VALIKKO
28.6.2019 13:00

Eikö nykypäivänä pitäisi olla ekologinen?

Minut pysäyttää kadulla feissari ja kysyy: ”Mitä mieltä olet ekologisuudesta?”, katson hetken ja vastaan etten tiedä.

Minulle on esitetty tämä kyseinen kysymys useita kertoja ja jokaisella kerralla en ole osannut antaa yhtä ja oikeaa vastausta. Olen enemmänkin ahdistunut siitä ajatuksesta, että minunko harteillani ja valinnoillani on koko maailman pelastaminen? Pitäisikö minun osata ja vastata oikein, kun puhutaan ilmastonmuutoksesta ja mikromuoveista?

On hirveän vaikeaa elää tätä päivää oikein. En enää kaupassa uskalla ottaa hedelmille muovipussia, vaan muiden ahdistavat katseet ja ajatukset pakottavat minut valitsemaan biopussin tai olla valitsematta mitään. En enää kehtaa lähteä kauppaan ilman kangaskassia, sillä mitä ne kaikki maailman korallit ja kalat ajattelisivat, kun raahaisin niitä EI-luomuja banaaneja muovikassissa kotiin?

Minusta tuntuu, että nykypäivänä on hyvin vaikea tilata ravintolassa ihan tavallista pihviä, kun tarjoilija heti ensimmäisenä esittelee vegaaniset vaihtoehdot. Nykypäivänä on hyvin vaikea olla yhtään mitään ilman, että se vahingoittaisi maapallon vesistöjä ja koralliriuttoja.

On hirveän vaikeaa tehdä töitä kosmetiikan parissa, kun ihmiset tulevat yhä enemmän tietoiseksi asioista ja niiden vaikutuksista. Kun kaiken pitäisi olla luomua, kaikessa pitäisi olla vähemmän kemikaaleja ja kaiken pitäisi olla vegaanista. Sitä itsekin alkaa potemaan huonoa omaatuntoa siitä, etteikö yritä tarpeeksi ja tehdä osaansa ilmastonmuutoksen eteen?

Kun olen tätä asiaa hieman sivusta seuraillut, olen huomannut miten eri tavalla ihmiset suhtautuvat tähän kaikkeen luomuun ja ekologisuuteen. On olemassa niitä ihmisiä, jotka suorastaan suuttuvat ja tekevät valituksen minusta kaupassa, kun tarjoan asiakkaalle muovikassia, ja sitten on taas niitä ihmisiä, joiden mielestä muovikassin käyttöä pitäisi vain vähentää, koska muutkin tekevät niin. Huomaatte varmaan miksi minunkin on hyvin vaikea suhtautua muovikasseihin enää millään tavalla.

Eikö nykypäivänä pitäisi olla ekologinen? Tätä samaa lausetta kuulen usein ja sitä samaa asiaa myös mietin tälläkin hetketllä. Mitä kaikkea on olla ekologinen? Mihin kaikkeen ekologisuus pystyy? Pelastamaan maailman? Ehkäpä. Tai ainakin ihmisten ajatusmaailman.

On todella ahdistavaa, kun en vieläkään osaa antaa itselleni enkä kadulla vastaan törmäileville ihmisille oikeaa vastausta. Kaikkien elämän valintojen pitäisi jollakin tavalla tukea parempaa tulevaisuutta ja ehkäistä ilmastonmuutosta. Mutta miksi olen liian kykenemätön näin suuriin päätöksiin?

En halua ryhtyä vegaaniksi, koska liha on hyvää ja pidän sitä ravitsemuksellisesti tärkeänä asiana. Silti minua välillä ahdistaa syödä kunnon steikkiä, kun tiedän, ettei se possu ole elänyt hyvää elämää ja sen takia varmasti joudun monta päivää siivoamaan hiilijalanjälkeäni.

Tuntuu, että kaikki mitä elämässäni teen, on jollakin tavalla väärin. Tuntuu, että olisin jotenkin huono ihminen, kun en osaa kunnolla kierrättää, syödä luomua kasvisruokaa ja asua minimalistisessa kodissa. Puhumattakaan siitä, että olen ammatiltani kosmetologi ja elän ja hengitän kemikaaleja. Jollakin tavalla haluaisin oppia ja ymmärtää tätä nykyistä maailmaa paljon paremmin.

Olen vielä toistaiseksi kykenemätön valitsemaan kaupassa sen luomubanaanin ilman minkäänlaista pussia. Olen vielä liian jumissa tekemään isoja valintoja tulevaisuuden hyväksi. Mutta silti olen menossa oikeaan suuntaan, sillä en osta kaupasta enää muovipussia, vaan raahaan mukanani kestokassin.

xoxo, Jenna

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.