VALIKKO
16.1.2018 18:46

Opiskelu Englannissa ja mun vaihtokoulu

Varsinainen vaihto-opiskelu täällä Englannissa on jo mun kohdalla ohi, sillä viimeinen koulupäivä mulla oli viime viikolla. Ja se oli oikestaan ainoa syy miksi tulin Englantiin vielä hetkeksi joulun jälkeen, sillä kyseessä oli tunti, josta ei voinut olla pois. Ajattelin avata teille nyt vähän millaista on ollut opiskella Englannissa, miten se eroaa opiskelusta Suomessa ja millainen on mun vaihtokoulu.

Kuten tässä faktapostauksessa mainitsin, Southamptonissa on kaksi yliopistoa, ja mä siis tosiaan opiskelen (oikeastaan opiskelin) Southampton Solent Universityssä. Ja mä olin enemmän kuin tyytyväinen tuohon kouluun ja rakastuin siihen ihan täysin! Tuttavallisemmin Solentissa on ”yhdistettynä” viisi eri koulua, ja käytännössä nuo vastaavat meidän suomalaisten eri aloja yhden koulun sisällä.
Englannissahan ei ole ammattikorkeakouluja, vaan pelkästään yliopistoja, mutta omien havaintojen perusteella voisin sanoa Solentin vastaavan enemmän ammattikorkeaa ja University of Southampton vastaa sitten enemmän suomalaisten käsitystä yliopistosta. Tätä en siis varmaksi voi sanoa, mutta mulle on jäänyt sellainen käsitys, että Solentissa opetus on käytännönläheisempää ja Soton Unissa teoreettisempaa.

Solentissa eri aloja ja kurssivaihtoehtoja on siis paljon. Mun näkökulmasta yksiä vahvimmista ovat Fashion, Media Arts, Communications, Maritime Sciences ja Sport Sciences. Mun omat kolme kurssia painottuivat tuonne Communications-puolelle eli markkinointiin, ja yksi kurssi mulla oli muotilinjalta. Solentin meritieteet-linja on kuulemma yksi maailman parhaita alallaan ja myös varsinkin Media Arts -linjoihin ollaan panostettu paljon. Koululta löytyy siis ihan tuhottomasti studioita, kameratarvikkeiden vuokrausta, omat radio- ja tv-studiot ja oikeastaan kaikki mahdolliset. Mun omien havaintojen mukaan Solent on myös tosi kansainvälinen koulu, koska kurssien oppilaat, jotka siis suorittivat koko tutkintoa siellä, ovat tosi usein ulkomailta.

Tämän postauksen kuvissa esiintyy eniten tuo Solentin upea The Spark -rakennus, joka on koko Southamptonin ylpeys ja on se voittanut palkintojakin Englannin laajuisesti. Ja mä tuun niin itkemään tuon perään, miksei Suomessa ole noin hienoja koulurakennuksia haha! Opiskelumotivaatio oikeasti oli useimmiten ihan katossa, kun lähes kaikki mun kurssien tunneista pidettiin Sparkin tiloissa. Sparkin viereen ollaan parhaillaan rakentamassa uutta koulun urheilutaloa, josta näin suunnittelukuvia ja siitä tulee vähintäänkin yhtä upea.

Miten opiskelu Englannissa sitten eroaa opiskelusta Suomessa? Itse koin opiskelun paljon rennompana ja mulla oli siis kolme kurssia, joista Suomessa saan 30 opintopistettä, mutta silti mulla oli vain kolme koulupäivää viikossa. Ja koulupäivinä mulla oli koulua maksimissaan vain kolme tuntia. Mulla oli päivässä aina vain yhtä kurssia, ja ne oppitunnit oli rakennettu niin, että ensimmäinen tunti oli teoriaa ja seuraavat kaksi käytettiin usein ryhmätyöskentelyyn tai muihin pieniin käytännön tehtäviin. Kotitehtäviä tai vastaavia mulla ei ollut oikeastaan ollenkaan.

