VALIKKO

Elämän rakkautta

27.4.2019 21:24

Vegaaninen elämäntavaksi?

Olen kahtena vuonna ollut vegaaninen tammikuussa  2018 ja 2019 osallistunut Vegaanihaaste-kampanjaan. Oma lihan ja kalan syöntini on ollut hyvin vähäistä pari -kolme vuotta, eläinperäiset maitotuotteet olen jättänyt pois pääosin jo 4 vuotta sitten. Vegaanihaasteisiin osallistuminen on ollut ilo, mutta se on tuonut myös päähän paljon ajatuksia ihmisistä, eläimistä, luonnosta ja osin ristiriitaistakin pohdintaa. Ajatuksia, joihin ei kaikilta osin ole täysin oikeita vastauksia. Ei ainakaan yksiselitteisiä.

Vegaanihaaste
Olen siis 2 vuotta ollut mukana Vegaanihaasteessa tammikuussa, mutta ruokavalion suhteen pääosin kasvisruokavaliolla muutenkin. Kasvisruokavalio ei ole kuitenkaan vegaaniruokavalio. Viime jouluna minulla ja pojallani (Kalle 23 v) oli ruokana luonani linssipeltiä ja paahdettuja juureksia ja herkkuna raakasuklaata. https://elamanrakkautta.fi/ruoka-ja-herkkuvinkkeja-vegaaneille-ja-sekaaneille/ . Äitini luona joulupöydässä söin hieman lohta ja Kalle kinkkua. Vegaanihaasteeseen voi osallistua aina netin kautta ilmaiseksi https://vegaanihaaste.fi/ ja jos haluaa, voi ottaa itselleen myös mentorin tueksi ja avuksi. Nettisivuilla on hyviä reseptejä, ohjeita kasvisruokavalioon, tietoa eläinten oikeuksista sekä eläintuotannosta. Vegaanihaasteeseen osallistuville tulee myös joka päivä uutiskirje sähköpostiin. Yksi parhaista asioista on minusta ollut Vegaanihaasteeseen osallistuvien kesken koottu facebook-ryhmä Vegaanihaasta2018 ja erikseen 2019 ja ilmeisesti myös aikaisempina vuosina. Nämä ryhmät jäävät elämään melko aktiivisina haasteen loppumisen jälkeenkin. Siellä jaetaan hyviä vinkkejä aterioista, kosmetiikasta, vaatteista ja kaikesta mikä liittyy vegaaniseen elämäntapaan. Lisäksi saa hyviä vinkkejä eläinperäisten tuotteiden korvaamiseen kasviperäisillä, kuten kananmunien korvaaminen kikhernepurkin nesteellä tai mikä on paras kasviperäinen tuote kahvimaidoksi. Keskusteluryhmissä saa myös hyvin apua ja tukea sekä purkaa omia tunteitaan tiedollisen keskustelun lisäksi. Ryhmiin voi liittyä vaikka ei haasteeseen osallistuisikaan jos asia kiinnostaa ja haluaa lisätietoja. Vegaanihaasteen aikana silmät avautuvat huomaamaan sen kuinka monessa asiassa käytämme eläimiä hyödyksi ja osin hyväksemme, vaikka se ei välttämättä olisi tarpeellista.

Vaatteet ja asusteet
Nahka, villa, silkki, turkikset sekä untuvat ja höyhenet ovat eläintuotannon tuotteita joita me vegaanittomat käytämme päivittäin vaatteissa ja asusteissamme. Joitakin näistä tuotteista myös kodin tekstiileissä. Aiemmin on keinonahkaa tai tekoturkiksia pidetty huonoina ja halpoina vaihtoehtoina, mutta nykyisin niiden laatu on muuttunut niin, että keinomateriaalia ei erota aidosta. Monesti suomalaista vaatetuotantoa, vaikka se olisi eläintuotantoon perustuvaa pidetään eettisesti ja moraalisesti hyvänä vaihtoehtona keinomateriaaleille. https://yle.fi/uutiset/3-10614495 Näin puolustetaan mm. suomalaista turkistarhausta, että on parempi kasvattaa turkikset paremmissa oloissa Suomessa kuin Kiinassa. Kuitenkin Suomesta viedään siitoseläimiksi eläviä turkiseläimiä niin Kiinaan kuin muuallekin maailmaan https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d9107c29-bcf2-4f76-82dd-d8895f83ec73, osana liikevaihtoa ja kaupankäyntiä. Siis viedään Suomesta eläviä olentoja niihin huonompiin oloihin. Onneksi monet muotitalot (Gucci, Burberry, Versace, Michael Kors mm.) ovat viime vuosina päättäneet että heidän tuotteissa ei enää käytetä aitoja turkiksia. Moni maa Euroopassa on kieltänyt jo turkistarhauksen, mutta Suomessa ei vielä tätä asiaa ole eduskunnassa päätetty lopetettavaksi.

