VALIKKO
22.11.2018 17:59

Hyvä paha Black Friday: Pitäisikö protestoida vai shoppailla?

Black Friday on taas huomenna täällä! Black Fridayhan on joka vuosi jenkkien kiitospäivän jälkeinen perjantai ja siitä on tavallisesti alkanut jenkkien joulushoppailu. Päivän idea on valtavat alennukset sekä yöshoppailu. Melkoinen kulutusjuhla siis!

 

Ylikulutus vastaan Black Friday

Pikkuhiljaa tämä Black Friday -ilmiö on rantautunut myös Eurooppaan ja Suomeen. Muistan mustan perjantain olleen Suomessa ensimmäistä kertaa ”kunnolla” kaksi vuotta sitten, jolloin oikeasti alennuksia alkoi näkyä lähes jokaisessa kaupassa. Vielä ne alet olivat tosi pieniä verrattuna esimerkiksi jenkkeihin, mutta alku sekin. Vuosi vuodelta alennukset tuntuvat suurentuvan ja Black Friday saa joka vuosi isomman merkityksen.

Kuluttaminen on ollut puheenaiheena tapetilla jo melko kauan, ja siitä tuntuu tulevan isompi puheenaihe joka vuosi. Maailman ylikulutuspäivä tulee vuosi vuodelta vastaan vain aikaisemmin, ja vaikka ylikulutuspäivä ja Black Friday ovat päivämääriltään valitettavan kaukana toisistaan, ne silti riitelevät keskenään todella pahasti. Ymmärrettäväähän se on, kun maapallon varat on käytetty jo aikoja sitten, miksi vielä kannustaa ihmisiä kuluttamaan?

 

Oma kulutuskäyttäytymiseni

Mä itse olen tässä loppusyksystä pohtinut todella paljon materian määrää. Mulla onkin ollut käynnissä pieni materianpoistoprojekti, ja esimerkiksi myytävien ja lahjoitettavien vaatteiden määrä on räjähtänyt käsiin. Haluan yhä vähemmän tavaraa kotiini ja olen todennutkin, että liika materia ahdistaa mua nykyään tosi paljon. Se onkin ehkä vaikuttanut siihen, etten mä ole shoppaillut pitkään aikaan eikä edes tee mieli.

Toki mä olen ostanut paljon kaikenlaista viime aikoina. Lähes kaiken olen vain ostanut käytettynä ja ihan uudet kaupasta hankitut jutut vain tarpeeseen. Ja samalla, kun olen esimerkiksi ostanut uuden käytetyn takin, valitsin kaapista kaksi pois lähtevää takkia.

 

Näiden pohdintojen myötä aloin pohtimaan Black Fridayta ja muistin mun viime vuotiset fiilikset. Viime vuonna mä olin mustasta perjantaista todella innoissani, koska Englannissa alet ja valikoimat olivat niin paljon paremmat. Tuhlasinkin tuolloin tosi paljon ja mukaan lähti iso läjä kaikkea ihanaa. Silti, nekin kaikki olivat harkittuja ostoksia, syksyn mittaan bongailtuja tuotteita, joista jäin haaveilemaan ja joiden kohdalla halusin odottaa alennuksia.

 

”Minä protestoin enkä ainakaan osta mitään”

Viime vuonna muistan, kuinka isossa roolissa Black Fridayna oli myös sen paheksuminen. Luin tuolloin monesta blogista, kuinka Black Fridayn kaltainen kulutusjuhla on ihan älytön ja shoppailu on typerää (ok, vähän kärjistin). Monessa blogissa ja monessa somekanavassa painotettiin, kuinka minä en ainakaan aio ostaa yhtään mitään, ihan vaan protestina. Ja mä muistan tuolloin jopa vähän pelänneeni ostoksieni esittelyä, ja pohdin että pidetäänkö mua nyt ihan vastuuntunnottomana bimbona, koska shoppailin mustana perjantaina. Samaa mä pelkään tänä vuonna, ja kauhulla odotan huomista somessa näkyvää saarnaa.

Siitä asti pohdin tätä tekstiä, jota nyt kirjoitan. Onko se väärin ostaa isompi määrä tavaraa yhtenä päivänä, jos silloin saa alennuksen? Ehkä, jos sokaistuu alennuksista ja tuhlaa rahaa ihan vaan tuhlaamisen ilosta. Ei todellakaan, jos alennuksista huolimatta ostokset ovat suunniteltuja, harkittuja ja tarpeellisia.

