VALIKKO
3.1.2019 12:15

Vastuullisempi 2019: Älä osta uutta materiaa -tammikuu

Kuvista kiitos Emilialle

Hyvää uutta vuotta vielä! Blogit ja somet täyttyvät tällä hetkellä tavoitteista uudelle vuodelle ja itsekin pohdin niitä kovasti. Mulla ei silti taida nyt olla mitään sen kummempia tavoitteita, kuin edelleen tehdä töitä ja matkustella. Se kombo on sellainen, mitä rakastan ja siksi haluan jatkaa samaa rataa. Tarkoitus on toki tähdätä korkeammalle urasuunnitelmien kanssa ja tietysti myös valmistua, mutta siinäpä se.

 

Suurempien tavoitteiden sijaan kehittelin itselleni pienempiä tavoitteita, otsikossakin näkyvän aiheen ympärille. Mä haluan, että mun vuosi 2019 on vastuullisempi. Tiedän, etten voi tehdä mitään täyskäännöksiä heti, mutta pyrinkin parempaan pienin askelin. Sitä kautta keksin idean, että tänä vuonna voisin kehitellä joka kuukaudelle jonkin haasteen, joka tekee vuodesta kestävämmän. Mulla ei ole vielä valmiina kuin pari haastetta, joten tulen varmasti tarvitsemaan teidän apua tässä.

 

Tammikuun tavoite

Tammikuun haasteeksi ja tavoitteeksi valitsin älä osta uutta materiaa. Loppuvuodesta julkaistiin vuoden 2018 turhake, ja se oli pikamuoti. Mä myös päädyin ostamaan melko paljon pikamuotia loppuvuoden viimeisinä päivinä, ja näiden yhdistelmä vähän pysäytti mut. Joo, mulla on ollut takkien uusimisprojekti käynnissä ja tarvitsin nilkat suojaavat mustat talvikengät hajonneiden nilkkureiden tilalle.

 

Mutta pitikö ne ostaa pikamuodin piiristä? Taisin alitajuntaisesti perustella tätä itselleni sillä, että se tuli halvemmaksi (no totta kai) ja että saatavuus oli niin paljon helpompi. Eipä olleet kovin kummoisia perusteita ja nyt haluan paikata tätä. Haluan olla kuukauden ostamatta mitään uutta, jotta saisin itseni pohtimaan materian ostamista. Mitä oikeasti tarvitsen juuri nyt, vai voisinko säästää laadukkaampaan vielä hetken.

Tämä samalla myös pakottaa mut käyttämään jo omistamiani juttuja, koska pikamuodinkin voi aina käyttää loppuun. Silloin se mun mielestä menettää merkitystään pikamuotina, vaikkei olekaan eettistä ja kestävää valmistustapojensa vuoksi.

 

Entä seuraavat kuukaudet?

Tammikuussa saan tietysti ostaa päivittäistavaroita. Kosmetiikkaa pyrin myös välttämään ja aion ostaa uusia vain loppuneiden tilalle. Sitäkään ei tosin taida tarvita tehdä, kuin pohjasta jo paistavan puuterin sekä kuivuneen ripsivärin kohdalla. Jos tulee tilanne, että tarvitsen jonkin uuden vaatteen, laukun tai kengät, ne on tammikuussa ostettava käytettynä. Toivon ja luulen silti, ettei tällaiseen edes ole tarvetta tässä kuussa.

 

Jollekin kuukaudelle haluan kyllä vielä haasteeksi älä osta mitään, ei edes käytettyjä tuotteita. Se olisi ehkä hyvä joskus kesällä, kun yleensä silloin esimerkiksi houkutus uusiin vaatteisiin on suurin. Kuitenkin, heittäkääpä mulle ehdotuksia mikä voisi olla helmikuun haaste!

 

Mitä luulet kuinka Älä osta mitään uutta materiaa -tammikuu tulee sujumaan?

 


×××
Muista seurata mua myös Instagramissa @ellileppiniemi !

 
 
 
 
 
 


LUE MYÖS NÄMÄ

Kommentit

 • Taru

  Hei oispa ihan superkiva toteuttaa tämmönen haaste joku kuukausi! 🙂

  Muutama hankala ehdotus haastekuukaudeksi, en keksiny helpompia 😀 :
  Muoviton kuukausi (tai ainakin muovi ihan minimiin)
  Vegaanihaaste
  Autoton kuukausi (pelkät julkiset tai kimppakyydit käyttöön)

   0
 • Krissu H

  Kokeile muovitonta maaliskuuta, sillä se on ihan valtakunnallinen kampanja! 🙂 Helmikuussa voisit vaikka jättää kertakäyttötuotteet välistä kuten tuon kuvien take away -kupin. 😀 Zero waste voi olla todella esteettistä, joten jätteiden vähentämisen ei tarvitse olla mitään ankeaa ituhippeilyä. 🙂

   0
 • Kata

  Oikein hauska idea tehdä vuoden aikana kaikkia tällaisia pieniä vastuullisia haasteita itselleen! 🙂 Täälläkään ei sen kummempia lupauksia ja tavoitteita vuodelle tehdä. Vähän samalla linjalla mennään kun siellä, eli tietysti teen töitä, mutten niitäkään sen enempää kuin ennen ja reissuan minkä voin.

  Ostolakkoa sitten? No en koe enää, että sille olisi tarvetta. Oon nykyään niin vähäshoppaileva ihminen, okei joskus kyllä sitä välillä tulee osteltua enemmän ja välillä vähemmän, muttei läheskään niin holtittomasti kuin ennen. Ostan toki myös vielä pikamuotia, sitä turhaketta, mutta se ei ole mulle turhaa kun niitä pidän kuitenkin päällä, kun ostan vain sellaisia joita oikeasti käytän 8)

  Toivottavasti siellä sujuu tämä tavoite hyvin, pidän peukkuja sulle että se onnistuu! Ideoita haasteeseen ei oo kyllä mulla, ainakaan vielä! 😉

   0
 • Nimetön Jenny

  Voisit kokeilla jonakin kuukautena esim. kasvisruuan suosimista tai että ostaisit mahd. vähän pakattuja tuotteita ja et vaikka ollenkaan take away -kuppeja. Mielenkiinnolla jään seurailemaan sun projektia!!

   0
 • Sini

  Tosi hyvä tavoite tammikuulle ja säästyy myös rahaa samalla! Itsekin olen ajatellut yrittää hieman ekologisempaa elämää tänä vuonna. Helmikuussa voisit vaikka oman intosi mukaan vaihtaa tavallisia tavaroita ympäristöystävällisempiin, esimerkiksi muovisen tiskiharjan puiseen, kuten myös hammasharjankin. Yksikin ympäristöystävällisempi tuote on jo hyvä alku!

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.