Minä olen Vegaanihaasteiden jälkeen katsonut vaatekaappieni sisältöä ja miettinyt sitä mikä olisi eläinten ja luonnon kannalta paras vaihtoehto. Mikromuoveista vesistöissä puhutaan paljon ja osa syynä niiden lisääntymiseen ovat tekniset vaatemateriaalit ja fleece. https://yle.fi/uutiset/3-10015949, joten ehkä paras materiaali vaatteissa ja asusteissa olisi itselleni puuvilla ja pellava. Niiden kierrätysmateriaaleista tehtynä vielä loistavampi vaihtoehto. https://elamanrakkautta.fi/pari-eettista-vinkkia-alennusmyyntiostoksille/ .

Aikoinaan kotieläimenä olevat lampaat kerittiin pari kertaa vuodessa ja villalangat käytettiin sukkiin ja lapasiin talvipakkasille. Kun lammas oli elänyt jo useita vuosia se teurastettiin ja siitä käytettiin kaikki osat eri ruoissa, veri veriletuissa ja talja vielä lämmikkeenä lapsilla talvella reessä. Mitään ei jäänyt hukkaan. Nykyisin teurastetusta lampaasta käytetään paisti, jossa on potka mukana eli paremmin tunnettu nimellä lampaanviulu ja ehkä talja, mutta muu menee roskiin ja kaatopaikalle. Edes kotimainen villalanka ei kelpaa vaan se poltetaan. https://www.iltalehti.fi/muoti/a/b85a9464-5183-4102-a7e0-c1029992b568. Kasvatamme siis eläviä, tuntevia eläimiä ruokaa ja vaateteollisuutta varten miljardeja yksilöitä vuodessa maailmassa ja täytämme sitten kaatopaikkoja näillä eläintuotannon jätteillä.

Vegaaniliiton sivuilla on hyvät ohjeet vegaanisen ja eettisen vaatetuksen suhteen http://vegaaniliitto.fi/www/fi/arki/vaatetus . Jos kuitenkin haluat käyttää eläinperäisiä materiaaleja, toivon että Sinä suosit niissä luomutuotantoa, lähituotantoa ja kierrätysmateriaaleja. https://www.elaintenystava.fi/artikkelit/meiltä/252-villantuotannon-pimeaempi-puoli .


Itse olen katsellut uusia kenkiä Vivokaupan vegaanista vaihtoehdoista https://www.vivokauppa.fi/vivo-barefoot-uutuudet-kaikki/ .

Kodin pesuaineet
Kosmetiikassa me, varmaan Sinäkin kuten minä, olemme pitkään etsineet ja käyttäneet eläinkokeettomia tuotteita. Itse en ollut ennen Vegaanihaasteita ajatellut, että suuri osa kodinpesuaineista on testattu eläinkokein. Näiden osalta en ollut tehnyt minkäänlaista eläinkokeetonta valintaa. Viime syksynä sain kokeiluun Ruohonjuuresta http://www.ruohonjuuri.fi Attituden vegaanisia kodinpesuaineita ja ne ovat jääneet jatkuvaan käyttöön. https://elamanrakkautta.fi/ekologiset-vegaaniset-ja-edulliset-kodinpuhdistusaineet-testauksessa/ . Kokeilun jälkeen olen ostanut lisää Attituden tuotteita mm. konetiskiaineen. Attituden tuotteet ovat todella riittoisia ja laadultaan hyviä, joten jatkossa pesen kotini, pyykkini ja astiani eläinkokeettomilla ja vegaanisilla tuotteilla. Vegaanihaaste lisäsi tietoutta tässäkin asiassa. Onneksi. http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/arki/kemikaalit

Kosmetiikka
Kuten jo aiemmin kirjoitin, Sinäkin olet ehkä etsinyt käyttöösi eläinkokeetonta kosmetiikkaa. Se että tuotetta ei ole testattu eläinkokein, ei tarkoita kuitenkaan ettei tuote sisällä eläinperäisiä osia, esim. mehiläisvahaa, vuohenmaitoa tai vaikka työläismehiläisen sylkirauhasuutetta (roayl jelly). http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/arki/kemikaalit.

