VALIKKO
15.1.2018 10:35

Ihminen, älä usko kaikkea tietoa, mitä sinulle syötetään!

Äly hoi, ihmiset!

Nykyään netissä kuka tahansa voi esiintyä ravinnon ammattilaisena ihan vain sillä kokemuksen ja omien mielipiteiden pohjalta. Liian harvoin kuitenkin kukaan mainitsee tai edes muistaa lähdekritiikkiä ja sitä onko tiedossa oikeasti mitään järkiperäistä ja aitoa. Ihmisillä mielipiteitä on monia, mutta ravinnosta luultavasti tullaan kiistelemään ja taistelemaan aina.

Se miksi haluan nostaa tämän asian esille, on se ettei keskustelupalstoissa ole enää mitään järkeä, kun ei enää mikään mukamas ole sallittua syödä. Ihmisiltä joko puuttuu maalaisjärki tai sitten he eivät sitä osaa käyttää. Kaikesta ruuasta on yhtäkkiä tullut maailmanluokan pahiksia ja elimistön pilaajia. Jos ruuassa on yksi kalori tai gramma sokeria liikaa, se on automaattisesti kiellettyä ja epäterveellistä. Sitten ihmiset kuitenkin syövät hedelmiä ja vihanneksi ja nehän koostuvat täysin sokerista!

Nykyään kaiken pitää vähintään olla maidotonta, rasvatonta, gluteenitonta, sokeritonta, kaloritonta ja kohta varmaan hajutonta ja mautontakin. On tietysti totta, että kaikille ihmisille kaikki ei sovi, mutta miettikää niitä ihmisiä, joilla oikeasti on ongelmia löytää itselleen sopivaa ravintoa. Kun oikeasti se maha turpoaa kuin ilmapallo, jos vahingossa kurkusta menee alas maitotuotteita. Tämä totaalinen kieltäytyminen lähes kaikesta on aivan älytöntä.

Vielä älyttömämpää on se, että ihmiset keksivät mitä älyttömämpiä tapoja parantaa omaa hyvinvointiaan ja uskovat enemmän Iltalehden otsikoita olemattomista tutkimuksista kuin omaa järkeään. Minua erityisesti kiehautti hieman päänuppiin se, että joku väitti, hopeveden olevan terveellistä ja vielä pienelle lapselle juotettuna. Eikö nyt kenenkään järki oikeasti sano, että hopea ei varmastikaan ole sellainen aine, joka olisi luotu ihmisen elimistöön? Minä en ainakaan hopevettä koskaan joisi, vaikka se parantaisi kaikki sairaudet ja tekisi olon kuinka superiksi tahansa.

Omia mielipiteitä saa tietysti olla ja omia kokemuksia myös. Toinen voi käyttää maitotuotteita koko ikänsä ja kokea olonsa täysin terveeksi, kun taas toinen ei niitä siedä laisinkaan. Tuntuu kuitenkin välillä siltä, ettei omaa mielipidettään tai neuvoa uskalla kysyä ravintoon liittyvissä asioissa ilman, että kaikesta syntyy kauhea paskamyrsky. Se joku on kuitenkin kärkkäästi kaikkea vastaan ja pahimmillaan väittelyssä käy niin, että solvaukset saattavat mennä henkilökohtaisuuksiin, mitkä taas sitten eivät liity ravintoon millään tavalla.

Ikuisuuskysymys on myös se, että onko vegaani vai kaikkiruokainen? Tästäkin aiheesta saan jatkuvasti lukea todella raivokkaita keskusteluja. Usein näissä keskusteluissa vedotaan siihen, että eläimet ovat söpöjä eivätkä ne siitä syystä päädy lautaselle, mutta jotkut kehtaavat kuitenkin väittää, että usein Suomessa myyty suomalainen liha, jossa on kuitenkin se suomenlipun kuva, tulee ulkomailta ja on mätää ja lihanpaloista voi löytyä vaikka minkälaisia muttereita ruuvimeisseleihin. Jopa nämä väitökset kuulostavat niin äärimmäisen oudoilta, että ei kukaan tervejärkinen niihin uskoisi. Se on kuitenkin jokaisen oma valinta, mitä suuhunsa päättää laittaa tai olla laittamatta.

