VALIKKO
6.6.2019 10:15

Omituiset pelot

Pelon tarkoitus on saada ihminen välttämään turhia riskejä ja suojautumaan vaaroilta. Joskus pelko voi kasvaa liian suureksi, jonka seurauksena ihminen menettää arviointi- ja toimintakyvyn. Jos pelkäät jotakin, sinun ei tarvitse ajatella olevansa kummajainen, sillä arviolta joka toinen suomalainen tulee kärsimään pelko-oireista elämänsä aikana. Nyt kerron teille ”omituisia pelkoja”, joista en ole aiemmin kuullut ja toivottavasti myös te opitte tunnistamaan uusia pelkoja!

Nomofobia

Nomofobia on uusi pelko, jossa henkilö kokee valtavaa ahdistusta näistä syistä: puhelin ei ole lähettyvillä, huono verkko, puheajan loppuminen tai akun tyhjeminen. YouGov -tutkimuslaitoksen mukaan 10% brittiläisistä ahdistuu jos puhelin täytyy sulkea hetkeksi.

Ancraophobia

Ancraophobiaa kärsivät ihmiset ahdistuvat usein jos joutuvat olemaan ulkona tuulen aikana. Jotkut pelkäävät myös olla huoneissa, joissa on tuuletusaukko. Pelko voi olla myös niin paha, että käsienkuivaaja laukaisee ahdistuksen. Ancraophobian oireisiin kuuluu pahoinvoinnin tunne, ahdistus, hikoilu, suun kuivuminen ja nopea hengitys.

Neophobia

Neophobia tarkoittaa kaiken uuden pelkoa. Tätä kärsivät eivät uskalla maistaa mitään uutta ruokaa, eikä ostamaan uutta teknologiaa, kuten uutta televisiota tai älypuhelinta.

Heliophobia

Heliophobia tarkoittaa kirkaan valon pelkoa. Ihmiset, jotka kärsivät tästä eivät uskalla esimerkiksi liikkua ulkona jos aurinko paistaa kirkkaasti.

Dendrofobia

Jotkut pelkäävät puita niin paljon, että tulee paniikkikohtaus. Yleisin oire on ahdistus ja pelko aktivoituu, jos joutuvat menemään metsään.

Oikophobia

Oikophobiaa kärsivät pelkäävät kotiympäristöä ja kodinkoneita.

Androfobia

Androfobia tarkoittaa miesten pelkoa. Henkilöt, jotka kärsivät tästä eivät pysty puhumaan miehille, koska se tuntuu liian pelottavalta tai epämiellyttävältä. Suurin osa androfobiaa kärsivä yrittää vältellä kaikin keinoin miehiä.

Barofobia

Barofobia tarkoittaa painovoiman pelkoa. Henkilöt, jotka kärsivät tästä pelkäävät putoamista, koska he luulevat painovoiman musertavan heidät.

Gamofobia

Tätä kärsivät eivät uskalla menemään koskaan naimisiin. Heitä myös inhottaa ajatus, että joutuisi olemaan ikuisesti yhdessä yhden henkilön kanssa.

Lachanofobia

Lachanofobia tarkoittaa vihannesten pelkoa. Tätä kärsivät pelkäävät, että vihanneksen syömisen takia, he nielaisisivat vahingossa siemenen, joka kasvaisi sisällään.

Lähteet:

Msn.com
List25.com


Aiemmat fakta -aiheiset postaukset:

Omituisia sairauksia

Faktoja Instagramista

10 psykologista faktaa

15 faktaa ihmiskehosta

15 faktaa maasta

Selvittämättömät murhat

Omituisia faktoja


Mitä tykkäsitte tästä postauksesta? 🙂

 

Olen tehnyt tästä aiheesta myös blogipostauksen, jonka pääset lukemaan painamalla tästä.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.