Pienellä vaivannäöllä ja etsinnällä on helppo löytää vegaanisia tuotteita, jotka eivät siis sisällä eläinkokeiden lisäksi myöskään mitään eläinperäistä osaa, kasvorasvoista ripsiväreihin ja kynsilakkoihin. https://animaliamedia.fi/elainkokeettomat-ja-vegaaniset-kynsilakat/     https://elamanrakkautta.fi/evolve-talvi-ihonhoidossa/     https://elamanrakkautta.fi/meikkivinkkeja-ja-omia-kokemuksia-luonnonmukaisesta-kosmetiikasta/

Yksikään pieni pupu, koira tai rotta ei ole joutunut näiden tuotteiden takia olemaan häkissä laboratoriossa kemikaalit silmissä eikä niiden valmistuksessa ole käytetty eläimiä hyväksi.
Vegaanisuuden lisäksi haluan lisäksi myös kosmetiikassa vähentää muovia, käyttäen mm. pahviin pakattua shampoopalaa sekä kestovanulappua (pestävä puhdistustyyny). https://elamanrakkautta.fi/muoviton-maaliskuu-elamantavaksi/ .

Ruokavalio
Ruokavaliomme suhteen minä ja Sinä olemme usein hieman sokeita eläinten kohtelulle. Me länsimaissa kauhistelemme ja tuomitsemme Aasian koiratarhoja ja koirapihvejä, koska meillä koirat ovat rakkaita lemmikkejä. Jos meillä koirat ei olisi lemmikkejä, ehkä näkökulmamme voisi olla toinen. Tästä oli tällä viikolla loistava kolumni ylen sivuilla https://yle.fi/uutiset/3-10751436?fbclid=IwAR3QDI6WPA0gDMXT0GUQekfWtQ0LV741TOKZ0mAK0TfBZEi1LT0BmI-f06Q Ummistamme silmämme omien tuotantoeläintemme kohtelulta, koska meille on normaalia, perinteiden mukaista syödä niitä. Olen itse joskus miettinyt, että kuinka vaikuttaisi lihan kulutukseen jos kaupan lihatiskillä olisi tv-ruutu, jossa olisi elävää kuvaa sieltä tilalta jossa porsaat, lampaat ja naudat elävät. Maitotiskillä kuva lehmistä parsissaan tai kananmunahyllyllä kuva, jossa kanat on sullottuina häkkeihin, joissa niillä on tilaa yhden A4-arkin verran elää. Kuinka moni kääntyisi nuo kuvat kaupassa nähtyään vegaanivaihtoehtoja kohti? Toisaalta käymme kyllä lohilammikolta hakemassa lohen, joka on elänyt pienessä vesialtaassa eikä luonnonmukaisesti ja se ei vaikuta ostokäyttäytymiseemme.

Itselleni lihan jättäminen ruokavaliosta pois on ollut helppoa. Vegaanihaasteen nettisivuilla ja fb-ryhmissä on ollut loistavia reseptivinkkejä sekä myös uutiskirjeissä. https://vegaanihaaste.fi/reseptit/ Vegaaninen ruokavalio on pop ja siksi on tullut monia loistavia ruokablogeja, jotka keskittyvät vegaanisiin ruokiin kuten huikea https://chocochili.net/info/ ja https://www.viimeistamuruamyoten.com, josta löytyy myös vegaanisia ohjeita. Joskus myös minä olen kirjoittanut jonkun vegaanisia ohjeita, joita Sinä olet ehkä nähnytkin https://elamanrakkautta.fi/taydellinen-kasviskorma/ .

Eläinperäiset maitotuotteet jäivät minulta ensimmäisenä pois noin 4 vuotta sitten. Mutta jos äidilläni on pullaa leivottuna maitoon ja voihin, niin syön kyllä enkä kieltäydy siksi että niissä on eläinperäisiä tuotteita. Oma oloni on paljon parempi kun en käytä lehmänmaitotuotteita, vaikka minulla ei ole mitään laktoosiongelmia. Samaa on sanonut poikani, joka ennen söi 3-4 purkkia rahkaa päivässä, että sai proteiinia treeniin. Näyttelijä Eero Ritala on kertonut, että hänellä paino putosi 15 kiloa kun hän muutti ruokavalion vegaaniseksi. Itselläni paino on tippunut n. 20 kg muuttamalla ruokavalio pääosin vegaaniseksi.