Oikeastaan, kun asiaa tarkastelee, niin kukaan ei koskaan halua tarkastella ja väitellä siitä, miten epäterveellistä Mäkkärin Big Mac on tai miltä karkkipussin sisältö näyttäisi käytännössä ravintoaineiden kohdalta, koska ne vain ovat epäterveellisiä, joten miksi niistä väittelemään. Minä luulen, että kun oikeasti nostettaisiin ne viikonlopun herkuttelu hampparit ja karkkipussit pöydälle ja ihmiset näkisivät, mitä kaikkea turhaa ne sisältävät, niin ei silloin enää kiinnostaisi onko se tämän aamunpuuro gluteeniton tai maidoton.

Kun tietoa on niin valtavasti ja kuka tahansa voi esiintyä ammattilaisena ja sanoa ihan mitä tahansa, niin ei ihme, että ihmisillä on vääristyneitä käsityksiä ruuasta ja epätoivoisimpiin vaihtoehtoihin turvaudutaan, kuten siihen hopeaveteen. ”Mutta kun naapurin Pertti tätä suositteli ja sillä on aina niin leveä hymy ja energinen olo, on minunkin sitä kokeiltava.”

Ihmisten mielipiteitä ja niihin liittyneitä kokemuksia ja faktatietoa ei pidä sekoittaa toisiinsa. Mutta ei myöskään kaikki ole aivan täysin mustavalkoista. Tutkimuksia on monenlaisia ja niidenkin tuloksiin voidaan vaikuttaa haluamalla tavalla. En minäkään ole mikään ammattilainen (vielä), vaikka ravinnosta paljon tiedänkin, joten kaikki mitä minäkin sanon, voi toisen mielestä olla täyttä höpöhöpöjuttua.

On hyvin vaikea tietää ravinnosta sitä ainoaa ja oikeaa totuutta, mutta seuraavan kerran, kun eteen tuli jokin uusi ruokavillitys, niin suosittelen ottamaan sen maalaisjärjen kauniiseen käteen ja tarkastelemaan asiaa uudelleen.

Pst. Jos pätevää faktatietoa haluaa maalaisjärjellä lukea, suosittelen kääntymään Lihastohtorin puoleen.

Lue myös tämä

Milloin tavallinen ruoka alkoi lihottamaan?

xoxo, Jenna

Kommentit

 • Helena

  ”Sitten ihmiset kuitenkin syövät hedelmiä ja vihanneksi ja nehän koostuvat täysin sokerista!” Nyt itsekin taidat vähän sekoittaa termejä, sokerit vs. hiilihydraatit? Vai oliko tämä jokin provo?

  Olen samaa mieltä siitä, että ihmisillä on paljon vääriä käsityksiä ruoka-aineista ja vitamiineista. Ja en itsekään ymmärrä sitä, että omaa, juuri kyseiselle yksilölle sopivaa ruokavaliota (esim maidoton/ ei ruista/ vain yksisarvisuutetta sisältävää :D) pitää pitää ainoana oikeana vaihtoehtoja ja tuputtaa muille. Mieltymyksiä on erilaisia ja joku voi kokea, ettei maito sovi hänelle ja sehän on ihan okei. En vaan ymmärrä, miksi tästä yksilön valinnasta pitää hänen mielestään tehdä se ainoa oikea ruokavalio, ja haukkua sivussa ruokaympyrä, maatalous ja viralliset ruokasuositukset. Viralliset ruokasuositukset ovat vaan SUOSITUKSIA, joilla pyritään parantamaan suomalaisten terveyttä. Niiden tarkoitus ei olekaan pakottaa jokaista suomalaista syömään kuutta leipäpalaa viikossa, kuten jotkut käsittävät!

  Ravinnon vaikutuksista ja ravitsemusasioista ylipäätään löytyy paljon puolueettomia katsausartikkeleja PubMed – tietokannasta, jos haluat etsiä luotettavaa tietoa (ovat englanniksi).