 

Näe isompi kuva ja ole fiksumpi shoppailija ympäri vuoden

Miksi siis heti automaattisesti lytätä Black Fridayn alennuksia hyödyntävät ja muutenkin koko päivä? Miksi musta perjantai on pahempi kuin muut alennukset? Toki BF:ssä alennukset kohdistuvat vain yhteen hulluun päivään, mutta silti, samaa hakevat välipäiväalet, uudenvuoden alet, kesäalet sun muut? Ei esimerkiksi Stokkan Hulluista Päivistä ole samanlaista rutinaa?

Ja hei, parhaassa tapauksessahan jengi pidättäytyy shoppailemasta ennen mustaa perjantaita, jotta voi spotata toivomansa tuotteet alennuksesta. Näin se on itseasiassa itsenikin kohdalla, ja mieluummin vietän ”en osta mitään” -päiviä useamman jopa kuukauden aikana ja sitten ostan tarpeelliset jutut alennuksen kera yhtenä päivänä, jos siihen on mahdollisuus.

 

Mä tosiaan ensin ajattelin, että tänä vuonna en osta mitään Black Fridayna, koska en tarvitse mitään. Tällä viikolla kuitenkin ajatukseni muuttuivat. Esimerkiksi mun lempparifarkut menivät pesussa pilalle, ja todellakin yritän bongata ne alennuksesta huomenna. Aion myös pitää silmällä kauan haaveiltua Aarikan tonttu-koristetta sekä lentotarjouksia. Muuta mä en taida tarvita ja hyvä niin.

Tällä tekstillä mä ehkä yritän sanoa, että ärsyttää yhden päivän syyllistäminen. Mun mielestä meidän ylikulutusongelma ei ole Black Fridayn syy, vaan pitäisi keskittyä isompaan kuvaan ja ihmisten ostokäyttäytymiseen laajemmalla aikavälillä. Toki Black Friday ehkä altistaa heräteostoksille, mutta se on jokaisen omalla vastuulla kuluttaako vain kuluttamisen ilosta vai tekeekö fiksuja ostoksia. Meidän pitäisi muutenkin oppia pohtimaan kuluttamistamme pitkällä tähtäimellä, ostaa enemmän käytettyä ja kierrättää omaa materiaamme. Sä voit olla fiksu kuluttaja hulluna shoppailupäivänäkin, ja silloin Balck Fridayn kaltainen alepäivä palvelee tarkoitustaan parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Black Friday – mitä mieltä sä olet ja mitä ajatuksia tämä herätti?

 


×××
Liity lukijaksi Bloglovinin tai Blogit.fi -sivun kautta!

 
 
 
 
 
 


LUE MYÖS NÄMÄ

Kommentit

  • Elli Leppiniemi

   Kuulostaa just siltä, mihin Black Friday kannattaakin hyödyntää! 🙂

    0
 • Sini

  Tosi hyviä pointteja! Itsellänikin on tapana ostaa kerralla useampia tarpeellisia juttuja esimerkiksi alennuksista. Vuoden aikana tuleekin siis hyvin monta ”en osta mitään” -päivää.

   0
  • Elli Leppiniemi

   Jep, mäkin yleensäkin keskitän kaikki ostokset alennuksiin ihan ympäri vuoden 😀 Mitä enemmän ”en osta mitään” -päiviä vuodessa, sen parempi ♡

    0
 • Anna-Maria Mäkelä

  Vau mitä kuvia! Tosi hyvää pohdintaa. Minusta omia kulutustottumuksia pitäisi tarkastella kokonaisuutena, ei yhden päivän pohjalta. Kaikki lähtee itsestä ja omista arvoista, syyllistämällä ei pitkälle päästä. En varmaan osta mitään kun uskomatonta kyllä, unohdin että Black Friday on huomenna!

   0
  • Elli Leppiniemi

   Kiitos kovasti ♡ Nimenomaan, munkin mielestä se kokonaisuus on tärkeintä! Ja hei totta, syyllistäminen ei toimi vaan täytyisi oikeasti keskittyä siihen mitä haluaa tälle maapallolle. Hahah oikein, ei kannata ottaa turhaa stressiä yhdestä päivästä 😀 ♡

