VALIKKO
13.2.2018 18:33

Asioita, joita ihmiset laiminlyövät kuntosalilla

Kuntosalilla sattuu ja tapahtuu aina paljon kaikenlaista, mutta on olemassa tiettyjä asioita, joita siellä ei niin usein kuitenkaan tule tehtyä. On olemassa tiettyjä asioita, jotka saattavat kokonaan unohtua tai joihin ei ole aikaa tai, jotka eivät ole välttämättä osa omaa treenirutiinia, vaikka ne ovatkin hyvin tärkeitä asioita kuntosaliharjoittelussa. On olemassa asioita, joita ihmiset monesti laiminlyövät kuntosalilla. Tässä niistä muutamia.

Lämmittelyt ennen ja jälkeen treenin.

Aika varmasti moni syöksyy ennen treeniä kuntopyörän selkään, että sykettä saisi hieman nostettua ja hikeä pintaan ennen kuin pääsee raudan kimppuun, mutta harvat eivät muista mikä merkitys on loppuveryttelyllä. MYÖNNÄN minä myös itse aikoinaan laiminlöin kokonaan loppuveryttelyn ja siirryin suoraan treenistä hikisenä ja puhkuen pukukoppiin nauttimaan palkkaria. Nykyään kuitenkin teen aina treenin loppuun pienen palauttavan kävelyn tai pyöräilyn, jotta kuona-aineet pääsevät kehosta pois ja palautuminen on nopeampaa. Sillä oikeasti on merkitystä, kokeilkaa vaikka!

Venyttely.

Kuka sanoo olevansa venyttelyn mestari ja tekee sitä joka päivä vähintään puoli tuntia? En usko, että moni käsi nousee pystyyn, sillä en minäkään venyttele usein, vaikka kovasti sitä yritän lupailla itselleni, että venyttelisin edes hieman joka päivä. Sen kyllä huomaa aina, kun menee hierojalle ja pelkkä kosketus sattuu ja joutuu hammasta purren ja itkua vääntäen selviytymään siitä 90 minuutin kidutuksesta. En tiedä, mikä siinä venyttelyssä on niin vaikeaa. Ei oikeastaan siinä venyttelyssä ole mitään vaikeaa vaan sen aloittamisessa.

Ryhdin säilyttäminen treenin aikana.

Nuorilla naisilla on jostain syystä nyt ihanteena vetää selkä notkolle ja työntää peppua ylöspäin, vaikka juuri päinvastainen – peppu sisään ja selkä suoraksi – on oikea ja ryhdikäs asento. Vaikka sitä ei aina ehkä osaa ajatella, mutta hyvää ryhtiä tarvitaan kaikissa liikkeissä. Itselläni on erittäin vahva etukeno ryhtiasento ja yritän korjailla sitä lähes kaikessa toiminnassani. Ryhtiään voi pitää kunnossa vain ryhdistäytymällä.

Aerobisten laitteiden puhdistaminen.

Vaikka siellä kuntosalin seinälle lukee kissan kokoisilla kirjaimilla: ”Pyyhithän aerobisen laitteen käyttösi jälkeen!”, niin kaikki eivät sitä osaa noudattaa. Se ei ole suuri homma ja paljon aikaa vievä asia, kun pari sekuntia käyttää laitteen puhdistamiseen. Vaikka ei hikoilisi, niin hygienian kannalta se on tärkeää.

Salietiketin ja -sääntöjen laiminlyönti.

Täytyy tunnustaa, että minulla kesti pari vuotta ennen kuin sain aikaiseksi edes lukea kuntosalin seinällä olevat säännöt ajatuksen kanssa. Vaikka monet säännöt ovat hiljaisesti hyväksyttyjä ja osana salietikettiä, niin siltikään niitä eivät kaikki noudata. Myönnän etten itsekään mikään pyhimys ole, mutta 99,9% ajasta kyllä.

Lue myös tämä

Älä tee näitä virheitä kuntosalilla!

xoxo, Jenna

Kommentit

 • heidi

  Hyviä näkökulmia. 🙂 Itse ehkä olen vähän eri mieltä tuon venyttelyn suhteen; venyttelyn hyötyjä on tutkittu aika paljonkin ja loppujen lopuksi ei olla päästy kovin kummoiseen yksimielisyyteen siitä, onko venyttelystä kovinkaan valtavia hyötyjä (varsinkaan staattisesta). Jos muuten inhoaa venyttelyä (niin kuin minä :D), dynaamiset venyttelyt lämmittelyinä treenin alussa riittää vallan mainiosti ylläpitämään liikkuvuutta.

  Kiva blogi sinulla, jään seurailemaan. 🙂

   1
  • Jenna

   Mukava kuulla myös tälläistä näkökulmaa! Itse ainakin omasta kokemuksesta koen, että kehoni voi paremmin jos venyttelen kuin jos en venyttelisi. Olen myös kuullut, että on tehty tutkimuksia ettei hieronta tai kuppaus tuo varsinaisia hyötyjä tai haittojakaan. Lähinnä näissä kaikissa asioissa kyse on myös ihmisen mielestä. Jos ihminen uskoo jonkun asian toimivan, se usein myös toimii vaikkei todellisuudessa sillä olisi merkittävää vaikutusta. 🙂

   Ja kiitos, tervetuloa! <3

    0
 • Birgitta Kemppainen

  Mielestäni hyviin tapoihin kuuluisi myös ajoittainen salivaatteiden peseminen/vaihtaminen. Välillä tuntuu, että osa ei tee tätä ollenkaan ja sen mukaista on ilmakin sitten salilla. Anteeksi, vähän ikävä lisäys, mutta välillä näitäkin näkee (tai haistaa) . 😀

   1
  • Jenna

   Totta, hyvä pointti! 😀 Itse en ole pistänyt kyseistä asiaa merkille, mutta tärkeä pointti!

    0
 • Nimetön Joujou

  Tälläsiä postauksia on varmaa 10 000 tuhatta kaikkien blogeissa, keksi jotain uutta salista 🙂

   0
  • Jenna

   Mun blogissa ei vielä ollut, niin ajattelin vielä pistää yhden postauksen lisää tuohon joukkioon 😀

    0
 • Bea

  Jos itse perustaisin kuntosalin, siellä olisi tarkat säännöt laitteiden puhdistuksesta. Siitä olen sinun kanssa niin samaa mieltä. Myös ohjatut venyttelytunnit on must ja sekä saliohjaus, jossa autetaan tekemään oikeilla asennoilla.

   0
  • Jenna

   Juu, tuo on kyllä myös tärkeä pointti! 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.