   1
  • Helena

   Tässä vielä tosi hyvä blogisuositus! Lääketieteen tohtori Juhani Knuutin blogi http://hyvinvointi.ts.fi/terveys-tiede/ . Ottaa kantaa esim lisäravinteisiin, ravinnon rasvoihin ja biohakkerointiin.

   Ja korjaus edelliseen viestiin, kuusi leipäpalaa päivässä, ei viikossa kuten kirjoitin 🙂

    0
  • Jenna

   Niin meinasin tuolla sitä, että hedelmät/kasvikset koostuvat hiilihydraateista ja ne taas koostuvat sokereista, joita sitten taas on paljon erilaisia mutta se valkoinen sokeri eli sakkaroosi on ihmiselle haitallista, kyllä. 🙂

   Ja totta kyllä puhut! Suositukset ovat suosituksia ja hyödyllisiä sellaisia, mutta silti pitää muistaa jokaista yksilönä ja jokaisen ihmisen tarpeisiin peilaten. Ja kiitos linkistä, käyn kurkkaamassa!

    0
 • Etta

  Haha, ihan mahtava postaus ! 😀

   1
  • Jenna

   Kiitos! 😀

    0
 • Sami-Petteri

  Hyvä kirjoitus! Samainen aihe on ollu munkin mielessä pitkään ja mulla veren sai kiehumaan tämä huuhaa pH-dieetti, josta esim. jo mainittu Juhani Knuuti on kirjoittanut blogissaan (http://hyvinvointi.ts.fi/terveys-tiede/onnellinen-ph/).

  Minut erityisen ärtyneeksi saa nämä ”superdieetit” sen vuoksi, että ne kohdistetaan usein sellaisille henkilöille, jotka eivät tiedä ravitsemuksesta juurikaan ja ovat siten vaikutuksenalaisia. Toinen kohde ryhmä ovat sairaat ja erityisesti syöpäsairaat, joille näitä dieettejä suositellaan parannuskeinona/lääkkeenä.

  Nykyisin näen myös punaista, kun puhutaan erilaisista ruokavalioista, joista erityisesti tämä lihaton on nyt esillä. Minulle itselleni on tyrkytetty vahvasti kasvisruokavaliota ja kehuttu maasta taivaaseen nyhtökauraa. Kukaan ei kuitenkaan ota kuuleviin korviin, että olen ollut muinoin vegaani ja en halua enää takaisin siihen. Tunsin koko ajan olevani nälkäinen ja aliravittu. Kukaan ei myöskään ymmärrä sitä, että nyhtökaura ei sovi kaikille. Minulle se aiheuttaa vaikeita vatsaongelmia ja siksi en ikinä enää sitä käytä, mutta näiden intoilijoiden mukaan minun tulisi sitä silti syödä, koska se on ekologisempaa. – Minusta jokaisen pitäisi kuunnella omaa kehoaan ja kokeilla millainen ruokavalio sopii itselle. Jos yhdelle sopii nyhtökaura, ei se muille välttämättä sovi.

  Nohni. Anteeks tää purkaus! 😀 Iski taas johonkin pieneen hermoon 😀

  Terkuin, Sami-Petteri
  http://www.samipetteri.fi

  Tää et ihmisiä opetetaan pelkäämään hiilihydraatteja ja rasvoja on menny ihan naurettavalle tasolle. Elimistö tarvitsee proteiinin lisäksi hiilareita ja rasvaa, että se toimii. Enemmän pitäs painottaa niiden laatuun ja määrään.

   1
  • Jenna

   Kiitos kommentista!

   Puhut kyllä niin asiaa ja hienoa, jos tämä aihe saa ajatuksia ja vuorovaikutusta aikaan! Ihminen on yksilö ja kaikki ei toimi kaikille, se on vain totuus. 🙂

    0
 • Sami-Petteri

  Oho. Mites toi heitti ton kommentin tolleen, että loppuun jäi tollanen rimpsu, jonka piti olla ennen terkkuja 😀

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.