    0
 • Kata

  Hyvä teksti Elli, tosi toooosi kauniilla kuvilla varustettuna!! <3 Oot upea 8) Mä oon samaa mieltä kuin sä, mä itsekin nimittäin en oo ostellut niitä tarpeellisia juttuja vaan oon odotellut just tätä alennuspäivää – jonka oon muuten ensimmäistä kertaa vapaalla ja pääsenkin ihan kaupoille lähtemään 😀 Mä en tosiaan osta alennuksien ilosta ja lähde törsäämään, vaan tosiaan käyn katselemassa löytyykö niitä mitkä ovat mulla olleet mielessä pitkään ja mitkä ovat tarpeellisia 🙂

  Ehkä ostan uuden talvitakin, enkä muuten karsi vanhoja niin kuin viime vuonna tein (viime vuonna tosin ostin yhden uuden takin ja karsin 3 vaiko kenties 4 pois). Mä seuraan itse nyt todella paljon omaa kulutustani ja yritän tehdä parhaani että saisin kulutettua vähän ja ostelen paljon järkevämmin, mutta oon itse sitä mieltä ettei silti pidä vetää överiksi ja yli tätä juttua. Toki mä shoppailen ehkä jonkun silmän paljon, mutta verrattuna siihen miten ennen shoppailin, shoppailen nykyään ihan hemmetin vähän siihen verrattuna! Se on hyvä että itse tietää missä mennään 🙂

  Tästä aiheesta riittää ajatuksia, kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä jälleen! 8)

   0
  • Elli Leppiniemi

   Voi kiitos paljon Kata! ♡ No jep, mä ainakin tarjoushaukkailen ympäri vuoden niin miksi en sitten Black Fridaynakin jos tarpeellisia juttuja löytyy silloin. Puhut muuten ihan totta – munkin mielestä on tärkeintä pohtia omaa kulutustaan ja omistamaansa materiaa, mutta ei se silti sitä tarkoita että kaikesta pitäisi luopua. Sä kuulostat tosi fiksulta kuluttajalta ♡ Ihana myös kuulla jos herätti ajatuksia<3

    0
 • Tuija

  Vau, sie oot kyllä tosi kuvauksellinen! 🙂 Mie en Black Fridayna kuluta juuri enempää kun muutenkaan. Kai miulla on aika neutraali suhtautuminen. Tiesin, että tarviin uusia alusvaatteita, joten jätin niiden hankkimisen ihan tarkoituksella perjantaille. Vauvatarvikkeita ja joululahjajuttuja oon lisäksi katellut. Siihen se jääkin 🙂 Oon aika ylpeä itseasiassa, etten hullaannu yhtään enempää, nimimerkillä entinen himoshoppaaja 😀 Nykyään ostaa lähinnä tarpeeseen, ja hyvä niin.

   0
  • Elli Leppiniemi

   Voi kiitos kovasti ♡ Jep just noin, neutraali päivä sen pitäisikin olla ja siihen pitäisi suhtautua niin kuin muihinkin aleihin. Hahah, oot varmasti tehnyt hienon kehityksen omassa kulutuskäyttäytymisessä ja se on just se mitä pitäisikin tapahtua ♡

    0
 • Krissu H

  Hyvää pohdintaa! Minä ”vietin” viime perjantaina älä osta mitään -päivää, enkä ostanut yhtään mitään. Harmi, jos ihmiset kokevat kulutuskäyttäytymisestä puhumisen saarnaamisena. :c Syyllistäminen ei auta ketään, vaan meidän pitäisi tsempata toinen toisiamme kuluttamaan järkevämmin. 🙂 Tokihan jokainen lopulta itse päättää, mitä ostaa ja milloin, mutta kyllä luonnon tila on niin huono, että meidän jokaisen pitäisi pysähtyä miettimään omia vaikutuksiamme.

  Mietin tuota vaatteista luopumista ja eteenpäin laittamista, että kaappien siivoaminen sinällään ei ole ympäristöystävällistä, jos laittaa aina pois jotain, että voi ostaa uutta. Tekstiilijätettä syntyy maailmassa hirvittäviä määriä. Toki jos vaatteen saa myytyä tai lahjoitettua niin että sitä joku oikeasti käyttää, niin se on hyvä juttu. Mutta jos ei aina voisi luopua entisistä vaatteista, vaan ne pitäisi kuluttaa loppuun, tulisi varmasti mietittyä enemmän, mitä ylipäänsä hankkii. 🙂

  Kiva, että pohdiskelit tätä aihetta täällä blogissasi! 🙂 Itse mietin tätä teemaa todella paljon. Järkevän ja eettisen vaatekaapin muodostaminen on meneillään, vaikka se tuntuukin aika ikuisuusprojektilta. 😀

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.