VALIKKO
19.5.2018 10:07

Irti oleva koira on vaaraksi itselleen sekä muille

Taas pitkästä aikaa piti törmätä tällaiseen ikävään uutiseen. Mun piti kirjoittaa tästä aiheesta jo viime kesänä, kun aihe oli itsellä mielessä lähes päivittäin. Nyt kuitenkin tämän nouseminen uutisotsikoihin sai mut jälleen näppäimistön äärelle.

Uutisessa kerrotaan, kuinka Helsingin Hernesaaren rannassa olevan ravintolan työntekijällä oli ollut oma koira mukanaan. Koira oli ollut vapaana, ja käynyt kiinnikytketyn koiran kimppuun vakavimmalla mahdollisella seurauksella. Pienemmän koiran omistaja oli joutunut seuraamaan vierestä, kuinka oma rakas koira vaipui ikiuneen niin raa’alla ja julmalla tavalla. Tällaiset kokemukset saavat minulle aina kylmiä väreitä ja kyyneleetkään eivät ole kaukana.

 

Mulla nimittäin itselläni on myös pieni koira, joten ehkä osaan samaistua tilanteeseen siksi tosi hyvin. Mishan päälle on myös käynyt koira, ja siksi tilanne koskettaa niin paljon. Meillä onneksi oli hyvä tuuri, että tämä välikohtaus sattui pari vuotta sitten talvella kovilla pakkasilla, jolloin Mishalla oli paksu talvihaalari päällä eikä mitään pahempaa sattunut.

Tätä kuitenkin pelästyttiin älyttömän paljon ja sen seurauksena Misha pelkää itseään isompia mustia koiria. Ohittamiskoulutus lähti täysin alusta, ja koska taustalla on trauma, ei olla saatu sitä vieläkään kuntoon. Välillä onnistutaan ohittamaan lenkillä toinen koira nätisti, mutta sitten taas tapahtuu jotain, mikä vetää koko maton alta. Nimittäin irti oleva koira.

 

Meidän talon ympäristössä monet pitävät koiraa irti, varsinkin kesäisin. Ja viime kesänä meille sattui ihan liian usein niitä kohtaamisia, että Misha olikin nenä vastakkain vieraan koiran kanssa, kun ei oltu huomattu irti olevaa koiraa. Näistä mistään kerroista ei onneksi sattunut mitään, koska koirat olivat kilttejä. Se vaan, ettei omalle koiralle voi sanoa että hei, ei tossa mitään, sehän olikin vain kiltti koira. Ei se ymmärrä, ja se trauma parin vuoden takaa nousee näistä kerroista aina pinnalle vaikka sitä kuinka yritettäisiin poistaa.

Näistä kohtaamisista johtuen myös mä itse pelkään enemmän. Mä tiedostan, että koirani on vain 2,5 kiloa painava chihuahua ja tiedän, ettei sillä olisi mitään mahdollisuuksia selvitä toisen koiran hyökkäämisestä. Vain puolet isommankin koiran puraisu niskaan tappaa tuon meidän rääpäleen heti. Tästä syystä ja viime kesän kohtaamisista johtuen mä olen aina äärimmäisen valppaana ulkoillessa, koska mä tosissani pelkään että koska tällaiset uutiset sattuu meidän kohdalle. Ja vaikka se lähestyvä koira olisikin kiltti ja haluaisi vain leikkiä, myös ison koiran leikkimielinen puraisu voi tehdä peruuttamattoman vahingon.

 

Siksi mä yritänkin aina vedota ihmisiin, että älkää oikeasti pitäkö niitä koirianne vapaana. Taajamassa koiran pitäisi lainkin mukaan olla kytkettynä, ja se koiran pitäminen irti vilkkaan tien, todella aktiivisen parkkipaikan sekä liikenneympyrän läheisyydessä on myös irti pidetylle koiralle valtava vaara. Meillä nimittäin on just tuollainen ympäristö, mutta silti siellä on todella paljon irti olevia koiria, jopa siinä parkkipaikalla. Älytöntä.

Jos haluat antaa koirasi juosta vapaana, vie se koirapuistoon, muulle aidatulle alueelle tai turvalliseen metsään. Esimerkiksi tuolla meidänkin lähistöllä on koirapuisto, joten pitkää matkaa sinne ei voi käyttää tekosyynä.

 

Se koira ei ole yhtään sen onnettomampi hihnan päässä eikä se tee kenestäkään millään tasolla ”parempaa” koiranomistaja jos koiran annetaan juosta vapaana. Suoraan sanottuna se tekee omistajasta vain itsekkään ja välinpitämättömän mun silmissä, kun kanssaliikkujat saati sitten oman koiran turvallisuus ei kiinnosta.

Rehellisesti koira on vain eläin, ja omistajakaan ei voi täysin tietää miten koira reagoi yllättävissä tilanteissa. Siksi mun mielestä ei voi edes vedota siihen, että kyllä mä koirani tunnen eikä se tee kenellekään mitään. Joo, voi olla totta mutta mitäs jos koirasi pelästyy jotain ja juoksee itse auton alle?

