VALIKKO
31.3.2018 09:32

10 vinkkiä vastuullisempaan matkustamiseen – Pienin askelin eteenpäin

Viime aikoina varsinkin blogeissa on ollut tosi pinnalla keskustelu siitä, kuinka matkustaminen tuhoaa maapalloa ja että matkustamista tulisi vähentää ihan minimiin. Aluksi olin sitä mieltä, etten kommentoi tätä aihetta itse täällä blogissa ollenkaan, mutta sitten sainkin hyvän postausidean liittyen tähän, kun kävin Partioaitan klubi-illassa jossa luennoitiin myös tästä aiheesta. Mun mielestä tätä matkustuskeskustelua olisi hyvä lähestyä vaihteeksi positiiviselta kantilta, ja siksi otinkin klubi-illasta muistiinpanoja, joiden pohjalta kokosin 10 vinkkiä vastuullisempaan matkustamiseen.

 

Kauheasti en halua ottaa tähän kantaa, mutta mun mielestä keskustelu lentomatkustamisen ympärillä on lähtenyt ehkä vähän käsistä. Ja itseäni siinä inhottaa eniten se tosi syyllistävä sävy matkustavia kohtaan, koska ei meistä kukaan ole tässä tilanteessa täydellinen. Lentomatkustamisesta syntyviä päästöjä on totta kai saatava vähenemään, mutta mun mielestä ratkaisu ei ole se, että lentäminen ja matkustaminen lopetettaisiin kokonaan. Turismi tuo mukanaan isoja haittoja, mutta se on silti joidenkin maiden pääelinkeino ja myös vientitalous on tärkeässä roolissa tämän maailman pyörimisessä. Jos matkustaminen lopetettaisiin kokonaan, syntyisi siitäkin siis paljon haittoja muualla maailmassa, vaikka Suomessa niitä ei huomattaisikaan. Ollaankin oikeastaan siinä tilanteessa, että kun toiselle kumartaa niin toiselle pyllistää.

 

Mä itse olen lentänyt nyt vuoden sisään kuusi kertaa. Ja mun mielestä se ei ole erityisen paljon vaan lähinnä sellainen normimäärä, vaikka monelle se onkin varmasti tosi paljon ja osalle taas todella pieni luku. Todennäköisesti jatkossakin tulen lentämään aika saman määrän per vuosi, ja tiedän että jo yhdestä lentomatkasta kertyvät päästöt ovat ihan valtavia. Mä tosin en omista autoa, joten ehkä kompensoin sillä hiukan, vaikkei se todellakaan täysin niitä päästöjä korvaakaan. Mutta mun mielestä yksittäisten ihmisten syyllistäminen lentomatkustuksen päästöistä ei johda mihinkään, vaan täytyisi katsoa suurempaa kuvaa. Miten lentoyhtiöt voisivat vähentää päästöjä ja miten ne voisivat kantaa kortensa kekoon, joka koskee enimmäkseen niitä?

 

Mutta silti totta kai, myös meillä yksilöillä on vastuu päästöistä ja mun mielestä voidaan vaikuttaa niihin pienillä jutuilla ja valinnoilla. Matkustamisestakin voi tehdä hiukan vastuullisempaa vaikkei sitä kokonaan lopettaisikaan. Nämä seuraavat vinkit voivat tuntua jopa liian pieniltä askelilta kohti parempaa, mutta mitä useampi niin tekee, sitä isompi on vaikutus niillä on.

 

1. Mieti muita vaihtoehtoja kuin lentäminen

Junalla pääsee yllättävän moneen paikkaan ja autollakin voi lähteä reissuun! Silti näillä kulkeminen saattaa pidentää sun matkaasi tosi paljon ja siten ne voivat vaikeuttaa reissuun lähtemistä. Enkä usko että esimerkiksi autolla ajaminen vaikka Kiinaan olisi loppujen lopuksi kovinkaan paljon parempi vaihtoehto kuin suora lento.

 

2. Suosi suoria lentoja

Mitä vähemmän nousuja ja laskuja, sen parempi! Suorat lennot ovat usein kalliimpia, mutta todellakin sen arvoisia.

