työpaikalla voit kirjoittaa mapin kannen sisäpuolelle jotakin positiivisen piristävää. Unelmiisi uskoa luovaa. Muista myös yllättää näillä positiivisilla post-it-lapuilla myös joskus työkaverisikin. Muulloinkin kun ystävänpäivänä. Mikä onkaan mukavampi yllätys kuin hän löytää kesken väsyneen maanantaisen työpäivän sinun kirjoittamasi kivan, kehuvan viestin mapin sisäkannesta.

Positiivisia hetkiä unelmien parissa Sinulle ja uskotaan yhdessä että ne toteutuvat

 

 

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.