 

Tällaiset äärettömän surulliset uutiset aina muistuttavat hyvin koiranomistajia olemaan vastuullisempia, ja toivottavasti tästä kerrastakin ainakin joku ottaisi opikseen. Kukaan meistä ei varmasti tarkoituksella halua omantuntonsa taakaksi toisen perheenjäsenen kuolemaa tai oman koiransa vaarantamista. Ollaan jooko kaikki edes vähän vastuullisempia liikkujia koirien kanssa, ja tehdään ulkoilusta kaikille turvallisempaa.

 

Irti oleva koira – Mitä mieltä sä olet tästä tapauksesta?

 


×××
Hernesaaren Ranta on kommentoinut tapausta täällä.

 
 
 
 
 
 


LUE MYÖS NÄMÄ

Kommentit

 • Niina

  Voi, että mulle tuli paha mieli 🙁 Mun mielestä koiraa ei tulisi pitää vapaana kuin alueella, jossa se on sallittua eli jossakin aidatulla alueella/metsässä. Noin tuollaiset tapahtumat voisi ennalta ehkäistä :/ Voi pientä Mishaa, ei yhtään ihme että toinen on peloissaan tuollaisen jälkeen 🙁 Mä oikeesti toivon, että ihmiset heräisivät ja pitäisivät ne koirat kytkettynä!

   0
  • Elli Leppiniemi

   Jep, niin mullekin tuosta uutisesta 🙁 Ihan järkyttävää. Näin just, useimmat koirista tarvitsee myös sitä juoksemista irti, mutta omistajien ei tulisi olla niin laiskoja, että koiran annettaisiin juosta irti kaikkialla. Ja jep, on kyllä ollut tekemistä tuon trauman kitkemisessä pois ja vielä on tosiaan paljon matkaa :/ Niinpä!!

    0
 • Veera

  Ja lisäys tuohon, että tähän aikaan vuodesta koiraa ei saa pitää metsässäkään irrallaan lintujen pesimäajan vuoksi. Finlexistä voi kurkistaa metsästyslaista pykälää 51, joka koskee koiran kiinnipitovelvollisuutta.
  Taajama-alueella koirat on pidettävä kytkettyinä, sen määrää järjestyslaki ja jokainen järkevä ihminen ymärtää, että syyt ovat juuri niitä, joita kirjoituksessasi kerroit. Se on koiran parhaaksi.
  Koiranulkoiluttajan on pidettävä silmällä myös kytkettyä koiraa, ettei se popsi suuhunsa mitään reitin varrelta tai joudu muihin vaaroihin. Meillä päin maakuntalehti on kuvien kera esitellyt ulkoilumaastoista löytyneitä lihapullia, joiden sisään on leivottu ongenkoukkuja. Täällä on myös paljon kyykäärmeitä, joten siksikin koiran kanssa liikkuessa tulisi olla tarkkana.
  Silti naapurustossamme on pari koiranomistajaa, joiden otukset riehuvat aina valtoimenaan eivätkä mitkään yhteydenotot miltään taholta ole saaneet heitä parantamaan tapojaan. Miksi hankitaan kallis rotukoira, jos siitä ei kuitenkaan huolehdita asiallisesti eikä sen kanssa tehdä mitään järkevää? Tietenkin täällä juuri tolloimmat koiranomistajat ovat lapsiperheitä, joten kersatkin omaksuvat väärät koiranpitotavat siinä sivussa.
  Useimmat koiranomistajat ovat onneksi toista maata: hoitavat ja kouluttavat koiransa huolella.

   0
  • Elli Leppiniemi

   Niin aivan, hyvä huomio Veera! Meillä kun ei ole tiedossa turvallista metsää, niin ei tule vietyä omaa koiraa sellaiseenkaan juoksemaan irti, ja siksi multa unohtuu tällaiset kohdat täysin. Ja näinpä juuri, ei niitä järjestyslakeja ole kukaan huvikseen asettanut, vaan kyseessä on ihan koiran oma turvallisuus. Nuo muut lenkkipolkujen vaarat ovat myös tosi kamala asia, ja niistä saisi jo taas täysin oman postauksensa. Tampereellakin kun on vähän väliä myrkytettyjä herkkuja jätetty koirien löydettäväksi ihan vaan kiusallaan, on tosiaan jouduttu opettelemaan valppautta senkin suhteen.

   Toi on niin valitettavaa, että edes sana ei mene perille. Meidänkin kodin ympäristöön laitettiin viime kesän lopulla ihan vuokranantajan toimesta kaikkien asuntojen postilaatikosta lappu, jossa huomautettiin irtiolevista koirista. Se ei silti ole mennyt perille, ja siitä huolimatta törmättiin vapaana liikkuviin koiriin. Ja niinpä, oot ihan oikeassa. Ei mahdu munkaan ymmärrykseen, että koira hankitaan isolla rahalla, mutta sitten ei haluta välittää siitä tarpeeksi, että taattaisiin sille turvallinen ulkoiluympäristö.