 

3. Oma vesi

Muovijätteen syntyminen matkailusta on yksi isoimmista ongelmista. Älä siis osta vesipulloja matkalla, vaan ota oma pullo mukaan jonka täytät vedellä. Yhtä puhdasta hanavettä kuin Suomessa ei ole melkeinpä missään, mutta veden voi helposti puhdistaa erilaisilla filttereillä ja tableteilla. Veden puhdistaminen on oikeasti tosi pieni vaiva verrattuna siihen, kuinka paljon muovijätettä syntyy jos ostat kaksikin pulloa vettä päivässä. Samalla on muuten hyvä muistuttaa, että kestokasseja kannattaa ehdottomasti käyttää myös reissussa!

Englannissa mullakin oli käytössä filtteripullot. Siellä hanavesi on toki juotavaa, mutta itseäni ja monia muita tuttuja häiritsi se veden roskaisuus. Jotkut ostivatkin sitten veden aina kaupasta, mutta itse en halunnut lähteä tuohon ja hankin pullon, jossa oli sisällä sellainen filtteri, joka suodatti roskat pois. Tällaisia aion ehdottomasti käyttää jatkossakin, kun se oli ihan superkätevä!

 

4. Kompensointimaksut

Jos matkustat paljon, yksi keino pienentää hiilijalanjälkeä on lentopäästöjen kompensointimaksut. Niistä voit lukea lisää täältä.

 

5. Hotellin lakanat

Tämä oli itselleni sellainen kohta, jota en ollut tullut edes ajatelleeksi ja tulikin vähän tyhmä olo. Klubi-illassa siis mainittiin, että kun yövyt vaikkapa hotellissa, niin tarvitseeko niitä lakanoita ja pyyhkeitä vaihtaa joka päivä? Niiden peseminen kuluttaa tosi paljon energiaa ja aina parempi vaihtoehto on ilmoittaa hotellille, että nukut kyllä hyvin viikon samoissa lakanoissa.

 

6. Vastuulliset firmat

Jos käytät matkalla esimerkiksi riksatakseja, opaspalveluita tai muita vastaavia, koita vähän selvittää onko kyseessä vastuullinen firma. Vaikuttavatko työntekijät iloisilta ja vaikuttaako työmäärä sopivalta eikä liian raskaalta? Tämä pätee myös hyvin hotelleihin, lentoyhtiöihin ja matkatoimistoihin. Valitsemalla vastuullisen yrityksen johon rahasi kannat, tuet esimerkiksi työntekijöiden parempia oloja.

 

7. Kannata paikallista

Turismi on tosiaan pääelinkeino todella monessa kohteessa. Siksi onkin myös tärkeää ohjata ne rahat suoraan paikallisille, jotka saavat leivän pöytäänsä turismista. Suosi toreja, paikallisia kahviloita ja ruokapaikkoja.

 

8. ‎Muista kerätä roskat

Ihan liian usein matkailijat unohtavat tavalliset käyttäytymismallit reissussa. Roskaaminen ärsyttää mua tosi paljon Suomessakin, ja samalla tavalla myös ulkomailla matkalla. Ei ole oikeasti iso vaiva laittaa niitä roskia roskikseen.

 

9. Liikkuminen kohteessa

Vuokraa vaikka pyörä, kävele paikasta toiseen tai kulje julkisilla. Taksi on toki nopea ja helppo, mutta epäekologisempi vaihtoehto näihin muihin verrattuna. Mä itse tykkään aina reissussa kävellä mahdollisimman paljon, koska jotenkin jalkaisin kohteeseen tutustuu paremmin ja on enemmän aikaa katsella ympärilleen.

 

10. Istuta puita

Auttamalla luontoa elämään pienennät hiilijalanjälkeäsi ja kompensoit matkailulla tuotettuja päästöjä. Mä itseasiassa vähän aikaa sitten ilmoitin poikaystävälle, että mun tekisi mieli istuttaa pari puuta kun meillä on kotikotona ihan kivasti maata. Tätä ideaa täytyy ehdottomasti viedä eteenpäin!

 

Itse en ole todellakaan täydellinen näissä asioissa, mutta tämä lista toimikoot samalla mullekin muistilistana. Koska jos näinkin pienillä askelilla voi matkustamisesta tehdä vastuullisempaa ja ekologisempaa, täytyy siihen ehdottomasti tarttua.