Itselleni iso pysäytys oli myös sen tajuaminen että lehmillä teetetään vasikoita vuosittain, että lehmien maidontuotanto pysyy hyvänä. Kun vasikka on syntynyt se viedään heti pois emon luota, että vasikalle kuuluva maito saadaan ihmisten maitotuotteisiin. Sonnivasikat viedään heti syntymän jälkeen omiin sonnikasvattamoihin, joissa ne teurastetaan noin 1,5 vuoden iässä ja hiehot keinosiemennetään ensimmäisen kerran noin 1,5 vuotiaana, jonka jälkeen 2-3 kertaa ennen teurastusta 4-5-vuotiaana. Normaalisti lehmän ikä olisi 20 vuotta. https://oikeuttaelaimille.fi/tuotantoelaimet/nauta-tuotantoelaimena . Tätä asiaa miettiessäni minulle ei maistu lehmänmaito ja ihmettelen suuresti sitä, että miten me ihmiset ajattelemme että tuotantoeläimet eivät tunne äidinrakkautta ja poikaset tarvetta olla emon lähellä, kuten ne luonnossa olisivat ja myös me ihmisetkin haluamme olla ja antaa rakkautta. Koirien ja kissojen kohdalla kuitenkin huomioimme tämän ja niiden pentuja ei eroteta emosta kuin n. 2 kk vanhana. Tämä siksi, koska ne ovat meidän lemmikkejä, ei tuotantoeläimiä ja me ihmiset emme juo kissan tai koiran maitoa.

Eläin ei ole kone vaan tunteva eläin ja meidän tulisi kohdella niitä antaen eläimille mahdollisuuden elää lajityypillisesti ja mahdollisimman pitkään. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/satoja-pikku-kileja-tapetaan-juuston-vuoksi-liha-ei-mene-kaupaksi/5177710?fbclid=IwAR0Uq2V3a5qKRap-70lThpE29a2qOQLZi6suo4cDtF92a_ytX92r9bBBEOc#gs.68ujmz      https://yle.fi/uutiset/3-8061903

Vegaaniruokavalioiden lisääntyminen näkyy siinä, että monet eläinperäisiä tuotteita tuottavat yhtiöt tuovat markkinoille koko ajan enemmän kasviperäisiä tuotteita. Valion valmistamat toukokuussa markkinoille tulevat Valio Oddlygood® Veggie -tuotteet ovat kasviperäinen vaihtoehto juustoille.

– Kasviperäinen vaihtoehto juustolle houkuttelee sekä vaihtelunhaluisia että maidotonta ruokavaliota noudattavia ihmisiä. Kun lähdimme kehittämään tuotetta, meille korostui nopeasti, kuinka tärkeitä maku ja käyttöominaisuudet ovat kasviperäisissä juuston tavoin käytettävissä tuotteissa. Kuluttajatestien mukaan uutuuksissa on saavutettu hyvä maku ja poikkeuksellisen pehmeä suutuntuma. Raaste toimii erittäin hyvin myös ruoanvalmistuksessa, liiketoimintapäällikkö Anne Arponen iloitsee.

Viipaleissa maistuu kaksi makua: Valio Oddlygood® Veggie slices gouda flavoured lainaa goudajuustojen makumaailmaa. Valio Oddlygood® Veggie slices smoked on miedosti savunmakuinen, aidolla leppäsavulla savustettu variantti. Viipaleet ovat parhaimmillaan leivän päällä ja toastien tai burgereiden välissä.
Valio Oddlygood® Veggie grated on juuston tavoin käytettävä raaste. Sitä voidaan käyttää ruoissa, joissa perinteisesti käytettäisiin juustoraastetta. Raaste sulaa tasaisesti kastikkeisiin ja keittoihin ja tuo mehevyyttä ruokiin. Se sopii erityisen hyvin esimerkiksi pizzan päälle.

