VALIKKO
23.1.2018 19:01

Blogiyhteistyöt 1: Ei tää maailma ilmaiseksi pyöri

Tätä postaussarjaa oon suunnitellut jo syksystä lähtien, mutta nyt viime päivien kohu sai aikaan sen viimeisen potkun tämän toteuttamiselle. Tässä lyhyessä (todennäköisesti kolmen tai neljän osan) sarjassa siis keskityn blogiyhteistöihin ja niiden toteuttamiseen. Ensimmäisen aiheen piti olla vähän eri näkökulmasta, mutta ehkä tämä ajankohtaisempi aihe toimii parempana pohjustuksena.
Viittaan tässä nyt siis tubettaja Elle Darbyn ja hotelli The White Moose Cafen väliseen kohuun. Iltasanomien tiivistelmä löytyy tästä, mutta tosiaan kyseessä on tapaus, jossa Elle Darby oli lähettänyt The White Moose Cafelle sähköpostitse yhteistyöpyynnön, jossa hän ehdotti ilmaista majoittumista kyseisessä hotellissa näkyvyyttä vastaan. Vastineeksi The White Moose Cafe julkaisi Ellen sähköpostin nimen peittäen ja vastaten julkisesti melko kipakasti.

Ja tästä johtuen tubettaja on saanut melkoisen myrskyn ylleen. Toki mielipiteitä on puolesta ja vastaan, ja ihan yhtälailla kyseinen hotelli on saanut vähän vihaa niskaansa, mutta itse olen Ellen puolella. Kohun alkaessa olin tosin täysin neutraaleilla fiiliksillä, tuhahdin hiukan huvittuneesti hotellin varmasti osittain huumorilla kirjoitettuun vastaukseen enkä kyllä miettinyt mitään sen suurempaa tubettajan ehdotuksestakaan. Mutta sitten asiat riistäytyivät ihan käsistä, ja hotelli unohti fiksun käyttäytymisen aivan täysin. Nyt muutaman päivän ajan Elleä on lytätty hotellin toimesta useaan otteeseen ironisilla videoilla, kuvilla, memeillä ja jopa t-paitojen teettämisellä. Missä kohtaa menee oikeasti raja? Miten aikuinen ihminen voi käyttäytyä noin toisen kustannuksella?
Sen enempää tähän tapaukseen kantaa ottamatta, huomasin myös keskusteluja lukiessani sellaisen yleisen mielipiteen, että onpas tyhmä tyttö, miten kehtaa pyytää jotain ilmaiseksi ja että ei se maailma ilmaiseksi pyöri. No ei pyörikään, mutta miksi ihmiset jättävät tarkoituksella ymmärtämättä sen, että kyseinen tyttö tekee töitä sen ”ilmaisen” majoituksen vastineeksi. Videoiden tekeminen Youtubeen ja kuvien tuottaminen Instagramiin on hänen työtään ja se on todella yleistä että yrittäjät vaihtavat palveluita, ilman että raha siirtyy mihinkään. Mä tajuan, että tällaiset sosiaalisen median sisällöntuottamistyöt ovat varsin uusia ammatteja, eikä niitä siksi ehkä pidetä vielä oikeina töinä. Mutta eikö oikeaa työtä ole se, että saat palkkaa jostain mitä teet? Ja Elle elättää itsensä sisällöntuottamisella eli silloin se on hänen työnsä. Sisällöntuottaminen on käytännössä viihteen tuottamista, jolloin se voidaan periaatteessa rinnastaa muuhun viihdeteollisuuteen.

Ja kun se maailma ei pyöri ilmaiseksi, niin eipä yritysmaailmakaan pyöri ilman mainontaa eikä sitä mainontaa saa ilmaiseksi lähes koskaan. Tietysti kaikilla ei ole tarvetta markkinoinnille, kuten The White Moose Cafe myös totesi, mutta silti monella muulla on jotka haluavat kasvattaa yritystään. Miksi siis Ellen ja muiden sisällöntuottajien tulisi tarjota omia markkinointipalveluitaan ilmaiseksi, kun ei tää maailma pyöri jos kukaan ei maksa mistään? Ja some on nykypäivänä todella tehokas markkinointikanava, ja yrittäjälle jopa moninkertaisesti tehokkaampi kuin vaikkapa perinteinen katumainos.