 

Mikä on sun vinkki vastuullisempaan matkustamiseen?

 


×××
Muistathan osallistua arvontaan täällä, josta voit voittaa ilmaisen myyntiviikon Kirpparilla.fi -kirppikselle!

 

Kommentit

 • Nimetön Henna

  Musta on hienoa, että asiasta puhutaan, sillä lentäminen on oikeasti ympäristöongelma eikä sitä tule millään tavalla vähätellä. Toki ihmisten lentäminen ei oo ainoa osuus lentopäästöihin vaan esimerkiksi logistiikka tuo päästöjä myös. Kiinasta tai ulkomailta tilaamisen sijaan voi panostaa paikallisten tai kotimaisten tuotteiden ostamiseen, missä ei synny lentokilometrejä. Se ei siltikään tarkoita etteikö omaa lentämistä voisi kyseenalaistaa ja pohtia, voisiko lentämisen sijaan matkustaa esimerkiksi kotimaassa, Lapissa tai naapurivaltioissa, mihin pääsee helposti laivalla, junalla, autolla tai bussilla. Voisiko viikonloppureissuja ulkomaille vähentää ja lentää sillon, kun kyseessä on pidempi ulkomaanreissu jne. Hyviä vinkkejä kokonaisuudessaan, pienistä puroista syntyy iso joki 🙂

   1
  • Elli Leppiniemi

   Kiva että tykkäsit! 🙂 Ja siis niinpä juuri, on monia muitakin ongelmia kuin yksittäisten ihmisten lentäminen, mutta silti myös yksittäiset ihmiset voivat tehdä oman osuutensa tämän ongelman hyväksi. Munkin mielestä esimerkiksi kotimaan matkailua voitaisiin arvostaa enemmän, vaikka itsekin rakastan käydä ulkomailla. Kiitos paljon! ♡

    0
 • Sini

  Tosi hyvä postausidea! Oma ulkomaanmatkani lähestyy, joten tämä sun postaus sattui sopivaan aikaan ja oli kans kiinnostava!

   0
  • Elli Leppiniemi

   Ihanaa että tykkäsit ♡ Ootan jo innolla sun kuvia tuolta reissusta, teille tulee varmasti huippureissu!

    0
 • Taru

  Oi miten hyviä vinkkejä! 🙂 Mulle ei oo tullut mieleenkään tuo hotellien lakanoiden vaihto! 🙂

   0
  • Elli Leppiniemi

   Kiitos ♡ Mäkään en ollut tajunnut niitä aiemmin, mutta onneksi tuli sitten käytyä tuolla Partioaitan klubi-illassa! 😀

    0
 • Inka Monola

  Mulla tuli vielä mieleen tähän yksi kohta, että jos vuokraa auton ulkomailla niin pyrkii ottamaan mielummin bensan kuin dieselin. 🙂

   0
  • Elli Leppiniemi

   Hei toi on myös tosi hyvä vinkki! 🙂

    0
 • Saaraw

  Olipa mielenkiintoinen postaus ja monia hyviä vinkkejä 🙂

   0
  • Elli Leppiniemi

   Kiitos ♡ Ihanaa että tykkäsit! 🙂

    0
 • Kata

  Ihan älyttömän hyviä kohtia Elli! Olenpa samaa mieltä kaikissa jutuissa mitä tähän oot listannut 🙂 Ihan pakko kyllä sanoo, ehottomasti roskat roskiin, ai että ketuttaa tuo roskaaminen ihan muutenkin!! 😀
  Itse suosin suoria lentoja, ihan vaan siksi koska en pidä nousuista ja laskuista, olipa hyvä huomata että siitä on hyötyä hieman myös tässä asiassa kun en oo sen kummemmin ajatellut tuota 😉
  Lisäksi kotimaassa suosin mieluummin autolla kulkemista, vaikka koneella pääsisikin niin paljon nopeammin. Silti esimerkiksi mieluummin matkustan Helsinkiin autolla josta sitten hypätään koneeseen – toki joskus oon jatkolennoilla mennyt, mutta harvemmin.