Monelle vegaanille tuo pään vaivaa sen miettiminen että ostaako Valion kasviperäisiä juustoja, koska Valio tuottaa pääosin eläinperäisiä tuotteita vai ostaako jonkun toisen firman joka tuottaa vain kasviperäisiä. Itse olen ajatellut niin että maailma ja brändit muuttuvat kuten minäkin ja on aivan loistavaa että näitä kasviperäisiä tuotteita tulee enemmän markkinoille myös aiemmin pelkästään eläintuotantotuotteita tuottaneilta yhtiöiltä. Ja toivottavasti uusi eduskuntamme saa myös aikaan sen, että verotuksen, yritystukien tms. kautta nämä kasviperäiset tuotteet ovat jatkossa edullisempia kuin eläinperäiset tuotteet. Kasvisruokavalion lisääntymisen ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisen takia. Lapsiemme ja lapsenlapsiemme tulevaisuuden takia monimuotoisessa luonnossa eläen.

Moni noudattaa vegaanista elämäntapaa muuten, mutta syö ainoastaan villinä kasvanutta kalaa tai metsästettyä lihaa. itse jätän metsästetyn lihan syömättä samalla tavoin kuin jätä tehotuotetun. En ymmärrä sitä että ihmiset koirineen, jotka juoksevat vapaana metsässä, menevät eläinten reviirille. Kun sitten susi näkee koiran reviirillään ja hyökkää tämän päälle, on susi peto ja sille hankitaan kaatolupa. Susi on elänyt lajityypillisesti, sillä on ehkä pennutkin lähettyvillä ja koira on täysin vieras eläin sen reviirillä. Moni metsästäjä sanoo että luonnon eläin on saanut elää lajityypillisesti vapaana ja kuolee nopeasti, mutta oma pohdintani koirien jahtaamasta luonnon eläimestä ennen sen kuolemaa, ei ole yhtä onnellinen.

Minä en ollut osannut ajatella ennen Vegaanihaastetta sitä että viinit eivät olisi vegaanisia. Nehän on tehty rypäleistä ajattelin aina. Mutta viineissä eläinperäisiä aineita käytetään pääasiassa säätelemään viinin kirkkautta. Näitä eläinperäisiä aineita ovat esimerkiksi liivate, maitoproteiini ja munan valkuainen.

Aiemmin kasvisruoka saatiin ravintoissa maukkaaksi runsaalla voilla, juustolla ja kermalla. Nykyisin vegaaniruoat niin ravintoissa kuin kotona ovat huikean hyvän makuisia ilman suurta rasvamäärää. Voin asemasta leivontaan en halua käyttää myöskään margariinejä, koska haluan välttää lisäaineita ja mietin mikä olisi paras vaihtoehto. Olen siirtynyt leivonnassa ja ruoanlaitossa luomulaatuisten öljyjen, pääosin oliiviöljy ja kookosöljy käyttöön, ja hyvin ovat toimineet voin asemasta.

Erilaisia erityisruokavaliota on helppo muokata myös vegaaniseksi kuten esimerkiksi ketogeeninen https://www.ruohonjuuri.fi/ekotietoa/ketogeeninen-ruokavalio/ tai urheilijan ruokavalio http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/urheilijan-ruokavalio . Monet huippu-urheilijat, mm. entinen pituushyppääjä ja pikajuoksija Carl Lewis sekä nykyinen formulakuljettaja Lewis Hamilton, ovat vegaaneja.
Tästä linkistä löytyy hyviä vinkkejä vegaanisiin ruokatuotteisiin www.vegaanituotteet.net/

Palmuöljy
Sen lisäksi kuinka paljon eläinten laidunmaan ja niiden tarvitseman rehuntuotannon takia joudutaan kaatamaan sademetsiä, olen miettinyt myös palmuöljyviljelmien aiheuttamia haittoja sademetsille, niiden eläimistölle sekä maailman hiilinieluille. Tässä Kamomillan Konditoria-blogissa on huikean hyvä lista palmuöljyttömistä vegaanisista vaihtoehdoista leivontaan https://www.kamomillankonditoria.com/2019/04/palmuoljy.html?fbclid=IwAR2R5VtfEo-ywJK6TBu-1b51GoFZRaNJEF-pAtOnAyvoFWEe5DbvKY70ueA

Lemmikit
Kun viime vuonna julkaistiin IPCC:n raportti ilmaston lämpenemistä ja siihen vaikuttavista tekijöistä mm. lihantuotannosta, mietin itse kun koirilleni laitoin liharuokaa kuppiin, että tämä on hassua kun ihmisille puhutaan lihan syönnin vähentämisestä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, mutta lemmikkien määrä lisääntyy koko ajan. Suomessa on tällä hetkellä noin 700.000 koiraa ja kissoja lukematon määrä. Kissat ja koirat ovat lihansyöjiä, joiden elimistö ei kestä vegaanista ruokavaliota.

