VALIKKO
1.6.2016 10:17

Arvostatko elämääsi tarpeeksi?

Tulen hieman surulliseksi siitä, kun huomaan mihin suuntaan maailma on menossa. Ja miten ympärillä oleva maailma vaikuttaa ihmisten ajattelutapoihin. Ihmisistä tulee epäkunnioittavia, ahneita, itsekkäitä, ”kaikkimullehetinyt”-ihmisiä. En sano, että tämä pätee kaikkiin ihmisiin, mutta myönnän, että olen huomannut näitä piirteitä itsessänikin. Mistä se johtuu? Miksei elämää osata arvostaa enää kunnolla?

Istuin muutama viikko sitten bussissa ja edessäni istui kaksi hieman iäkästä naista. Koko sen pitkän bussimatkan nämä kaksi naista keksivät jokaisesta asiasta jotakin negatiivista sanottavaa: bussiliput olivat liian kalliit, Suomen tilanne on kohta sama kuin Kreikalla ja ulkonakin on kylmää ja ankeaa. Siinä hetken mietin, että pitäisikö minun itkeä vai nauraa, kun heidän keskustelussaan ei esiintynyt laisinkaan mitään hyvää sanottavaa. Samalla myös tulin ajatelleeksi, että onkohan naisilla joku synnynnäinen valitusgeeni, joka vain pahenee vanhetessaan? Minä ainakin yritän välttää sitä hymyilemällä enemmän.

Ihmisten elämänasenne voi olla usein aika negatiivinen ja samalla ihmisten kärsimättömyys kasvaa. Kaiken pitäisi olla just eikä melkein ja asiassa kuin asiassa halutaan pyrkiä täydellisyyteen. Olen itsekin taipuvainen tähän ja haluaisin, että asiat onnistuvat minun tavallani. Odotan suuria, haluan suuria, mutta siinä samalla keskittymällä omiin ongelmiini ja tavoitteisiini, ulkomaailma saattaa kadota. En välttämättä huomaa, että jollakin toisella asiat ovat vielä huonommin kuin minulla. Ihan tosi. Se mitä syön tänään aamupalaksi on todella turha murhe. Se, miten jaksan valittaa ruuasta tai rahasta on todella pieni murhe verrattuna niihin, joilla ei ole kumpaakaan.

Mikä meistä sitten tekee tällaisia ihmisiä? Elämästä tehdään aika pitkältä kilpailua ja vertailua toisiin ihmisiin. Sosiaalinen media luo odotuksia siitä, millaiseen muottiin ihmiset pitäisi asettaa. Nyt on tämä fitness-villitys. Kaikki käyvät salilla. Se on ihan okei. Seuraava askel voi olla jotain ihan toista. Mutta voiko sosiaalisen median saama arvostus saada ihmisen arvostamaan omaa elämäänsä? Se voida saada ihmisen ehkä arvostamaan itseään, mutta jatkossa haluaa enemmän onnistumisia. Arvostus on kiinni muista, ei itsestä.

Aina ei ole kyse minusta tai sinusta. Elämässä on paljon asioita, joita pitäisi osata arvostaa. Usein sanotaan, että ”kun jonkun asian menettää, silloin sitä alkaa kaipaamaan ja arvostamaan”. Minä haluaisinkin pitää kiinni kaikesta siitä, mistä olen kiitollinen ja mitä arvostan elämässäni. Minulla on katto pään päällä, ruokaa, perhe, paljon läheisiä ihmisiä ympärilläni, olen terve ja tyytyväinen elämääni. Kaikki se turha mitä haluaisin vielä enemmän elämääni, kaikki se enemmän on täysin tarpeetonta. Vaikka haluaisin olla rikkaampi ja lihaksikkaampi ja kärsivällisempi ihminen, niin se ei välttämättä tekisi minua onnellisemmaksi. Minut tekee onnelliseksi se tosiasia, että saan olla rakastettu omana itsenäni ja pystyn olemaan kiitollinen elämästäni.

Mikä on minun neuvoni parantaa ajattelutapoja?

 • Hymyile enemmän! On biologisesti todistettua, että ihmisen aivoissa olevat peilineuronit aktivoituvat toisen ihmisen hymyillessä. Siksi hymy ja nauru tarttuvat.
 • Tee lista asioista, joita haluaisit elämässäsi saavuttaa. Listaa myös kaikki unelmat! Laadi suunnitelma, miten voisit tulla lähemmäksi päämääriäsi ja ala toteuttaa niitä. Elämä ei odottele.
 • Älä murehdi turhista tai parempi on, kun et murehdi ollenkaan. Totta kai joskus elämässä on alamäkiä, mutta oletko selvinnyt niistä? Tulet varmasti selviämään tulevistakin.
 • Lopeta vihaaminen ja anna anteeksi. Opi rakastamaan.
 • Matkustele ja laajenna maailmankuvaasi. Käy kauniissa paikoissa, ikuista muistot kameraasi ja nauti luonnon kauneudesta. Se todella rauhoittaa mieltä ja hivelee aistejasi.
 • Hyväksy kaikki ahdistavat, pelottavat, surulliset ja negatiiviset tunteet ja asiat ja anna itsellesi tilaa käsitellä niitä. Jätä ne sen jälkeen taaksesi ja mene eteenpäin.
 • Tutustu uusiin ihmisiin syvällisesti. Löydä vihdoin sielunsiskosi – ja veljesi, jos sinulla ei sellaista vielä ole.

IMG_3541

xoxo, Jenna

 

Kommentit

 • Minna Rajala

  Hyvä ja puhutteleva teksti. ”Elämä ei odottele”, todella hyvin sanottu!

   0
  • Jenna

   Hyvä että tykkäsit :)!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.