Mä en myöskään näe siinä mitään väärää, että tubettaja tai bloggaaja lähestyy itse yritystä ja kysyy yhteistyötä. Niin ne muutkin yritykset joutuvat itse myymään tarjoamiaan palveluitaan, vaikka välillä asiakasta kiinnostaisikin oma-aloitteisesti sun yrityksen palvelut. Kun itse lähestyy yhteistyökumppania, ainakin varmistaa sen että yhteistyö sopii aiheeltaan täydellisesti omaan sisältöön ja että voi itse seistä täysin sen takana.

Yhteistöitä on ehkä hankala ymmärtää myös siksi, että suurin osa sisällöntuottajista sun muista tekee sitä kuitenkin vain harrastuksena. Mutta niin jotkut ihmiset kirjoittavat kirjoja ja novelleja harrastuksena, mutta silti kirjailija on ammatti ja osa elättää itsensä sillä. Suurin osa ihmisistä harrastaa urheiluakin, mutta silti osa saa siitä ihan käsittämättömän isoja palkkoja. Kyllä harrastuksestakin voi muotoutua ammatti enkä mä näe siinä mitään väärää. Ja kun on vedottu myös siihen, että somen päivittäminen on niin rentoa ja kivaa ettei se voi olla työtä, niin se on kuulkaas karu fakta että toiset vaan onnistuvat saamaan itselleen työn josta tykkäävät enemmän kuin toiset. Toinen nauttii siivoamisesta suunnattomasti ja on siksi töissä siivoojana, kun taas joku lakimies saattaa vihata omaa työtään ja sen pitäisi olla ihan okei.

Elleä myös kritisoitiin siitä, että eihän sillä ole seuraajia nimeksikään niin miksi kehtaa kysyä yhteistyötä. Mutta kun ei se, että kykenet luomaan harrastuksestasi bisneksen, ole siitä kiinni oletko maailman tunneitun tubettaja tai bloggaaja. Ei ole olemassa mitään seuraajamäärien rajaa, mikä pitää ensin ylittää jotta voi alkaa tienaamaan eikä sulla välttämättä tarvitse olla enemmän seuraajia kuin yhteistyöyrityksellä.

Itse kirjoitan blogia ihan vaan harrastuksena niin kuin moni muukin. Silti käytän tähän viikosta ja kuukaudesta niin paljon tunteja, että tää voisi hyvin olla mun osa-aikainen työ. Tienaan vain satunnaisesti pieniä summia yhteistöilläni ja toisinaan saan palkan tuotteen muodossa, eikä se haittaa mua koska blogin pääidea ei ole se tienaaminen. Kuitenkin, mä en ole kirjoitellut vielä edes vuotta, mutta silti mun tyypillisen yhteistyöpostauksen arvo saattaa olla jopa hieman yli 200 euroa Social Bluebookin mukaan, joten siihen ei todellakaan tarvita miljoonia seuraajia. Ja mun seuraajamäärät on tosiaan kaukana esimerkiksi Ellen seuraajista, joten voin vaan kuvitella millaisia summia hän voi omista palveluistaan pyytää.

Mä en siis ymmärrä, miksi tästä tapauksesta nousi niin iso kohu varsinkin Elleä kohtaan. Itse en ollut edes kuullut tästä tytöstä aiemmin, mutta silti kun hotelli lähti perseilemään käytöksellään täysin, mun kaikki sympatiat on Ellen puolella. Hotelli olisi hyvin voinut kieltäytyä yhteistyöehdotuksesta ja asia olisi ollut sillä selvä, sillä ei nämä mun tai kenenkään muunkaan sympatiat sitä tarkoita, että kaikki ehdotetut yhteistyöt pitäisi ottaa vastaan. Ei todellakaan, vaan nimenomaan poimia joukosta ne itselle sopivimmat, jotta kaikki osapuolet hyötyisivät mahdollisimman paljon. 