   0
  • Elli Leppiniemi

   Kiva että tykkäsit! ♡ Ja niinpä, roskaaminen on kyllä yksi ärsyttävimmistä asioista koskaan, enkä ymmärrä miksi niitä roskia ei voi laittaa roskikseen. Hei tuo on muuten myös hyvä pointti! Itsekin matkustan kotimaassa paljon mieluummin autolla tai julkisilla, enkä itse asiassa ole tainnut koskaan lentää Suomen sisäisiä lentoja. Totta kai nekin ovat varmasti tosi hyödyllisiä monelle, mutta niidenkin kohdalla kannattaa ehdottomasti miettiä muita vaihtoehtoja 🙂

    0
 • Niina

  Tosi hyvä postaus Elli! 🙂 Itsekkin mietin tätä asiaa ja tästä postaamista, mutta nyt se ei ole itselleni ajankohtainen asia blogissani. Matkustaminen on mulle enemmän kuin monelle muulle, se on harrastus, intohimo ja asia jota rakastan. Vaikka tiedän tuhoavani maapalloa, kun matkustan, niin teen kuitenkin monia hyviä asioita maapallon ja meidän ihmisten takia. En pidä matkustamista pahimpana asiana, koska siitä on myös paljon hyötyä maailmalle 🙂

  Hyvä kun otit kantaa asiaan! Ja sun jakamat vinkit oli tosi hyviä, osa näistä on käytössäkin 🙂

   0
  • Elli Leppiniemi

   Ihana kuulla että tykkäsit ♡ Ja kirjoita ehdottomasti itsekin tästä! Mä oon samaa mieltä. Matkustaminen tuhoaa maapalloa, mutta ei se ole se pahin asia eikä sitä voida hyötyjen vuoksi lopettaa kokonaan. Tärkeintä on just se, mitä muuta sitten tekee kompensoidakseen matkustamisen haittoja. Ja huippua että meidän on mahdollista tehdä niin, koska en mä ainakaan ole valmis luopumaan matkustamisesta, niin itsekkäältä kuin se kuulostaakin 😀

    0
 • Emilia Alexandra

  Ihania vinkkejä oot jaksanut listata!<3 Mä oon usein sanonut just hotellissa, että lakanoita ei tarvi vaihtaa tai et pyyhkeitä ei tarvii tuoda joka päivä uusia, eihän sitä kotonakaan niin tee :') Kivoja kuviakin<3

   0
  • Elli Leppiniemi

   Kiva että tykkäsit ja kiitos paljon! ♡ Ja siis niinpä, ei kotonakaan lakanoita ja pyyhkeitä vaihdeta päivittäin niin miksi sitten lomalla. Itsekin otan tuon ehdottomasti käyttöön jatkossa matkoilla 🙂

    0
 • TT

  11. Lopeta mutuilu ja laske lentopäästösi ja vertaa niitä muun elämän päästöihin. Mieti uudestaan kannattaisiko tehdö jotain.

  Mä elän puulämmitteisessä mökissä, keitän myös pesuvedet puuhellalla, en omista autoa, syön kasvisruokaa ja kierrätän kaikki jätteeni. Silti mun _yhden_ lentomatkan päästöt viime vuodelta oli niin suuret, ettei arkielämäni riitä niiden ns. hyvitykseksi.

   0
  • Elli Leppiniemi

   Oot oikeassa, tarkka lentopäästöjen laskeminen olisi paikallaan itsensä herättelemiseksi! Tuskin niitä kokonaan voidaankaan arkielämällä hyvittää, mutta siksi kompensointimaksut ovat myös tärkeässä roolissa 🙂

    0
   • TT

    No ei ne kompensointimaksut kyllä ole missään tärkeässä roolissa. Kyse on päästöistä, ei niiden hyvittämisestä rahalla. Musta on tosi surullista, jos ihmiset eivät kestä katsoa omia kulutustottumuksiiaan rehellisesti lukujen kautta, vaan koittavat jollain ekopesurilla vaientaa omatuntoa.

     0
    • Elli Leppiniemi

     Jep kuten sanoin, lentopäästöjen tarkka laskeminen on todellakin paikallaan 🙂 Ja vaikka pienet teot eivät heti tätä maailmaa pelasta, on mun mielestä silti todellakin parempi juttu pyrkiä edes pienillä askelilla parempaan kuin että ei tekisi asialle mitään.

      0
  • Elli Leppiniemi

   Hyvä ja herättelevä artikkeli!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.