Kurssien suorittaminenkin tapahtui mulle ehkä jopa sopivammalla tavalla kuin Suomessa. Heti kurssin alussa saatiin tietää kurssin kaksi tehtävää, jotka siis ovat ne, millä sun kurssin arvosana määritellään. Toinen tehtävistä on (kai) aina ryhmätehtävä ja toinen yksilötehtävä, ja niiden välinen painotus vaihtelee kurssin mukaan. Tehtäviä saa siis alkaa tehdä heti kurssin alussa, vaikkei tietysti kannata, sillä niihin vaadittavia juttuja opiskellaan tulevilla tunneilla. Varsinkin ryhmätyöt saattoivat olla koko kurssin kestäviä pitkiä projekteja, joista mä tykkäsin erityisen paljon. Läpipääsyyn vaikuttaa myös läsnäolo tunneilla, joka oli käytännössä pakollista Englannissa. Me muuten kuitattiin itsemme paikallaoleviksi ihan älyttömän kätevästi opiskelijakorteilla tuolla Solentissa, kun jokaisen luokan sisällä oli sellainen pieni kortin lukija!

vasemmalla näkyy Solentin kirjastorakennus

Kurssien rakenne ja suoritustapa siis poikkeaa aika paljon suomalaisesta tyylistä, ainakin mun kurssien kohdalla. Joillakin kursseilla on toki täälläkin kokeita ja tenttejä, mutta oon iloinen että mun suoritukset tapahtuivat projekteina ja esseinä 😀 Muuten koulunkäynti mun näkökulmasta on aika samanlaista kuin Suomessa. Yhtenä isona yllätyksenä mulle tuli se, ettei opettajia puhutella sukunimellä täälläkään, vaikka luulin englantilaisten olevan paljon virallisempia tässä asiassa.

Varsinaista kouluruokalaa Solentissa ei muuten ole, eivätkä ne ilmeisesti ole kovinkaan yleisiä muuallakaan Englannissa. Solentissa on oma pieni pitseria, kauppa ja kahviloita, joista sitten sai syötävää kun sitä tarvitsi. Parasta on se, että Spark-rakennuksen kahvilasta saa Starbucks-kahveja ja se sen kahvilan kanapaniini on oikeasti parasta ikinä!

Mä siis nautin ihan suunnattomasti opiskelusta nimenomaan Solentissa. Opiskelu oli mun mielestä paljon modernimpaa, ja varsinkin opiskelutilat Spark-rakennuksessa ovat viimeisen päälle nykyaikaisia. Ja kun Suomessa (ainakin mun koulussa ja kursseilla) modernina opetuksena pidetään usein sitä, että opiskelija etsii itse tarvitsemansa tiedot eikä opetusta ole lähes ollenkaan, niin tuolla se ei mennyt todellakaan niin eikä mun mielestä pitäisikään mennä.
Tuota koulua mun tulee niin ikävä ja haluaisin ehdottomasti jatkaa opiskelua Solentissa, mutta ei mulla olisi siihen ikinä varaa (koulutuksen rahoituksesta onkin muuten pitänyt kirjoitella omaa postausta!). Menen varmasti vielä käymään siellä tällä viikolla vähän fiilistelemässä, mutta harmittaa jo nyt että opiskelu Solentissa on ohi.

×××
Kiinnostaahan teitä muuten vielä nämä vaihtoon liittyvät postaukset, vaikka vaihtoni on pian ohi? Syksyllä ne olivat ylivoimaisesti suosituimpia kirjoituksia, mutta tämän vuoden puolella tilanne on kääntynyt ihan päälaelleen 😀

Kommentit

 • Sini

  Tää oli kiinnostava postaus, mua ainakin kiinnostaa vaihtopostaukset paljon! Ihanan näköinen tuo koulu, tosi viihtyisä. Onpas hassua, että koulusta saa Starbucks-kahvia 😀

   0
 • Niina

  Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta tuo opiskelu Englannissa! 🙂 Ja se eroaa juuri hyvällä tavalla Suomessa opiskelusta. Tuo koulu vaikuttaa myös modernilta ja hienolta. Todella ihanaa, että pääsit opiskelemaan tuonne! <3

   0
 • Nea

  Oi toi rakennus näyttää ihan tosi siistiltä hahah!! Oon huomannut, että kouluympäristöllä on ihan oikeasti väliä myös opiskelumotivaation ylläpitoon! Upee rakennus x Ja joo, mä tykkään itsekin siitä, kuinka täällä on enemmän essee painotteisia töistä suomalaisten 'tenttien' sijaan 🙂

