VALIKKO
21.11.2017 17:14

Kokemukseni kehon puhdistuskuurista

Onko kehosi aivan tukossa? Minulla on ainakin ollut jo pidemmän aikaa ja päätin kokeilla jotain täysin uutta ja erilaista, jotta saisin taas kehoni kuntoon ja saisin itseeni lisää energiaa. Päätin kokeilla kehon puhdistuskuuria. Sitä kuuluisaa detox-kuuria, josta on olemassa mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Useilla se on ollut toimiva tapa saada keho rauhoittumaan ja toiset ovat taas sitä mieltä, että sillä ei ole mitään hyötyä kehon toimintaan. Mutta eihän mitään voi tietää varmaksi ellei itse kokeile, vai mitä?

Mikä ihme detox-kuuri oikein on?

Detox-kuurin aikana on tarkoitus syödä mahdollisimman puhtaasti ja syömiset juodaan mehuina tai keittoina. Kuurin aikana ei saisi käyttää ylimääräistä sokeria, lihaa, rasvaista ruokaa, maitotuotteita, viljaa, kofeiinia eikä mausteisia ruokia. Eli periaatteessa lautaselta tai pikemminkin lasista löytyy vain tuoreita kasviksia ja hedelmiä.

Detox-kuurin tarkoituksena on puhdistaa kehoa kaikista myrkyistä, mitä esimerkiksi ihminen saa prosessoidusta ruuasta, parantaa sisäelinten toimintaa, vauhdittaa aineenvaihduntaa ja antaa suolistolle myös aikaa levätä jatkuvasta syömisestä. Jotta aineenvaihdunta tehostuu esimerkiksi venyttely, hieronta ja kuivaharjaus ovat tärkeässä osassa. Detox-kuurin aikana on suositeltavaa rauhoittaa keho ja mieli.

Ensimmäinen päivä kuurilla alkoi yllättävän mukavasti. Vihermehut maistuivat mainiosti ja aineenvaihdunta lähti käyntiin vauhdilla. Toinen päivä oli kaikista vaikein ja täynnä houkutuksia, joista piti vain kieltäytyä hammasta purren. Seuraavat päivät tuntuivat jo helpottavan ja kun kuuri oli ohi, niin jäin jo hieman kaipaamaan mehuja.

Vaikka kuuri toimi todella tehokkaasti kehon puhdistuksessa ja sai aineenvaihduntani ja suolistoni rauhoittumaan, niin eniten kuitenkin koin kehittymistä henkisellä puolella. Yllätyin itsekin, miten loistavasti onnistuin kieltäytymään lihasta ja pystyin juomaan mehut ilman turhaa kitinää. Kuuri kehitti todella paljon itsekuriani, vaikka minusta tuntui, että aikaisemmin tänä vuonna en ole aina kauheasti välittänyt, mitä suuhuni laitan. Nyt minä kuitenkin pidin pintani ja se todellakin kannatti.

Opin myös käsittelemään näläntunnettani paremmin kuurin aikana. Minulla ei oikeastaan kertaakaan kuurin aikana ollut niin kova nälkä, että mahani olisi möyrynnyt, koska keskityin hitaasti ravinnon nauttimiseen. Opin arvostamaan ruokaa uudella tavalla. Normaalissa arjessa minä saatan todella kiireessä heittää kanat naamariin, mutta nyt opin kunnioittamaan kehoani ja arvostamaan sitä, että saan puhdasta ravintoa.

Ainoana miinuksena tässä kuurissa oli se, että oloni ei pysynyt kauaa kylläisenä ja olin todella väsynyt. Olen lukenut, että monet ovat saaneet kuurin aikana mahtavat energiapiikit, mutta ainakaan minun kohdallani se ei toiminut kuin ehkä hetkellisesti. En kuitenkaan missään vaiheessa halunnut nääntyä eikä tarkoitukseni ollut kiduttaa itseäni mehudieetillä. Tarkoitukseni oli tarkastella kehoani uudesta näkulmasta ja oppia arvostamaan ruokaa.

Vaikka maksani ja munuaiseni hoitavat puhdistuksen itsessään ilman apuja, niin aion silti kyllä kokeilla tätä kuuria vielä toistekin, koska ainakin itse koin, että siitä oli hyötyä kehoni toiminnalle. Mutta totta kai kehostaan voi pitää huolta myös ilman tälläisiä kuureja. Puhdas, terveellinen ruoka ja runsas vedenjuonti pitävät kehon kunnossa.

Oletko sinä koskaan kokeillut kehon puhdistuskuuria ja millaisia kokemuksia sinulla on?

xoxo, Jenna

Kommentit

  • Jenna

   Aivan, sitä en tuossa maininnut. Viisi päivää. Näitä on hieman eri pituisia, mutta ajattelin kokeilla näin alkuun lyhyempää. 🙂

    0
 • Jenni

  Olisi kiva kuulla tarkemmin, mitä näiden viiden päivän ajan söit! Viitsisitkö tehdä ruokapäiväkirjan näiltä ajoilta, jos vielä muistat?

   0
  • Jenna

   Ai kauhia! Nyt pistit pahan, koska tästä on jo monta kuukautta! 😀

   Mutta söin lähinnä kasviksia ja proteiinin otin kananmunista ja mitä en siis käyttänyt: lihaa, viljatuotteita, kofeiinia, maitotuotteita, rasvojakin aika vähän.

   Söin siis lähinnä smoothieita ja kasvissosekeittoa sitten koulussa ja salaattia + kananmunia, jotta sain myös proteiinia. Tämän lisäksi paljon nestettä sitruunan kanssa. En muista tarkalleen mitä söin, mutta sen 5 kertaa päivässä smoothie, salaatti tai keitto.

    1
   • Jenni

    Okei! Ajattelin jos sulla olisi ollut joku tietty ohje jostain, mutta helppoahan se toisaalta taitaa olla omin ohjeinkin

     0
    • Jenna

     Juu ei mulla ollut mitään valmista ohjetta 🙂

      0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.