Ja mä en myöskään tajua, miksi sosiaalista mediaa ei oteta tosissaan työnä, jos joku on oman somensa sellaiseksi onnistunut kasvattamaan. Työskentelisitkö sä monta tuntia päivässä ilman palkkaa?

×××
Voit seurata mua myös Instagramissa @ellileppiniemi 🙂

Kommentit

 • Maria

  Hyvä teksti! En myöskään ymmärrä tuota lyttäysasennetta ihmisten keskuudessa kyseistä bloggaajaa kohtaan, vaikka toisaalta hotelli on tässä käyttänyt tilanteen aika hyvin hyödyksi omalla toiminnallaan. Jos he olisivat vain antaneet huoneen ilmaiseksi, jokunen ihminen olisi kuullut heistä, mutta tämä "kampanja" on tuonut heille järjettömän näkyvyyden. Toki osa julkisuudesta hotelliakin kohtaa on ollut negatiivista ja heidän toimintansa sinänsä kyseenalaista, mutta kuitenkin.

  No oli miten oli, ei ketään toki pitäisi nolata, mutta samaan aikaan onhan kyseinen bloggaajakin sinänsä käyttänyt tilanteen hyödykseen tarttumalla vahvasti tähän keissiin ja saanut ilmeisesti jopa kymmeniä tuhansia uusia seuraajia.

  Niinpä siis loppujen lopuksi, somessa lähes kaikki julkisuus on hyväksi ja yleensä tän tyyppisistä keissesitä hyötyvät lopulta molemmat osapuolet! Tulipa pitkä pohdinta, mutta kaikkineen kiinnostavia tällaiset somegatet 🙂

   0
 • Kata

  Mä oon myös Ellen puolella. Tuo meni kyllä oikeesti todella överiksi. Tuo hotelli ei vissiin tajua sitä yhteistyöideaa mitä yrittäjien ja bloggaajien välillä on:D Rohkeasti vaan aina kysymään, hyvä kuitenkin tietää että sekaan mahtuu heitäkin, jotka eivät ymmärrä somettamisen olevan työ joillekin.

   0
 • Nea

  Hyvä kirjoitus, oon täysin sun kanssa samaa mieltä!

   0
 • Taru

  Niin asiaa tää postaus! Tuo hotellin käytös menee ihan överiksi ja yli, en vaan voi tajuta että miksi! 😮

   0
 • Sini

  Oon ihan samoilla linjoilla sun kanssa! Musta tuntuu niin pahalta Ellen puolesta, koska hän on asiallisesti yrittänyt pyytää hotellia tekemään yhteistyötä ja sitten hänet lytättiinkin tuolla tavalla. Työtäänhän hän vain yrittää tehdä!

   0
 • Paula

  Tää oli kyl tosi hyvä ja ajan kohtanen postaus. Mulla palaa aina pinna kun joku tokasee "mee oikeisiin töihin" bloggaajalle. Näistä ihmisistä tulee tosin aina sellanen fiilis että ne on pikkusen kateellisia. Bloggaajan työ ei oo helppoa sillä pitää keksiä sisältöä ja kiinnostavia aiheita, mutta bloggaajan ei oo pakko nousta viideltä aamulla, mentävä toimistoon tai kestettävä jotain työkaveria joka valittaa siitä kun joku on jälleen syönyt hänen jugurttinsa.
  Odotan innolla jatkoa tälle postaussarjalle 🙂

   0
 • Satu

  Moikka, mahtava ja kattava postaus! Olen vähän aikaa harjoitellut blogin pitoa ja koulu on ollut kovaa. Omat pilvilinnat ovat kovaa kyytiä romahtaneet. Olen tajunnut, kuinka paljon tämä vaatii työtä ja osaamista. Samalla olen saanut kasa päin vähätteleviä kommentteja, että miks teet tota? Musta ihmisten olisi korkea aika oppia, että tämä sisällöntuottaminen someen on työtä siinä missä muutkin. Se voi olla harrastus, mutta joillekin se on työtä, josta saadaan rahaa.