   0
 • nastamuumio

  Kiinnostaa kovasti kaikki vaihto-opiskeluun ja Englannin ja Suomen eroihin liittyvät kirjoitukset! Ja tämäkin oli hyvin mielenkiintoinen juttu, upea koulu ja hyvän kuuloinen ja moderni opintoalojen valikoima sekä jopa kunnon tv-studiot! Ja hienoa, että asiat opetetaan kunnolla opettajien toimesta. Ei oppilaan tehtävä ole hankkia kaikkea tietoa opettajan puolesta vaan opettajan pitää tarjota niin paljon tietoa kuin mahdollista. En edes tiennyt, että Suomessa tiedonhankinta on noin laajasti jätetty oppilaiden harteille! Sehän on todella huono juttu, koska tällöin samat asiat joutuu jokainen opettelemaan alusta, vaikka tieto on jo olemassa, ja tämä vie aikaa kehitellä uutta ja tehdä innnovaatioita.

  Saanko muuten ehdottaa yhtä ihan pikkuista parannusta näihin teksteihin tai lähinnä niiden luettavuuteen? Niin kaunis kuin tämä harmaa teksti onkin, se on aika heikosti valkoisesta pohjasta erottuvaa. Voisiko sitä mitenkään vaihtaa joko mustaksi tai ainakin niin tummanharmaaksi, että kontrasti riittää lukemiseen? Kiitos paljon, jos voit auttaa tässä asiassa! <3

   0
 • Juulia

  Voi kun koulut näyttäisi Suomessakin noin viihtyisiltä.. Ihanan kattava postaus ja nosti kyllä itellä jo valmista intoa lähteä vaihtoon Englantiin kun vaan nyt opiskelemaan ekaks pääsen 😀 Miten koit siellä muiden opsikelijoiden ottavan sut vastaan ja oliko helppoa tutustua ihmisiin?

   0
 • Kata

  On ollut kyllä ilo seurata sun vaihtoa täältä blogista käsin 8) Tämä kokemus on varmasti ollut yhtä kultaa:) Ja siis todella moderni tuo koulu totta tosiaan, aivan upea!

   0
 • Sofia

  On kyllä tosi siistin näköinen tuo rakennus! 🙂 Mulla itellä ei toki oo vielä kokemusta tenteistä, koska en oo korkeakouluopiskelija, mutta musta tuntuu että mullekin sopisi paljon paremmin esseet kuin tentit. Mäkin oon luullut koko tämän ajan, että Englannissa puhutellaan opettajia sukunimellä 😀 Mua ainakin kiinnostaa kaikki vaihtoon liittyvät jutut!

   0
 • Sofia

  Mielenkiintoista lukea kuinka opiskelu eroaa verrattuna Suomeen 🙂 Tällaiset aiheet ovat kiinnostavia 🙂

   0
 • ELLI

  No niinpä, oon täysin samaa mieltä! 😀 Kiva kuulla että tykkäsit, ja ehdottomasti suosittelen vaihtoa Englannissa kun sen aika on<3

  Ja mun kokemuksen mukaan oli helppo tutustua ihmisiin, mutta totta kai suurin osa mun kavereista oli vaihtareita muista maista. Niin käy tosi usein vaihtarina ollessa, ja se on toisaalta tosi kivaa mutta toisaalta myös tietysti toivoisi saavansa useampia paikallisia kavereita 😀 Mutta joo, ulkomaalaiset otettiin ainakin Solentissa tosi hyvin vastaan kun siellä oli tosi monet ihan tutkinto-opiskelijatkin alunperin muista maista 🙂

   0
 • Anonyymi

  Moi. Minä opiskelin Solentissa vuonna nolla ja nakki milloin ei ollut vielä vaihto oppilaita tai edes EU ta. Silloin koulu oli Higher Education eli tavallaan ammattikorkeaa vastaava. Niistä kuitenkin luovuttiin EUn myötä eli siksi se on edelleen enempi ammattikorkeakoulun tyyppinen kuin yliopisto. Mutta nykyään kaikki vanhoista koulujärjestelmistä on muutettu yliopistoksi. Pieni luraus historiaa. Viihdyin siellä myös.

   0
 • Saara

  todella mielenkiintoinen postaus!! ja mua ainakin kiinnostaa kaikki vaihtoon liittyvät postaukset edelleen:)

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.