Kulkukoiria on maailmassa arvioituna noin 200 – 600 miljoonaa yksilöä, kissat ja muut hylätyt lemmikit kuten käärmeet tähän päälle. https://www.epressi.com/tiedotteet/talous/kulkukoiria-on-jo-yhta-paljon-kuin-brasilialaisia-nain-voit-ojentaa-auttavan-tassun-kodittomille-koirille.html Ja ne kaikki ovat lihansyöjiä. Koska lemmikkieläin kauppa on hyvä bisnes, jonka näkee mm. koirien surullisesta pentutehtailusta, tulee lihaa syövien lemmikkien määrä vain lisääntymään jatkossa, mikäli siihen ei puututa maailmanlaajuisella lainsäädännöllä. Toki vegaaneilla kuten muillakin ihmisillä tulee olla oikeus lemmikkiin, mutta pohdin sitä mielessäni, onko jatkossa rajoitettava jotenkin määriä/omistaja ja estettävä hylkäämiset kaduille kun hankitaan uusi pentu tms. lainsäädäntöä ympäri maailman. En tiedä, enkä onneksi ole lainsäätäjä tässä asiassa.

Turhuuksien turhuudet
Eläinperäisiä tuotteita ravinnossa ei ole ainoastaan liha- ja maitotuotteet ravinnossa, vaan paljon myös sellaista jota minä etkä varmaan Sinäkään ole koskaan ajatellut, mm. makeisissa käytetty liivate (eläinten luista, nahkasta ja jänteistä tehty), E120 eli punainen väriaine joka on peräisin kokkiniilikirvoista tai E904 joka on intialaisen kilpikuoriaisen eritettä ja sitä käytetään makeisissa ja lääkkeissä pintakäsittelyaineena. www.vegaanituotteet.net/category/valmistusaineet/ . Kaupoissa on irtomakeisissa melko huonosti merkitty vegaaniset vaihtoehdot, mutta Vegaanituote-sivustolta löytyy niistäkin hyvät listat. http://www.vegaanituotteet.net/herkut/karkit/

Minä olen miettinyt myös sitä, en kylläkään ole kysynyt keneltäkään vegaanilta, että mikä on vegaanien suhtautuminen sirkuksiin, eläintarhoihin, Aasian tiikeripuistoihin tai norsuratsastuksiin. Eläinten oikeuksien kannalta nuo kaikki ovat huonoja vaihtoehtoja ja siksi uskoisin että ne eivät ole vegaanien vierailulistoilla. Kuten ei minunkaan. https://www.rantapallo.fi/matkailu/suomalaisbloggaaja-vieraili-kammottavassa-elaintarhassa-katso-hirvittavat-kuvat/

Kun meidän aikuisten tehtävä on opettaa lapsillemme eläintenoikeuksia ja luonnon kunnioittamista, on käsittämätöntä minusta että nyt on tullut markkinoille Aqua Dragons-tuotteita joissa lapset voivat leluakvaarioissa kasvattaa eläviä äyriäisiä. Eläin ei ole koskaan lelu. Ei edes äyriäinen. Onneksi Ruokavirasto puuttui tähän viime viikolla, mutta ihmettelen kyllä näitä myyvien liikkeiden mm. Prisma, Tokmanni sisäänostajien ajatusmaailmaa kun ovat näitä tukusta ostaneet lasten leluhyllyihin. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006084496.html?utm_medium=social&utm_content=android.is.fi&utm_source=facebook.com&utm_campaign=fb-share&fbclid=IwAR3Ju7Q3daNotdzeAqTh5wMHMK_Src7MvS-JUzFETqw0MuIp_JfEFnp1VUk

Kiitos että Sinä jaksoit lukea tämän pohdintani ja kaikki siihen liittyvät linkit. Halusin laittaa alkuperäiset linkit enkä kopioida niistä muutamia lauseita lähdeviitteillä.

Toivottavasti tämä toi Sinullekin uusia ajatuksia ja tulevaisuudessa uusia valintoja.

Onnellisia hetkiä ja kaikkea hyvää Sinulle keväisessä lintulauluisessa maailmassa

https://www.apu.fi/artikkelit/raju-tutkimustulos-elainperaisista-tuotteista-niiden-valttaminen-on-paras-tai-jopa-ainoa-tapa-pelastaa-maapallo

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.