  Toi aikuisten ihmisten toimesta tapahtuva kiusaaminen, on aivan käsittämätöntä. Oon pohtinut voisko se olla kateutta, kun toinen uskaltaa toteuttaa unelmaansa ja tavoitella yhteistyötä sekä niitä lukijoita. Eihän se oma kanava kasva, jos ei ole valmis tekemään töitä ja etsimään yhteistyökumppaneita. Peukku ylös Ellenille ja peukku alas näille haukkujille ja paidan tekijöille, voi olla että tämän mainoskampanjan jälkeen huoneet pysyy vähän aikaa tyhjänä.

   0
 • ChandelierHome

  Mukaansa tempaava postaus jossa sympatiani saa monien muiden tavoin tämä Ellen. Kiitoksia tästä kirjoituksesta.

  Ajatukseni kuitenkin eroavat näiden yhteistyöpostauksien suhteen hieman. Itse koen, että ammattikseen blogia pitäneiden yhteistyöt kuuluvat luontevana osana myös blogityöhön. Myös niiden jotka tähtäävät ammttibloggaajiksi. Mutta rehellisesti sanottuna itseäni ainakin ärsyttää jotkut blogiyhteistyöt joissa postauksien määrä on satunnaista bloggaajalla ja yhteistyöstä saatu tuote on itselleen oikeutettu sillä koska sitä koskevan postauksen tekoon on tehty niin paljon töitä. Ehkä ajatusmaailmani vielä muuttuu joskus,mutta ainakin vielä en tunne itselleni omaksi ollenkaan kaupallisuutta blogissani sen takia koska se on minulle vain harrastus johon haluan panostaa. Koska monestihan meidän kaikkien erilaiset harrastukset vievät sitä aikaa meiltä ja sehän me tehdään ihan vapaaehtoisesti, joten en itse siitä tarvitse mitään korvausta. Olen huono pukemaan sanoiksi ajatuksiani tämän aiheen suhteen, mutta kateellinen en muille ole, vaan ymmärrän hyvin niitä jotka haluavat edetä blogissaan ja tehdä myös näitä yhteistöitä, mutta ymmärrän myös niitä jotka ihmettelevät vetoamista työntekoon ja ajankäyttöön kun kaikki on kuitenkin vapaaehtoista. 🙂 mukavaa viikonjatkoa sinulle!

   0
 • ELLI

  Näinpä juuri! Ja jos ei yhteistyötä halua, luulisi riittävän että vastaa "kiitos mutta ei kiitos", mutta eipä näköjään. Jep, ja toi on tosi ikävää huomata asian olevan näin joidenkin puolesta :/

   0
 • Sofia

  Mä luin tuota Iltasanomien juttua ihan suu auki. En ymmärrä miten kauheaa tuon hotellin henkilökunnan käyttäytyminen oikein on.

  Oon ihan samoilla linjoilla sun kanssa noiden yhteistyöpostausten suhteen. Oon itekin monta kertaa harkinnut ottavani johonkin yritykseen yhteyttä yhteistyön merkeissä, mutta vielä en oo "uskaltanut" 😀 Musta tuntuu että ei bloggaavat ihmiset ei ymmärrä sitä, miten paljon bloggaajat käyttää omaa aikaansa sisällön tuottamiseen. Kaikissa kuvien ottamisessa ja muokkaamisessa + postauksen kirjoittamisessa menee yllättävän paljon aikaa, varsinkin jos ne suunnittelee oikein tarkasti etukäteen. Pystyn kyllä tosiaan samaistumaan tähän sun tekstiin ihan täydellisesti ja tykkäsin tästä postauksesta tosi paljon! ♥

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.