   Onneksi joo niitä asiansa osaavia koiranomistajia on enemmistö. Muutamat mädät omenat vaan pilaavat monien maineen ihan suotta 🙁

    0
 • Kata

  Samaa mieltä, koiraa tulee pitää kytkettyinä. Kamala uutinen ja itse näin vieläpä tuossa pari päivää takaperin kun irti ollut koira kävi kytkettynä olevan kimppuun. Molemmat oli isoja, mutta se kumpi oli auki, oli isompi. Näin sen kaukaa ja mitään ei onneksi sattunut mutta pienempi koira säikähti ja omistaja samoiten.
  Itselläni on myös chihuahua, tai siis se on meidän perheen koira ja on myös välillä minun luonani. Aina pelkään ja otan sen joskus jopa syliin jos nään irti olevan isomman koiran tulevan vastaan, vaikka olisi kuinka kiltti niin oikeesti sitä ei vaan voi tietää. 😀
  Onneksi Mishalle ei käynyt pahasti <3 Todella inhottavaa että noin on käynyt ja traumat jäi!

   0
  • Elli Leppiniemi

   Hyi olkoon, tuollaisen todistaminen omin silmin on varmasti ihan järkyttävää 🙁 Onneksi ei kuitenkaan käynyt kuinkaan, mutta tuostakin saattoi helposti jäädä traumoja sille pienemmälle koiralle… Joo, chihuahua on vielä kaiken lisäksi niin ”hauras” rotu kokonsa vuoksi, että mä olen huomannut pelkääväni Mishan puolesta tosi paljon ja välillä ihan typerissäkin tilanteissa. Ja niinpä, mieluummin valmistautuu etukäteen kuin katuu sitten myöhemmin! Jep, toivottavasti tästä vielä joskus päästäisiin yli täysin :/

    0
 • Reetta

  Todella hyvä kirjoitus, muakin järkytti tää tapaus.. Meidän koiraa on isompi koira purrut ja sen seurauksena meidän koira ei suhtaudu enää kovin suopeasti itseään isompiin – varsinaan urospuolisiin koiriin.
  Ihmiset pitävät turhan huolettomasti koiriaan irti ties missä ja vaikka vakuuttelisi, että ”kyllä se mua tottelee” ei sitä koskaan tiedä, vaikka tuntisi koiransa läpikotaisin. Koira ei ole mikään robotti mikä toimii aina kuten on opetettu, joten joskus voi vielä tulla se kerta, kun se karkaakin ulottumattomiin ja sattuu jotain. Olen siis täysin samaa mieltä sun kanssa.
  Toivottavasti tästä surullisesta uutisesta edes joku ottaisi opikseen 🙁

   0
  • Elli Leppiniemi

   Niinpä 🙁 Voi ei, kauhea kuulla että teilläkin on tuollainen tilanne taustalla. Toi on niin inhottavaa sitten näin omistajana, kun koira ei välttämättä koskaan pääse yli tuollaisesta traumasta. Ja niinpä, monelta tuntuu unohtuvan että koira on kuitenkin aina eläin. On ne monesti tosi hyvin koulutettuja ja tottelevat, mutta eläin on aina eläin ja siksi se voi olla arvaamaton. Se arvaamattomuus voi olla ihan vaikka säikähtäminen, joka voi sekin aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa. Niinpä, toivon ihan samaa 🙁

    0
 • Nimetön EmmaSini

  Oon samaa mieltä että todella vastuutonta ja itsekästä pitää yleisellä aluella koiraa vapaana! Mua pistää itseäni sellainen niin vihaksi koska ei kukaan voi tietää / luottaa omaan eläimeen 100% ettei mitään tällaisia pahoja juttuja sattuisi.. Onneksi mishalle ei tuolloin käynyt pahemmin, en voi kuvitellakaan miten säykäyttäisi jos meidän pikku hallan päälle käytäisiin.

  Misha on muuten tosi söpö näissä kuvissa! ❤️

   0
  • Elli Leppiniemi

   Todellakin 🙁 Ja näin on, teilläkin pelko on varmasti aiheellinen kun Halla on myös niin pieni koira… Kiitos paljon<3

    0
 • Sofia

  Oon ihan samaa mieltä, että koirien pitäisi olla aina hihnassa kiinni! Mä en ollut aiemmin tuohon uutiseen törmännytkään, mutta ai että kun tuli paha mieli sitä lukiessa :/ Meillä ei ole koiraa, mutta kissa kylläkin. Pari vuotta sitten meidän serkku, kenellä on labradorinnoutaja, tuli meille koiransa kanssa ja piti sitä vapaana koko ajan. Koira oli toki kiltti, mutta pelästytti silti meidän kissaparan yrittämällä leikkiä sen kanssa. Meidän kissaa ei sitten pariin päivään näkynytkään. Ei siis ihan samasta asiasta oo kyse, mutta läheltä kuitenkin liippaa. Tää oli hyvä postaus! 🙂

   0
  • Elli Leppiniemi

   Niinpä :/ Ja voi ei, tää tosiaan pätee loistavasti myös esimerkiksi kissoihin. Eläimet kun yleensä ovat kilttejä ja haluavat vain hyväntahtoisesti leikkiä, mutta sekin voi olla toiselle osapuolelle tosi vaarallinen juttu :/

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.